ΡΕΘΥΜΝΟ

Ζομπανάκης: "Μου αρέσουν Ντικούδης, Τσάμης"

Ζομπανάκης: "Μου αρέσουν Ντικούδης, Τσάμης"

Ο μεγαλομέτοχος του Ρεθύμνου, Κωστής Ζομπανάκης μίλησε για τα μυστικά της επιτυχίας των Κρητικών. Διαβάστε λεπτομέρειες.

Στα "Ρεθυμνιώτια Νέα" μίλησε ο μεγαλομέτοχος του Ρεθύμνου, Κωστής Ζομπανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην φετινή επιτυχία της ομάδας του.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα είπε:

Ολοκληρώθηκε η καλύτερη σεζόν στην ιστορία της ομάδας, με τον κόσμο να είναι ευχαριστημένος και από το αποτέλεσμα και από το θέαμα. Περιμένατε κάτι τέτοιο στην αρχή της χρονιάς, όταν η ομάδα ακόμα "χτιζόταν";

" Στην αρχή της χρονιάς περιμέναμε από όλο τον κόσμο να βρίσκεται στο γήπεδο, όχι μόνο για να στηρίξει την ομάδα αλλά και για να απολαύσει θέαμα. Το επίπεδο διασκέδασης, για το μέγεθος της πόλης, ήταν πάρα πολύ υψηλό. Δεν είναι εύκολο να το βρεις αυτό σε ελληνικά γήπεδα. Δεν έχω παράπονο, καθώς το Μελίνα Μερκούρη γέμισε αρκετές φορές και ελπίζω πως θα γίνει το ίδιο και τη νέα σεζόν.

Το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας μας δικαίωσε πανηγυρικά, με την ομάδα να κάνει μία εκπληκτική πορεία και να τερματίζει στην 4η θέση της κανονικής διάρκειας και στην 5 στην τελική βαθμολογία. Επίσης, στείλαμε τον Ράιτ στην Τσιμπόνα, μία παραδοσιακή δύναμη στην Ευρώπη. Ο Κρίστμας θ’ αγωνιστεί στο NBA, κάτι μοναδικό για όλους τους παίκτες. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς του μπάσκετ, τους ατζέντηδες και ανθρώπους που γνωρίζουν το χώρο, ο Πέτγουεϊ είναι ο κορυφαίος στα καρφώματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Στίβεσον του Πανιωνίου, μου τόνισε πως αν ο Μπρεντ έπαιρνε μέρος στον διαγωνισμό καρφωμάτων του NBA, θα ήταν και ο νικητής. Ελπίζω πως ο ένας (Πέτγουεϊ) από τους τρεις θα γυρίσει στο Ρέθυμνο τη νέα χρονιά".

Αυτό το αποτέλεσμα ήταν προϊόν μιας συγκεκριμένης φιλοσοφίας και δη της αμερικάνικης;

" Αυτό το οποίο παρουσίασε το Ρέθυμνο τη φετινή χρονιά ήταν ξεκάθαρα θέμα φιλοσοφίας. Αποφασίσαμε με τον Στέργιο (Κουφό) να παίξουμε επιθετικό, αμερικάνικο μπάσκετ και όχι το κυνικό ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έτσι θα ευχαριστιόταν και ο κόσμος αλλά θα έρχονταν και νίκες, καθώς οι άλλες ομάδες θα ήταν δύσκολο να μας αντιμετωπίσουν. Πάνω σε αυτό τον τρόπο κινήθηκε το σκάουτινγκ. Ο Στέργιος (Κουφός), ο Σταύρος (Μυκονιάτης), ο Θανάσης (Γιαπλές) και εγώ (γέλια) κοιτάξαμε πάρα πολλούς παίκτες και μέσα από αυτούς κάναμε τις επιλογές των ξένων παικτών. Μαζί βλέπαμε και συζητούσαμε για όλες τις περιπτώσεις".

Κάπως έτσι, λοιπόν, έγιναν και οι επιλογές των Κρίστμας, Ράιτ και Πέτγουεϊ;

" Να ξεκινήσω με τον πιο επίκαιρο, τον Κρίστμας. Μίλησα (χθες) το μεσημέρι με τον Ντιόντε, λίγο πριν ανέβει στο αεροπλάνο για την Αμερική. Του είπα ότι όλοι μας είμαστε υπερήφανοι που φόρεσε τη φανέλα του Ρεθύμνου και δεν σας κρύβω πως ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς ο κόσμος τον αγάπησε πάρα πολύ. Πλέον, το Ρέθυμνο Aegean θα γίνει γνωστό και στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Δεν είναι λίγο πράγμα αυτό. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την ομάδα και την πόλη.

Όταν έφυγε ο Κέισι Μίτσελ, για τους γνωστούς λόγους, τότε με πήρε τηλέφωνο ο Κουφός και μου είπε για τον Ντιόντε και συμφώνησα μαζί του. Πρώτα κοίταξα σε τι Πανεπιστήμιο έχει θητεύσει. Το Τέμπλ είναι ένα ιστορικό κολέγιο, με πολύ καλό προπονητικό πρόγραμμα. Να πω, όμως, και κάτι μπασκετικό. Ο Ντιόντε ήταν σουτέρ, δεν ήταν σκόρερ. Ήξερε να βγαίνει από τα σκριν και να εκτελεί, όχι να δημιουργεί προϋποθέσεις για να σκοράρει. Εδώ εξελίχτηκε σε σκόρερ, καθώς ο Στέργιος του έδωσε αυτή την ευκαιρία και φυσικά τις απαραίτητες οδηγίες. Το εξέλιξε σαν παίκτη.

Η επιβράβευση για τον ίδιο ήρθε με την μεταγραφή του στους Χιούστον Ρόκετς και το NBA. Πραγματοποίησε το όνειρό του και έκανε το Ρέθυμνο και όλους εμάς υπερήφανους που συνεργαστήκαμε μαζί του".

Περνώντας στον Ράιτ, έχουμε κάποιες πληροφορίες που κάνουν λόγο για συμφωνία με τον Πανιώνιο για τη νέα χρονιά. Μπορείτε να μας τις επιβεβαιώσετε ή να τις διαψεύσετε;

" Φυσικά. Αρχικά θα ήθελα να πω πως ο Ζακ είναι ένας εξαιρετικός παίκτης και πηγαίνει πάρα πολύ καλά και στην Τσιμπόνα. Εξαιρετικός είναι και ως άνθρωπος, βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό. Ο κόσμος τον αγάπησε πραγματικά. Τώρα θα σας πω γι αυτές τις πληροφορίες. Πριν το ματς Πανιώνιος – Ρέθυμνο, για την κανονική περίοδο, ο Πανιώνιος προσέγγισε τον παίκτη και του προσέφερε συμβόλαιο για τη νέα χρονιά, με πάρα πολύ καλά χρήματα. Από τη μία ο Πανιώνιος λέει πως τον προσέγγισε ο μάνατζερ του Ζακ, και ο μάνατζερ ισχυρίζεται το αντίθετο. Δεν μου άρεσε αυτή η κίνηση του Πανιωνίου. Μάλιστα με τον πρόεδρό του, τον Ηλία Λιανό, είμαστε φίλοι.

Οι δύο πλευρές, λοιπόν, συμφώνησαν για μονοετές συμβόλαιο και ο Ζακ έχει υπογράψει προσύμφωνο με τον Πανιώνιο. Το συμβόλαιό του με την Τσιμπόνα λήγει στο τέλος της περιόδου και είναι πολύ πιθανό ν’ αγωνίζεται τη νέα χρονιά στον Πανιώνιο".

Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ είναι από τους παίκτες που θέλετε να ανανεώσετε το συμβόλαιο μαζί του;

" Βασικός μας στόχος είναι να παραμείνει στην ομάδα ο Πέτγουεϊ, εντός βέβαια των οικονομικών πλαισίων που μπορούμε να προσφέρουμε. Έχουν γίνει συζητήσεις και αυτές συνεχίζονται. Ο Μπρεντ μου έχει τονίσει πως του αρέσει το Ρέθυμνο και σε μία πρόσφατη κουβέντα μου είπε πως θα ήθελε να κλείσει την καριέρα του στο Ρέθυμνο, πράγμα το οποίο με συγκίνησε. Είναι λογικό να θέλει να εκμεταλλευτεί την φετινή χρονιά. Αν έχει κάποια πολύ μεγαλύτερη οικονομικά πρόταση από την δικιά μας, να την δεχτεί. Αν, όμως, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά, τότε μπορούμε να τα βρούμε.

Αυτό που επίσης του πρότεινα είναι να φτιάξει ένα δικό του φραντζάιζ στο Ρέθυμνο και ν’ ασχοληθεί με ακαδημίες. Είναι πασίγνωστός, έχει ξεχωριστή σχέση και επικοινωνία με τα παιδιά και του είπα πως θα τον βοηθήσουμε και ‘μεις. Μάλιστα μετέπειτα θέλει να γίνει προπονητής σε κάποιο γυμνάσιο της χώρας του. Ο Μπρεντ είναι μία ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου, με μόρφωση, παιδεία. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί και τον θέλουμε κοντά μας και την επόμενη χρονιά".

Αν και είναι σχετικά νωρίς ακόμα, με τα περισσότερα πρωταθλήματα να μην έχουν ολοκληρωθεί, ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις για τη νέα χρονιά;

" Εκτός από τον Πέτγουεϊ, στους στόχους μας είναι να αποκτήσουμε κι ένα βαρύ 5άρι, τύπου Τσέρανιτς, εάν μείνει ο Μπρεντ. Θα μπορέσει να του ανοίγει διαδρόμους και θα τον διευκολύνει σε πολλούς τομείς, όπως το ριμπάουντ. Σκόρερ και σουτέρ θα βρούμε σίγουρα. Είναι δύσκολο, όμως, να βρεις παίκτη τύπου Ράιτ.

Γενικότερα κοιτάζουμε τον τρόπο παιχνιδιού του NBDL, καθώς θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το «up tempo» παιχνίδι. Επιμένω πως ο πλέι μέικερ πρέπει να είναι από την Αμερική. Δεν θέλω στην ομάδα κοινοτικό γκαρντ και νομίζω πως μαζί μου συμφωνεί και ο Στέργιος (Κουφός). Το 5άρι που λέγαμε για παράδειγμα θα είναι από την κοινοτική αγορά.

Από την ελληνική αγορά θα έχουμε πάρα πολλές επιλογές, χωρίς βέβαια να θέλω να μειώσω και τα δικά μας παιδιά. Θεωρώ πως θα έχουμε τρομερές επιλογές. Μου αρέσει ο Ντικούδης, που δεν έχει δείξει δείγματα της ηλικίας του. Εξαιρετικός είναι και ο Τσάμης του Κολοσσού. Επίσης, θα κοιτάξουμε και νέα παιδιά, με τον Ηλυσιακό να έχει αρκετά.

Ακόμα, πρέπει να τονίσω πως σε 2 χρόνια θα επιστρέψει στην ομάδα ο Ντιαλό. Έχουμε βάλει έναν προπονητή και τον δουλεύει, τον Μάικ Καλαβρό. Είδα μία προπόνηση στα Ιλίσια και έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Έχει φτιάξει το χουκ και το σουτ από τα 3-4 μέτρα, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα. Είναι, όμως, πολύ εργατικός και εξαιρετικό παιδί".

Για να μπορέσει, όμως, να πορευτεί μία ομάδα θα πρέπει να λειτουργεί υποδειγματικά και το διοικητικό κομμάτι. Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο συνέβη φέτος και ήρθε αυτό το αποτέλεσμα;

" Σε όλα αυτά που έχουμε πετύχει βοήθησε και η γενικότερη φιλοσοφία της ομάδας και δη της διοίκησης. Οργανωτικά όλα ήταν άψογα, ήμασταν μία ομάδα, δουλεύαμε μαζί, συζητάγαμε, λέγαμε τη γνώμη μας και μετά αποφασίζαμε. Είναι πολύ δύσκολο να το συναντήσεις και να το πετύχεις αυτό.

Επίσης, μανατζάραμε πολύ καλά το μπάτζετ, πράγμα πολύ σημαντικό μιας και όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολο είναι να ξεφύγεις. Ακόμα, κάναμε κι άλλους φίλους και τη νέα σεζόν θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κι άλλους ανθρώπους κοντά μας. Γενικότερα, όμως, όλα ήταν πάρα πολύ καλά. Επετεύχθησαν οι στόχοι σε όλα τα επίπεδα και είμαι πολύ ευχαριστημένος γι’ αυτό. Ευχαριστημένος με την πόλη, με τον κόσμο, με τους συνεργάτες, με όλους και με όλα. Το κλειδί ήταν η συλλογική προσπάθεια. Η ηθική ικανοποίηση είναι πάρα πολύ μεγάλη".

Υπάρχει κάτι στο μυαλό σας για επέκταση των δραστηριοτήτων και σε άλλες πόλεις της Κρήτης;

" Μία από τις επιθυμίες μου είναι να επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις. Για παράδειγμα στα Χανιά. Συναντήθηκα με τον πρόεδρο του Κύδωνα και συζητήσαμε πάνω σε αυτή τη βάση. Το επεξεργαζόμαστε και ελπίζω πως θα το πετύχουμε. Να δώσουμε μερικά φιλικά ματς εκεί, να κάνουμε κάποια γιορτή. Γενικότερα κάνουμε διάφορες σκέψεις. Θα μου άρεσε για παράδειγμα να δώσουμε 50 διαρκείας στα Χανιά και να έρχεται κόσμος στο γήπεδο να βλέπει όμορφο θέαμα".

Για το τέλος αφήσαμε το «καυτό» κομμάτι και το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στα μπασκετικά στέκια της πόλης και όχι μόνο. Δεν είναι άλλο από την Ευρώπη. Ποιες είναι οι σκέψεις του Κωστή Ζομπανάκη και γενικότερα της διοίκησης για ενδεχόμενη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

" Αυτό το κομμάτι σηκώνει πολύ συζήτηση και ακούγονται διάφορα δεδομένα και ποσά για συμμετοχή στην Ευρώπη, που δεν ευσταθούν. Για ν’ αγωνιστούμε στην Ευρώπη πρέπει να κάνουμε ένα έξτρα άνοιγμα της τάξεως των 150.000 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και το βαθύτερο ρόστερ που θα πρέπει να έχουμε, τότε το ποσό ανεβαίνει στις 200.000 ευρώ. Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε αυτά τα χρήματα. Δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολές, καθώς αν γίνουν τότε υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφεί ο σύλλογος. Αυτό δεν το θέλουμε με τίποτα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Αν δεν βρούμε κάποιο σπόνσορινγκ, τότε δεν θ’ αγωνιστούμε στο Euro Cup. Υπάρχει, όμως, πίεση για ν’ αγωνιστούμε. Εγώ, γενικότερα, είμαι ενάντια στα ευρωπαϊκά κύπελλα που μόνο ζημιώνουν τις ομάδες. Η ULEB δεν δίνει λύσεις. Ποιο είναι το νόημα να πάμε να παίξουμε στο Ουζμπεκιστάν;

Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση. Συζητάμε με διάφορους φορείς, μήπως και δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, με μικρότερα ταξίδια. Κοιτάζουμε περισσότερο ένα μοντέλο NCAA. Να διεξάγεται, δηλαδή, ένα τεράστιο τουρνουά στο τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να έχει νόημα η διεκδίκηση της 3ης ή της 4ης θέσης.

Για παράδειγμα, να γίνουν Final – 8 σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις και οι καλύτεροι να αγωνιστούν σε ένα Final - 4 σε κάποια άλλη χώρα ή πόλη. Αυτό το μοντέλο αρέσει σε πολλούς, με τους οποίους γίνονται συζητήσεις. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Υπομονή".

TAGS ΡΕΘΥΜΝΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ