STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Τα "κλειδιά" του ντέρμπι ΠΑΟΚ - Αρης

Τα "κλειδιά" του ντέρμπι ΠΑΟΚ - Αρης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Άρη για την 16η αγωνιστική της Stoiximan.gr Basket League με φόντο την τετράδα. Ποια όμως είναι τα κλειδιά του αγώνα;

Ήταν 22 Οκτωβρίου 2016 όταν ο ΠΑΟΚ “άλωνε” το “Αλεξάνδρειο” με μπροστάρηδες τους Ντάριλ Μπράιαντ και Λίνο Χρυσικόπουλο. Σχεδόν 3 1/2 μήνες αργότερα ο Μπράιαντ δεν βρίσκεται πλέον στην Θεσσαλονίκη, αφού έχει αντικατασταθεί από τον Τάντους ΜακΦάντεν. Και δεν είναι ο μόνος παίκτης από το πρώτο ντέρμπι των δύο ομάδων που έχει αλλάξει... ταχυδρομικό κώδικα. Αυτό πάντως που δεν έχει αλλάξει είναι η φιλοσοφία των δύο ομάδων.

ΠΑΟΚ και Άρης έχουν εντελώς διαφορετικό τρόπο που προσεγγίζουν τα παιχνίδια. Έχουν βέβαια κάποια κοινά σημεία (όπως την παρουσία τουλάχιστον ενός πάουερ φόργουορντ με καλό σουτ, ψηλά τριάρια και... Έλληνα προπονητή), έχουν σχεδον... παρόμοι ρεκόρ (9-6 ο Άρης που ισοβαθμεί στην 4η θέση με τον Κολοσσό, 8-7 ο ΠΑΟΚ που τους ακολουθεί) αλλά στην πραγματικότητα έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, η οποία είναι εναρμονισμένη στα “πιστεύω” των προπονητών τους, Σούλη Μαρκόπουλο (ΠΑΟΚ) και Δημήτρη Πρίφτη (Άρη). Και, όπως γίνεται σαφές, στο σημερινό παιχνίδι (4/2, 21:00, Live Blog από το Sport24.gr) θα κερδίσει αυτός που θα επιβάλλει την φιλοσοφία του. Πού όμως θέλουν να “χτυπήσουν” οι δύο ομάδες και τι πρέπει να προσέξουν;

Ο ΠΑΟΚ θέλει να τρέξει...

Τα "κλειδιά" του ντέρμπι ΠΑΟΚ - Αρης


Βλέποντας κανείς τα ρόστερ των δύο ομάδων θα περίμενε κανείς ότι ο Άρης θα έπαιζε σε πιο γρήγορο τέμπο από τον ΠΑΟΚ, κυρίως λόγω της παρουσίας δύο Αμερικανών στην περιφέρεια (Κάμινγκς και Τζένκινς), αλλά και του ταχύτατου Βασίλη Ξανθόπουλου. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι είναι ο ΠΑΟΚ αυτός που φροντίζει συνήθως να επιβάλλει γρήγορο τέμπο στους αγώνες του και όχι ο Άρης!

Η λογική του ΠΑΟΚ είναι να πιάσει σε ανισορροπία την αντίπαλη άμυνα. Για αυτό τον λόγο οι Κόνιαρης και Μιλιένοβιτς “σπρώχνουν” γρήγορα τη μπάλα μπροστά, με τον ΠΑΟΚ να έχει επίσης και πολλά plays σε καταστάσεις μισού γηπέδου όπου εκδηλώνει γρήγορα επιθέσεις, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα προσόντα των Τάντους ΜακΦάντεν, Τζόρνταν Σάιμπερτ και Ζάνις Πέινερς. Αυτό βέβαια ενίοτε αλλάζει όταν στο παρκέ βρίσκεται ο Απόλλων Τσόχλας, που είναι η... φωνή της λογικής.

Ο Άρης από την πλευρά του δίνει μεν αρκετές ελευθερίες στους δύο Αμερικανούς περιφερειακούς του (που πλέον γίνονται τρεις μετά την σημαντική προσθήκη του Τζαμόν Λούκας Γκόρντον), ωστόσο σε καταστάσεις μισού γηπέδου παίρνει λίγο τον... χρόνο του πριν επιτεθεί. Ο λόγος ωστόσο δεν είναι ότι δεν θέλει να τρέχει ο Άρης, όσο ότι θέλει να προσέχει τα... μετόπισθεν, με τους “Κίτρινους” να έχουν την τέταρτη καλύτερη άμυνα στην Stoiximan.gr Basket League με 71 πόντους παθητικό, την ίδια στιγμή που ο ΠΑΟΚ έχει μόλις την 9η άμυνα με 76.6 πόντους παθητικό. Και αυτό θα θελήσει να κάνει και κόντρα στον ΠΑΟΚ: Να μην τον αφήσει να τρέξει και να κάνει το παιχνίδι... ροντέο.

Το δίδυμο Τζένκινς/Κάμινγκς και ο παράγοντας Τζαμόν...

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÑÇÓ - ÍÁ×ÁÑÉÃÉÁ / CHAMPIONS LEAGUE / ARIS NAHARIYA (MOTION TEAM)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÑÇÓ - ÍÁ×ÁÑÉÃÉÁ / CHAMPIONS LEAGUE / ARIS NAHARIYA (MOTION TEAM) MOTIONTEAM


Οι Κάμινγκς και Τζένκινς συνθέτουν ένα από τα πιο αθλητικά δίδυμα γκαρντ στο Πρωτάθλημα. Η... λεπτομέρεια της υπόθεσης βέβαια είναι ότι κανένας εκ των δύο δεν είναι πόιντ γκαρντ, αφού και οι δύο περισσότερο δημιουργούν για τους εαυτούς τους παρά για τους συμπαίκτες τους, με τον Δημήτρη Πρίφτη να προσπαθεί να λύσει αυτό το θέμα τοποθετώντας δίπλα τους τον Βασίλη Ξανθόπουλο. Όταν βρίσκουν ρυθμό βέβαια είναι ασταμάτητοι, αλλά όταν “κολλάνε” ο Άρης έχει πρόβλημα, με τον ΠΑΟΚ να θέλει από την πλευρά του να τους υποχρεώσει να πάνε όσο πιο συχνά γίνεται σε καταστάσεις ένας εναντίον... όλων. Και εδώ είναι που μπαίνει ο “παράγοντας Τζαμόν Γκόρντον”, αν δηλαδή πάρει χρόνο συμμετοχής ο Αμερικανός.

Δε μπορεί να ξέρει κανείς σε τι κατάσταση είναι ο Αμερικανός. Αυτό ωστόσο που είναι δεδομένο είναι ότι ο τεχνικός του Άρη έχει σίγουρα στο μυαλό του μία τριάδα Γκόρντον-Κάμινγκς-Τζένκινς στην περιφέρεια, με τον πρώτο να έχει περισσότερο... επιτελικό ρόλο, αφού παρά το γεγονός ότι λογίζεται ως σούτινγκ γκαρντ στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικός στο να διανέμει το παιχνίδι.

Με αυτό τον τρόπο ο Άρης έχει πολλαπλά κέρδη, αφού καταρχήν δεν “χάνει” σε ύψος, όπως συνέβαινε όταν το παρκέ με τους δύο Αμερικανούς βρισκόταν ο Ξανθόπουλος, είναι αθλητικός, ενώ έχει και την πολυτέλεια να φέρνει από τον πάγκο τον Ξανθόπουλο για να δώσει ανάσες σε κάποιον εκ των τριών στη περιφέρεια.

Το Inside game του ΠΑΟΚ κόντρα στο βάθος του Άρη

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÐÁÏÊ - ÏËÍÔÅÍÌÐÏÕÑÃÊ / CHAMPIONS LEAGUE / PAOK - OLDENBURG (MOTION TEAM)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÐÁÏÊ - ÏËÍÔÅÍÌÐÏÕÑÃÊ / CHAMPIONS LEAGUE / PAOK - OLDENBURG (MOTION TEAM) MOTIONTEAM


Ένα από τα γεγονότα που έχουν περάσει στα... ψιλά είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα που προτιμά να “χτυπά” από μέσα προς τα έξω στην επίθεση και όχι από έξω προς τα μέσα. Για την ακρίβεια, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που επιχειρεί τα λιγότερα τρίποντα από κάθε άλλη στην Stoiximan.gr Basket League (19.3 ανά αγώνα), αλλά τα περισσότερα διποντα (41.3 ανά αγώνα) και τις περισσότερες βολές (24.5 ανά αγώνα)!

Το γεγονός μοιάζει περίεργο δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ έχει δύο παίκτες που επιχειρούν 5 τρίποντα ανά αγώνα (Σάιμπερτ και ΜακΦάντεν). Έχει λογική όμως, αφού ο ΠΑΟΚ “ψάχνει” περισσότερο από ότι νομίζει ο κόσμος τον Κιθ Κλάντον και τον Λίνο Χρυσικόπουλο, αλλά και τους Ανδρέα Γλυνιαδάκη και Βαγγέλη Μαργαρίτη όταν βρίσκονται στο παρκέ κοντά στο καλάθι, ενώ έχει ακόμα τρεις περιφερειακούς που προτιμούν να εκδηλώνουν επιθέσεις μέσα από την γραμμή του τριπόντου (Πέινερς, Μιλιένοβιτς, Κόνιαρης). Με αυτό τον τρόπο ο ΠΑΟΚ δημιουργεί φθορά, ενώ μπορεί και να “παγώσει” τον ρυθμό του αγώνα όποτε επιθυμεί, αφού είναι πιο δύσκολο να τρέξει ο αντίπαλός του στον αιφνιδιασμό όταν δέχεται επίθεση μέσα στο “ζωγραφιστό”.

Θα έχει ενδιαφέρον βέβαια να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι ψηλοί του ΠΑΟΚ κόντρα στον Άρη, που στα χαρτιά έχει περισσότερο βάθος στους ψηλούς χάρη στους Καββαδά, Τζάκσον, Σίμτσακ, Ντραγκίσεβιτς και Τσαϊρέλη.

Δεν χωρούν προβλέψεις...

Τα "κλειδιά" του ντέρμπι ΠΑΟΚ - Αρης


ΠΑΟΚ και Άρης ετοιμάζονται για... μάχη. Και όταν δύο ομάδες ετοιμάζονται για ένα τέτοιο παιχνίδι τα στατιστικά και οι αναλύσεις πολύ συχνά πάνε περίπατο. Μπορεί ας πούμε πράγματι το παιχνίδι να πάει σε γρήγορο τέμπο, αλλά να κερδίσει ο Άρης. Ή ξαφνικά ο ΠΑΟΚ να δει τους Σάιμπερτ και ΜακΦάντεν να παίρνουν φωτιά από την περιφέρεια, να μην περάσει τη μπάλα στους ψηλούς και να πάρει αυτός τη νίκη.

Είναι δεδομένο ότι οι δύο αντίπαλοι ξέρουν... απέξω και ανακατωτά ο ένας τον άλλο. Δεν έχουν εξάλλου το περιθώριο για κάτι διαφορετικό, αφού ο νικητής δεν θα έχει απλώς ένα πλεονέκτημα για την είσοδο στην τετράδα, αλλά κερδίζει και... ηρεμία, ξέροντας ότι θα θεωρηθεί το αφεντικό της πόλης. Τα υπόλοιπα... στο παρκέ.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ