VTB LEAGUE

Η ομοσπονδία ζήτησε τον αποκλεισμό της Ούνιξ

Η ομοσπονδία ζήτησε τον αποκλεισμό της Ούνιξ

Φέτος είναι η πρώτη φορά που τρεις εκπρόσωποι της Ρωσίας θα αγωνιστούν στη Euroleague, με την ομοσπονδία της χώρας... να καταγγέλλει την παράνομη συμμετοχή της Ούνιξ Καζάν, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τι έγινε;

Η Ούνιξ Καζάν είναι η 24η ομάδα της φετινής Euroleague, θέση που απέκτησε στον προκριματικό γύρο της Οστάνδης. Εκεί όπου αποπειράθηκε να... αυτοκτονήσει (στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, αλλά και τον τελικό, στον οποίον βρέθηκε στο -19, στην ανάπαυλα). Τελικά, τίμησε την ποιότητα και την (υπερ)πληρότητα του ρόστερ της -έναντι και των αντιπάλων της στη διαδικασία- και βρέθηκε στην ελίτ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Αυτή είναι η πρώτη φορά, στην ιστορία της Euroleague, που θα συμμετάσχουν τρεις εκπρόσωποι της Ρωσίας, διότι αν δεν θυμάστε, θέση στους ομίλους είχαν ήδη οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Νίζνι Νόβγκοροντ. Η τελευταία ως φιναλίστ της περυσινής VTB United League -και δευτεραθλήτρια Ρωσίας.

Παρ' όλα αυτά, οι Ρώσοι δεν πέταξαν ακριβώς φωτοβολίδες. Τουναντίον. Βλέπετε, ανήμερα του τελικού στην Οστάνδη, πλακώνονταν για τη νομιμότητα της συμμετοχής της Ούνιξ στη Euroleague. Καλά διαβάσατε.

Ο γενικός γραμματέας της ρωσικής ομοσπονδίας, Αντρέι Αρχάνγκελ ενημέρωσε πως απέστειλε έγγραφο στη Euroleague και τη FIBA, με το οποίο ενημερώνει ότι η Ούνιξ δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση " γιατί δεν πήρε την άδεια από την ομοσπονδία. Το κύριο έγγραφο αναγνώρισης ενός αθλητή είναι το διαβατήριο. Εκεί φαίνεται και η εθνικότητα τους. Χωρίς αυτό δεν μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε διοργανώσεις, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα της ρωσικής ομοσπονδίας". Σε απλά ελληνικά, η Ούνιξ δεν είχε καταθέσει τα χαρτιά της στην RSE, εν όψει της νέας σεζόν, με την RSE (βλ. ομοσπονδία) να ενημερώνει πως ο λόγος είναι οι ξένοι παίκτες.

Ο κανονισμός της χώρας είναι 6 Ρώσοι - 6 ξένοι και προφανώς η Ούνιξ δεν έχει καταλήξει στους 6 Ρώσους που θα δηλωθούν. Επίσης, υπάρχει στη μέση και ένα παράβολο που πρέπει να πληρώσει (διατίθεται για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας), με τα χρήματα να μην αποτελούν πρόβλημα για την ομάδα, όπως έχει αποδειχθεί και αυτό το καλοκαίρι. Σε περίπτωση που μπερδευτήκατε, όντως η ομάδα παίζει στη VTB United League, όπου έχει ενσωματωθεί η ρωσική λίγκα. Μη ξεχνάτε ωστόσο, πως υπάρχει και το ρωσικό κύπελλο.

Λίγο αργότερα, η Euroleague θα ενημέρωνε ότι δεν υπάρχει λόγος να αφήσει εκτός διοργάνωσης την Ούνιξ "ε φ όσον προκριθεί", πράγμα που έγινε λίγο αργότερα, όταν η αντιπρόεδρος της ομάδας, Όλγα Ασάνοβα δήλωσε " έχουμε κάνει τα πάντα, με πλήρη νομιμότητα. Έχουμε δεσμευτεί με τη Euroleague. Αν δεν επιτραπεί σε εμάς η συμμετοχή, δεν θα πρέπει να επιτραπεί και στις άλλες δυο ομάδες της χώρας. Η χειρότερη συνέπεια αυτού που έκανε η ομοσπονδία θα ήταν να διαβάσουν οι παίκτες της ομάδας τα καθέκαστα και να επηρεαστεί η ψυχολογία τους, πριν τον τελικό. Να μην μπορούν να αφοσιωθούν στη δουλειά τους. Ευτυχώς, όλα έγιναν όπως έπρεπε και τώρα πιστεύω ότι ήλθε η ώρα να έλθουμε σε διάλογο με την ομοσπονδία, για να βρούμε λύση στο πρόβλημα". Ο πατέρας της, Εβγκένι Μπογκατσέφ θύμισε πως " μαχόμαστε για τη Ρωσία, όχι για εμένα. Δεν μπορώ λοιπόν, να καταλάβω για ποιο λόγο συμπεριφέρεται έτσι η RSE. Γιατί γελοιοποιεί τα ίδια της τα παιδιά; Επειδή ακόμα δεν έχουμε τακτοποιήσει το θέμα με τους ξένους παίκτες;".

Κάπου εκεί, παρενέβη ο Υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Βιτάλι Μούτκο για να ζητήσει από τη VTB United League και τη ρωσική ομοσπονδία να βρουν μια άκρη στο πρόβλημα, ώστε να μπορεί να διεξαχθεί και το ρωσικό κύπελλο.

TAGS VTB LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ