ΠΑΟΚ

Λάιος: "Η δίψα του Μπάνε και η κλωτσιά του Σάκοτα..."

Λάιος: "Η δίψα του Μπάνε και η κλωτσιά του Σάκοτα..."
ΠΑΟΚ με το Κύπελλο

Ο Σάκης Λάιος, που αποτέλεσε τον στενό συνεργάτη του Ντράγκαν Σάκοτα όταν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991, εξιστορεί στο Sport24.gr γεγονότα εκείνης της μεγάλης επιτυχίας του "Δικεφάλου" (VIDEO&ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Σάκης Λάιος έχει "ζήσει" την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ όταν αυτή ήταν στα... πολύ πάνω της. Αποτέλεσε τον στενό συνεργάτη του Ντράγκαν Σάκοτα την περίοδο που ο "Δικέφαλος" κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης νικώντας την Σαραγόσα με σκορ 76-72 στις 26 Μαρτίου του 1991 (σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 24 χρόνια από τότε, με τους σκόρερ του ΠΑΟΚ στον τελικό της Γενεύης να είναι ο Πρέλεβιτς με 31 πόντους, ο Μπάρλοου με 20, ο Σταυρόπουλος με 15, ο Φασούλας με 7 και ο Ιωάννου με 3).

Μάλιστα πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία των "ασπρόμαυρων" ο Σάκοτα εκείνη την σεζόν (1990-91), ο Λάιος αποτέλεσε για λίγο προπονητή του ΠΑΟΚ όταν οι Θεσσαλονικείς αντιμετώπισαν την Σάντερλαντ στο θεσμό του Κυπέλλου Κυπελλούχων (ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τους Αγγλους) ενώ με αυτόν τεχνικό ο "Δικέφαλος" κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1995 στον τελικό (72-53) απέναντι στον Πανιώνιο (επίσης ο Λάιος ήταν βοηθός του Ιβκοβιτς την σεζόν 1991-92 που ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα).

Με αφορμή την σημερινή (26/3) επέτειο της κατάκτησης του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, το Sport24.grαπευθύνθηκε στον κ. Λάιο, ο οποίος θυμήθηκε διάφορα γεγονότα από εκείνη την τεράστια επιτυχία του ΠΑΟΚ. Μια επιτυχία σίγουρα... ιδιαίτερη δεδομένου πως ο "Δικέφαλος" "έφερνε" στην Ελλάδα τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο μετά από αυτόν που πήρε η ΑΕΚ το 1968 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

"Ιδιαίτερο αυτό το τρόπαιο, τότε μια τέτοια διάκριση ήταν μεγάλη επιτυχία"

Για εκείνο το τρόπαιο ο κ. Λάιος αρχικά μας είπε:

"Ηταν πολύ ιδιαίτερο γιατί τότε το να είχε μια τέτοια διάκριση μια ελληνική ομάδα, ήταν μεγάλη επιτυχία γιατί το ελληνικό μπάσκετ σε σωματειακό επίπεδο είχε βαλτώσει. Μετά το τρόπαιο του ΠΑΟΚ, ήρθε και η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων από τον Αρη στον τελικό με την Εφές (σ.σ. το 1993).

Μπορεί τώρα η συνεχόμενη πορεία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη να έγινε συνήθεια και τα πράγματα τώρα να είναι λογικά για μια επιτυχία, αλλά δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε. Τότε με τα δεδομένα της εποχής και με τους Ρώσους, τους Ισπανούς και τους Γιουγκοσλάβους να έχουν δυνατές ομάδες, ήταν μεγάλη υπόθεση για μια ελληνική ομάδα να φτάσει στον τελικό".

Λάιος: "Η δίψα του Μπάνε και η κλωτσιά του Σάκοτα..."

Ο ίδιος στάθηκε και στην προσπάθεια που έγινε από τον ΠΑΟΚ να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας στα ματς κόντρα στον Αρη έπειτα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

"Τότε είχαμε πάει στον τελικό έχοντας στα πλέι οφ το εναντίον μας 2-0 στις νίκες κόντρα στον Αρη. Οταν πήραμε το Κύπελλο Κυπελλούχων, είχα πει πως «τώρα αυτό το τρόπαιο θα μας δώσει άλλη ψυχολογία για τα ματς με τον Αρη». Ενώ όλοι ασχολούνταν με το Κύπελλο, εγώ είχα μιλήσει για τα ματς με τον Αρη.

Οταν επιστρέψαμε (σ.σ. μετά τον τελικό με την Σαραγόσα), κάναμε το 2-2 στις νίκες κόντρα στον Αρη, μετά το εναντίον μας 3-2 έγινε με μια λάθος πάσα του Μπάρλοου και το 4-2 για τον Αρη έγινε στα τελευταία δευτερόλεπτα με ένα κλέψιμο του Γιαννάκη, αν θυμάμαι καλά. Ηταν ματς, δηλαδή, που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες... Θα ήταν μεγάλη υπόθεση να κάνουμε το 2-4 στις νίκες ενώ είχαμε το 0-2 κόντρα στον Αρη πριν τον τελικό που παίξαμε στη Γενεύη",είπε ο κ. Λάιος.

"Η διακοπή, ο Στάνκοβιτς και το Κύπελλο που έσπασε..."

Λάιος: "Η δίψα του Μπάνε και η κλωτσιά του Σάκοτα..."

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε κάποια... ιδιαίτερα γεγονότα από τον τελικό της Γενεύης το 1991.

" Θυμάμαι το απαράδεκτο γήπεδο... Ηταν μια απαράδεκτη κατάσταση ενώ θυμάμαι και τους 5.000-6.000 φίλους του ΠΑΟΚ να βγαίνουν έξω στις 21.00 και στις 22.00 και όλα εκεί να είναι νεκρά στη πόλη. Ακόμη μου έχει«μείνει»η διακοπή που έγινε στο ματς (σ.σ. το παιχνίδι με την Σαραγόσα διεκόπη προσωρινά όταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πέταξαν αντικείμενα διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπιση του "Δικεφάλου" από την διαιτησία) και τότε παρενέβη ο Στάνκοβιτς για να αρχίσει το παιχνίδι, το ότι η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά που ήταν τότε Υφυπουργός Αθλητισμού πανηγύριζε την επιτυχία του ΠΑΟΚ αλλά και ότι σπάσαμε το Κύπελλο στα πανηγύρια! Το καπάκι έφυγε λίγο αλλά μετά το ξανακολλήσαμε".

"Κακό που χάσαμε μετά από τον Πανιώνιο στον τελικό του Κυπέλλου"

Οσο για το αν στο ξεκίνημα εκείνης της αγωνιστικής χρονιάς (1990-91), στον ΠΑΟΚ πίστευαν πως η ομάδα θα έφτανε σε αυτήν την μεγάλη επιτυχία κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων;

" Δεν μπορείς να πεις τότε πως το πιστεύαμε όταν άρχισε η χρονιά", απάντησε ο κ. Λάιος και πρόσθεσε: " Το θέμα είναι πως μετά τον τελικό, κάναμε μια μεγάλη πατάτα καθώς χάσαμε το Κύπελλο Ελλάδας από τον Πανιώνιο που δεν ήταν τότε ομάδα επιπέδου ΠΑΟΚ και Αρη. Αρχίσαμε καλά με 8-0 αλλά μετά ο Πανιώνιος γύρισε το παιχνίδι με τον Γάσπαρη και τον Χριστοδούλου. Αυτό ήταν και το μοναδικό Κύπελλο που «χαρίσαμε» τότε στον Πανιώνιο καθώς το 1995 με εμένα προπονητή κερδίσαμε τον Πανιώνιο και πήραμε το Κύπελλο (σ.σ. ο ΠΑΟΚ κέρδισε στον τελικό τους "κυανέρυθρους" με 72-53). Τότε η ομάδα είχε παίκτες... ρομπότ. Δεν χρειαζόταν προπονητής, παρά μόνο να κάνει αλλαγές... Δεν είναι πως εγώ ήμουν καμιά προπονητάρα και κέρδισα τον Ιβκοβιτς (σ.σ. ήταν προπονητής του Πανιωνίου τότε)".

"Ο Σάκοτα κλώτσησε οπαδό μας για να βγει έξω από το γήπεδο"

Λάιος: "Η δίψα του Μπάνε και η κλωτσιά του Σάκοτα..."

Του ζητήσαμε να θυμηθεί μια πολύ έντονη στιγμή που του έμεινε στο μυαλό από το Κύπελλο Κυπελλούχων...

"Πάνω στην ένταση του αγώνα ο Σάκοτα έδωσε κλωτσιά σε έναν οπαδό μας. Τότε τελείωνε το ματς και είχαν απομείνει 6-7 δευτερόλεπτα για την λήξη. Κερδίζαμε με τέσσερις πόντους και ο φίλαθλος μπήκε στο γήπεδο για να πανηγυρίσει. Τότε ο Σάκοτα του έδωσε μια κλωτσιά για να βγει έξω και να μην δεχτούμε καμιά τεχνική ποινή",είπε ο κ. Λάιος ο οποίος σχετικά με το αν ειπώθηκε κάτι... ιδιαίτερο από τον Σάκοτα πριν τον τελικό, τόνισε: "Ο Σάκοτα ήταν χαμηλών τόνων... Δεν ήταν δηλαδή η καθοδήγησή του σαν αυτή του Ιωαννίδη. Ελεγε αυτά που πρέπει να προσέξουν οι παίκτες στο ματς αλλά και ποια ήταν τα όπλα των αντιπάλων".

"Ο κόσμος έδωσε φτερά στην ομάδα..."

Ο ΠΑΟΚ είχε την βοήθεια του κόσμου του στον τελικό της Γενεύης (σ.σ. περίπου 6.000 κόσμος στο γήπεδο) και για τους φίλους του "Δικέφαλου" υπογράμμισε :

"Οταν έχεις μαζί σου έναν τέτοιο κόσμο, είναι να τρελαίνεσαι. Οταν βγήκε η ομάδα και είδε τους... μουτζαχεντίν (σ.σ. το λέει χαριτολογώντας για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ) κρεμασμένους στην κερκίδα, αυτό της έδωσε φτερά. Θυμάμαι τότε οι ελβετικές εφημερίδες (σ.σ. στην Ελβετία έγινε ο τελικός με την Σαραγόσα) έγραφαν πως η Ελλάδα έφερε τον πολιτισμό, αλλά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν τον έφεραν γιατί έκαναν κάποια επεισόδια. Τότε έβγαιναν έξω σε μπαράκια αργά και γενικά η περιοχή ήταν ακατάλληλη γι' αυτούς γιατί δεν ήταν τουριστική".

"Διψασμένος για το Κύπελλο ο Μπάνε"

Λάιος: "Η δίψα του Μπάνε και η κλωτσιά του Σάκοτα..."

Πώς "ζούσε" εκείνο το ματς με την Σαραγόσα ο Μπάνε Πρέλεβιτς πριν γίνει ο τελικός; " Ο Μπάνε ήταν στα χάι του τότε, όπως ήταν και την επόμενη χρονιά στον τελικό (σ.σ. στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων) με την Ρεάλ. Η περίοδος 1990-1991-1992 ήταν πολύ καλή για τον Μπάνε αλλά δεν είναι τόσο ότι αυτός βελτιώθηκε, απλά τον βελτίωσαν και οι παίκτες που είχε γύρω του. Ο Μπάνε τότε ήταν διψασμένος για το Κύπελλο Κυπελλούχων και το θεωρούσε μεγάλη ευκαιρία, όπως μεγάλη ευκαιρία ήταν το 1992 με την Ρεάλ αλλά και το 1993 (σ.σ. στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών) που θεωρούσαν όλοι σίγουρη την επιτυχία".

"Πανικός στην υποδοχή, κουνούσαν το αεροπλάνο..."

Οσο για την υποδοχή της αποστολής του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη μετά την κατάκτηση του τροπαίου; Ο κ. Λάιος θυμάται... " Εγινε πανικός και αυτό ήταν επικίνδυνο γιατί υπήρχε και θέμα ασφάλειας. Οταν μπήκε το αεροπλάνο στον αεροδιάδρομο, το περικύκλωσαν 5.000-6.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ. Βγήκαμε έξω με το Κύπελλο εγώ με τον Βεζυρτζή και τον Φασούλα και κουνούσαν οι οπαδοί το αεροπλάνο. Καθώς μπαίναμε μάλιστα στον αεροδιάδρομο, θυμάμαι πως ο πιλότος πάτησε απότομα το φρένο γιατί μας είπε πως υπήρχε θέμα ασφάλειας με τόσο κόσμο εκεί. Ταρακουνηθήκαμε λίγο αλλά όλα καλά...".

Λάιος: "Η δίψα του Μπάνε και η κλωτσιά του Σάκοτα..."

TAGS ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ