ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Σφαιρόπουλος: "Να στηρίξουμε τα ελληνόπουλα"

Σφαιρόπουλος: "Να στηρίξουμε τα ελληνόπουλα"
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε για το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, την προσπάθεια που γίνεται στον Πανιώνιο, για τη μάχη της 2ης θέσης αλλά και για το TOP-16 της Ευρωλίγκας (vid)

Καλεσμένος στην εβδομαδιαία εκπομπή για τη Basket League ΟΠΑΠ στην ΟΠΑΠ TV ήταν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, προπονητής του Πανιωνίου.

Ο Έλληνας κόουτς μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται στον Πανιώνιο, όπου έχουν μαζευτεί πολλοί Έλληνες παίκτες, το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ, τις πέντε σερί νίκες της ομάδας του και φυσικά για τη "μάχη" να εισχωρήσει ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στη 2η θέση.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για το φετινό πρωτάθλημα της Μπάσκετ Λιγκ ΟΠΑΠ:

"Φέτος είναι πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Νομίζω ότι είναι πιο ανταγωνιστικό από πέρυσι. Οι ομάδες είναι όλες, αν εξαιρέσουμε τις δύο πρώτες, είναι σε υψηλότερο επίπεδο από το περυσινό και γι' αυτό έχουμε δει πολλά παιχνίδια που έχουν κριθεί στην παράταση ή και στον πόντο στο τέλος".

Για τις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ:

"Και σε επίπεδο συλλογικό και σε επίπεδο εθνικών ομάδων έχουμε πολλές επιτυχίες. Πάντα είχαμε και έχουμε μεγάλες επιτυχίες. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό".

Για τις πέντε σερί νίκες του Πανιωνίου:

"Εγώ δεν το κοιτάω αυτό. Κοιτάμε κάθε παιχνίδι μόνο του. Επικεντρωνόμαστε και εμείς που αποτελούμε το τεχνικό επιτελείο και οι παίκτες να προετοιμάσουμε το επόμενο παιχνίδι με πολύ μεθοδικότητα, βλέποντας και αναλύοντας στο βίντεο και τον αντίπαλο και τη δική μας ομάδα έτσι ώστε να έχουμε ένα ετοιμοπόλεμο σύνολο που να παίζει στον αγώνα κάθε Κυριακή και να διεκδικεί τη νίκη. Αυτό είναι που κοιτάμε εμείς".

Για τους πρώτους του μήνες στον Πανιώνιο και τον Ηλία Λιανό:

"Ο Πανιώνιος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συλλόγους του ελληνικού μπάσκετ. Το κοινό του ειναι ιδιαίτερα απαιτητικό διότι έχει ζήσει μεγάλες στιγμές και αυτό πιστεύω πως ειναι πολύ θετικό διότι έτσι αναγνωρίζεται η προσπάθεια όλων στην ομάδα.

Ο σύλλογος είναι υπόδειγμα σταθερότητας χάρις στην παρουσία του προέδρου Ηλία Λιανού. Ασχολείται με τον θετικότερο τρόπο με την ομάδα και διαθέτει τον ιδιαίτερο συνδυασμό να είναι ένας τεχνοκράτης και παράλληλα άνθρωπος με μεγάλη αγάπη στο μπάσκετ. Γι αυτό το λόγο ο Πανιώνιος όλα τα χρόνια της διοίκησής του παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδο. Θα πρέπει να το τονίζουμε στις ημέρες μας πως ο Ηλίας Λιανός φροντίζει να μην υπάρχει καμία οικονομική εκκρεμότητα ώστε όλοι να δουλεύουμε απερίσπαστα στο μπασκετικό κομμάτι.

Το σκεπτικό του ειναι να στηρίξουμε τα ελληνόπουλα και σε αυτό συμφωνώ απόλυτα. Η ομάδα μας διαθέτει πολλά νέα παιδιά τα οποια πιστεύω ότι σύντομα θα αποτελέσουν τον κορμό της εθνικής μας. Ο Πανιώνιος στηρίζει αυτούς τους παίκτες και θα ήταν ευχής έργο να συνεχίσουν να παίζουν μαζί ώστε να κρατήσουν την ομάδα στην πρώτες θέσεις".

Για τους Παππά, Μπόγρη, Γιάνκοβιτς:

"Ο Νίκος Παππάς έχει βελτιωθεί αρκετά στον τρόπο που προσεγγίζει τον αγώνα. Έκανε καλό ξεκίνημα με τον Κολοσσό, μετά έπεσε λίγο η απόδοσή του αλλά φέτος νομίζω ότι πλησιάζει τα στάνταρ απόδοσης που θα έπρεπε. Έχει πολύ δρόμο μπροστά του αλλά νομίζω ότι με την βελτίωση που δείχνει στην άμυνα είμαι ικανοποιημένος.

Ο Γιάνκοβιτς είναι ένα παιδί που φέτος αισθάνεται περισσότερο υπεύθυνο και ωρίμασε αρκετά το τελευταίο καιρό καθώς καταλαβαίνει πλέον τον ρολο του στον Πανιώνιο.

Ο Μπόγρης δεν κατάφερε να πετύχει στον Παναθηναϊκό και στον Πανιώνιο έχει το σωστό περιβάλλον για να αναπτυχθεί ως αθλητής. Ο σύλλογος θα τον βοηθήσει όσο μπορεί".

Για την επιστροφή του στην Ρόδο κόντρα στον Κολοσσό:

"Στη Ρόδο πέρασα τρία μπασκετικά χρόνια πολύ όμορφα. Ο Κολοσσός ήταν η ομάδα που ξεκίνησα σαν πρώτος προπονητής πριν από τέσσερα χρόνια και πραγματικά καταφέραμε και κάναμε σπουδαία πράγματα για μία επαρχιακή ομάδα. Να έχει τρεις συνεχόμενες παρουσίες στα πλέι οφ, να έχει κάθε χρόνο μία ανοδική πορεία, φθάσαμε να είμαστε τότε στην πέμπτη θέση με πολύ ισχυρότερες τις ομάδες του πρωταθλήματος. Φθάσαμε, επίσης, να έχουμε το δικαίωμα να παίξουμε στο EURO CUP, αλλά στην Ρόδο πρέπει να γίνει ένα γήπεδο διότι στο νησί υπάρχει κόσμος που αγαπάει το μπάσκετ και στηρίζει την ομάδα. Ένα γήπεδο θα βοηθήσει πολύ και το μπάσκετ στην επαρχία".

Για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος:

"Μπορεί αυτή η αγωνιστική να είχε αρκετά παιχνίδια που τελείωσαν εύκολα, αλλά θεωρώ ότι το πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό. Όλες οι ομάδες είναι ικανές να νικήσουν τόσο στη δική τους έδρα όσο και στην έδρα του αντιπάλου τους. Αυτό είναι και η ομορφιά αυτού του πρωταθλήματος".

Για τη "μάχη" της δεύτερης θέσης ανάμεσα στον Πανιώνιο και στον Παναθηναϊκό:

"Μέχρι να φθάσουμε στο παιχνίδι που έχουμε με τον Παναθηναϊκό στην έδρα μας έχουμε χρόνο. Όπως σας είπα εμείς κοιτάμε κάθε αγώνα ξεχωριστά. Σίγουρα όταν δουλεύεις και όταν προσπαθείς, έχεις πάντα στόχο το καλύτερο. Εμείς κάνουμε πρωταθλητισμό, σε όποια θέση κι αν τελειώσουμε. Δε μας ενδιαφέρει σαν άμεσος στόχος να τερματίσουμε στην 2η, στην 3η ή στην 4η θέση. Μας ενδιαφέρει να παίξουμε καλό μπάσκετ. Μας ενδιαφέρει τα πολλά νέα παιδιά που έχουμε να τα βελτιώσουμε και σαν παίκτες και σαν χαρακτήρες. Μας ενδιαφέρει, επίσης, να δουλέψουμε με τα ελληνόπουλα που έχουμε και που πιστεύω ότι στο μέλλον θα αποτελέσουν "αιμοδότη" του ελληνικού μπάσκετ. Έχουμε αρκετούς επιμέρους στόχους και θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Εάν έρθει κάτι καλό δε θα πούμε "όχι" , αλλά είναι πολύ νωρίς για να κοιτάμε προς τα πάνω.

Πρώτα ο Πανιώνιος θα πρέπει να χτίσει τη δική του νοοτροπία, πρέπει οι παίκτες να δουλέψουν μεταξύ τους γιατί η φετινή ομάδα είναι μία καινούρια ομάδα. Φέτος μπήκαν στην ομάδα παιδιά όπως ο Παππάς, ο Γιάνκοβιτς ουσιαστικά φέτος καθιερώνεται σε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο. Όλα αυτά δεν μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Όσο, όμως, δουλεύουν και μένουν ταπεινοί και δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους σίγουρα θα βελτιώνονται. Άρα θα βελτιώνεται και η ομάδα μας".

Για τη φετινή Ευρωλίγκα και την καινοτομία του ΤΟΠ16:

"Αυτό είναι το καινούριο στην Ευρωλίγκα. Το ΤΟΠ16 είναι κάτι τελείως διαφορετικό, με πολλά παιχνίδια κι αυτό έχει πολλές ανατροπές. Για τον κόσμο και τους χορηγούς είναι καλό, αλλά για ένα προπονητή είναι δύσκολο. Και για τους παίκτες είναι δύσκολο. Καταπονούνται πολύ. Γι' αυτό έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα στις ομάδες. Είναι λογικό κάποιοι παίκτες μέσα στην χρονιά να παρουσιάζουν μία "κοιλιά", ένα ντεφορμάρισμα. Όποια ομάδα παίξει καλά σε διάρκεια χρόνου αυτό θα είναι και το σημαντικότερο".

Για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Χίμκι:

"Ο Ολυμπιακός έκανε μία πολύ καλή νίκη και για βαθμολογικούς λόγους και για ψυχολογικούς λόγους μετά την ήττα του από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο. Έδειξε και πάλι τα καλά του στοιχεία μέσα στο παιχνίδι. Μπορεί να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση που θα του δώσει πλεονέκτημα μέχρι το Final Four, ίσως, ακόμα και την πρώτη θέση. Θεωρώ ότι έκανε μία νίκη-κλειδί αν και ακόμα είναι νωρίς. Σίγουρα, όμως, είναι σε καλό δρόμο. Η Χίμκι είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα και έχει και μία πολύ δύσκολη έδρα".

Για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Κάχα Λαμποράλ:

"Η Κάχα είναι το παράδειγμα αυτού που λέγαμε περί διάρκειας. Ξεκίνησε πολύ καλά στο ΤΟΠ16. Βλέπουμε τώρα ότι έχασε και στο ισπανικό πρωτάθλημα στον τελευταίο της αγώνα, έχασε και στην Σιένα. Δείχνει να είναι σε μία κάμψη. Από την άλλη μεριά ο Ολυμπιακός παίζει πολύ καλά στην έδρα του, με ψυχολογικό πλεονέκτημα. Όλα τα παιχνίδια, όμως, είναι πονηρά και αυτό το ξέρουν πολύ καλά στον Ολυμπιακό".

Για την Σιένα, που αποτελεί την έκπληξη της διοργάνωσης:

"Είναι μία ομάδα που ξεκίνησε πάρα πολύ καλά το ΤΟΠ16, αν και δεν είχε δείξει τέτοια δείγματα στην πρώτη φάση. Το ίδιο και η Ζάλγκιρις από την άλλη πλευρά. Όμως, όλο αυτό είναι και θέμα διάρκειας. Το ότι έχει κάνει ένα καλό ξεκίνημα θα τη βοηθήσει σε ένα καλό πλασάρισμα. Το θέμα, όμως, είναι η διάρκεια διότι υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια".

Για τις επενδύσεις των τουρκικών ομάδων στην Ευρωλίγκα:

"Οι τουρκικές ομάδες και πέρυσι είχαν επενδύσει πολλά χρήματα και πάλι δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι. Δε γίνεται μόνο με χρήματα να χτίζεις ομάδες. Πρέπει να υπάρχει και καλό σύνολο, καλή χημεία. Πιστεύω ότι η Φενέρμπαχτσε έχει τέτοια θέματα. Έχει, όμως, και περιθώρια να παίξει καλύτερα".

Για την προσπάθεια του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα:

"Ο Παναθηναϊκός κρατάει την τύχη στα χέρια του. Δε νομίζω ότι ο αγώνας με την Ζαλγκίρις είναι τόσο κρίσιμος για την πρόκριση. Εάν νικήσει θα έχει ένα προβάδισμα, αλλά αυτό δε λέει και τίποτα. Νομίζω ότι όποια εκτός έδρας νίκη κάνεις τόσο αποκτάς πλεονέκτημα. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, θα πρέπει να διαφυλάξει την έδρα του και από εκεί και πέρα θα πρέπει να κοιτάξει να κάνει και κάποιες νίκες εκτός".

Για το πόσο διαφορετική είναι φέτος η ΤΣΣΚΑ Μόσχας:

"Είναι διαφορετική ομάδα. Έχει κάποια σκαμπανεβάσματα στις εμφανίσεις της. Ακόμα δεν έχει παίξει σε διάρκεια καλά παιχνίδια. Έχει, όμως, παίξει καλά παιχνίδια. Αγώνες που, κυρίως, με την άμυνα της τα κέρδισε με μεγάλες διαφορές. Έχει πολύ καλό υλικό. Έχει έναν καινούριο προπονητή και, άρα, χρειάζεται χρόνος για να αποκτήσει η ομάδα τη νέας της φιλοσοφία. Πιστεύω ότι έχουν τις δυνατότητες να φθάσουν στο Final Four".

Για τον περυσινό τελικό του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας:

"Το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι στο 28΄όταν έχεις μεγάλη διαφορά ότι κάποιοι πίστεψαν ότι το ματς είχε τελειώσει. Δεν κυκλοφορήσαμε σωστά την μπάλα, δεν κάναμε σωστές επιλογές στην επίθεση θεωρώντας ότι ο καθένας μπορεί να πάρει εύκολα το παιχνίδι πάνω του. Αυτό έδωσε εύκολα καλάθια στον Ολυμπιακό είτε στο τρανζίσιον είτε σε αιφνιδιασμούς. Ακόμα και με εύκολα τρίποντα. Ανέβηκε η ψυχολογία του Ολυμπιακού και μετά ήταν πολύ δύσκολο για εμάς . Αλίμονο, όμως, άξια ο Ολυμπιακός κέρδισε τον τίτλο. Έκανε δύο πολύ μεγάλες νίκες και με την ΤΣΣΚΑ και με την Μπαρτσελόνα και του αξίζουν συγχαρητήρια.

Το λάθος για εμένα ήταν ότι είχαμε παίκτες έμπειρους που δεν έπρεπε να πιστέψουν αυτό το πράγμα. Ότι, δηλαδή, ο αγώνας τελείωσε. Δεν είχε να κάνει με την παρουσία του Τεόντοσιτς. Κατ' αρχάς ο αγώνας γύρισε όταν ο Τεόντοσιτς ήταν στον πάγκο για να ξεκουραστεί".

Για την Εθνική ομάδα μπάσκετ και το νέο της προπονητή, Αντρέα Τρινκιέρι:

"Ο Τρινκέρι είναι ένας νέος προπονητής πολύ καταξιωμένος και φιλόδοξος για την ηλικία του. Έχει δώσει ιδιαίτερα δείγματα γραφής. Επειδή το γνωρίζω και προσωπικά είναι ένα παιδί που αγαπάει πολύ το μπάσκετ. Είχαμε γνωριστεί το 2005 και μιλούσαμε από τότε για μπάσκετ. Γενικά έχει προοδεύσει τα τελευταία χρόνια. Έχει κάνει καλή πορεία με την Καντού. Είναι ένας ανερχόμενος προπονητής. Το ότι είναι Ιταλός δε λέει κάτι διότι είμαστε σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου όλοι μπορούμε να δουλέψουμε παντού".

Για το αν ενοχλεί τον Έλληνα προπονητή ότι σε αυτή την συγκυρία δεν προτιμήθηκε ένας Έλληνας προπονητής:

"Σίγουρα οι Έλληνες προπονητές θεωρούν ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και δεν το θεωρούμε μόνο εμείς. Το ίδιο πιστεύει και πολύς κόσμος. Πλέον αρκετοί Έλληνες προπονητές έχουν καθιερωθεί στην Ευρώπη. Δεν είναι μόνο ο Φώτης Κατσικάρης, ο οποίος είναι ο πρώτος όλων που κάνει μία τρομερή πορεία στο εξωτερικό. Είναι κι άλλοι προπονητές που πάνε πάρα πολύ καλά με τις ομάδες τους. Θεωρώ ότι το ελληνικό πρωτάθλημα έχει "ψήσει" τους Έλληνες προπονητές σε δύσκολες συνθήκες που όταν πάνε στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για να δουλέψεις. Γι' αυτό και οι Έλληνες προπονητές πάνε στο εξωτερικό να δουλέψουν. Σε μερικά χρόνια θα φανεί ακόμα περισσότερο η δουλειά των Ελλήνων προπονητών".

TAGS ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ