ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Πιανιτζάνι "go home", ο Μπατίστ και άλλες ιστορίες της Φενέρ

Πιανιτζάνι "go home", ο Μπατίστ και άλλες ιστορίες της Φενέρ

Η Φενέρ έρχεται στην Ελλάδα για να παίξει με τον Ολυμπιακό και η Νίκη Μπάκουλη σε ανοιχτή γραμμή με την Κωνσταντινούπολη βγάζει τα άπλυτα της τουρκικής ομάδας στη φόρα. Γιατί οι οπαδοί φωνάζουν στον Πιανιτζάνι go home, πότε μπήκε στο μάτι των Τούρκων ο Μάικ Μπατίστ και πως 25 εκατομμύρια ευρώ πετάχτηκαν κυριολεκτικά στον αέρα!

Οταν έχεις χορηγό με ετήσια έσοδα της τάξεως των 278.088.115,80 ευρώ, του οποίου ο πρόεδρος λατρεύει το μπάσκετ (και σκορπά αλόγιστα το χρήμα για αυτό), έχεις ένα καλό πλεονέκτημα έναντι... του 90% των ανταγωνιστών σου.

Πώς λοιπόν, η Φενέρμπαχτσε Ούλκερ κατάφερε να τα κάνει σκατά και φέτος; Ηταν αφελής... Πίστεψε πως εφόσον το χρήμα όντως κάνει τον κόσμο να γυρίζει, θα έκανε και αυτή πρωταθλήτρια. Και αυτό ήταν λάθος. Που πλήρωσε ακριβά. Πόσο ακριβά; Πάνω από 25.000.000 ευρώ (όσο έφτασε το αγωνιστικό της μπάτζετ). Αλλά δεν είναι αυτό το χειρότερο (είπαμε, λεφτά υπάρχουν εκεί). Αυτή τη... μάχη την κερδίζει ο συμβιβασμός όσων ασχολούνται με την ομάδα, με την ιδέα πως αυτή η σεζόν είναι, από τώρα, χαμένη.
Επικοινωνήσαμε με τον Γιοκάν Χερμάν, της τουρκικής εφημερίδας Fanatik για να γεμίσει τα κενά που έχουμε και αφορούν την προσεχή αντίπαλο του Ολυμπιακού, στην Ευρωλίγκα. Διότι γνωρίζουμε πως προ δεκαημέρου ετέθη θέμα απόλυσης του Σιμόνε Πιανιτζάνι, που είναι ακόμα εκεί, μαζί και θέμα διακοπής συμβολαίου του Μάικ Μπατίστ, ο οποίος επίσης είναι ακόμα εκεί κ.ο.κ.
Η εκ των δημοφιλέστερων εφημερίδων της γείτονας δεν θα έχει απεσταλμένο στο αυριανό ματς, για πρώτη φορά μετά τουλάχιστον μια δεκαετία « γιατί κρίναμε ότι δεν υπήρχε λόγος να κάνουμε έξοδα, αφού δεν υπάρχει ελπίδα να νικήσει η Φενέρ». Προς τι ο αλληλοσπαραγμός; «Η σεζόν θεωρείται ήδη λήξασα, από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι».
Το ότι άλλαξαν όλα το καλοκαίρι, δεν ήταν αρκετό; « Ναι, ήταν για να κάνει τη Φενέρμπαχτσε «πρωταθλήτριας των μεταγραφών. Και μάλλον θα αρκεστεί μόνο σε αυτόν τον τίτλο» προσθέτει ο Τούρκος ρεπόρτερ, που μεταξύ αυτών που έχει γράψει είναι και το « αν έχουν φιλότιμο ο Πιανιτζάνι και ο GM της ομάδας, Κεμάλ Ντιντσέρ πρέπει να παραιτηθούν». Ελα όμως, που δεν είναι ακριβώς τόσο απλά τα πράγματα...

Τα εγγυημένα, πληρώνονται

Στη συζήτηση που έκαναν οι διοικούντες με τον Πιανιτζάνι, για ενδεχόμενη λύση της συνεργασίας τους, ο Ιταλός τους ενημέρωσε πως ευχαρίστως θα τους άδειαζε τη γωνιά, αν του δώσουν τα χρήματα για τις δυο εγγυημένες σεζόν του συμβολαίου (διάρκειας 2+1 χρόνων, έναντι 1.5 εκάτ. ευρώ το χρόνο).

Οι Τούρκοι έκαναν τους υπολογισμούς τους και αποφάσισαν να τον κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Ανάλογη ήταν η εξέλιξη και της συζήτησης που έκαναν με τον Μάικ Μπατίστ, με τον εκπρόσωπο του Αμερικανού να ενημερώνει πως αν ο πελάτης του λάβει το ποσό που αναφέρεται στο εγγυημένο συμβόλαιο (1.9 εκάτ. ευρώ), θα φύγει το επόμενο δευτερόλεπτο.

Τα μαθηματικά πάλι... δεν βγήκαν και ο Μπατίστ έμεινε. Και το μάθημα των ιθυνόντων της Φενέρ από όλο αυτό ήταν πως τα εγγυημένα συμβόλαια είναι σαν τις μαλακίες: πληρώνονται!

Όλα αυτά βέβαια, έχουν και προεκτάσεις. Που δεν αφορούν μόνο τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι φαν πρόσθεσαν στο ρεπερτόριο τους το σύνθημα «Πιανιτζάνι, πήγαινε σπίτι σου» (εις άπταιστη αγγλική για να το καταλαβαίνει ο πρωταγωνιστής του), ενώ χάσει ή κερδίσει η ομάδα, το γιουχάισμα είναι σε ημερησία διάταξη. «Στο τελευταίο παιχνίδι για την τουρκική λίγκα, ο Πιανιτζάνι απέσυρε στον πάγκο τον Μπατίστ, στο 22' και επειδή κατάλαβε πως δεν επρόκειτο να ξαναμπεί, γιατί έπαιζε σκατά, έβγαλε και τα παπούτσια του και «χύθηκε» στον πάγκο», αποκαλύπτει ο Χερμάν, που... ξεσπάθωσε όταν τον ρωτήσαμε τι πήγε στραβά.

«Κατ' αρχάς, ο Πιανιτζάνι έφερε στην ομάδα πέντε ξένους, τους Μπατίστ, Αντερσεν, Σάτο, ΜακΚάλεμπ και Τρίπκοβιτς, τους οποίους εμπιστεύεται πάρα πολύ. Και δη τους δυο πρώτους που είναι στη δύση της καριέρας τους και δεν έχουν το πάθος ή τα κίνητρα που είχαν παλαιότερα. Η αδιαφορία τους λοιπόν, προκαλεί προβλήματα. Δεν εμπιστεύτηκε τους γηγενείς παίκτες, οι οποίοι όπως συμβαίνει παντού και όπως απέδειξε περίτρανα πέρυσι ο Ολυμπιακός, παίζουν με καρδιά και πάθος. Και επειδή δεν τους εμπιστεύθηκε, τους έχει «χάσει»».

Βλέπετε, οι Τούρκοι παίκτες το πήραν προσωπικά το θέμα και αποφάσισαν πως δεν θα έκαναν μάγκα τον προπονητή που τους κρατούσε στον πάγκο (γιατί στην τελική, ποιος νοιάζεται για τη Φενέρμπαχτσε; Ε;). « Ο Πιανιτζάνι εμπιστεύεται κυρίως αυτούς που πήρε μαζί του από την Ιταλία και τον Μπατίστ. Και για να τους ικανοποιεί, παίζουμε με χαμηλά σχήματα, που μας έχουν κάνει τη χειρότερη ομάδα της Ευρωλίγκας, στα ριμπάουντ. Είναι δυνατόν να παίζει «τεσσάρι» ο Πρέλτζιτζ;». Γιατί; Είναι δυνατόν να παίζει «τεσσάρι» ο Μπατίστ; Αλλά παίζει!

Ένα άλλο ζήτημα που χρήζει διερεύνησης είναι γιατί ο Πιανιτζάνι σταμάτησε να ασχολείται με τους πόιντ γκαρντ, όταν η Σιένα δέχθηκε να αφήσει τον Μπο ΜακΚάλεμπ να ακολουθήσει τον αγαπημένο του κόουτς στην Πόλη (φυσικά με το αζημίωτο -και για να είμαστε πιο ακριβές, οι Τούρκοι έδωσαν 1.7 εκάτ. ευρώ για αυτόν και τον Αντερσεν στους Ιταλούς).

« Επί της ουσίας, δεν υπάρχει πόιντ γκαρντ στην ομάδα. Ο ΜακΚάλεμπ εκτελεί, δεν οργανώνει και για αυτό υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην επίθεση. Επιπροσθέτως, δεν δίνει ασίστ! Και τώρα... κλαίνε που δεν πήραν τον Παπαλουκά το καλοκαίρι». Τι υπάρχει πίσω από τον ΜακΚάλεμπ; « Ο Μπαρίς Ερμίς, ο οποίος δεν λέτε πως έχει και την εμπειρία να διαχειριστεί τις καταστάσεις. Ούτε τυγχάνει ιδιαίτερης εμπιστοσύνης».

Διάλεξε τον Τρίπκοβιτς...

Και όταν προέκυψε θέμα μιας ακόμα μεταγραφής, προ διμήνου « ο Πιανιτζάνι διάλεξε τον Τρίπκοβιτς, ενώ είχαμε ήδη στη θέση του τους Πρέλντιτζ, Σάτο, Μπογκντάνοβιτς και Οναν! Πραγματικά κανείς δεν κατάλαβε γιατί δεν πήρε «άσο»». Γιατί ίσως μετά ποιος άκουγε τον ΜακΚάλεμπ;
Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά «αν Κεμάλ Ντιντσέρ, ο GM της Φενέρμπαχτσε, δεν στήριζε απόλυτα τον Ιταλό. Αλλά μαζί έκαναν τις κινήσεις. Πρέπει να δικαιολογήσει και τον εαυτό του. Ξέρεις πως πριν επτά χρόνια ήταν ο GM της ποδοσφαιρικής ομάδας και την κατέστρεψε; 'Η ότι ήταν πρώην παίκτης της Φενέρ». Καλός; «Πολύ κακός». Τότε γιατί είναι εκεί που είναι; Γιατί ήταν ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε το καλοκαίρι με τους Ιβκοβιτς, Ομπράντοβιτς και Μεσίνα, πριν φτάσει στον Πιανιτζάνι και κατασκηνώσει στη Σιένα, μέχρι να «κλείσει»τη δουλειά; «Πραγματικά αυτό είναι μια καλή απορία».

Τα στεγανά που δεν γκρεμίστηκαν

Αφότου μάθαμε την οπτική των Τούρκων επί του θέματος, κρίναμε πως θα ήταν δίκαιο να μάθουμε και αυτή του Πιανιτζάνι, που μέσα σε έξι μήνες έγινε από ό,τι καλύτερο είχε βγάλει η Ιταλία σε κόουτς μετά τον Ετορε Μεσίνα, «άσχετος»και «απάτη». Που όταν συνδυάστηκε το δράμα του με την επιτυχία του μέχρι πρότινος συνεργάτη του, στη Σιένα και νυν χεντ κόουτς της ομάδας, Λούκα Μπάνκι, όλοι κατέληξαν στο ότι... ο Μπάνκι ευθύνεται για την επιτυχία του Πιανιτζάνι, στην εξαετία της απόλυτης κυριαρχίας των Τοσκανών στη γείτονα (εξ αριστερών του χάρτη) και της καθιέρωσης τους ως εκ των καλύτερων στην Ευρώπη. Κάτι που επίσης, είναι υπερβολή.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, πληροφορίες που προκύπτουν από το φιλικό περιβάλλον του 44χρονου προπονητή, τον θέλουν να «πληρώνει» το γεγονός ότι δεν είναι Τούρκος, μαζί με την επιλογή του να μην κάνει starters τους Τούρκους παίκτες, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτάθηκαν στους δημοσιογράφους, για να βρουν το δίκιο τους. Και αυτό έκανε κακό στη μεταξύ τους σχέση, αλλά και στο «φαίνεσθαι» που δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτει πάντα με το «είναι» (αλλά είναι χρήσιμο να μη μαθαίνει όλος ο ντουνιάς τη διαφορά).

Αναγνωρίζει πως οι Αντερσεν και ΜακΚάλεμπ δεν αποδίδουν κατά τρόπο που να δικαιολογούνται τα... κοντέινερ με τα ευρώ που έδωσαν οι Τούρκοι στη Σιένα για να τους πάρουν, ενώ η άρνηση του να αλλάξει τακτική και να γίνει πιο προσιτός στα ΜΜΕ, λειτούργησε επίσης, εις βάρος του.

Και η αλήθεια που είναι στη μέση

Ούτε οι Τούρκοι έχουν 100% δίκιο, μηδέ ο Πιανιτζάνι. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Μη ξεχνάτε πως αυτή είναι η πρώτη δουλειά που πιάνει, εκτός των συνόρων όπου αισθανόταν πλήρως ασφαλής. Και η προσαρμογή είναι το ήμισυ της επιτυχίας. Η οποία προσαρμογή κάπως... δυσκολεύει όταν μεταξύ άλλων πρέπει να θυμάσαι στα ματς της εθνικής λίγκας πως πάντα πρέπει να είναι στο παρκέ δυο Τούρκοι και ότι μπορείς να 'χεις έξι ξένους... γενικά, αλλά μόνο πέντε δηλώνονται σε κάθε ματς.

Δηλαδή, έχει τον καημό του πώς θα τους ταιριάξει, έχει και τον καημό να μην κάνει λάθος... στα μαθηματικά. Επίσης αλήθεια όμως, είναι ότι αποπειράθηκε να φτιάξει στην Κωνσταντινούπολη αυτό που είχε στη Σιένα, με τους ΜακΚάλεμπ, Αντερσεν και Σάτο και... κάνοντας τον Μπατίστ, το νέο Στόουνρουκ.

Ατυχώς όμως, ζωή είναι αυτό που συμβαίνει όταν εσύ κάνεις πλάνα και αν δεν εξελίσσεσαι αναλόγως, «πεθαίνεις».




TAGS ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ