NBA

Τζαμπάρ για τελευταία φορά...

Τζαμπάρ για τελευταία φορά...

Σαν σήμερα (23/04) το 1989 ένας από τους θρύλους του ΝΒΑ, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ αποσύρεται από την ενεργό δράση και δίνει τέλος σε μία τεράστια καριέρα. Το Sport24.gr επαναφέρει στη μνήμη σας την πορεία του Τζαμπάρ (vid & picts)…

Ο παίκτης των Μπακς και των Λέικερς πραγματοποίησε μία πολύ μεγάλη πορεία στο ΝΒΑ και στο ΑΒΑ, δίνοντας τέλος στην καριέρα του στις 23 Απριλίου του 1989.

Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ σε 1.560 αγώνες στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη σημείωσε 38.387 πόντους και μάζεψε 5.920 ριμπάουντ, κάτι που τον φέρνει στην πρώτη θέση των σκόρερ του ΝΒΑ!

Ο Τζαμπάρ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1947, παίζοντας για πρώτη φορά μπάσκετ με την ομάδα του γυμνασίου, όπου φοιτούσε, το Power Memorial Academy. Εκεί κατάφερε να κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Νέας Υόρκης, με 2.067 πόντους.

Έπειτα αγωνίστηκε στο κολέγιο UCLA από το 1966 μέχρι το 1969 και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε ένα ασύλληπτο ρεκόρ της ομάδας, ,καθώς μέτρησε 88 νίκες σε 90 αγώνες.

Εκείνη την εποχή, μάλιστα αναδείχτηκε και δύο φορές παίκτης της χρονιάς, συγκεκριμένα τις σεζόν 1966-67 και 1968-69 ψηφίστηκε τόσο από προπονητές, όσο και από παίκτες… Κάπου εκεί, άνοιξαν και οι πόρτες του ΝΒΑ για τον ίδιο.

Οι Harlem Globetrotters το προσέφεραν 1 εκατ. δολάρια(!) για να παίξει στην ομάδα, όμως εκείνος αρνήθηκε και πήγε στους Μπακς οι οποίοι τον επέλεξαν και νούμερο ένα στο ντραφτ.

Την σεζόν που οι Μπακς κατέκτησαν το πρωτάθλημα, την 1η Μαϊου του 1971 ο Τζαμπάρ ασπάστηκε τον Μουσουλμανισμό και άλλαξε το όνομα του από Φέρντιναντ Λιούις Άλσιντορ σε Καρίμ Αμπντουλ Τζαμπάρ, το οποίο και σημαίνει «αριστοκράτης και δυνατός υπηρέτης».

Τζαμπάρ για τελευταία φορά...

Μετά από πέντε γεμάτες σεζόν στους Μπακς μετακόμισε στους Λος Άντζελες Λέικερς, όπου έγραψε ιστορία, κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα και φτάνοντας σε πολλές ατομικές διακρίσεις.

Παρόλα αυτά, όμως το πλήρωμα του χρόνου είχε έρθει και ο Τζαμπάρ είχε συμπληρώσει το 42ο έτος της ηλικίας του. Έτσι, μετά τους τελικούς του ΝΒΑ το 1989 ο Τζαμπάρ ή αλλιώς Φέρντιναντ Λιούις Άλσιντορ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση, ύστερα από 20 χρόνια επαγγελματικής καριέρας στο ΝΒΑ και το ΑΒΑ, βάζοντας τέλος σε μία άκρως πετυχημένη καριέρα…

Τζαμπάρ για τελευταία φορά...
TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ