ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπουρούσης: "Περιμένω το ΝΒΑ!"

Μπουρούσης: "Περιμένω το ΝΒΑ!"

Ο Γιάννης Μπουρούσης φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Sport24 Radio 103.3 και δήλωσε πως περιμένει την πρόκληση του ΝΒΑ ενώ ξεκαθάρισε πως αν δεν επιστρέψει φέτος στην Ελλάδα, δεν θα το κάνει ποτέ (VIDEO).

Ο κορυφαίος σέντερ της Ευρώπης, ο Γιάννης Μπουρούσης φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103.3 και την εκπομπή "Το 10 το κακό" με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη, όπου μίλησε για το μέλλον του, την Εθνική ομάδα, το ΝΒΑ και το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ελλάδα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιάννης Μπουρούσης στον Sport24 Radio 103.3:

Για το προολυμπιακό τουρνουά στο Τορίνο: «Φαίνεται πως είναι νέα αρχή, έχουν μπει οι βάσεις τα δύο τελευταία χρόνια, φέτος υπάρχουν αρκετοί νέοι παίκτες. Είναι μικρό το χρονικό διάστημα να αφομοιώσουν το πως λειτουργεί η εθνική ομάδα, όμως δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί. Πρέπει να μπεις αμέσως στα βαθιά να κολυμπήσεις».

Για το χρονικό διάστημα που έχει η εθνική για προετοιμασία: «Δεν έχεις χρόνο για προετοιμασία τα τελευταία χρόνια, για να δουλέψεις, να αφομοιώσεις πράγματα, τη φιλοσοφία του προπονητή, να μάθεις τους συμπαίκτες σου, όπως έγινε το 2012 που αποκλειστήκαμε. Οχι ότι ήταν αυτός ο λόγος…»

Για τη δική του παρουσία στην εθνική: «Στα 33 αισθάνομαι ωραία. Ηθελα πέρυσι να σταματήσω, γιατί είχα κουραστεί. Το ξανασκέφτηκα, δέχτηκα κάποιες πιέσεις και είπα θα τα δώσω όλα και έτσι συνέχισα στην εθνική ομάδα».

Για την πρόκριση της εθνικής: «Δεν χρειάζεται να γεμίζουμε άγχος, θα κάνουμε το χαβαλέ μας στη Σύρο, όταν θα πάμε στο τουρνουά του Πρίντεζη, για να το παίξουμε…» (γέλια)

Για τη διαφορά από εθνικό σε συλλογικό επίπεδο: «Οι μεγάλοι παίκτες θα ήταν καλό να συνεχίζουν στην εθνική. Εμείς προσπαθήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια, κάποιοι είχαμε ζήσει αρκετά πράγματα, όπως το πώς είναι να παίρνεις μετάλλιο. Δεν έχει σημασία αν έπαιζα πολύ ή λίγο, είναι εθνική ομάδα. Τα νέα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι η επιτυχία ή η αποτυχία θα τους ενώσει και θα κερδίσουν όλοι. Στην ομάδα σου μπορεί να έχεις παραπάνω πίεση και να στεναχωριέσαι όταν παίζεις λιγότερο, στην εθνική δεν είναι το ίδιο».

Για την πρώτη του παρουσία με το εθνόσημο: «Ηταν το 2005 και αισθάνομαι τυχερός που με πήρε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, έζησα μοναδικές στιγμές και ας μην είχα πρωταγωνιστικό ρόλο».

Σε ερώτηση-επιθυμία ακροατή για επιστροφή στον Ολυμπιακό: «Εκλεισε το ρόστερ ο Ολυμπιακός (γέλια)».

Για τον πρόεδρο της Λαμποράλ: «Τι να μας πει ο Κερεχέτα… Είναι πολύ μπασκετικός, γνωρίζει καλά το άθλημα. Εγώ έχω απήχηση, ο κόσμος με αγαπάει. Η ζωή είναι ήρεμη, σαν την Καρδίτσα. Με θέλουν αλλά πρέπει να πάρω μια σωστή απόφαση. Δεν περιμένω ομάδες, αλλά κάτι άλλο… Να δούμε τι θα γίνει. Δεν φοβάμαι και θέλω να προσπαθήσω» (σ.σ. εννοεί το ΝΒΑ)

Σε περίπτωση που δεν πάει τελικά στο ΝΒΑ: «Θα πάω στην Κίνα, όπως έλεγα πέρυσι (γέλια). Αξίζει να περιμένεις κάποιες μέρες, οπότε δεν έχω να χάσω κάτι…»

Για την πίεση στη φετινή σεζόν: «Το έχω νιώσει και σε άλλη ομάδα. Πήγαμε στο Φάιναλ Φορ, δεχτήκαμε τρομερή πίεση, αλλά αν δεν πας στον τελικό δεν λέει τίποτα. Ολα μπορεί να κριθούν σε μία φάση. Ενα ριμπάουντ, μια άμυνα, ένα σουτ. Μετά το Φάιναλ Φορ η ομάδα έσβησε, οι περισσότεροι παίκτες ήταν ελεύθεροι. Τους έλεγα ό,τι και να κάνουμε, η τελευταία εικόνα είναι αυτή που μένει. Αν ήμασταν λίγο πιο συγκεντρωμένοι, θα μπορούσαμε να περάσουμε στον τελικό. Αλλά η ομάδα ξεφούσκωσε».

Για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα στην Ισπανία: «Η Ρεάλ πίστευα ότι θα κερδίσει ένα ματς στη Βαρκελώνη. Από την άλλη, η Μπαρτσελόνα έχει προβλήματα. Η Ρεάλ διαθέτει πιο παθιασμένους παίκτες και μεγάλο εγωισμό. Κρίμα για τον Περπέρογλου, που έβαλε το κρίσιμο καλάθι στο πρώτο ματς. Πιστεύω θα το πάρει η Ρεάλ, τελείωσε… Είχε αστάθεια στην κανονική περίοδο, αλλά σημασία έχει ότι βελτιώθηκε και πάει να πάρει το πρωτάθλημα τώρα».

Για το αν θα φύγει ο Πασκουάλ από την Μπαρτσελόνα ή ο Λάσο από τη Ρεάλ: «Θα πάρει το πρωτάθλημα η Ρεάλ, οπότε θα φύγει ο Πασκουάλ. Ακόμη και να πάρει το πρωτάθλημα η Μπαρτσελόνα, οι Ισπανοί έγραφαν ότι πάλι μπορεί να φύγει».

Για το που απόλαυσε περισσότερο το μπάσκετ: «Στην Ισπανία το απόλαυσα και το χάρηκα περισσότερο. Είναι το καλύτερο πρωτάθλημα μετά το ΝΒΑ. Λυπάμαι και στενοχωριέμαι γιατί το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι πολύ καλό. Στην εκδήλωση που έκαναν οι Ισπανοί για να μας βραβεύσουν, εγώ ντράπηκα. Γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς; Αφού υποτίθεται ότι είμαστε ο πιο έξυπνος λαός».

Για την Αρμάνι Μιλάνο: «Στο Μιλάνο πέρασα εκπληκτικά και μακάρι να ξαναπάω. Οταν ήμουν εκεί, πήγαμε στους τελικούς αλλά δεν καταφέραμε να κερδίσουμε. Είναι οργανωτική ομάδα, σέβονται τα χρήματα που δίνουνε και ο κόσμος γεμίζει το γήπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι και στην πρώτη μου χρονιά στη Ρεάλ, για ένα ματς δεν πήγαν στο Φάιναλ Φορ και μετά άλλαξαν όλη την ομάδα».

Για το αν σκέφτεται την επιστροφή του:« Μπορεί και να “ρθω στην Ελλάδα. Αν νιώθω καλά και η ομάδα σεβαστεί αυτό που είμαι και προσφέρει αυτό που θέλω, γιατί όχι…»

Για την πρόκριση στο φάιναλ φορ αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό: «Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα, έχει παίκτες έμπειρους και καλό προπονητικό επιτελείο. Μόνο σαν όνομα ήταν δύσκολο να τον αντιμετωπίσουμε. Με το μπάσκετ που παίζουμε εμείς, το γρήγορο, μία μέσα μία έξω, μπερδέψαμε τον Παναθηναϊκό και καταφέραμε να τον κερδίσουμε».

Για το αν ένιωσε ελεύθερος με προπονητή τον Περάσοβιτς: «Ναι, με τον Περάσοβιτς το ένιωσα. Και στο Μιλάνο είχα την ελευθερία. Οταν δεν βγαίνουν ορισμένα πράγματα, δεν φταίει ο προπονητής πάντα. Είμαστε κι εμείς οι παίκτες. Από την αρχή μου είπε ότι «θα παίζεις, είτε χάνεις ένα καλάθι είτε δύο, θα παίζεις. Μου έχουν πει διάφορα για σένα αλλά δεν με ενδιαφέρει!» Μου έδειξε εμπιστοσύνη. Μιλούσε ευθέως και ντόμπρα ο Περάσοβιτς από την αρχή».

Για την παρουσία του στη Ρεάλ: «Στη Μαδρίτη δεν μπορούσες να πάρεις την μπάλα πάνω από τρεις φορές. Μπορεί του χρόνου να πάω σε μια ομάδα και να παίρνω πάλι τρεις φορές την μπάλα. Με βοήθησε φέτος να εκμεταλλευτώ και τους συμπαίκτες μου».

Για το πώς του φαίνεται η ιστορία με τις απομαγνητοφωνήσεις: «Και κοντινά και μακρινά. Μακρινά γιατί έχω την οικογένειά μου. Κοντινά γιατί υπήρχαν κάποιοι φίλοι μου, που δεν με στήριξαν. Από εκεί και πέρα έτσι είναι η κοινωνία μας, είμαι και αυθόρμητος, λίγο τρελός. Υπάρχουν κάποιοι που απομακρύνθηκαν τότε, αλλά μετά μου ζήτησαν συγγνώμη. Τώρα είμαι πιο συνεσταλμένος».

Για το τι είχε συμβεί με τον Ιβκοβιτς στον Ολυμπιακό: «Τι έγινε με τον Ιβκοβιτς; Να ρωτήσουν τη διοίκηση, να μου πουν το λόγο γιατί έμεινα έξω. Και να με καλέσουν σε απολογία. Ολη η ιστορία ξεκίνησε από τότε. Δυσαρεστήθηκα με τους προέδρους, ζήτησα να με καλέσουν σε απολογία, με περνούσαν όλοι πριονοκορδέλα. Το ζήτησα 10 φορές. Οταν βγάζεις έναν παίκτη έξω, δεν τον καλείς σε απολογία; Εγώ τα λέω και χαίρομαι…»

Για το αν μετάνιωσε που πήγε στον Ολυμπιακό: «Οχι, γιατί να μετανιώσω που πήγα στον Ολυμπιακό. Πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΑΕΚ και στους ανθρώπους της, με βοήθησαν γιατί είχα σοβαρά προβλήματα στα γόνατά μου. Επίσης, μου είχαν δώσει συμβόλαιο στην Μπαρτσελόνα, αλλά ήθελα να συνεχίσω στην Ελλάδα. Για τον Ολυμπιακο στενοχωρήθηκα που από το σύνολο δεν κέρδισε κάτι η ομάδα. Δεν θα άλλαζα τίποτα στην καριέρα μου. Η ζωή κυλάει έτσι όπως κυλάει. Με το που έκανα την πρώτη μου κόρη, όλα είναι καλύτερα».

Για τη δήλωση του Τεόντοσιτς ότι το καλύτερο μπάσκετ το έπαιξε με τον Γιαννάκη στον Ολυμπιακό: «Για να το λέει ο Τεόντοσιτς…»

Για το περσινό Ευρωμπάσκετ και το γεγονός ότι δεν είχε ομάδα: «Είχα απορρίψει δύο ομάδες πριν από τη διοργάνωση. Δεν θέλω να μιλήσω. Ελληνες προπονητές να μην θέλουν Ελληνα παίκτη… Δεν ξέρω με τι έχει να κάνει αυτό. Οταν τελείωσε η σεζόν, ο Περάσοβιτς μου είπε ποιοί ήταν αυτοί που με κατηγορούσαν».

Για το αν έχει όντως στα πλάνα του την Κίνα:« Ακόμα κοιτάω σοβαρά την Κίνα. Και στην Κόστα Ρίκα πάω…»

Για την απόφαση Κοντονή να δώσει το όνομα “Νίκος Γκάλης” στο κλειστό του ΟΑΚΑ: «Με πολιτικά δεν ασχολούμαι. Μακάρι το κλειστό της Καρδίτσας να το πούνε “Γιάννης Μπουρούσης”. Η αλήθεια είναι ότι θέλω να δω τα γήπεδα που έχω φτιάξει, να είναι σε καλή κατάσταση στην πόλη μου. Γιατί τα είδα μετά από 10 χρόνια και έλεγα γιατί να είναι έτσι. Παίζουν παιδιά…»

Για το πότε έκανε υπέρβαση στην καριέρα του για να παίξει στην εθνική: «Ο ημιτελικός του 2009 δεν ήταν υπέρβαση. Το 2010 που είχα σπασμένο το χέρι και εμπιστεύτηκα τον δικό μου γιατρό, ήταν. Με είχε χτυπήσει με την καρέκλα ο Κρστιτς, τότε που στο φιλικό με τη Σερβία πήγα να σταματήσω τον καβγά».

Για την ατάκα που του είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο ματς της Λαμποράλ με τον Παναθηναϊκό: «Τίποτα, Γιάννη φύγε, μου είπε. Φοβήθηκε για τον κόσμο. Με στενοχωρούν αυτά που συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα. Δεν σταματάμε να τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Ο Παναθηναϊκός έδωσε συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό και την άλλη μέρα έγινε καταγγελία…»

Για το αν υπάρχει αντικαταστάτης του στην εθνική: «Υπάρχει ο Παπαγιάννης. Εδειξε τώρα στους τελικούς του πρωταθλήματος ότι ήταν έτοιμος να παίξει. Για να κάνει τέτοια ματς, με πίεση, έδειξε ότι είναι έτοιμος».

Για τα πρώτα χρόνια του στο μπάσκετ: «Ημουν άτυχος όταν ξεκίνησα, γιατί έκανα ένα χρόνο χειρουργείο, αλλά μετά τυχερός με Σκουρτόπουλο και Κατσικάρη, γιατί δούλεψα πολύ ατομικά. Αν μιλήσω για τον Κατσικάρη, δεν θα είμαι αντικειμενικός. Μου έκανε την πρώτη προπόνηση και με πήραν στην ΑΕΚ. Δεν θέλω να τον κρίνω σαν προπονητή. Σαν άνθρωπο τον σέβομαι απεριόριστα».

Για το ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος που αντιμετώπισε: «Ο Μπατίστ, ο Πέκοβιτς, ο Τόμιτς, ο Σκόλα. Ο Πρίντεζης… «(γέλια)

Για το προολυμπιακό τουρνουά στο Τορίνο και το πότε θα σταματήσει από την εθνική: «Στόχος με την εθνική είναι να πάμε στον τελικό. Ολους τους αντιπάλους πρέπει να τους φοβάσαι. Θα δούμε το πότε θα σταματήσω, κάτσε να παίξουμε τώρα…»

Για το ιδανικό Ευρωμπάσκετ: «Γιατί δεν κάνουμε ένα ωραίο Ευρωμπάσκετ στη Μύκονο; Δεν είμαι της Μυκόνου, αλλά το λέω γιατί είμαι άρρωστος με τη θάλασσα».

Για το αν μπορεί να γίνει ο Αντετοκούνμπο ηγέτης της εθνικής: «Μπορεί να γίνει. Θα εξαρτηθεί από το αν θα ξαναρθεί, αν θα παίζει συνέχεια στην εθνική».

Για το ποιος θεωρούσε ότι θα πάρει φέτος το πρωτάθλημα στην Ελλάδα: «Πίστευα αρχικά ο Ολυμπιακός με 3-1, όμως μετά την πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού, είπα ότι θα το πάρει ο Παναθηναϊκός 3-1. Η αλλαγή εικόνας, και μπράβο στον κόουτς Πεδουλάκη, με έκανε να αλλάξω γνώμη. Επεσα κοντά, βέβαια, για δύο σουτ…»

Για την παρουσία του Σπανούλη στους τελικούς: «Για μένα αυτό είναι το σουτ του Σπανούλη. Δεν την πετάει, δεν είναι τυχαίο, το έχει αποδείξει. Και στην προπόνηση το κάνει. Απλά είναι μεγάλο σουτ γιατί κρίνει παιχνίδια, κρίνει τίτλους».

Για την τελευταία επίθεση στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ με τη Φενέρμπαχτσε και το πόσο έμοιαζε με τη φάση στο Βερολίνο που πήρε το τελευταίο σουτ: «Κοίτα η ειρωνεία πως τα φέρνει. Κάνουμε το σύστημα, για να ανοίξουμε. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον Ανταμς για το τελευταίο σουτ. Ας είχε κι άλλες επιλογές. Είναι πολύ καλός παίκτης. Αν πάει σε μια μεγάλη ομάδα και βάλει από κάτω τον εγωισμό του, θα φτάσει ψηλά. Ο Τζέιμς πάντως μου αρέσει πιο πολύ, είναι πιο ομαδικός, πιο συνεσταλμένο παιδί».

Για το γεγονός ότι έγινε μόδα να μην υπάρχουν ιδιαίτερα ψηλοί σέντερ: « Αυτό ξεκίνησε από τον Ολυμπιακό που απέκτησε τον Χάινς και πήρε την Ευρωλίγκα. Δεν υπάρχουν ψηλοί, υπάρχει λειψανδρία. Λες να παίζω μέχρι τα 40; Τώρα που έχω σουτ, θα παίρνω τα σουτάκια. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το μπάσκετ έχει γίνει πιο κουραστικό. Εγώ δεν κουράζομαι. Εχω κόψει τα ξενύχτια. Στο εξωτερικό δεν έχει και τίποτα. Γι” αυτό ερχόμασταν στην Ελλάδα, κάναμε δύο-τρία ξενύχτια και μετά γυρνούσα πίσω».

Για ενδεχόμενη επιστροφή του στην Ελλάδα το καλοκαίρι: «Αν δεν επιστρέψω τώρα, δεν θα γυρίσω μετά να παίξω. Ισως σε μια πιο μικρή ομάδα, σε κανένα νησάκι, επειδή μου αρέσει και η θάλασσα, όπως είπαμε».

Για το αν θα ήθελε να ξαναέχει συμπαίκτες τους Σπανούλη, Παπαλουκά, Διαμαντίδη:« Και τους τρεις είχα, ήμουν τυχερός. Και τον Ζήση τέταρτο…»

Για το δίλημμα ΛεΜπρον ή Κάρι: «ΛεΜπρον, κάνει τα πάντα. Ο άλλος πετάει από παντού την μπάλα, εντάξει τη βάζει συνέχεια, αλλά ο ΛεΜπρόν καρφώνει, κάνει τα πάντα”.

Για τη δήλωση του Κατσικάρη «να μην γίνει ψύχωση το μετάλλιο»: «Η αλήθεια είναι, να μην μας γίνει ψύχωση».

Για τα τρία κακώς κείμενα του ελληνικού μπάσκετ:« Το οπαδικό, ο Τύπος και η νοοτροπία που δεν προστατεύουμε το προϊόν».

Για το αν ήταν το πιο μεγάλο σουτ της καριέρας του το πρόσφατο με την Μπαρτσελόνα: «Οχι, ήταν τυχερό σουτ, που στην ουσία δεν έφερε κάτι. Αν περνούσαμε στον τελικό, ναι, θα ήταν. Εκατό φορές να το ξανακάναμε, δεν θα γινόταν. Το έβαλα γιατί παλιότερα το είχα δουλέψει με τα λουλούδια στα μπουζούκια».

Για το αν μπορούν να επιστρέψουν στο Φάιναλ Φορ ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός: «Μπορούν, έχουν τις δυνατότητες. Απλώς αλλάζει η διοργάνωση, είναι περισσότερα τα παιχνίδια, είναι όποιος αντέξει. Το νέο σύστημα να το δούμε πρώτα και μετά θα το κρίνουμε. Η πρώτη φάση, πάντως, φεύγει, που παίζεις για να παίζεις…»

Για το αν θα παραμείνει στο μπάσκετ όταν ολοκληρώσει την καριέρα του ως παίκτης: «Δεν νομίζω ότι είμαι έτοιμος να πω ότι θα ασχοληθώ και θα γίνω προπονητής. Ισως με παιδιά, αλλά επειδή είμαι νευρικός, δεν ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι θέλω να πηγαίνω σε όλα τα γήπεδα. Μου αρέσει το οπαδιλίκι, στο ποδόσφαιρο τρελαίνομαι να πηγαίνω σε όλες τις ομάδες. Θα μπορώ όμως να το κάνω; Μου αρέσει να πηγαίνω στον ΠΑΟΚ στη θύρα 4. Και στην ΑΕΚ μου άρεσε…»

Για το αν νιώθει αδικημένος: «Μόνο όταν πας να προστατέψεις την ομάδα σου και δεν το κάνουν αυτοί που πρέπει. Σε τίποτα άλλο δεν νιώθω αδικημένος. Αμα προσπαθήσεις, η μοίρα θα στο φέρει πίσω. Ατομικά νιώθω καλά, ο ιδρώτας και η προσπάθεια ανταμείβονται. Αμα είχαμε πάει στον τελικό με τη Λαμποράλ, θα ήμουν πιο ικανοποιημένος».

Για την επόμενη επιλογή του: «Θα το δω άνετα. Οπως όταν έφυγα από τη Ρεάλ, απέρριψα δύο προτάσεις. Είχα μια κάβα στην Κίνα και ήρθε η Λαμποράλ και είπα κατευθείαν θα πάω εκεί. Δεν ήξερα ότι θα κάνω αυτά τα πράγματα που έκανα φέτος. Ούτε μπορώ να ξέρω τι θα γίνει του χρόνου. Μακάρι να πάρω πρωτάθλημα, Ευρωλίγκα και ας είμαι ο τρίτος παίκτης».

Για τη σχέση του με τη Ρεάλ και τον Λάσο: «Με τον Λάσο είχα άριστες σχέσεις και ήμουνα κύριος. Μετά το Φάιναλ Φορ, στο τελευταίο ματς με τη Ρεάλ, ήρθε ο Φλορεντίνο Πέρεθ με αγκάλιασε, με φίλησε και μου είπε συγχαρητήρια, σε ευχαριστούμε για ό,τι έκανες για μας. Πάντα χαιρετούσε όλο τον κόσμο, αλλά να έρθει μετά από έναν χρόνο να με χαιρετίσει ο πρόεδρος της Ρεάλ ήταν φοβερό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ