ΤΟΥΡΚΙΑ

Παίζεις στην Ελλάδα; Γίνεσαι σταρ στην Τουρκία!

Παίζεις στην Ελλάδα; Γίνεσαι σταρ στην Τουρκία!

Τρεις παίκτες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από την Basket League ΣΚΡΑΤΣ είναι στην πρώτη τετράδα των κορυφαίων σκόρερ του τουρκικού πρωταθλήματος. Αλήθεια, μπορείτε να σκεφτείτε σε ποιους αναφερόμαστε; (VIDEOS)

Το ότι το ελληνικό πρωτάθλημα δίνει πολλές ευκαιρίες στους Αμερικανούς παίκτες να ξεχωρίσουν είναι σαφές. Από τη στιγμή άλλωστε που η οικονομική κρίση έπληξε (και) το εγχώριο μπασκετικό προϊόν, οι ομάδες της Basket League ΣΚΡΑΤΣ (πλην των "αιωνίων") στράφηκαν σε νεαρούς και εξελίξιμους ξένους παίκτες, προσδοκώντας να πετύχουν... διάνα, δίνοντας λίγα χρήματα -τηρουμένων των αναλογιών.

Πολλοί ήταν εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν το διάστημα της παρουσίας τους στη χώρα μας, για να ανεβάσουν τις "μετοχές" τους στο μπασκετικό χρηματιστήριο και να εξασφαλίσουν ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο. Πιο πρόσφατη και χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Μάικ Τζέιμς, ο οποίος δεν έκλεισε ούτε... εξάμηνο στην Ελλάδα, μέχρις ότου βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, υπογράφοντας πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Λαμποράλ Κούτσα. Έτσι, τον τελευταίο χρόνο αγωνίζεται στην Euroleague, βελτιώνοντας διαρκώς τους αριθμούς του, δικαιώνοντας παράλληλα τον Χοσεάν Κερεχέτα που πλήρωσε το buy out που προέβλεπε το συμβόλαιό του με τον Κολοσσό, για να τον πάρει στη χώρα των Βάσκων.

Αν αναρωτιέστε πάντως ποιος είναι ο πιθανότερος προορισμός των ξένων που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα, μετά το πέρασμά τους από την Basket League ΣΚΡΑΤΣ, η απάντηση είναι απλή. Η Τουρκία. Η γειτονική χώρα αποτελεί ιδανική αγορά για τους Αμερικανούς που κάνουν το "αγροτικό" τους στα μέρη μας και θέλουν ένα αρκετά υψηλότερο συμβόλαιο, αφού εκεί οι προϋπολογισμοί είναι πολύ υψηλότεροι.

Η συνήθεια που έγινε λατρεία

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά δείχνουν ικανοί στη συνέχεια να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και στην πορεία να αγωνιστούν ακόμη ψηλότερα. Πάρτε για παράδειγμα τον Τζον Ντίμπλερ, που φόρεσε για μια σεζόν τη φανέλα του Πανιωνίου κι έκτοτε καταγράφει αποκλειστικά βήματα προόδου. Με την Καρσίγιακα κατέκτησε άλλωστε τον τίτλο στην Τουρκία την περσινή αγωνιστική περίοδο, με αποτέλεσμα να βρεθεί φέτος στην Αναντολού Εφές του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ο απόφοιτος του Ohio State δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση "κοντού" που πέρασε από τα μέρη μας και "απογειώθηκε" στην TBL. Αν κοιτάξει κανείς τον πίνακα των σκόρερ στο φετινό πρωτάθλημα, θα βρει στην πρώτη τετράδα τρία ονόματα αρκετά γνωστά στο ελληνικό κοινό. Ο ΤζεϊΚόβαν Μπράουν (Τουρκ Τέλεκομ), ο Κεϊλίν Λούκας (Άνκαρα) και ο Τόνι Κρόκερ (Γεσιλγκιρεσούν) σκοράρουν ασταμάτητα φέτος, διεκδικώντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της TBL, όντας από κοινού στο... κυνήγι του Κλέι Τάκερ (της Κόνιασπορ) που προηγείται.

Η πραγματικότητα με αριθμούς

Ο ΤζεϊΚόβαν Μπράουν (πρώην των Ρεθύμνου και ΚΑΟΔ) έχει 17.4 πόντους κατά μέσο όρο, με τον Κεϊλίν Λούκας (πέρασε για ένα φεγγάρι από τον Ολυμπιακό) να ξεχωρίζει με 19.7 πόντους. Όσο για τον τρίτο της παρέας -και τρίτο της λίστας; Ο Τόνι Κρόκερ (πρόπερσι στην Κηφισιά) με τους 17.7 πόντους που σημειώνει ανά παιχνίδι κάνει τη διαφορά για τη Γεσιλγκιρεσούν, η οποία πρόσφατα -να θυμίσουμε ότι- απέκτησε τον Κρις Ουόρεν από την ΑΕΚ.

Για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε, θα σας πούμε πως ο ΤζεϊΚόβαν Μπράουν σημείωσε 30+ πόντους σε δύο σερί παιχνίδια. Αρχικά απέναντι στην Γκαζιάντεπ, όπου είχε 35 πόντους με 7/10 δίποντα, 4/4 τρίποντα και 9/10 βολές, για να ακολουθήσει ο αγώνας με την Φενέρμπαχτσε, όπου σταμάτησε στους 38 πόντους με 9/9 δίποντα, 2/5 τρίποντα και 14/15 βολές.

Παίζεις στην Ελλάδα; Γίνεσαι σταρ στην Τουρκία!
INTIME SPORTS

- Αναλυτικά τα στατιστικά του ΤζεϊΚόβαν Μπράουν

Δείτε το σόου του απέναντι στη Φενέρμπαχτσε

Από την πλευρά του, ο Κεϊλίν Λούκας έχει βρει... την υγειά του στην Άνκαρα με τους 40 πόντους (με 8/15 δίποντα, 5/9 τρίποντα και 9/10 βολές) που σημείωσε απέναντι στην Μπάνβιτ να είναι η καλύτερη φετινή του επίδοση. Όχι ότι στα υπόλοιπα δεν τα πηγαίνει καλά αφού μόλις μια φορά (κόντρα στην Νταρουσάφακα) σημείωσε μονοψήφιο αριθμό πόντων (8). Κατά τα λοιπά, σκοράρει σταθερά 14+ πόντους στο τουρκικό πρωτάθλημα.

Παίζεις στην Ελλάδα; Γίνεσαι σταρ στην Τουρκία!
INTIME SPORTS

- Αναλυτικά οι αριθμοί του Κεϊλίν Λούκας

Τα όργια του πρώην "ερυθρόλευκου" κόντρα στην Μπάνβιτ

Όσο για τον Τόνι Κρόκερ; Ο πρώην γκαρντ/φόργουορντ της Κηφισιάς έχει για κορυφαία επίδοση τους 27 πόντους (με 6/12 δίποντα, 3/6 τρίποντα και 6/7 βολές) που πέτυχε κόντρα στην ΙΒΒ, ως αποκορύφωμα της παρουσίας του στις έξι πρώτες αγωνιστικές της TBL, όπου σημείωνε σταθερά 20+ πόντους ανά παιχνίδι. Έκτοτε, οι επιδόσεις του έπεσαν ελάχιστα, δίχως όμως να τον "γκρεμίσουν" από την πρώτη τετράδα των σκόρερ.

Παίζεις στην Ελλάδα; Γίνεσαι σταρ στην Τουρκία!

- Αναλυτικά τι έχει κάνει φέτος ο Τόνι Κρόκερ

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα παραπάνω είναι τυχαίες περιπτώσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι κάθε άλλο παρά... κατά λάθος γίνονται αυτές οι επιδόσεις. Βλέπετε, από τη στιγμή που η Basket League ΣΚΡΑΤΣ έχει μετατραπεί από πρωτάθλημα πρώτης γραμμής σε αυτό των ευκαιριών, είναι δεδομένο πως οι ομάδες αναζητούν στην αγορά για λαβράκια, που μέσω του ελληνικού πρωταθλήματος θα ανεβάσουν κατακόρυφα τις μετοχές τους.

Οι τρεις προαναφερθέντες παίκτες είναι ένα μικρό δείγμα αυτών που μετά από τη χώρα μας μετακομίζουν σε Ρωσία, Τουρκία ή Ισπανία με σαφώς μεγαλύτερες αποδοχές

TAGS ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ