NCAA

Το σήκωσαν οι Χάσκις!

Το σήκωσαν οι Χάσκις!

Το Κονέκτικατ είχε το προβάδισμα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και με ηγέτη τον καταπληκτικό Σαμπάζ Νέιπιερ νίκησε το Κεντάκι 60-54 στον τελικό του NCAA, κατακτώντας τον τίτλο για 4η φορά στην ιστορία του.

Τη σεζόν 2012-13 το Κονέκτικατ υποχρεώθηκε να μην συμμετάσχει στο τελικό τουρνουά του NCAA λόγω “κακών βαθμών”. Τι έκανε λοιπόν; Κράτησε την ομάδα ενωμένη και επέστρεψε δριμύτερο. Παρ' ότι κανείς δεν τους υπολόγιζε για το φάιναλ φορ πριν από την έναρξη του τελικού τουρνουά του NCAA, οι Χάσκις όχι μόνο έφτασαν μέχρι την πηγή, αλλά ήπιαν και νερό κιόλας.

Το Κονέκτικατ νίκησε το Κεντάκι 60-54 και ο Σαμπάζ Νέιπιερ ήταν ο αναμφισβήτητος σταρ, ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας του Κέβιν Ολι -ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έχει πλέον 6-0 στο τελικό τουρνουά και τον τίτλο στο τσεπάκι από την πρώτη του χρονιά ως πρώτος προπονητής. Ο Νέιπιερ πέτυχε 15 από τους 22 πόντους του στο πρώτο ημίχρονο, ενώ έβαλε και ένα τρίποντο-μαχαιριά 7 λεπτά πριν από τη λήξη, κάνοντας το σκορ 51-47, σε ένα σημείο που το Κονέκτικατ είχε συμπληρώσει τέσσερα λεπτά χωρίς πόντο και είχε δεχτεί ένα σερί 8-0 από το Κεντάκι.

Ακολούθησε ένα τρίποντο του Γερμανού Νιλς Γκιφάι και από εκεί και πέρα το Κεντάκι άρχισε πάλι να κυνηγάει στο σκορ, όπως γινόταν από το πρώτο λεπτό του αγώνα. Το Κεντάκι δεν προηγήθηκε ούτε μία φορά στο ματς. Ούτε μία! Βρισκόταν όμως μέχρι το τελευταίο λεπτό "μέσα" σε αυτό και με τα όσα είχε διαπράξει στους προηγούμενους γύρους του τελικού τουρνουά, όλα μπορούσες να τα περιμένεις από τους φοβερούς και τρομερούς πρωτοετείς του Τζον Καλιπάρι.

Η ζώνη του Καλιπάρι άλλαξε το ματς

Το Κονέκτικατ ήταν η ομάδα που έβαλε το πρώτο καλάθι, η ομάδα που αποσπάστηκε πρώτη στο σκορ (17-8 στο 8' χάρη σε ένα επιμέρους 9-2), αυτή που προηγήθηκε ακόμα και με 15 πόντους διαφορά στο 15' (30-15). Ο Καλιπάρι έπρεπε να κάνει κάτι προκειμένου να αλλάξει το ρυθμό του αγώνα και πρωτίστως να περιορίσει τον Νέιπιερ, που πέτυχε 15 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Τι ήταν αυτό; Οι Γουάιλντκατς άρχισαν τη ζώνη...

Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου το Κεντάκι έριξε τη διαφορά μέχρι τους 4 πόντους (31-35) και στην πρώτη κιόλας επίθεση του δεύτερου ο Ααρον Χάρισον ευστόχησε σε τρίποντο, το πρώτο του στο ματς. Και το τελευταίο. Το μομέντουμ φάνηκε να γυρίζει υπέρ των “αγριόγατων”, οι οποίες ανέτρεψαν διαφορές 8 έως 13 πόντων στους τελευταίους τέσσερις αγώνες τους στο τελικό τουρνουά. Δεν το έκαναν όμως και πέμπτη φορά.

Νέιπιερ από τη μία, Γιανγκ από την άλλη...

Οι Χάσκις διατήρησαν την αυτοκυριαρχία τους, δημιούργησαν λάθη με την πιεστική άμυνα τους και τον Ράιαν Μπόουτραϊτ να “κλειδώνει” άλλον έναν περιφερειακό στο τελικό τουρνουά, αυτή τη φορά τον... καλό δίδυμο (Χάρισον). Ετσι, η ομάδα του Ολι κράτησε το Κεντάκι στους πέντε πόντους σε ένα διάστημα 8,5 λεπτών, με αποτέλεσμα να ξεφύγει εκ νέου με 48-39 στο 29' χάρη σε καλάθι του Νέιπιερ. Οπως όμως ο Νέιπιερ βρισκόταν πίσω από κάθε ξέσπασμα των Χάσκις, έτσι και ο Τζέιμς Γιανγκ βρισκόταν πίσω από κάθε ανάκαμψη των “αγριόγατων”.

Ο πρωτοετής γκαρντ έκανε τη φάση του αγώνα 10'40'' πριν από τη λήξη, όταν κάρφωσε μπροστά σε... τρεις παίκτες του Κονέκτικατ, κερδίζοντας ταυτόχρονα και το φάουλ. Αίφνης, το μομέντουμ άλλαξε πάλι πλευρά. Το Κεντάκι ροκάνισε ξανά τη διαφορά μέχρι τον έναν πόντο (47-48 στο 32') και φάνηκε να παίρνει πάλι τον έλεγχο του αγώνα. Οχι για πολύ. Τα δύο απανωτά τρίποντα από τους Νέιπιερ και Γκιφάι, οι πολλές χαμένες βολές του Κεντάκι (είχε 13/24 και οι Χάσκις 10/10) και κάποια κρίσιμα ριμπάουντ από το Κονέκτικατ του επέτρεψαν να κρατήσει σφιχτά τη νίκη.

ΚΕΝΤΑΚΙ (8) – ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ (7) 54-60

Ημίχρονο: 31-35

ΚΕΝΤΑΚΙ (Καλιπάρι): Πόιθρες 4, Λι, Γιανγκ 20 (8/9β., 3/8δ., 2/5τρ., 7ρ.), Χάρισον Α. 7 (1), Χάρισον Αντ. 8 (2τρ., 5ρ., 5ασ., 3κλ.), Χόκινς, Ραντλ 10 (6ρ., 4ασ.), Τζόνσον 5.

ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ (Ολι): Κρόμα 4 (6ρ.), Νέιπιερ 22 (2/2β., 4/7δ., 4/9τρ., 6ρ., 3ασ., 3κλ.), Γκιφάι 10 (2), Μπόουτραϊτ 14 (5/5δ., 4ρ., 3ασ., 3κλ.), Ντάνιελς 8 (6ρ.), Νόλαν, Μπρίμα, Σάμιουελ 2.

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ