ΗΠΑ

Κάθε "LeBron" και διαφήμιση

Κάθε "LeBron" και διαφήμιση

Ο κορυφαίος ΝΒΑer παραθερίζει στα ελληνικά νησιά και διαφημίζει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο. Και όμως, κάποιοι το θεωρούν "μικρή ιστορία". Θέλετε να μιλήσουμε με τη γλώσσα των αριθμών;

Από το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν δημοσίευσε την πρώτη του φωτογραφία από τη Μύκονο , μέχρι και χθες το βράδυ που μας ενημέρωσε για την επίσκεψή του στη Σαντορίνη , ο LeBron James έγινε αιτία μεγάλων συζητήσεων και διαδικτυακών φιλονικιών.

Πολλοί τον καλώς όρισαν στην Ελλάδα. Κάποιοι τον χλεύασαν με "βροχή" ειρωνικών σχολίων τη γυναίκα του (!) και κάποιοι απλώς τον κοίταξαν με... οπαδικά γυαλιά. Ναι, υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί το ΝΒΑ με την ίδια φιλοσοφία που βλέπει ελληνικό ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Ποια φιλοσοφία; Αυτή του "κάφρου".

Κάθε "LeBron" και διαφήμιση

" Η μητέρα του είναι αυτή; Η μήπως η γιαγιά του; Είναι δυνατό να έχει τόσο άσχημη γυναίκα; Σαν σκλάβα του 1940 είναι" έγραψε κάποιος... ευγενικός κύριος.

" Σαντορίνη την λένε, όχι Σαν Τορίνι, άσχετε μαύρε γάιδαρε" σχολίασε κάποιος άλλος.

" Πήγε στη Μύκονο; Στα... γεννητικά μας όργανα" ήταν μια πολιτισμένη ατάκα.

" Κάνεις και πέντε ό,τι έκανε ο Kobe παρά πέντε" είπε οπαδός του Bryant.

" Προσκύνα την Ελλάδα ψευτοΒασιλιά" τον προέτρεψε ένας... πατριώτης.

" Σιγά την τιμή που μας έκανε! Επειδή είναι γνωστός; Χέστ^%κε η φοράδα στ' αλώνι" ένα ακόμη βαθυστόχαστο σχόλιο.

" Τι λές ρε καθυστερημενε που είναι τιμή μας, επειδή είναι καλός αθλητής; Μήπως να στήσουμε κ@λο να μας περάσει ένα χεράκι; Τιμή δική του είναι που πατά αυτά τα χώματα, που βάζετε τον καθε τυχαιο πάνω από τη χώρα μας, μουλάρια" έγραψε εκνευρισμένος νεαρός.

" Ναι, δεν μπορούσα να κοιμηθώ, αναρωτιόμουν αν θα έρθει η όχι " ακόμη μια άποψη.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αντιδράσεις που διαβάσαμε σε σχόλια, κυρίως στη σελίδα του NBA Greece στο Facebook . Αυτοί που συμπαθούν τον LeBron τον καλωσόρισαν κι αυτοί που δεν τον γουστάρουν (μπασκετικά πάντα), έλεγαν τα δικά τους. Με... ατράνταχτα επιχειρήματα. Τι κατάφεραν; Μια τρύπα στο νερό. Το απόλυτο τίποτα, γιατί δεν υπάρχει παίκτης της εμβέλειας του James που θα ασχοληθεί με τέτοιου είδους σχόλια.

Και ναι, είναι τιμή μας που επέλεξε την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Είναι τιμή μας που "ακουμπάει" τα χρήματά του (πιστέψτε μας, δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν στις τσέπες του υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες ή εκατομμύρια δολάρια) στα νησιά μας. Είναι τιμή και μεγάλο κέρδος που ανεβάζει συνεχώς φωτογραφίες στα προφίλ που διατηρεί στα social media, με αποθεωτικές λεζάντες και hashtags για την άψογη φιλοξενία των συμπατριωτών μας. Αλήθεια, διαφωνεί κανείς;

Κάθε "LeBron" και διαφήμιση

Στο Facebook η σελίδα του αριθμεί 20.927.405 μέλη. 21 εκατομμύρια...

Στο Twitter έχει 14.100.000 followers.

Στο Instagram τον ακολουθούν 6.617.000 άνθρωποι.

Σύνολο; Γύρω στα 42 εκατομμύρια λογαριασμοί παρακολουθούν κάθε του κίνηση, βλέπουν την καθημερινότητά του όπως αυτός την "πλασάρει". Ξέρετε τι σημαίνει 42 εκατομμύρια; Τέσσερις φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας. Αυτές τις μέρες ο "Βασιλιάς" του ΝΒΑ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διαφημίσει την χώρα που τον φιλοξενεί, να πείσει κάποιους από τους θαυμαστές/οπαδούς του να ταξιδέψουν στα μέρη μας.

Κάθε Christiano Ronaldo , κάθε Jose Mourinho , κάθε Kobe Bryant , κάθε Dwyane Wade, κάθε LeBron James , κάθε μεγάλος αθλητής που αποφασίζει να παραθερίσει στην Ελλάδα, αποτελεί και μια σπουδαία διαφήμιση. Μπορεί να ηχεί περίεργα στα αυτιά μερικών, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Ειδικά αν πρόκειται για εκδηλωτικούς τύπους που τους αρέσει να καταγράφουν τις ιδιωτικές τους στιγμές και να τις μοιράζονται με τον κόσμο που τους θαυμάζει/στηρίζει/συμπαθεί. Κι αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αυτό είναι ο τουρισμός μας. Ηλιο έχουμε, όμορφα μέρη έχουμε, χιλιάδες παραλίες έχουμε. Τι μας λείπει; Σωστή νοοτροπία. Αυτό μας λείπει.

Ετσι, για την ιστορία, ρίξτε μια ματιά στο σημερινό δημοσίευμα του "Guardian".

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο LeBron διαφημίζει την Ελλάδα γιατί γουστάρει να το κάνει. Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα. Θέλει και το κάνει. Κι αν κάποιος από αυτούς που τον ειρωνεύονται και τον χλευάζουν κρυμμένοι πίσω από ένα... πληκτρολόγιο τον έβλεπε να περπατάει δίπλα του σε κάποιο σοκάκι της Μυκόνου ή της Σαντορίνης, είμαστε σίγουροι ότι θα του ζητούσε αναμνηστική selfie, που είναι και της μόδας. Με τη μόδα καλά τα πάμε. Σε άλλα, πιο βασικά ζητήματα έχουμε πρόβλημα...

Twitter @harris_stavrou

TAGS ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ