ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Η πίστη του "Lil E"

Η πίστη του "Lil E"

Από "2άρι" και λάτρης του streetball εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους πλέι-μέικερ του πρωταθλήματος. Ο λόγος για τον "Lil E" ΜακΚόλουμ, που έχει εντυπωσιάσει τους πάντες με τη νοοτροπία του και τον Νίκο Βετούλα με την...πίστη του. Αυτή είναι η ιστορία του.

Η λάθος αντίληψη του παιχνιδιού, στοίχισε στην ομάδα του τρία παιχνίδια. Και... αν ήταν άλλη η ομάδα του, το πιθανότερο είναι τώρα να έπαιζε κάπου αλλού. Οι του Απόλλωνα Πάτρας έκριναν πως άξιζε την υπομονή τους (έτσι κι αλλιώς δεν είχαν πολλά να χάσουν -για υπό δοκιμή τον είχαν φέρει αρχικά, πριν υπογράψουν πενιχρό συμβόλαιο) και πλέον σε κάθε αγωνιστική απολαμβάνουν την έμπρακτη εκτίμηση του Ερικ ΜακΚόλουμ, για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν. Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή...


Έφηβος δεν ξεπερνούσε τα 180 εκατοστά. Και... περίπου τόσα πρέπει να ήταν τα κολέγια της Division I, στο NCAA που του έκλεισαν την πόρτα στη μούρη, ελέω του μεγέθους του.

Κακό δικό τους. Γιατί ο Ερικ ΜακΚόλουμ ΙΙ ήθελε να παίξει μπάσκετ στο κολέγιο και έπαιξε. Οπως ήθελε να παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη και... το έκανε και αυτό (αρχικά στην Τουρκία, μετά για δυο χρόνια στο Ισραήλ και φέτος στην Ελλάδα). "Σκέφτομαι πως θα ήταν καλό να παίξω για κάποια χρόνια στο εξωτερικό και μετά να επιστρέψω στις ΗΠΑ, να πιάσω μια δουλειά και να τακτοποιηθώ στον πραγματικό κόσμο", είχε δηλώσει ως τελειόφοιτος του Goshen College, στην εφημερίδα του πανεπιστημίου, τον Δεκέμβρη του 2009. Αλλά ακόμα εδώ είναι...

Όταν έγινε πρώτος σκόρερ του πανεπιστημίου του, στην κατηγορία των combo guards, με 2.278 πόντους (άφησε πίσω του τον Ερικ Ουόλς, των 2.277), είχε φτάσει και το 185 εκατοστά! Και σε αυτά που είχε να πει για τη διάκριση του ήταν "χωρίς τους συμπαίκτες και τους προπονητές μου, δεν θα ήταν δυνατή". Οχι για το θεαθήναι, αλλά γιατί τέτοιος τύπος είναι

Από συμπαίκτης του Κουφού...

Ερωτηθείς για το ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να τον κάνει σούτινγκ γκαρντ, ενημέρωσε ότι "ο προπονητής μου, στο χάι σκουλ..". Μια στιγμή. Πατήστε ένα pause. Γιατί δεν σας είπαμε ότι το χάι σκουλ που πήγε ήταν το Glen Oak, στο Καντόν του Οχάιο. Και είχε συμπαίκτη τον Κώστα Κουφό, τον γνωστό, που τους οδήγησε στο Νο5 της περιφέρειας.

Επιστρέφουμε στον "Lil E", όπως τον έλεγαν στο σχολείο, όπου σημειωτέον "ο κόουτς με μετακίνησε στη θέση "2", για να σκοράρω περισσότερο". Στον τελευταίο του χρόνο ως φοιτητής, είχε 18.5 π. ανά αγώνα, 6 ριμπ. και 3 ασίστ "και ήθελα πραγματικά να παίξω στο επίπεδο της Division I. Δεν με ήθελε όμως, αυτή γιατί δεν ήμουν αρκετά μεγαλόσωμος". Τον ήθελε ο Γκάρι Τσαπ στο Goshen College και τον είδε βάζει 554 ως πρωτοετής, 732 ως δευτεροετής και να δημιουργεί νέα όρια, στην τρίτη χρονιά, όταν ενέταξε στο παιχνίδι του και την άμυνα.

Παράλληλα, εξασκούσε την πίστη του και ήταν επιμελής στα μαθήματα του (έχει πτυχίο στις επιχειρήσεις, ενώ είχε εργαστεί ως μαθητευόμενος σε υπηρεσία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού), με τους καθηγητές του να τον χρησιμοποιούν ως παράδειγμα προς μίμηση


...ηγέτης της Πάτρας

Όλοι είχαν να λένε για έναν «gym rat», ελληνικά ποντικό του γυμναστηρίου... και επί της ουσίας για έναν τύπο που περνούσε όλη του τη μέρα στο γήπεδο "και τραβούσε εκεί και τους συμπαίκτες του". Αυτό δηλαδή, που κάνει φέτος και στην Πάτρα, μαζί με πάρα πολλά άλλα.

"Η αλήθεια είναι ότι κάνει εξτρά προπονήσεις. Δεν μένει σε αυτές τις ομάδας, αλλά όλοι οι Αμερικανοί μας το κάνουν αυτό" ενημέρωσε ο Νίκος Βετούλας, με τον οποίον επικοινωνήσαμε για να μας εξηγήσει... ποιος είναι ο ΜακΚόλουμ.

"Στην αρχή της σεζόν, επειδή είχε συνηθίσει στο streetball, ενδιαφερόταν πιο πολύ για τη διασκέδαση και μετά για το αποτέλεσμα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 95% της καριέρας του ήταν «δυάρι», συν τις επαφές που έχει το ελληνικό πρωτάθλημα, στην αρχή είχε διάφορα προβλήματα. Δεν ήξερε πως να χειριστεί την μπάλα. Δεν γνώριζε βασικές αρχές".

Και πώς παρέμεινε στο ρόστερ του Απόλλωνα; "Ξέραμε ότι είχαμε πάρει έναν γνήσιο σκόρερ. Από τις πρώτες ημέρες, καταλάβαμε πως ήταν εξαιρετικός χαρακτήρας, πραγματικό διαμάντι. Οπως ότι ήταν και δουλευταράς. Είναι ξεκάθαρο ότι το μπάσκετ είναι η ζωή του. Και αυτοί ήταν οι λόγοι που τον κρατήσαμε".

Ε, μετά "μπήκε στο κλίμα της ομάδας, κατάλαβε το πρωτάθλημα, άρχισε να "διαβάζει" και το παιχνίδι και όλα έγιναν πιο απλά. Ενώ στην αρχή τα έχανε, όταν τα ματς ήταν σε κρίσιμο σημείο, τώρα είναι αυτός που ξεκολλάει την ομάδα. Εξίσου σημαντική με τη βελτίωση του ήταν για εμάς και η επιστροφή του Αργυρόπουλου".

Αν ξεχώριζε κάτι ο Βετούλας από τον ΜακΚόλουμ "είναι η απίστευτη πίστη που έχει στον εαυτό του! Δεν διαθέτει ιδιαίτερα αθλητικά προσόντα, αλλά δουλεύει τόσο πολύ και έχει τέτοια αυτοπεποίθηση που δεν γίνεται παρά να επιτύχει". Και μαζί του και ο Απόλλωνας.

Οικογενειακή υπόθεση

Ο Ερικ ΜακΚόλουμ ο πρώτος έπαιζε μπάσκετ, έως ότου "έχασε" τον μπαμπά του και υποχρεώθηκε να δουλέψει για να ζήσει τη φαμίλια. Η Κάθι Αντριους, μητέρα του ΜακΚόλουμ είχε μό. 17π. ανά αγώνα, μέχρι που έγινε... μαμά. Και ο αδελφός του, CJ είναι στους υποψήφιους να επιλεγούν στον πρώτο γύρο του προσεχούς ντραφτ -στην παρούσα φάση, ο ηγέτης του Lehigh University αναρρώνει από κάταγμα στο αριστερό πόδι.

"Οι γονείς μας, είχαν προβλέψει πως η οικογένεια θα έχει δυο επαγγελματίες παίκτες. Βέβαια, σε όποιον το έλεγαν, γελούσε. Να όμως, που θα γίνει! Και ευχαριστούμε τους γονείς μας για αυτό που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε όποια ευκαιρία μας δίνεται". Κάτι που κάνει μέχρι τα 24 του με τεράστια επιτυχία, οπότε μπορείτε να ποντάρετε πως θα το κάνει σε ό,τι και αν επιλέξει για τη συνέχεια.

TAGS ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ