NCAA

Στον απίστευτο κόσμο του Doug McDermott

Στον απίστευτο κόσμο του Doug McDermott

Ο Νίκος Παπαϊωάννου σας καλωσορίζει στον κόσμο του Doug McDermott, του χαρισματικότερου σκόρερ στο κολεγιακό μπάσκετ. Παίζει στο Creighton, με κόουτς τον πατέρα του, υπνωτίζεται πριν από κάθε αγώνα, αφού πρώτα φάει ρολό!

Είναι αναπόφευκτο. Στις ΗΠΑ, όποιος λευκός φόργουορντ διαθέτει φαρμακερό τρίποντο και παράλληλα μπορεί να ποστάρει, χαρακτηρίζεται ως ο νεός Larry Bird. Δύο και πλέον δεκαετίες μετά την αποχώρηση του Bird από την ενεργό δράση, ακούσαμε πολλούς διαδόχους του, αλλά δεν είδαμε κανέναν.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση του Doug McDermott; Ο τελειόφοιτος φόργουορντ του Creighton, προσπέρασε τον Bird στην λίστα των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στο κολλεγιακό μπάσκετ. Αν συνεχίσει να σκοράρει με τον ίδιο οίστρο και στην March Madness, τότε ίσως τερματίσει την καριέρα του στο Creighton, ως ο 2ος κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στο κολεγιακό μπάσκετ, πίσω από τον αείμνηστο Pete Maravich του LSU (3.667 πόντοι σε 83 ματς).

Ο McDermott μέχρι στιγμής έχει πετύχει 3.078 πόντους και είναι στην 5η θέση των σκόρερ στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ. Στην 4η θέση φιγουράρει ο αείμνηστο Alfonso Ford (3.165 πόντοι σε 109 ματς με το Mississippi Valley), μετά ο Lionel Simmons (3.217 πόντοι σε 131 ματς με το La Salle) και στο Νο.2 ο Freeman Williams (3.249 πόντοι σε 106 ματς με το Portland State).

Στον απίστευτο κόσμο του Doug McDermott

Έγινε μόλις ο 8ος παίκτης στην ιστορία του κολλεγιακού μπάσκετ, που έσπασε το φράγμα των 3.000 πόντων, με τους προαναφερόμενους, αλλά και τους Harry Kelly (Texas Southern), Keydren Clark (Saint Peter’s) και Hersey Hawkins (Bradley), να και χρειάστηκε περισσότερα παιχνίδια απ’ όλους (143).

H παρουσία του, ανάγκασε το κορυφαίο περιοδικό, Sports Illustrated, ν᾽αναβιώσει το εξώφυλλο που έκανε με τον Larry Bird, το Νοέμβριο του 1977. Με τη διαφορά ότι σ’ εκείνο της περασμένης εβδομάδας, πόζαρε ο McDermott, με δύο cheerleaders του Creighton. To 1977 ο τίτλος έγραφε “Το μυστικό όπλο του κολλεγιακού μπάσκετ. Ο εκρηκτικός Larry Bird”. Ο φετινός: “Το μυστικό όπλο του κολλεγιακού μπάσκετ. Ο υπνωτισμένος Doug McDermott”.

O υπνωτισμός πριν τους αγώνες

Μετά από τα πρώτα του 11 ματς με το κολλέγιο του Creighton –συγκεκριμένα στις 22/12/2010- ο McDermott αποφάσισε να πειραματιστεί με τον νευρο- υπνωτισμό ή αλλιώς την ύπνωση. Μετά από προτροπή του ψυχολόγου, Jack Stark, που συνεργάζεται με τους οδηγούς NASCAR, Jimmie Johnson και Dale Earnhardt Jr και είναι οικογενειακός φίλος του κόουτς του Creighton, Greg McDermott (πατέρας του Doug).

Στα εντός έδρας ματς, περίπου δύο ώρες πριν το τζάμπολ, ο McDermott απομονώνεται με τον Stark. Αρχίζει να μετρά αντίστροφα από το 5 μέχρι το 1. Ο Stark του λέει ότι βρίσκεται σε μία παραλία και αρχίζει να του μεταφέρει θετικές σκέψεις στο μυαλό, από το πρόσφατο παρελθόν. Στόχος της ύπνωσης είναι να νιώσει ο McDermott πόσο εύκολο είναι να σκοράρει και από εκεί και πέρα πώς ν’ αντιμετωπίσει τις αντίπαλες άμυνες.

Οταν ο Stark επαναφέρει τον McDermott, εκείνος έχει στο μυαλό του μόνο θετικές και ήρεμες σκέψεις. Κι επειδή είναι προληπτικός, δεν αλλάζει την ρουτίνα αυτή, ούτε στα εκτός έδρας ματς, όπου κάποιες φορές απουσιάζει ο Stark. Η ύπνωση γίνεται τηλεφωνικά, ακόμα κι αν χρειαστεί να λάβει χώρα στην τουαλέτα. Αυτό συνέβη πριν από ένα χρόνο στην JQH Arena, πριν το ματς με το Missouri State.

Στον απίστευτο κόσμο του Doug McDermott

Ο McBuckets, όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά, κλειδώθηκε σε μία τουαλέτα και μετά τηλεφώνησε στον Stark, όπως διηγήθηκε στο περιοδικό Sports Illustrated: “ Εκλεισα το φως και ακούμπησα κόντρα στην πόρτα, για να σιγουρευτώ ότι δεν θα μπει κανείς μέσα, γιατί ήθελα να παραμείνω συγκεντρωμένος. Κάλεσα τον Jack στο τηλέφωνο. Φόρεσα τ’ ακουστικά μου και άρχισα να τον ακούω.

Την ίδια στιγμή άκουγα τον κόσμο έξω από την τουαλέτα να λέει: “τι γίνεται εκεί μέσα; Δεν μπορούμε ν’ ανοίξουμε την πόρτα”. Νομίζω ότι κάποιος προσπάθησε να φωνάξει την ασφάλεια του γηπέδου για ν’ ανοίξουν την πόρτα, όσο εγώ ήμουν μέσα στο σκοτάδι κι άκουγα τον Stark”. Σ’ εκείνο το ματς ο McDermott σημείωσε τους 28 από τους 39 πόντους του, στο β’ μέρος!

Αγαπημένο του φαγητό το ρολό!

Ο McDermott, με τους 26.5 πόντους που σκοράρει κατά μέσο όρο φέτος, είναι ο πρώτος σκόρερ στο NCAA, κι έγινε ο 2ος παίκτης τα τελευταία 17 χρόνια, μετά τον Stephen Curry, που έχει τρεις σεζόν με τουλάχιστον 725 πόντους σε καθεμιά από αυτές! Όλα αυτά με το ποστοστό ευστοχιας στα σουτ εντός πεδιάς, να φτάνει το 55% και στις 4 σεζόν του με τους Bluejays! Με το στομάχι χορτάτο, αφού πριν από τους αγώνες του Creighton, εκτός από την ύπνωση, φροντίζει και για κάτι άλλο: Να υπάρχει πάντοτε κοντά του ένα πιάτο με ρολό για να φάει! Δεν είναι ακριβώς το αγαπημένο του φαγητό. Αλλά το θεωρεί γούρικο. Είπαμε, ο McDermott είναι προληπτικός.

Τον Ιανουάριο του 2012, πριν την αναμέτρηση με τους Braves, όλη η ομάδα πήγε για φαγητό. Ο McDermott παρήγγειλε ρολό κρέας, με σάλτσα μπέρμπον, κρεμμύδι και πουρέ με σκόρδο. Στο… καπάκι ο McDermott, έκανε ρεκόρ καριέρας σημειώνοντας 44 πόντους απέναντι στους Braves. Μοιραία, το ρολό έγινε αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας του πριν τους αγώνες αν και όπως είπε ο ίδιος στο Sports Illustrated, κάποια στιγμή το σιχάθηκε: “Κάποια στιγμή, σιχάθηκα το ρολό. Ομως πρέπει να το τρώω”.

Η λατρεία για τον Larry Bird

Τον Φεβρουάριο του 2004, όταν ο Greg McDermott ήταν προπονητής στο Northern Iowa, η ομάδα του ταξίδεψε στην Ιντιάνα, για να παίξει απέναντι στο Indiana State, τη βραδιά όπου θ’ αποσυροταν η φανέλα του Larry Bird. Μαζί πήγε και ο 12χρονος Doug, παρέα με τον παπού του Earl.

Στον απίστευτο κόσμο του Doug McDermott

Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα, δεν πίστευε ότι θα ξεπερνούσε τον Bird, σε πόντους, μία δεκαετία αργότερα. Αυτό έγινε στις 16 Φεβρουαρίου, όταν ευστόχησε σε τρίποντο, στο β’ μέρος της αναμέτρησης με το Villanova. O πατέρας του, φρόντισε να τον προσγειώσει: “Δεν είσαι ο Larry Bird!”. O McDermott το γνωρίζει, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι φανατικός θαυμαστής του Bird.

Στη ρουτίνα του 22χρονου φόργουορντ, πριν από τους αγώνες, εκτός από την ύπνωση, το ρολό, το ντουζ και τον μεσημεριανό ύπνο, είναι η παρακολούθηση highlights του Bird. Μάλιστα βλέπει πάντα το ίδιο βιντεάκι στο YouTube: “Απλά λατρεύω να παρακολουθώ τον Bird. Aπλά παίζει με διαφορετικό τρόπο”.

Πατέρας και γιος

Δεν είναι καθημερινό φαινόμενο, ο πατέρας να κοουτσάρει τον γιο στο κολλεγιακό μπάσκετ. Ο Greg και ο Doug McDermott αποτελούν μία από τις σπάνιες περιπτώσεις. Φρόντισαν εξ’ αρχής να χωρίσουν την οικογενειακή καθημερινότητα από την μπασκετική. Ομως ο Greg, λάμπει κάθε φορά που μιλά για τον γιο του. Ακόμα και μπροστά στην ομάδα.

Οταν πέτυχε 39 πόντους απέναντι στο Villanova, o Greg είπε τρεις λέξεις απευθυνόμενος στον γιο του: “Doug, απίστευτο παιχνίδι”. Οι υπόλοιποι παίκτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ο κόουτς McDermott άρχισε να πλέκει το εγκώμιο, των υπόλοιπων παικτών της ομάδας.

Δεν έχει χρόνο να σκεφτεί πόσο ξεχωριστή είναι η στιγμή όπου ένας πατέρας έχει παίκτη τον γιο του στο κολέγιο. Ευτυχώς πολλές φορές του το υπενθυμίζουν άλλοι. Σε μία επίσκεψή του στο Κάνσας, τον πλησίασε, ένας προπονητής σχολικής ομάδας, όπου έχει παίκτη τον γιο του και του είπε: “Να ξέρεις ότι σε ζηλεύει ο κάθε πατέρας που κοουτσάρει τον γιο του, απ’ όλη τη χώρα”.

Στην πτήση της επιστροφής ο Greg, εξομολογήθηκε στον βοηθό του, Steve Lutz, πως όντως είναι τυχερός: “Μακάρι να μπορούσε ο κάθε πατέρας να ζήσει αυτό που ζω εγώ με τον γιο μου. Να τον παρακολουθεί να ωριμάζει ως παίκτης και να μη χρειάζεται κάθε μέρα να τον βάζει κάτω για να του εξηγεί πόσο ταπεινά πρέπει ν’ αντιμετωπίζει την επιτυχία”.

Τ’ ατσούμπαλα παιδικά χρόνια

Τα άλλα δύο αδέρφια του Doug, η 13χρονη Sydney και ο 24χρονος Nick, φροντίζουν κάθε λίγο και λιγάκι να του κάνουν πλάκα, όπως και η μητέρα του,Theresa, όταν του θυμίζουν πόσο ατσούμπαλος ήταν. Ο Doug καθυστέρησε πολύ μέχρι να βρει την ισοροπία του, μεγαλώνοντας, με τον μεγάλο του αδερφό να εξηγεί: “Ηταν το πιο ατσούμπαλο παιδί που θα μπορούσε να συναντήσει κάποιος στην ζωή του! Πάντοτε έβρισκε τρόπους να σκοντάφτει και να πέφτει, χωρίς εμπόδιο”.

Στον απίστευτο κόσμο του Doug McDermott

Η μητέρα του Theresa είναι ακόμα πιο παραστατική: “Επεφτε τόσο συχνά, που από ένα σημείο και μετά το αντιμετωπίζα ως παιχνίδι. Του έλεγα, “αυτή ήταν υπέροχη τούμπα Doug. Δεν έκλαψες καθόλου”. ή του έλεγα “Δεν χρησιμοποίησες καν τα χέρια σου””.

Κατά κάποιο τρόπο ήταν ατσούμπαλο, το πρώτο νικητήριο καλάθι της κολλεγιακής του καριέρας, απέναντι στο St. Johns. Μόλις ευστόχησε στο νικητήριο τρίποντο, σκόνταψε στο πόδι συμπαίκτη του, κι έπεσε στο παρκέ!

O McDermott και το ΝΒΑ

Θα μπορούσε να παίζει ήδη στο ΝΒΑ. Προτίμησε όμως να μείνει και την τελευταία του σεζόν στο Creighton. Δεν το έπραξε επειδή ανησυχούσε για την θέση του στο ντραφτ. Απλά κατάλαβε ότι η φοιτητική ζωή δεν έχει καμία σχέση μ’ εκείνη του ΝΒΑ. Μετά από μεγάλες εκτός έδρας νίκες, στην πτήση της επιστροφής, οι παίκτες του Creighton, τραγουδάνε όλοι μαζί.

Καμία σχέση, δηλαδή με το ΝΒΑ, όπου μετά τις προπονήσεις ή τους αγώνες, ο κάθε παίκτης τραβά τον δικό του ξεχωριστό δρόμο. Οπως επεσήμανε ο Greg McDermott: “Γι’ αυτές τις στιγμές επέστρεψε ο Doug, για την τελευταία του χρονιά”. Τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με τον Marcus Smart από το Oklahoma State, ήταν τα μοναδικά κολλεγιόπαιδα, στο προπονητικό καμπ της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ. Δούλεψε σκληρά και βλέπει την τρέχουσα σεζόν την μετοχή του να βρίσκεται στα ύψη. Κατά πολλούς θα είναι φέτος lottery pick, ενώ είναι από τα φαβορί για τα βραβεία Wooden και Naismith.

Η φετινή θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά όπου το Creighton θα λάβει μέρος στον μεγάλο χορό του κολλεγιακού τουρνουά. Πρώτος αντίπαλος, στον β’ γύρο, θα είναι το Louisiana Lafayette. Ο McDermott ονειρεύεται το φάιναλ φορ (5-7/4, Αρλινγκτον), για να κλείσει με τον πλέον ιδανικό τρόπο την καριέρα του στο Creighton. Χωρίς το παραμικρό άγχος, μιας και είναι δεδομένη η θέση του, τόσο στο πάνθεον των κορυφαίων παικτών όλων των εποχών στο κολλεγιακό μπάσκετ, αλλά και στην λοταρία του φετινού ντραφτ!

Δεκτές όλες οι απόψεις και στο Twitter @ndpapaioannou

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ