ΜΠΑΣΚΕΤ

Μαθήματα διαχείρισης από τον Δημήτρη Ιτούδη

Μαθήματα διαχείρισης από τον Δημήτρη Ιτούδη

Ο Δημήτρης Ιτούδης, πριν μιλήσει στο Σεμινάριο της "Linkage" μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με θέμα την ηγεσία στις 13 Ιουνίου, έκανε... πρόβα στο Sport24.gr αναλύοντας την έννοια της ηγετικότητας και μεθόδους διαχείρισης, ταυτίζοντας καταστάσεις του μπάσκετ με αυτές που συναντά κανείς στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ο Δημήτρης Ιτούδης θα μιλήσει μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο σεμινάριο της "Linkage" με θέμα το "Ηγετικότητα: η τέχνη του να δημιουργείς πρωταθλητές". Είναι η δεύτερο ομιλία τέτοιου είδους που θα παραχωρήσει το επί μια 15ετία τεχνικό δίδυμο του Παναθηναϊκού, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο "Ζοτς" και ο άμεσος συνεργάτης του θα αναλύσουν στις 13/6 (18.00) στο Κολέγιο Ψυχικού για θέμα που αφορούν την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και την έννοια του ηγέτη, μπροστά σε ένα κοινό από ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εμπειρίες και τις συμβουλές για να τις χρησιμοποιήσουν στο δικό τους επαγγελματικό κομμάτι.

Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στο Sport24.gr για τη σημασία της διαχείρισης, που είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια στη δουλειά του προπονητή. " Είναι όντως από τα πιο σημαντικά κομμάτια της δουλειάς μας, γιατί ο προπονητής έχει να κάνει με 15 διαφορετικές προσωπικότητες και θα πρέπει να τις πείσει να μπουν στον ίδιο παρανομαστή και κάτω από τον ίδιο στόχο. Αυτό επιτυγχάνεται με σκληρή δουλειά, με συζήτηση -ατομικά και ομαδικά- και απαιτεί το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης" ήταν τα πρώτα του λόγια.

Μαθήματα διαχείρισης από τον Δημήτρη Ιτούδη

"Ομαδική και ατομική διαχείριση"

"Κατά τη διάρκεια της χρονιάς συναντάς διαφορετικές καταστάσεις, χάνεις-κερδίζεις, αντιμετωπίζεις παίκτες που θέλουν να παίξουν περισσότερο, τραυματισμούς, απογοήτευση, υπέρμετρο ενθουσιασμό, τα πάντα. Η δουλειά σου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και ξέρουμε ότι ειδικά στο μπάσκετ η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση σε όλους. Άλλοι θέλουν φωνές, άλλοι θέλουν ήρεμα, άλλοι θέλουν την ουσία του θέματος, να τους εξηγήσεις. Όποιος ερχόταν στον Παναθηναϊκό ήξερε ότι θα υπήρχε άμεση κριτική στο γήπεδο, στα αποδυτήρια, στα ταξίδια, στην αίθουσα του βίντεο, αλλά ποτέ έξω από τα πλαίσια της ομάδας, προς τρίτους ή τον Τύπο" πρόσθεσε ο μέχρι πρότινος assistant coach του Παναθηναϊκού.

Η ατομική διαχείριση όταν μιλάμε για μια ομάδα, όμως, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το γενικότερο πλαίσιο κανόνων και αρχών. "Το σύστημα έμεινε όλα αυτά τα χρόνια το ίδιο και όλοι ήξεραν το ρόλο τους. Συχνά πριν τα παιχνίδια ή στα αποδυτήρια γράφαμε στον πίνακα συγκεκριμένα moto, όπως το "nobody above the team" ή "nobody better than the system" εξήγησε.

"Το αποτέλεσμα μετράει..."

Και συνέχισε αναφερόμενος στα αποτελέσματα που στον αθλητισμό, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο παίζουν μεγάλο ρόλο. " Σιγά-σιγά χτίστηκε αυτό το σύστημα και δυνάμωσε μέσα από τις επιτυχίες, γιατί κακά τα ψέμματα το αποτέλεσμα μετράει κι αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Το ίδιο και στις επιχειρήσεις... Πρέπει το προϊόν σου να πουλάει. Και εμείς όταν αναλάβαμε συναντήσαμε υψηλά στάνταρ και στόχους. Βήμα-βήμα χτίσαμε τη φιλοσοφία μας και μετά προσθέταμε/αφαιρούσαμε ανάλογα με τη χρονιά και το ανθρώπινο δυναμικό.

Μαθήματα διαχείρισης από τον Δημήτρη Ιτούδη

Εμείς προσπαθούσαμε να προτιμούμε τους προσαρμοστικούς παίκτες. Μπορεί να επιλέγαμε, δηλαδή, έναν λιγότερο ταλαντούχο από κάποιον με περισσότερο ταλέντο, που έχει όμως επιδείξει προβλήματα συμπεριφοράς. Και στις επιχειρήσεις υπάρχουν εγωισμοί, φιλοδοξίες και όλοι θέλουν να μπουν στα παπούτσια του άλλου, όπως συμβαίνει στο μπάσκετ: γιατί δεν παίζω όσο ο άλλος, γιατί δεν κάνω τα ίδια σουτ που κάνει ο άλλος; Ο Ομπράντοβιτς επενέβαινε άμεσα σε τέτοιες καταστάσεις και έβαζε ισορροπίες. Στην προπόνηση, κυρίως, όχι στους αγώνες. Τους έδινε την ευκαιρία και τους έδειχνε ότι δεν μπορούν να κάνουν απαραίτητα ότι και ο δίπλα τους".

Το κλειδί, ο Διαμαντίδης και το... keep winning

Υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες στο κομμάτι της διαχείρισης μεταξύ ενός προπονητή που "κοουτσάρει" παίκτες και τεχνικό τιμ και ενός στελέχους που "κοουτσάρει" τη δική του ομάδα, είτε αυτοί είναι συνεργάτες, είτε είναι υφιστάμενοι. "Και στις επιχειρήσεις διαχειρίζεσαι ανθρώπους. Πρέπει να τους πείσεις ότι όλοι θα κερδίσουν κάτι από αυτή τη διαδικασία. Ακόμη κι αν οι απολαβές τους δεν είναι οι ίδιες".

Κάνοντας αναγωγή στον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Ιτούδης παραδέχτηκε ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποτέλεσε τον καλύτερο κοινωνό της φιλοσοφίας του προπονητικού τιμ αφού "είναι σημαντικό ο ηγέτης να δίνει το παράδειγμα, καθώς έτσι η δουλειά γίνεται ευκολότερα".

Το αξιοσημείωτο με τους "πράσινους" έχει να κάνει με τη διάρκεια που είχε η ομάδα σε υψηλό επίπεδο. "Είναι σημαντικό να διατηρείται η φλόγα. Χάρις σε αυτή μείναμε στο υψηλό επίπεδο για 15 χρόνια. Αυτό που λέμε "keep winning" είναι καταλυτικό".

Μαθήματα διαχείρισης από τον Δημήτρη Ιτούδη

Η αμεσότητα της εικόνας

Στον αθλητισμό οι ομάδες, οι προπονητές, οι ηγέτες κρίνονται κάθε βδομάδα. Κερδίζουν ή χάνουν. Ο Δημήτρης Ιτούδης θεωρεί ότι αυτό όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά είναι αντίστοιχο με το καθεστώς στον επιχειρηματικό κόσμο. "Αυτοί που ηγούνται κρίνονται καθημερινά, αυτό βέβαια σε διατηρεί σε μια εγρήγορση. Δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με "κακό άγχος", αλλά με το "καλό", το "δημιουργικό". Οι στόχοι ήταν πάντα υψηλοί, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη κριτική. Για αυτό και ο Ομπράντοβιτς έλεγε συνέχεια: συγκέντρωση και κίνητρο. Αλλά έτσι δεν είναι και στην ελεύθερη αγορά; Πάει καλά το προϊόν; Πάει. Δεν πρέπει όμως να συνεχιστεί αυτό; Δεν πρέπει να υπάρξει ανανέωση;"

Ακόμη ο Δημήτρης Ιτούδης αναφέρθηκε στις μεθόδους που χρησιμοποιεί στο κομμάτι της διαχείρισης και της ψυχολογικής προσέγγισης των αθλητών. "Δεν είμαι από αυτούς που δείχνουν ταινίες, ή βάζουν τραγούδια. Δεν είμαι αντίθετος με αυτές, αλλά είναι κάτι που δεν έκανα. Αντίθετα μου αρέσει να χρησιμοποιώ παραδείγματα από το χώρο μας. Είτε από τον Παναθηναϊκό, είτε από άλλες ομάδες. Πολλές φορές, βέβαια, έγραφα κάτι στον πίνακα, μια πρόταση που μπορεί να ήταν κάποια λόγια αθλητή, μπορεί να ήταν και κάποιου φιλόσοφου.

Πιστεύω, πάντως, πολύ στο παράδειγμα και στη δύναμη της εικόνας. Η εικόνα δεν λέει ποτέ ψέμματα. Η δική μας δουλειά είναι να βοηθήσουμε, όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα. Και η προβολή της εικόνας βοηθάει τον παίκτη να καταλάβει τι έκανε λάθος. Του το δείχνει. Πιστεύω πολύ σε αυτή την αμεσότητα".

"Η ευκαιρία των Ελλήνων προπονητών"

Ολοκληρώνοντας ο Δημήτρης Ιτούδης αναφέρθηκε και στην έννοια του "Έλληνα προπονητή" λέγοντας ότι "είναι πολύ ψηλά. Βοήθησαν αρκετά οι ξένοι, όπως ο Ομπράντοβιτς και ο Ίβκοβιτς που δίδαξαν συμπεριφορά και coaching και τώρα οι Έλληνες προοδεύουν, γιατί ενημερώνονται και έχουν στόχους. Δεν είναι τυχαίο ότι για τρίτη σερί χρονιά ελληνική ομάδα κατέκτησε την Ευρωλίγκα, με Έλληνα προπονητή (Μπαρτζώκα) και Έλληνα MVP (Σπανούλη). Παράλληλα στο Eurocup έπαιξε μια ομάδα με Έλληνα προπονητή (Κατσικάρη) και Έλληνες παίκτες (Ζήσης, Βασιλειάδης), ενώ ο MVP ήταν και πάλι Έλληνας (Καλάθης).

Οι Έλληνες προπονητές άρπαξαν την ευκαιρία, ο Μπαρτζώκας, ο Πεδουλάκης, ο Ζούρος, ο Κετσελίδης, μπορεί να ξεχνάω και κάποιον, έκαναν πολύ καλή δουλειά, έστω κι αν στην αρχή όλοι έλεγαν ότι δεν έχουν την κατάλληλη πείρα. Ναι, όμως, την εμπειρία την κερδίζεις, δεν στη χαρίζει κανείς. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες, όπου οι ομάδες εμπιστεύτηκαν νέους προπονητές και τους υποστήριξαν, όπως έγινε στη Μπαρτσελόνα με τον Πασκουάλ ή στη Σιένα με τον Πιανιτζάνι. Ακόμη και στο ΝΒΑ με τον Βόγκελ στους Πέισερς και τον Σπόλστρα στους Χιτ".

* Ο Δημήτρης Ιτούδης μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα μιλήσουν την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 στο Κολέγιο Αθηνών στο Σεμινάριο που διοργανώνει η Linkage με θέμα: "Ηγεσία: η τέχνη του να δημιουργείς πρωταθλητές". Περισσότερες πληροφορίες εδώ .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ