ΜΠΑΣΚΕΤ

Generation 2000

Generation 2000

Ο κύκλος έκλεισε στο Ρίο για τη χρυσή γενιά των Ισπανών 80άρηδων και ένας νέος άνοιξε πριν από μερικές εβδομάδες. Το Sport24 παρουσιάζει τη νέα "χρυσή" ισπανική γενιά.

Στο μυαλό πολλών “ ο κύκλος έκλεισε” για το ισπανικό μπάσκετ μετά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Οι “80άρηδες” βρίσκονται πια στη δύση της καριέρας τους. Ο Gasol, o Navarro, ο Reyes, o (81άρης) Calderon θα σταματήσουν να συλλέγουν μετάλλια. Η Ισπανία θα πάψει να τρομάζει. Αυτό τουλάχιστον είναι το... ευκταίο σενάριο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν σημαίνει πάντως ότι είναι και το πλέον πιθανό.

Ακόμα και μετά το τέλος της κυριαρχίας των 80άρηδων, μην απατάσθε ότι θα... ξεμπερδέψουμε έτσι απλά με δαύτους. Η δεξαμενή των Ισπανών δεν αδειάζει. Κάθε άλλο. Το ταλέντο που υπάρχει πίσω από τις γενιές της δεκαετίας του '80, είναι άφθονο και χρυσοφόρο. Οι αριθμοί, άλλωστε, δεν λένε ψέμματα. Οι “μικρές” εθνικές ομάδες της Ισπανίας δεν είχαν κατακτήσει ούτε ένα χρυσό μετάλλιο μέχρι το 1998. Από το Ευρωμπάσκετ Εφήβων της Βάρνα (τότε που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση οι 80άρηδες) και μετά μετρούν αισίως 10, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μάζεψαν το φετινό καλοκαίρι σε Ευρωμπάσκετ Παίδων και Νέων.

Οι νέοι σταρ και οι... μελλοντικοί

Ο Nikola Mirotic είναι ακόμα 25 ετών -και ο καλύτερος παίκτης της γενιάς του. Ο 92άρης Alex Abrines είναι εκκολαπτόμενος σταρ. Τα αδέρφια Hernangomez (ο 94άρης Guillermo και ο -ακόμα καλύτερος- 95άρης Juan) θα παίξουν και αυτοί από φέτος στο ΝΒΑ. Παίκτες όπως τον 96άρη Marc Garcia και τον 97άρη Santiago Yusta ενδεχομένως να τους δούμε τα επόμενα χρόνια στη μεγάλη Εθνική. Το... χειρότερο πάντως είναι άλλο.

Πριν από μερικές εβδομάδες έκανε την πρεμιέρα της στην πόλη Ράντομ της Πολωνίας η πιο πολλά υποσχόμενη “φουρνιά” παικτών που έχει βγάλει το ισπανικό μπάσκετ την τελευταία 20ετία. Ξεχάστε λοιπόν τη γενιά του 1980. Αυτή του 2000 μάλλον θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια. Και δεν θα είναι για... καλό. Ευθύς αμέσως το Sport24 σας παρουσιάζει πέντε παίκτες από την ομάδα του 2000 που αξίζει να συγκρατήσετε τα επόμενα χρόνια, κάνοντας παράλληλα τη σύγκριση με τους αντίστοιχους σταρ της "χρυσής" γενιάς του 1980.

Σε ρόλο Pau Gasol...

Ούσμαν Γκαρούμπα

Generation 2000

Οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι αρκετά χρόνια μεγαλύτερος. Οι Ισπανοί υποστηρίζουν ότι είναι γεννημένος στη Μαδρίτη -συνεπώς και όσων ετών είναι δηλωμένος. Α, δεν σας το είπαμε; Ο Ούσμαν Γκαρούμπα έκλεισε τα 14 τον περασμένο Μάρτιο! Κι όμως κυριάρχησε απόλυτα στο φετινό Ευρωμπάσκετ U16, όπου κατέκτησε τον τίτλο του MVP, κάνοντας μάλιστα τριπλ-νταμπλ στον τελικό.

Ο Γκαρούμπα δεν έχει μεγάλη σχέση με τον Pau Gasol (ως παίκτης), είναι όμως ο μελλοντικός σταρ αυτής της γενιάς. Σέντερ με πλούσια αθλητικά προσόντα, μεγάλα χέρια, υψηλή τεχνική κατάρτιση και προοπτική να παίξει τρομερή άμυνα, ο πιτσιρικάς -που φρόντισε να αρπάξει από πολύ μικρό η Ρεάλ Μαδρίτης- είναι χωρίς δεύτερη σκέψη το επόμενο μεγάλο nba prospect του ισπανικού μπάσκετ.

Σε ρόλο Χοσέ Καλντερόν...

Κάρλος Αλοθέν

Generation 2000

Οι Ισπανοί έχουν βγάλει ένα τσούρμο αξιόλογους πόιντ γκαρντ τα τελευταία 20 χρόνια. Από τον Ραούλ Λόπεθ και τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ μέχρι τον Ρίκι Ρούμπιο και τον Σέρχιο Γιουλ. Ο καλύτερος όλων πάντως ήταν ο Χοσέ Καλντερόν και κανείς εκ των διαδόχων του δεν τον θυμίζει τόσο πολύ, όσο ο Κάρλος Αλοθέν. Ο πόιντ γκαρντ της Σαραγόσα είναι ο φυσικός ηγέτης αυτής της γενιάς.

Πρόκειται για έναν πόιντ γκαρντ με ύψος 1,90μ. (και αρκετά περιθώρια να ψηλώσει) που βρίσκεται διαρκώς σε attack mode, βγάζει ενέργεια, παίζει παθιασμένα, σουτάρει καλά έπειτα από ντρίμπλα και δημιουργεί συνεχώς με τη μπάλα στα χέρια. Αν και ακόμα δεν έχει κλείσει τα 16 του χρόνια, η Σαραγόσα τον πήρε από φέτος στην προετοιμασία της ανδρικής ομάδας.

Σε ρόλο Φελίπε Ρέγες...

Χοέλ Πάρα

Generation 2000

Πριν γίνει η... αποκάλυψη του Ούσμαν Γκαρούμπα στο Ευρωμπάσκετ Παίδων της Πολωνίας, ο μεγάλος σταρ αυτής της ισπανικής ομάδας λεγόταν Χοέλ Πάρα. Όχι κι άδικα. Από πλευράς προσόντων, τουλάχιστον, ο Καταλανός πάουερ φόργουορντ είναι σαν ένα υβρίδιο Μαρκ Γκασόλ/Φελίπε Ρέγιες, αλλά σε λίγο πιο... small μέγεθος.

Δεν είναι πολύ ψηλός (1,99μ.), ούτε αθλητικός. Εχει όμως πολύ δυνατό κορμί, πασάρει σαν πόιντ γκαρντ, σουτάρει καλά από μακρινή απόσταση και είναι εξίσου αποτελεσματικός τόσο όταν παίζει με πρόσωπο στο καλάθι, όσο και με πλάτη. Καταπώς φαίνεται η Μπανταλόνα έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα μελλοντική περίπτωση παίκτη στην κατοχή της...

Σε ρόλο Χουάν Κάρλος Ναβάρο...

Ανταμς Σόλα

Generation 2000

Η αλήθεια είναι ότι “Ναβάρο” δεν υπάρχει σε αυτή τη γενιά. Παίκτη με την ικανότητα να εκτελεί τόσο γρήγορα και να προσφέρει άμεσο σκοράρισμα με το μακρινό του σουτ δεν διαθέτει ούτε κατά διάνοια η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2016 σε επίπεδο Παίδων. Για την ακρίβεια, στη θέση “2” έχει το άκρο αντίθετο του μεγάλου σταρ της Μπαρτσελόνα.

Ο Ανταμς Σόλα δεν είναι ο τυπικός σούτινγκ γκαρντ. Κατ' αρχάς... δεν πολυσουτάρει. Είναι όμως ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει το μαρκάρισμα του καλύτερου αντίπαλου περιφερειακού, είναι καλός δημιουργός, μπορεί να παίξει εύκολα στη θέση “1” και έχει μεγάλη έφεση στα ριμπάουντ και στα κλεψίματα.

Σε ρόλο Ραούλ Λόπεθ...

Ντίντακ Κουέβας

Generation 2000

Φαντάσου να προσπαθείς να κοιμηθείς το βράδυ και ένα κουνούπι να κόβει βόλτες γύρω από το αυτί σου. Ε, κάτι τέτοιο θυμίζει ο Ντίντακ Κουέβας. Εχει ύψος -μετά βίας- 1,77μ., ωστόσο ο αναπληρωματικός πόιντ γκαρντ της γενιάς του 2000 είναι ικανός να μπει στο παιχνίδι και μέσα σε λίγες φάσεις να αλλάξει ολόκληρη τη ροή του. Είτε καλός είναι, είτε κακός, ένα είναι βέβαιο. Δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητος.

Είναι τρομερός αμυντικός στη μπάλα, ο παίκτης που θα κολλήσει πάνω σου σαν τσιμπούρι, θα σου κόψει το διάδρομο, θα σου πάρει το πορτοφόλι και ό,τι άλλο έχεις. Συν τοις άλλοις, σουτάρει καλά από μακρινή απόσταση, έχει αστραπιαία εκτέλεση και είναι πολύ γρήγορος και δημιουργικός με τη μπάλα στα χέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ