ΚΑΟΔ

Ρομπ Λόου: Ο γύρος του κόσμου με μια μπάλα

Ρομπ Λόου: Ο γύρος του κόσμου με μια μπάλα

Το Sport24.gr συνεχίζει τα αφιερώματα στα νέα πρόσωπο της Α1 παρουσιάζοντας τον Ρομπ Λόου των Νεοζηλανδό σέντερ του ΚΑΟΔ, που δεν είναι από τους ψηλούς που έχουμε συνηθίσει.

Όνομα: Ρομπ Λόου

Θέση: Σέντερ

Ύψος: 2.13

Ηλικία: 23

Ο Ρομπ Λόου είναι μόλις 23 ετών, αλλά έχει προλάβει να γυρίσει τον κόσμο. Γεννήθηκε στην Αγγλία, μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία, ανδρώθηκε μπασκετικά στις ΗΠΑ και θα παίξει για πρώτη φορά επαγγελματικά στην Ελλάδα. Από το Λέστερ, στο Όουκλαντ, από εκεί στο Σεν Λούις και τώρα στη Δράμα. Ο γύρος του κόσμου με μια μπάλα του μπάσκετ.

Ο ίδιος είδε το πρώτο φως στο Λέστερ, αν και οι Νεοζηλανδοί γονείς του αποφάσισαν μετά από 4 χρόνια να μαζέψουν τα πράγματα τους και να μετακομίσουν ξανά... down under. Μαζί τους και ο Ρόμπερτ (όπως τον αποκαλούν), που βγήκε κερδισμένος από αυτή τη διαδικασία, προσθέτοντας ένα ακόμη διαβατήριο: το αγγλικό. Προτιμά βέβαια να δηλώνει Νεοζηλανδός, διότι όπως λέει "ο κόσμος συμπαθεί πολύ τους Kiwis", όπως λέγονται διεθνώς οι Νεοζηλανδοί. Δεν έχει άδικο... Το Νεοζηλανδός μπασκετμπολίστας, ακούγεται καλύτερο από το Άγγλος μπασκετμπολίστας.

Τα φώτα στραμμένα πάνω του

Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με διάφορα σπορ όπως το ράγκμπι, το βόλεϊ και το πόλο. Ο πατέρας του έπαιζε ημι-επαγγελματικά ράγκμπι (το εθνικό σπορ της Νέας Ζηλανδίας), αλλά ο ίδιος προτίμησε να ακολουθήσει τα χνάρια της μητέρας του, που έπαιζε μπάσκετ σε κολεγιακό επίπεδο. Και οι δύο γονείς του λατρεύουν το μπάσκετ και για αυτό έχουν και εισιτήριο διαρκείας στους Νιου Ζίλαντ Μπρέικερς, την οποία της χώρας που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Αυστραλίας και έχει έδρα λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους. Μάλιστα, συνηθίζουν να ταξιδεύουν συχνά στην Αμερική για να παρακολουθήσουν από κοντά τον γιο τους να παίζει, ένα σπορ που χαρακτηρίζουν "ενδιαφέρον, αλλά πολύ πολύ ακριβό".

Λογικό οπότε στο δεύτερο σπίτι τους να χτιστεί ένα τσιμεντένιο γήπεδο, στο οποίο εντέλει ο μικρός Ρόμπερτ πέρασε το μεγαλύτερο χρόνο από τα παιδικά του χρόνια, μέχρι δηλαδή να τον εντοπίσουν οι άνθρωποι της ομοσπονδίας της Νέας Ζηλανδίας.

Ρομπ Λόου: Ο γύρος του κόσμου με μια μπάλα

Ο Λόου ήταν εντυπωσιακός από μικρός, καθώς όχι μόνο είχε το ύψος, αλλά είχε την πλαστικότητα στις κινήσεις, το καλό σουτ και κυρίως το υψηλό IQ. Έτσι παράλληλα με τις ατομικές διακρίσεις στο Westlake Boys High School (παίκτης της χρονιάς το 2008 και το 2009), εντυπωσίαζε με τους μικρούς "Tall Blacks". Το 2009 αν και 17 ετών πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 (που έγινε στο Όουκλαντ). Η Νέα Ζηλανδία τα έκανε... μαντάρα (13η θέση), αλλά ο ίδιος ο Λόου είχε 18.8 πόντους (5η καλύτερη επίδοση) και 7 ριμπάουντ, κερδίζοντας παράλληλα ένα εισιτήριο για το NIKE Hoop Summit του 2010, ένα τουρνουά που μαζεύονται τα καλύτερα ταλέντα του παγκόσμιου μπάσκετ.

Κάπως έτσι άρχισε να δοκιμάζει διάφορα κολέγια για να καταλήξει τελικά στο Σεν Λούις επειδή "μου άρεσαν οι άνθρωποι" όπως είπε χαρακτηριστικά. Στους "Μπίλικενς" απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο από την αρχή, παίζοντας από την πρώτη του χρονιά βασικός. Η τελευταία του σεζόν ήταν και η καλύτερη στατιστικά, έχοντας 10.3 πόντους (45% εντός πεδιάς, 30% στο τρίποντο), 5.7 ριμπάουντ και 1.2 κοψίματα σε 28'. Τέλειωσε την καριέρα του ως 8ος καλύτερος μπλοκέρ του σχολείου.

Παράλληλα είχε την ευκαιρία να μάθει πολλά δίπλα στον αείμνηστο Ρικ Ματζέρους, τον θρυλικό προπονητή του Σεν Λούις που είχε διδάξει τα μυστικά του αθλήματος σε αρκετούς ψηλούς, μεταξύ των οποίων και ο Ίαν Βουγιούκας.

Το tweet αναγνώρισης από τον επώνυμο συνονόματο του

Το ρεκόρ καριέρας του ήταν οι 23 πόντοι, ενώ έκανε ένα από τα καλύτερα του ματς στο τουρνουά του NCAA απέναντι στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ, έχοντας 22 πόντους και 14 ριμπάουντ. Και εκτός αυτού κέρδισε κι ένα άλλο... παράσημο, καθώς γνώρισε την αποθέωση από τον συνονόματο του ηθοποιό Ρομπ Λόου. Τα ονόματα τους έχουν διαφορά ένα γράμμα, καθώς ο ένας (του ΚΑΟΔ) ονομάζεται Rob Loe και ο άλλος Rob Lowe.

Ο ηθοποιός, λοιπόν, έκανε ένα έξυπνο λογοπαίγνιο γράφοντας: "Εμείς οι Ρομπ Λόου γνωρίζουμε πως να παίζουμε μπάσκετ. Μπορεί όμως να πάρει το W", χρησιμοποιώντας το γράμμα του επιθέτου που λείπει, το οποίο στην αθλητική αργκό σημαίνει... νίκη.

Ρομπ Λόου: Ο γύρος του κόσμου με μια μπάλα

"Μου άρεσε πολύ! Το έκανα retweet" έλεγε διπλά χαρούμενος μετά τον νικηφόρο αγώνα του τελικού τουρνουά ο σέντερ των Μπίλικενς.

Δοκιμάζοντας στο ΝΒΑ και στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Μετά το τέλος της κολεγιακής του καριέρας (με τρεις παρουσίες στο τελικό ταμπλό του NCAA και την περσινή εξαιρετική πορεία), δοκίμασε τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ. Δεν έγινε ντραφτ, αλλά πήρε μέρος στο Summer League του Λας Βέγκας με τη φανέλα των Ουόυριορς.

Τελικά δεν κατάφερε να κερδίζει μια θέση στους "Πολεμιστές", χάνοντας έτσι την ευκαιρία να γίνει ο 4ος Νεοζηλανδός που θα αγωνιζόταν στο ΝΒΑ μετά τους Σον Μαρκς, Κερκ Πένεϊ και Στίβεν Άνταμς. Αντ' αυτού πέρασε το καλοκαίρι του κάνοντας προπόνηση με την εθνική Νέας Ζηλανδίας, τους "Tall Blacks", που έχουν γίνει διάσημοι όχι μόνο για τα μπασκετικά τους κατορθώματα, αλλά και την παράδοση τους να χορεύουν την Χάκα (τον χορό των Μαορί) πριν από κάθε αναμέτρηση.

Ρομπ Λόου: Ο γύρος του κόσμου με μια μπάλα

Ο Λόου, που συμπλήρωσε τη γραμμή ψηλών μαζί με τον Κέισι Φρανκ (καλύπτοντας το κενό των απόντων Πλέτζερ και Άνταμς), ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο το τουρνουά (11 πόντοι απέναντι στην Τουρκία), αλλά είδε μετά τα νούμερα του να πέφτουν. Συνολικά είχε 3.5 πόντους, 2.8 ριμπάουντ σε 17 λεπτά συμμετοχής, μένοντας άποντος στο τελευταίο ματς της Νέας Ζηλανδίας, την ήττα από τη Λιθουανία στη φάση των "16".

Στους "Tall Blacks" πάντως έχει γράψει τη δική του ιστορία, καθώς κατέχει το ρεκόρ του νεαρότερου παίκτη που αγωνίστηκε στην ανδρική, όταν επιλέχτηκε το 2009. Έχει πάρει ακόμη μέρος στο Προλυμπιακό τουρνουά του 2012, πριν φυσικά τη συμμετοχή του στα γήπεδα της Ισπανίας το καλοκαίρι.

Ένας ασυνήθιστος ψηλός

Ο Λόου δεν είναι ένας συνηθισμένος παίκτης και αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι γεννήθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Δράμα. Από τη μια είναι το γεγονός ότι έχει μεγάλη έφεση στο μακρινό σουτ (σουτάρει τρίποντα κατά συρροή) και από την άλλη είναι το μπασκετικό του μυαλό. Όπως περιγράφει ο τελευταίος προπονητής του στο Σεν Λούις, ο Τζιμ Κρούζ, λένε στους άλλους παίκτες "ότι αν δεν καταλαβαίνετε κάτι, ρωτήστε πρώτα τον Λόου και μετά ελάτε σε μας".

Ρομπ Λόου: Ο γύρος του κόσμου με μια μπάλα

Ο ασίσταντ κόουτς του κολεγίου και παλιά δόξα του ΝΒΑ και του κολεγίου Ιντιάνα, ο Κάλμπερτ Τσέινι, προσθέτει σχετικά ότι: "Είναι από τους πιο έξυπνους παίκτες που έχω συναντήσει. Ξέρει τι πρέπει να κάνει και πότε πρέπει να το κάνει. Είναι ένας εξαιρετικός πασέρ, που σκέφτεται δύο και τρεις κινήσεις μπροστά. Αμυντικά κάνει πολύ καλή δουλειά στη στεφάνη και ξέρει πως να αλλοιώνει σουτ, χωρίς να κάνει εύκολα φάουλ".

Ο τρίτος Νεοζηλανδός στην Ελλάδα

Ο Ρομπ Λόου θα γίνει ο τρίτος Νεοζηλανδός που αγωνίζεται στην Ελλάδα. Ο πρώτος ήταν ο Φιλ Τζόουνς που αγωνίστηκε στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας και ο δεύτερος ο Μαρκ Ντίκελ που φόρεσε τη φανέλα του Αμαρουσίου και των Τρικάλων.

TAGS ΚΑΟΔ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ