ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Ο Μιζράχι απαγόρευσε την ήττα στη Μακάμπι!

Ο Μιζράχι απαγόρευσε την ήττα στη Μακάμπι!

Ο πρόεδρος της Μακάμπι Σιμόν Μιζράχι έβγαλε λόγο στους παίκτες της ομάδας και εν όψει τους ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (Πέμπτη, 21:45) απαίτησε ξεκάθαρα: "Σας απαγορεύω να χάσετε"! Το Sport24.gr έχει σπέσιαλ ρεπορτάζ από το Τελ Αβίβ...

Desperate times call for desperate measures.Ή όπως λέμε στην ημεδαπή, σε... πολύ ελεύθερη μετάφραση, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Πού όμως, θέλουμε να καταλήξουμε; Στο ότι ο Σιμόν Μιζράχι, αφεντικό της Μακάμπι Τελ Αβίβ, είδε και αποείδε και κάλεσε τους παίκτες στην ομιλία του, που είχε ως κεντρικό σύνθημα το «δεν θέλω ου».

Για την ακρίβεια, τους ενημέρωσε ότι έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης απαγορεύει τη χρήση της λέξης που αρχίζει από «ήτα» -και που αν προσθέσετε ένα γραμματάκι την «έχετε». Φυσικά τους απαγόρευσε ακόμα και να τη σκεφτούν, πολλώ δε να τη διατυπώσουν, γιατί δεν θέλει να... μολυνθεί ο αέρας της Νokia Arena, πριν το «παιχνίδι χωρίς αύριο» με τον Ολυμπιακό. Και όχι. Το κλισέ δεν είναι δικό μας, αλλά δικό του. Αφήστε που δεν είναι καν κλισέ, αλλά η αλήθεια για τους Ισραηλινούς, που όπως είπε ο Μιζράχι «αν χάσουμε, θα είναι καταστροφή».

«Κάηκε» ο... εγκέφαλος

Για να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει, επικοινωνήσαμε με τον Τζιλάντ Ζβικ, δημοσιογράφο της Maariv, εφημερίδα του Τελ Αβίβ, ο οποίος παρακολουθεί επισταμένως τα όσα αφορούν τη Μακάμπι μια δεκαετία.

« Περιμέναμε πως η φετινή σεζόν δεν θα ήταν εκπληκτική, αλλά επουδενί ότι η Μακάμπι θα χάσει ματς με 20 πόντους, σαν αυτό εναντίον της Χίμκι. Ατυχώς, τα προγνωστικά που υπήρχαν για το ΤΟΡ16 επαληθεύονται. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει πραγματικός πόιντ γκαρντ στο ρόστερ. Ο Οχαγιόν δεν συνέχισε να εξελίσσεται, μετά όσα έκανε πέρυσι. Εχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής, αλλά κάθε φορά που τα πράγματα είναι δύσκολα, χάνει την αυτοσυγκέντρωση και την αυτοπεποίθηση του. Ο Λόγκαν είναι απογοήτευση, όπως ήταν στην Κάχα Λαμποράλ και τον Παναθηναϊκό -ειλικρινά, δεν μπορώ να θυμηθώ το τελευταίο παιχνίδι που έπαιξε καλά στην Ευρωλίγκα-, ενώ δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι τον Ροθ για να σε σώζει. Το έκανε μια φορά με τη Φενέρμπαχτσε, αλλά δεν ήλθε στη Μακάμπι για να γίνει ηγέτης... και δεν μπορεί να γίνει καν starter».

Υπάρχει πάντα και ο Χίκμαν « που επίσης, δεν κάνει τη δουλειά του. Δηλαδή, να σκοράρει. Γενικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μακάμπι είναι ότι δεν έχει γκαρντ ικανά να οδηγήσουν την ομάδα σε νίκη επί ομάδων όπως ο Ολυμπιακός, η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ. Δεν παίζουν καλά το πικ εντ ρολ, δεν απειλούν από το τρίποντο και... δεν οργανώνουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ξέρετε τι είναι τα γκαρντ για το παιχνίδι της όποιας ομάδας. Φαντάζομαι πως ξέρετε και τι είναι τα τρίποντα, στο μοντέρνο μπάσκετ. Η Μακάμπι έχει ξεχάσει... τη σημασία τους. Ενδεικτικά, στον μόνο αγώνα που σκόραραν από τα 6.75 ήταν και εκείνος που νίκησαν». Ναι, με τη Φενέρμπαχτσε.

Το «πολύ κρέας» και η «μαγεία» που χάθηκε

Συν όλα αυτά «ο Ντέβιν Σμιθ δεν ήταν ποτέ κυρίαρχος παίκτης, αλλά ήταν από τα κλειδιά της Μακάμπι, αλλά φέτος έχει μείνει και αυτός μακριά από τον καλό του εαυτό. Ο Σον Τζέιμς δεν είναι ο παίκτης που θα σου κερδίσει παιχνίδια. Η Μακάμπι είναι ικανοποιημένη με την περίπτωση του, αλλά δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά με ομάδες που είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης, κάτι που ισχύει και για τον Ελιγιάχου. Ο Λιόρ έχει πρόβλημα απέναντι σε ομάδες με καλή φυσική κατάσταση και δυνατούς σέντερ, εναντίον ομάδων που όπως λέμε στο Ισραήλ «έχουν πολύ κρέας», όπως είναι ο Ολυμπιακός. Η αντικατάσταση του Σερμαντίνι με τον Πλάνινιτς επίσης, δεν λειτούργησε, ενώ ο Γκάι Πνίνι έχασε μετά την τιμωρία του (σ.σ. πάνω στην ένταση, στο ματς με τη Χάποελ είπε σε αντίπαλο του «είσαι ναζί. Να πάθεις καρκίνο εσύ και ο πατέρας σου» και αποκλείστηκε από τη Μακάμπι, έπαψε να είναι ο αρχηγός της, ενώ τέθηκε και εκτός εθνικής), «έχασε»κάτι από το ταμπεραμέντο του και εν τέλει από όσα μπορούσε να προσφέρει. Γιατί συνήθιζε να εκνευρίζει τους αντιπάλους του, κάτι που δεν μπορεί να κάνει τώρα, γνωρίζοντας πως όλοι τον παρακολουθούν. Εχασε μέρος... της μαγείας του. Και ήταν σημαντικός, γιατί «άνοιγε» τις άμυνες».

Τους έκοψε τη χαρά

Οποία έκπληξη, πλέον οι δημοσιογράφοι στο Ισραήλ ασκούν κακή κριτική και στον Ντέιβιντ Μπλατ «που όλοι ξέρουμε ποιος είναι και τι έχει καταφέρει, αλλά φέτος είναι πολύ σκληρός με τους παίκτες του. Αν κάνουν ένα λάθος, τους «τραβάει» στον πάγκο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Νικ Κάνερ Μέντλεϊ, που ήταν εκ των καλύτερων στη Βαλένθια και πλέον δεν έχει αυτοπεποίθηση. Ο κόουτς δημιουργεί ένταση στους παίκτες, που κάθε άλλο παρά καλό τους κάνει. Και όταν δεν προσφέρουν οι καλύτεροι παίκτες σου, μάλλον δεν μπορείς να νικήσεις». Και τι θα γίνει αύριο;

Ούτως ή άλλως, τα ματς της Μακάμπι για την Ευρωλίγκα είναι sold out, είναι δυνατόν να ίσχυε κάτι διαφορετικό για το ματς με τον Ολυμπιακό « που είναι do or die; ΟΚ, μετά υπάρχουν άλλα δέκα παιχνίδια, αλλά όλοι ελπίζουν πως με τον Ολυμπιακό θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της ομάδας. Έντεκα χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν στο πλευρό της ομάδας (τι; Τζάμπα τη λένε «ομάδα του λαού»;) και αναμένεται να δημιουργήσουν την πιο καυτή ατμόσφαιρα όλης της σεζόν. Θα επικρατήσει τρέλα, όμοια με αυτή των παλιών καλών εποχών».

Και αν χάσουν επίκεινται αλλαγές; « Είπαμε: ουδείς έστω σκέφτεται αυτή τη λέξη μέχρι αύριο το βράδυ. Μετά, θα τα ξαναπούμε».

TAGS ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ