VTB LEAGUE

Το... τελευταίο αντίο του Ζεβροσένκο

Το... τελευταίο αντίο του Ζεβροσένκο

Τον Σεπτέμβρη ολοκλήρωσε... για τελευταία φορά τον κύκλο του, ως παίκτης. Έκτοτε, ο Αλεξέι Ζεβροσένκο δουλεύει για τη ρωσική ομοσπονδία, ως υπεύθυνος για την ανάπτυξη του μπάσκετ στη χώρα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, μιλά για τον Ίβκοβιτς, τον "Λάζο", τον Παπαλουκά, τον Σαμπόνις και όλα όσα απήλαυσε από το 1995.

Είχε ανακοινώσει πως κρεμά τη φανέλα, μετά το τέλος της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Λίγο αργότερα, θα έβγαζε... τα μανταλάκια, θα τη ξαναφορούσε και θα μετείχε με τη Ρωσία, στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας -γιατί δεν υπήρχαν άλλοι πρόχειροι στη θέση του.

Έκτοτε δεν είχε ειπωθεί κάτι άλλο, περί της διάθεσης του Αλεξέι Ζεβροσένκο (ή Σαβράσενκο, όπως τον λένε στην πατρίδα του), να βάλει τελεία στην καριέρα που ξεκίνησε το 1995 -επαγγελματικά- στον Ολυμπιακό (1995-2000, 2001-02), τη συνέχισε στο Περιστέρι (2000-01), την ΤΣΣΚΑ (2003-2009), την Ντιναμό Μόσχας (2009-2010), τη Χίμκι (2010-2011), την Ούνιξ Καζάν (2011-2012) και την ολοκλήρωσε στη Λοκομοτίβ Κουμπάν (2012-2013).

Σε αυτό το διάστημα, κατέκτησε 2 ελληνικά πρωταθλήματα (1996, 1997), δυο ελληνικά κύπελλα (1997, 2002), 3 Εuroleagues (1997, 2006, 2008), 2 triple crowns (1997, 2006), έξι ρωσικά πρωταθλήματα (2003-08) και τρία ρωσικά κύπελλα (2005-07). Εξ ου και το " είμαι ευτυχισμένος με την καριέρα μου. Ως παίκτης έκανα όλα όσα ονειρευόμουν", που είπε στη συνέντευξη που έδωσε στην ιστοσελίδα championat.ru.

"Με τον Ίβκοβιτς, δεν γίνεται να μην μάθεις από πειθαρχία"

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την ευκαιρία που είχε να παίξει υπό τις οδηγίες του "θρυλικού", όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, Ντούσαν Ίβκοβιτς, όταν ακόμα ήταν μικρός. " Είναι ο κόουτς που με εξέλιξε, μου έμαθε να πειθαρχώ, που όταν είσαι μικρός δεν τη θες και πολύ. Δεν είναι μυστικό πως η πειθαρχία είναι η προτεραιότητα του, στις προπονήσεις και τα ματς. Υπό τις οδηγίες του είναι απλά αδύνατο να μην είσαι επαγγελματίας".

Η δεύτερη ερώτηση είχε να κάνει με τους φιλάθλους στην Ελλάδα. "Είναι γεγονός ότι έχουν τρέλα με το μπάσκετ και δη στα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, όταν γεμίζουν ασφυκτικά τα γήπεδα και οι οπαδοί υποστηρίζουν δυναμικά την ομάδα τους. Τότε η όλη ιστορία γίνεται... πώς να το πω... λίγο τρομακτική, γιατί γινόμασταν το επίκεντρο εχθροπραξιών".

Είναι αλήθεια πως όταν ήταν στην ΤΣΣΚΑ δέχθηκε προτάσεις από το ΝΒΑ; " Ναι, αλλά αφενός είχα συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ, αφετέρου έβλεπα τον εαυτό μου μόνο ως παίκτη της συγκεκριμένης ομάδας. Πιστεύω πως κάθε παίκτης ονειρεύεται να παίξει για την ΤΣΣΚΑ, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε όλη την Ευρώπη".

"Απόλαυση ο "Λάζος", φίλος ο Παπαλουκάς"

Είχε παίξει με ουκ ολίγους συμπαίκτες και... επίσης αναρίθμητους αντιπάλους. Ποιος του έκανε εντύπωση; "Αν αρχίσω να μιλώ, σίγουρα θα ξεχάσω κάποιον και ενδεχομένως να φανεί ως έλλειψη σεβασμού. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως ήταν απόλαυση να συζητώ με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, όταν ήμουν στη Χίμκι. Είμαστε φίλοι, πάρα πολλά χρόνια, από τότε που παίζαμε στην Ελλάδα και η μοίρα θέλησε να συνεργαστούμε μια σεζόν, στη Ντιναμό και να πανηγυρίσουμε το πρωτάθλημα στη VTB και τη δεύτερη θέση στη ρωσική λίγκα".

Ποιον άλλον παίκτη θα μπορούσε να αποκαλέσει φίλο του; " Από τη Ρωσία τους Μόνια, Φριτζόν, Βερεμένκο, Ζουμπκόφ, Μπικόφ, Γκριγκορίεφ και Σελεκέτο. Από άλλες εθνικότητες, τον Θοδωρή Παπαλουκά, με τον οποίον βρεθήκαμε στον Ολυμπιακό και την ΤΣΣΚΑ...".

Όταν τον ρώτησαν ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος, απάντησε χωρίς να χρειαστεί ένα δευτερόλεπτο σκέψης: " Ο Σαμπόνις! Είχα την τύχη να παίξω εναντίον του ειδώλου μου. Τέτοιοι παίκτες, εμφανίζονται μια φορά κάθε 100 χρόνια", ενώ ο σέντερ που θα πέθαινε προκειμένου να νικήσει " είναι αστείο, αλλά είναι ο Παπαδόπουλος. Κάθε μας μάχη ήταν επική"!

Ο μεγαλύτερος θρίαμβος

Εξ όσων έχει κατακτήσει, ποιον τίτλο θα ξεχώριζε ; "Κανέναν! Δεν θέλω να το κάνω αυτό αν και ο θρίαμβος στη Euroleague, με την ΤΣΣΚΑ ήταν κάτι σημαντικό. Όπως σημαντικός ήταν και των πρωταθλητών Ευρώπης, με τη Ρωσία το 2007. Το αυτό ισχύει και για την κατάκτηση του Εurocup, με τη Λοκομοτίβ πέρυσι". Ο προπονητής τώρα,με τον οποίον δούλεψε πιο ευχάριστα ήταν " ο Εβγκένι Πασούτιν. Κατ' αρχάς, είναι Ρώσος, έπειτα ήμασταν συμπαίκτες στην ΤΣΣΚΑ και στην εθνική. Γενικά, γνωριζόμασταν χρόνια και αυτό έκανε τη συνεργασία μας εύκολη".

TAGS VTB LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ