ΤΟΥΡΚΙΑ

Έλληνες "μπασκετάνθρωποι" στην Τουρκία

Έλληνες "μπασκετάνθρωποι" στην Τουρκία

Το Sport24.gr σας θυμίζει τους Έλληνες παίκτες και προπονητές του μπάσκετ που βρήκαν επαγγελματική στέγη στην Τουρκία. Από τον Ρεντζιά στον Ταπούτο και από τον Δικαιουλάκο στον Ιτούδη...

Ο Δημήτρης Ιτούδης αποδέχτηκε την εξαιρετική πρόταση της Μπάνβιτ και έτσι θα είναι κάτοικος Τουρκίας τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια (2+1 υπέγραψε), συνεχίζοντας έτσι το γαϊτανάκι των Ελλήνων που βρήκαν δουλειά στη γειτονική χώρα.

Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος ο οποίος αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Τουρκία.

Κι αυτό γιατί οι Τούρκοι και πολλά χρήματα επενδύουν στον αθλητισμό και πολύ φιλικοί είναι απέναντι στους Έλληνες. Το Sport24.gr σας θυμίζει όλους τους Έλληνες παίκτες και προπονητές που αποφάσισαν να πουν "ναι" σε μία πρόταση από την Τουρκία.

Ο πρώτος Έλληνας παίκτης που έπαιξε ποτέ στην Τουρκία μπάσκετ ήταν ο Μηνάς Γκέκος. Ναι, σωστά διαβάσατε... Σε ηλικία μάλιστα 16 ετών είχε αναδειχθεί καλύτερος νέος παίκτης στη γειτονική χώρα, παίζοντας με τη φανέλα της Istanbul Tecknikal Universitasi.

Το 2002 ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Νίκος Ντούγιας αγωνίστηκε στην Γκιόζτεπε, ενώ την επόμενη χρονιά ο Ευθύμης Ρεντζιάς αποφάσισε να δεχτεί την καθόλου ευκαταφρόνητη πρόταση της Φενέρμπαχτσε και τελικά κατέκτησε και το Κύπελλο Τουρκίας.

Τον ακολούθησε ο Μιχάλης Κακιούζης μερικά χρόνια αργότερα. Ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας μπάσκετ έπαιξε τη σεζόν 2008-09 στη γειτονική χώρα με τη φανέλα της τότε Εφές Πίλσεν (νυν Αναντολού). Μάλιστα, αποχώρησε από την Τουρκία, ως πρωταθλητής καθώς τότε η Εφές στέφθηκε πρωταθλήτρια, νικώντας στους τελικούς τη Φενέρμπαχτσε.

Τη σεζόν 2010-11 ήταν η σειρά του Νέστορα Κόμματου να βρει την επόμενη ομάδα του στην Τουρκία. Στα μισά της περιόδου (Φεβρουάριος 2011), άφησε το Μαρούσι για τη Μερσίν, καθώς τα οικονομικά του συλλόγου των βορείων προαστίων πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο.

Κι έτσι φτάνουμε στην περσινή χρονιά, όταν ο Χρήστος Ταπούτος στα μέσα της σεζόν έφυγε από τη Νίμπουργκ και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ολίν Εντιρνέ.

Ο τρίτος Έλληνας προπονητής

Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι ο τρίτος Έλληνας προπονητής που ανέλαβε ομάδα από τη γειτονική χώρα. Ο πρώτος ήταν ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος, που βρέθηκε από τον Μάιο του 2011 στον πάγκο του γυναικείου τμήματος της Φενέρμπαχτσε, με την οποία πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία στην Ευρωλίγκα και κατέκτησε το τουρκικό πρωτάθλημα.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Ηλίας Ζούρος αποδέχτηκε την πρόταση της Εφές με την οποία τελείωσε τη σεζόν και ύστερα αποχώρησε, καθώς ανέλαβε το τιμόνι της εθνικής ομάδας.

*Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θοδωρή Κουνάδη για τη φωτογραφία που έφτιαξε.

TAGS ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ