ΜΠΑΣΚΕΤ

Αυτό είναι το "αύριο" του ελληνικού μπάσκετ

Αυτό είναι το "αύριο" του ελληνικού μπάσκετ

Για να μάθουμε πού θα στηρίξουμε το μέλλον μας, ως μπασκετική Ελλάδα, ζητήσαμε τη συνδρομή του Eurohopes.com, που υπάρχει για να παρέχει αυτές τις πληροφορίες, σε όλον τον πλανήτη. Δείτε ονόματα και video.

Το eurohopes.com υπάρχει στον κυβερνοχώρο από το 2009 και το 2014 έχει γίνει το κατ' εξοχήν εργαλείο στα χέρια των scouts, σε ό,τι αφορά τους νεαρούς σε ηλικία παίκτες, όλων των χωρών της Ευρώπης.

Ο Rafal Juc, ο οποίος ο διευθυντής της ιστοσελίδας τη σεζόν 2012-2013, απασχολείται πια στους Denver Nuggets, ενώ τη θέση του πήρε ένας δικός μας άνθρωπος: ο Κώστας Ψιμούλης. Σε αυτόν απευθυνθήκαμε, για να σας δώσουμε τα best of της ελληνικής νεολαίας.

Όπως εξηγεί ο "κατάσκοπος" μας, τα ονόματα που ακολουθούν "θεωρώ ότι είναι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα περισσότερο από τους άλλους, γιατί έχουν εμπειρία από ανδρικό επίπεδο". Υπάρχουν βέβαια, και άλλοι όπως οι Γιώργος Τσαλμπούρης (17 χρόνων, 2.15, Πιερικός), Αντώνης Κόνιαρης (16 χρόνων, 1.92, ΠΑΟΚ -στις 12/10 του 2013 έγινε ο νεώτερος παίκτης που έπαιξε με τη συγκεκριμένη φανέλα, στην Α1), Μιχάλης Λούντζης (16, 1.94, πόιντ γκαρντ, Κρόνος Αγ. Δημ.), Βασίλης Τολιόπουλος (18, 1.85, πόιντ γκαρντ, Ίκαρος Χαλκ.) και Νίκος Χουχούμης (18, 1.86, γκαρντ, Πανελευσινιακός -δοκιμάζεται από ομάδα της Ισπανίας).

Αυτή είναι η λίστα του eurohopes.com για τους καλύτερους της Ευρώπης (έως 22 χρόνων)

Αυτό είναι το "αύριο" του ελληνικού μπάσκετ

Αυτή είναι η λίστα του ειδικού, για εμάς.

Διονύσης Σκουλίδας - Περιστέρι - 1997

Αν και ακόμα δεν έχει κλείσει τα 17 του χρόνια, θα μπορούσε να παίζει σποραδικά στο επίπεδο της Α1 ακόμα και από τη νέα σεζόν, καθώς είναι έτοιμος σωματικά και τεχνικά. Αθλητικός αρκετά πάνω από το μέσο όρο, πολύ ικανός στο ριμπάουντ ακόμα και σε κλειστούς χώρους (traffic) και με ανεπτυγμένο μπασκετικό IQ και ικανότητα στην πάσα, θα παίζει στο υψηλότερο επίπεδο για πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, ο παίκτης του Περιστερίου έχει υψηλή ποιότητα ως χαρακτήρας εντός και εκτός παρκέ κάτι που προσδίδει περισσότερη "σιγουριά" ότι δεν θα καταλήξει ως 'ένα ακόμα" ταλέντο'. Ο Σκουλίδας δεν είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης της ηλικίας του, είναι σίγουρα όμως ένας από τους λιγοστούς που μπορούν να κάνουν πάνω από μία δουλειά και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Γιώργος Διαμαντάκος - Παναθηναϊκός - 1995

Ο 95αρης center του Παναθηναϊκού έχει δυνατότητες, όχι όμως και το συνολικό πακέτο ώστε να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ψηλούς στις νεαρές ηλικίες. Έχει δυνατό κορμί και καλά χέρια, όπως επίσης καλή επαφή γύρω από το καλάθι. Απ' την άλλη μεριά, είναι βαρύ "σκαρί" και δυσκολεύεται να κινηθεί αποδοτικά μακριά από το low/mid post. Άμυνα σε χώρο και ριμπάουντ είναι τα δύο πιο σημαντικά θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει από την επόμενη σεζόν όταν και θα παίζει σε ανδρικό επίπεδο ανώτερο της Β' ΕΣΚΑ.

Στα junior τουρνουά δεν είχε πρόβλημα να μαζεύει ριμπάουντ χάρη στο ύψος και τη δύναμη του, χωρίς να φαίνεται η αδυναμία του να μαζεύει μπάλες μακριά από τον άμεσο χώρο ευθύνης του. Για να κάνει σπουδαία καριέρα θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ καλός στο low post, στην πάσα και στις βολές ώστε να αντισταθμίσει τις όποιες αδυναμίες φέρνει στην άλλη πλευρά του παρκέ. Επίσης, παρότι η ποιότητα του χαρακτήρα του δεν αμφισβητείται, αρκετά συχνά δυσκολεύεται να μείνει ήρεμος κατά τη διάρκεια του αγώνα βλάπτοντας έτσι τον εαυτό του και την ομάδα του.

Βασίλης Μουράτος - Άγιοι Ανάργυροι - 1997

Γερό και καλά χτισμένο κορμί για 17χρονο, θα μπορούσε από του χρόνου να βρεθεί στο rotation ομάδας της ESAKE league, εφόσον οι συνθήκες της ομάδας το επιτρέπουν, παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας του. Η δύναμη και τα καλά αθλητικά προσόντα του έδωσαν την ευκαιρία να είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά starter σε ομάδα της Α' ΕΣΚΑ. Τα δυνατά και γρήγορα πόδια του, καθώς και το γερό πάνω μέρος του σώματος του, του δίνουν τη δυνατότητα να πιέζει δυνατά τη μπάλα και να επιτίθεται δυναμικά στο καλάθι. Χωρίς να διαθέτει σπουδαίο επιθετικό ταλέντο, διαθέτει τα απαραίτητα συστατικά για να δει άμεσα χρόνο συμμετοχής σε επαγγελματική ομάδα και σταδιακά να προσθέτει ποιότητα στο παιχνίδι του. Το ταβάνι του θα εξαρτηθεί από το πόσο θα καταφέρει να αναπτύξει τα επιθετικά του fundamentals, αλλά ακόμα και αν δεν το καταφέρει στο βαθμό που πρέπει, έχει μέλλον ως δυναμικός guard που μπορεί να μαρκάρει καλά τη μπάλα και να δώσει ενέργεια στην transition επίθεση.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος - Παναθηναϊκός- 1997

Μετά τη συμμετοχή στο περσινό Jordan Brand Classic ήρθε και η φετινή πρόσκληση στην ευρωπαική version του Basketball Without Borders (camp υπό την αιγίδα του NBΑ) τον Ιούνιο στη Ρώμη. Ακόμα και αν δεν καταφέρει να παρεβρεθεί λόγω των ελληνικών playoffs, προσκλήσεις σαν κι' αυτή αποδεικνύουν ότι ο Χαραλαμπόπουλος βρίσκεται δικαίως ανάμεσα στους πιο ταλαντούχους παίκτες της γενιάς του. Διαθέτει βαθιά γνώση του παιχνιδιού και την ικανότητα να μαθαίνει γρήγορα, παίζει σωστό ευρωπαϊκό μπάσκετ και τα επιθετικά του fundamentals είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Πάνω απ' όλα όμως είναι αληθινός επαγγελματίας και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να φτάσει ψηλά. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στο σώμα του, πάντα όμως θα θεωρείται περισσότερο καλαθοσφαιριστής παρά αθλητής. Προέρχεται από αθλητική οικόγενεια (ο πατέρας του έπαιξε μπάσκετ στο Αιγάλεω), είναι ταπεινός και πλήρως αφοσιωμένος στο μπάσκετ. Με άριστη πάσα και inside-out παιχνίδι δεν θα έχει πρόβλημα να βοηθήσει μια ομάδα στο επιθετικό κομμάτι, μένει μόνο να δούμε ποια θέση μπορεί να μαρκάρει σε υψηλό επίπεδο καθώς έχει αργά πόδια και πλάγια κίνηση.

Δείτε video της τετράδας που ξεχωρίζει (Μουράτος, Χαραλαμπόπουλος) και του τρίο που έπεται (Τσαλμπούρη, Κόνιαρη και Λούντζη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ