ΠΑΟΚ

"Πετυχημένη η σεζόν"

"Πετυχημένη η σεζόν"

Πρέλεβιτς και Σταυρόπουλος συμφώνησαν στο πρόσημο του αγωνιστικού απολογισμού της φετινής σεζόν για τον μπασκετικό ΠΑΟΚ

Τον αγωνιστικό απολογισμό της φετινής περιόδου έκαναν τα στελέχη της ΚΑΕ ΠΑΟΚ σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Παλατάκι. Μπάνε Πρέλεβιτς και Νίκος Σταυρόπουλος συμφώνησαν ότι η σεζόν είναι πετυχημένη βάσει όσων είχαν σχεδιαστεί στην αρχή της περιόδου, ενώ λεπτομέρειες για δράσεις του ΠΑΟΚ έδωσε και ο Τέλης Ζουρτατζίδης, ενώ παρ΄ψν ήταν και ο Άρης Καρακούσης. Αναλυτικά:

Πρέλεβιτς: "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι"

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, σημείωσε: " Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι σαν διοίκηση με την αγωνιστική πορεία της ομάδας, γνωρίζοντας τις συνθήκες και τους περιορισμούς που είχαμε".

Απάντησε στη συνέχεια σε διάφορα ζητήματα που έθεσαν οι δημοσιογράφοι. Συγκεκριμένα, είπε:

Για τη συνεργασία με τον Κοντομηνά και τις οφειλές σε παίκτες: " Για τον Κοντομηνά δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο, γιατί δεν έχει γίνει κάποια επαφή ακόμη για να ανανεώσουμε τη συνεργασία μας. Για τις πληρωμές, είναι καθαρά θέμα αδυναμίας, υπάρχει διάθεση από μέρους μας να το κλείσουμε. Κάποιοι παίκτες έχουν εξοφληθεί όλο το συμβόλαιό τους" .

Για ενδεχόμενη μεγαλύτερη στήριξη από το Σαββίδη: " Δεν έχουν γίνει ακόμη επαφές. Ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ έχει ένα ακόμη παιχνίδι. Αφού τελειώσει θα δούμε τις προθέσεις του".

Για τη νέα σεζόν: " Η φιλοσοφία μας θα είναι ίδια, δεν θα αλλάξει κάτι αν και αυτά είναι αγωνιστικού σκέλους πράγματα".

Για τα εισιτήρια: " Απ' ότι ξέρω τερματίσαμε τέταρτοι. Στην Ευρώπη το 35% του προϋπολογισμού των ομάδων είναι από τα εισιτήρια, εμάς δεν έφθασε ούτε στο 8%".

Για τον ΕΣΑΚΕ και τη διαιτησία: " Πράγματι από τον ΕΣΚΑΕ είχαμε παράπονα και τα εκφράσαμε. Όταν βγάζεις ανακοίνωση είναι σαν να απομακρύνεις τις ευθύνες από σένα, άρα θεωρούμε ότι δεν είχε νόημα να κάνουμε κάτι τέτοια για τη διαιτησία.

Για τα χρωστούμενα του Μακ Γκραθ στην ΚΑΕ: "Έχουμε εμπιστοσύνη στο παιδί και τον μάνατζέρ του. Έχουμε πάρει τα μισά χρήματα ως τώρα. Τον μάνατζέρ του δεν μπορούμε να αποκλείσουμε για μελλοντική συνεργασία, όπως και κανέναν.".

Για το θέμα της εξυγίανσης: " Εμάς δεν μας νοιάζει τι θέλει ο καθένας. Λειτουργούμε με βάση την επιβίωση της ΚΑΕ,. είμαστε σε μία πορεία επιβίωσης. Και για να είμαστε ακόμη στο άρθρο 99 σημαίνει ότι πληρώνουμε".

Για τη συμμετοχή στην Ευρώπη: " Δεν έχουμε δικαίωμα ούτως ή άλλως γιατί να το συζητάμε αυτό;".

Ο απολογισμός του Σταυρόπουλου

Αρχικά, ο τεχνικός διευθυντής της ΚΑΕ ΠΑΟΚ έκανε μία μίνι αναδρομή στη σεζόν:" Είναι υποχρέωση να ενημερώσουμε τους φίλους του ΠΑΟΚ για το τι κάναμε αυτή τη χρονιά, πώς το κάναμε και γιατί το κάναμε. Πάμε ένα χρόνο πριν, όταν σχεδιάζαμε, σε συνεργασία με τη διοίκηση πώς θα είναι η ομάδα για τη νέα χρονιά. Ένα βασικό στοιχείο: Έμφαση στο ελληνικό στοιχείο. Το είχαμε αποφασίσει όλοι μαζί, ηθελημένα, ενώ είχαμε δικαίωμα να πάρουμε ξένους. Ο στόχος ήταν να μπολιάσουμε έμπειρους με νέους παίκτες. Τους έμπειρους τους ξέραμε και τους νέους έπρεπε να τους βρούμε. Αυτό έγινε με δύο τρόπους, ένας είναι τα τrials, το τουρνουά που κάναμε και δοκιμάσαμε 72 παιδιά και ένα το juniors camp.

Και έτσι προέκυψαν πέντε συμβόλαια. Μαργαρίτης, Νικολόπουλος, Θεοδωράκος από τα try out και Αμπαράς και Βαρυτιμιάδης από το juniors camp. Αυτοί συμπλήρωσαν παιδιά με εμπειρίες όπως ο Λάζαρος, ο Χαραλαμπίδης, ο Δέδας. Υπήρχε και η απόφαση να πάρουμε δύο παιδιά ξένα. Ο ένας κοινοτικός που ήξερε τη φιλοσοφία μας. Έγινε μία ομάδα που στην αρχή είχε ένα μεγάλο στραβοπάτημα στο Κύπελλο με τα Τρίκαλα που μας ταρακούνησε. Η απόφαση της διοίκησης ήταν: Πίστη στον Έλληνα προπονητή, πίστη στους Έλληνες παίκτες, πίστη σ' αυτό που κάνουμε. Ήρθαν μεγάλες νίκες και σπουδαίες επιτυχίες που συζήτησε όλη η Ελλάδα. Στη συνέχεια ήρθε η φυγή του Μακ Γκραθ, θεωρούμε πώς ήταν λάθος η απόφασή του και αποδείχθηκε ότι δεν έφυγε γιατί δεν ήταν πληρωμένος. Μας ήρθε ως όνομα εξ ουρανού ο Λίνος Χρυσικόπουλος, το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ελλάδα πριν τρία χρόνια. Ήταν δύσκολη δουλειά για το τιμ η προσαρμογή του.

Μας έβγαλε από τη σκέψη να ψάξουμε ξένο. Στο τέλος είχαμε προβλήματα που προσπαθήσαμε όσο γινόταν να κρατήσουμε μυστικά. Τρεις σοβαρούς τραυματισμούς που έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν χειρουργηθούν αυτά τα παιδιά ή όχι. Η απόφαση ήταν αν έπρεπε τότε να χειρουργηθούν ή συντηρητικά να πάνε λίγο αργότερα και οι επεμβάσεις να γίνουν στο τέλος. Ξέραμε ότι η διάρκεια αποθεραπείας θα ήταν πολύ μεγάλη, ειδικά για το Λάζαρο θα ήταν 3, 4 μήνες. Και αποφασίσαμε να πάμε συντηρητικά. Ήρθε η ήττα από το Ρέθυμνο που μας πείραξε όλους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ήταν πετυχημένη η χρονιά αυτή".

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Νίκος Σταυρόπουλος τόνισε:

Για τον Χρυσικόπουλο: " Έχει τεράστια βελτίωση, έχουμε δύο ακόμη χρόνια συμβόλαιο και ξέρουμε ότι οι ομάδες του Μαρκόπουλου χρειάζονται χρόνο να δουλευτούν για να αποδώσουν. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλος οργανισμός, καθημερινά βγαίνουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εμείς επιλέξαμε να ΄δώσουμε ευκαιρίες σ' αυτό το παιδί. Αν είχαμε χρήματα ενδεχομένως να παίρναμε και κάποιο άλλο παίκτη. Ορισμένοι κάποια στιγμή λέγανε ότι μπορούμε να βγούμε και δεύτεροι. Εμείς ποτέ δεν το είπαμε, αλλά αυτό δείχνει σε ποιο δρόμο βάδιζε η ομάδα. Κερδίσαμε τον πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακό".

Για το γεγονός πώς ο ΠΑΟΚ χάνει παίκτες μεσούσης της περιόδου: " Όταν δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια να πάρεις ένα πολύ καλό παίκτη και να του πληρώσεις αυτά που δικαιούται σαν αξία, τότε πας σε άλλες λύσεις. Ψάχνεις παίκτη που θα δει την ομάδα σαν σκαλοπάτι. Παίρνεις ό,τι μπορείς από αυτόν και αυτός εξελίσσεται μέσα από εσένα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτή η διαδικασία και μακάρι κάποια στιγμή όμε το ρόστερ που ξεκινάμε την προετοιμασία το καλοκαίρι στο Λιτόχωρο, έτσι να τελειώνουμε".

Για το σχεδιασμό της νέας σεζόν: " Έχουν ήδη ξεκινήσεις οι συζητήσεις για το αγωνιστικό".

Για τους παίκτες που αποκτήθηκαν μέσα από δοκιμές: " Ο Μαργαρίτης μας εξέπληξε, ο Νικολόπουλος μας βοήθησε πολύ στο ματς με το Περιστέρι και ο Θεοδωράκος είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε πιο έμπειρους παίκτες που παίζουν ίδια θέση μ' αυτόν. Για τους Βαρυτιμιάδη και Αμπαρά θα πρέπει να μιλήσουμε με το τεχνικό τιμ για το αν μείνουν ή πάρουν μεγαλύτερο συμβόλαιο. Γενικά, κάποιοι παίκτες δεν έπαιξαν πολύ, γιατί αυτό εξαρτάται από το υπόλοιπο υλικό που έχουμε".

Για το κακό φινάλε στη σεζόν: " Δεν αντιπροσωπεύει τον ΠΑΟΚ η εικόνα που είχε στο ματς με το Ρέθυμνο. Είναι πολύ καλύτερη. Θέλαμε να τερματίσουμε πιο ψηλά, αλλά ουσιαστικά οι θέσεις από το 3 ώς το 5 είναι το ίδιο".

Για το ότι δεν πήρε παίκτη από το Πόρτσμουθ: " Εμείς θέλουμε απλώς να ελέγχουμε την αγορά και να ξέρουμε τα πάντα. Όχι να φέρνουμε ένα Αμερικανό που κάνει 30.00 δολάρια για 300.000".

Για το ότι ο ΠΑΟΚ είχε λίγα γκαρντ φέτος: " Αυτό ήταν απόφασή μας σε σχέση με το προπονητικό τιμ και δεν μετανιώνουμε. Ο Χαραλαμπίδης ήταν κουρασμένος τον τελευταίο καιρό. Στενοχωρέθηκε που δε μας βοήθησε όσο θα θέλαμε".

Ζουρνατζίδης: "Δεν τα παρατάμε"

Ο τιμ μάνατζερ της ΚΑΕ ΠΑΟΚ μίλησε για διάφορες άλλες δράσεις της ομάδας αρχικά: " Είναι βέβαιο ότι βιώνουμε δύσκολη κατάσταση σαν ομάδα, όπως και σε όλο το ελληνικό μπάσκετ, εξαιρουμένων των δύο μεγάλων ομάδων και της Εθνικής. Το υπόλοιπο πρωτάθλημα ακροβατεί σε ένα πολύ λεπτό σχοινί και προσπαθεί να επιβιώσει από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Βοηθά η παρουσία ομάδων με ιστορία, που δεν τα παρατάνε όπως εμείς και επαρχιακών ομάδων που μένουν στο προσκήνιο για λίγα χρόνια και μετά αντιμετωπίζουν προβλήματα και εξαφανίζονται. Μπορείς να μπεις σε μία διαδικασία να λες δεν έχω τους πόρους, υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει και ο άλλος, αυτός που ακολουθούμε, επιλέγεις να πορευτείς με αυτά που έχεις.

Εγώ θα αναφερθώ στο επίπεδο που ο ΠΑΟΚ είναι από τις μία-δύο ομάδες που διακρίνονται. Μιλώ για αυτά που δεν προβάλλονται, αλλά αν τα ακολουθήσεις πιστά μπορούν να σε βγάλουν κάπου. Διάβασα κάπου με ευχαρίστηση ότι ο ΠΑΟΚ είναι η πιο εξωστρεφής ομάδα στην Ελλάδα. Από το καλοκαίρι με την παρότρυνση του κυρίου Χορόζογλου αρχίσαμε τις παρουσιάσεις των παικτών. Και τα ίδια τα παιδιά, αντιλαμβάνονται ότι έρχονται σε μία οργανωμένη και πολύ μεγάλη ομάδα. Πολύ πιστά ακολουθήσαμε και το πλάνο που είχε αρχίσει τις προηγούμενες χρονιές και προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε μικρά παιδιά, να τα φέρουμε στο γήπεδο. Για τέταρτη χρονιά λειτούργησε η παιδική κερκίδα. Πολύ ευχάριστη νότα η παρουσία Ακαδημιών, μικρών παιδιών στο γήπεδο. Αυτά τα παιδιά και μπάσκετ να μην παίξουν δημιουργούν τους φιλάθλους και οπαδούς τιου ΠΑΟΚ για το μέλλον. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τους χορηγούς μας. Θυμηθείτε την παρουσίαση στο Village, την κοπή της πίτας, είχαμε εξαιρετική σχέση με τους χορηγούς μας. Σχεδόν 50 εταιρίες εμπιστεύτηκαν τον ΠΑΟΚ για να διαφημιστούν. Βέβαια, κάποιες εταιρίες όπως του κ. Κοντομηνά, η χορηγία του ΟΠΑΠ, η συνεργασία με την ΠΑΕ, μετά τη συμφωνία που είχαμε με τον κ. Σαββίδη, βοήθησαν ουσιαστικά να λειτουργήσουμε, αλλά και μικρότεροι χορηγοί βοήθησαν, μοιράσαμε αρκετά δώρα.

Υπήρχε ακόμη μία σειρά επισκέψεων του ΠΑΟΚ σε κοντινές πόλεις που βοήθησε στη δημιουργία σχέσεων με τον κόσμο. Δώσαμε την ευκαιρία σε παιδιά και αθλητές της περιοχής να έρθουν σε επαφή με τους καλαθοσφαιριστές μας. Δημιουργήσαμε εικόνα ανοιχτής ομάδας σε όλους. Δείξαμε και το κοινωνικό μας πρόσωπο.

Στην ΚΑΕ δουλεύουν άνθρωποι με μεγάλο μεράκι στην ομάδα. Τέσσερα χρόνια είμαστε το ίδιο τιμ με μία μόνο αλλαγή φυσιοθεραπευτή. Συνεννοούμαστε όλοι με τα μάτια, ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα, δουλεύουμε σκληρά με μεράκι, χωρίς να μετράμε το ΠΑΟΚτσηδιλίκι ο καθένας. Είναι αδύνατο να βγάζαμε τη χρονιά χωρίς την παρουσία δύο ανθρώπων του επικεφαλής του τμήματος φυσιοθεραπευτών, του κυρίου Αυτοσμίδη και του κυρίου Σαμαρά. Ήταν καταλυτική η προσφορά του στην περίπτωση και του Χαραλαμπίδη και του Λάζαρου ειδικά.

Θυμίζω δύο επίσης πολύ όμορφες στιγμές. Η βασική καμπάνια μας για τα διαρκείας ήταν με τους βετεράνους και μία εκδήλωση που έγινε στο γήπεδο με αγαπημένα παιδιά εδώ, του Κεν, του Κλιφ και του Μπίλι που βρέθηκαν με τους παλιούς συμπαίκτες τους. Ακόμη η ομάδα μας βρέθηκε στην υπέροχη εκδήλωση που κάθε χρόνο κάνουν οι βετεράνοι. Είναι πεποίθησή μας ότι αν αυτά τα πράγματά δεν μπουν στο DNA της ομάδας μας, δεν έχουμε καμία τύχη. Μπορεί από μόνα τους να μην είναι μεγάλα, αλλά όλα μαζί σημαίνουν πολλά. Όταν ξεπεράσουμε και το βραχνά των χρεών θέλουμε να είμαστε μοντέλο ομάδας. Δουλεύουμε σαν να πιστεύουμε ότι θα είμαστε 40 χρόνια εδώ, αν και η καθημερινότητα, ξέρουμε όλοι, είναι απρόβλεπτη και πολύ σκληρή. Σαν άνθρωπος που συνδέει το αγωνιστικό με τη διοίκηση θέλω να ευχαριστήσω αυτούς τους λίγους ανθρώπους που υπάρχουν, που πάλεψαν να λύσουν προβλήματα δικά μας. Και να ευχαριστήσω το τεχνικό τιμ και τον προπονητή , έναν από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές στην ιστορία που είναι για τέσσερα χρόνια μαζί μας" .

Σε ερωτήσεις που του τέθηκαν, σημείωσε ακόμη τα εξής:

Για τον κόσμο: " Μας προβληματίζει πολύ. Και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε".

Για τις ανανεώσεις: " Εννοείται πώς θέλουμε τους παίκτες και τη νέα σεζόν. Νομίζω ότι πολλοί από αυτούς θα εκτιμήσουν πολλά πράγματα μέχρι να πάρουν την απόφασή τους. Θέλουν και αυτοί να μείνουν στον ΠΑΟΚ, θέλουμε και εμείς να τους κρατήσουμε οπότε θα γίνει η σχετική προσπάθεια".

Τέλος, ο κ. Ζουρνατζίδης διευκρίνισε ότι φέτος δεν έγινε καμία αλλαγή στο ρόστερ με υπαιτιότητα της ομάδας.

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ