ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τα ρεκόρ Διαμαντίδη-Τσαρτσαρή και τα "ποντίκια" του Μπανκς

Τα ρεκόρ Διαμαντίδη-Τσαρτσαρή και τα "ποντίκια" του Μπανκς
INTIME SPORTS

Οι 700 ασίστ του Διαμαντίδη, οι 218 συμμετοχές του Τσαρτσαρή, η πρόκριση του "ασταθή" σε διάρκεια Παναθηναϊκού αλλά και μούσκουλα του Μπανκς που γεμίζουν ελπίδες τους "πράσινους".

Κατ' αρχήν να πάρουμε τους αριθμούς. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έδωσε χθες 8 ασίστ, έφτασε συνολικά τις 700 στην Ευρωλίγκα και είναι τρίτος στην κατάταξη όλων των εποχών. Αλλά και ο Κώστας Τσαρτσαρής είχε την τιμητική του, καθώς συμπλήρωσε 218 αγώνες στην κορυφαία διοργάνωση και είναι επίσης τρίτος.

Μήπως, όμως, μεγαλύτερη αξία από τη νίκη επί της Ολύμπια είχαν οι 14π και οι 5 ασίστ, που έδωσε ο Μάρκους Μπανκς; Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Τα ρεκόρ είναι για μας τους δημοσιογράφους, αλλά όπως και να' χει οι δυο πιο έμπειροι παίκτες του Παναθηναϊκού, έφτασαν χθες στην πρώτη τριάδα δυο σημαντικών κατηγοριών. Ο Διαμαντίδης έφτασε στις 700 ασίστ και κυνηγάει τον Πάμπλο Πριτζιόνι που έχει 798 (αλλά στα ...36 του αποφάσισε να πάει στο ΝΒΑ) ενώ μοιάζει δύσκολο να φτάσει τον Θοδωρή Παπαλουκά, που είναι πρώτος στον σχετικό πίνακα με 938 τελικές πάσες στα 235 ματς της διοργάνωσης που έγραψε το κοντέρ του.

Ο Παπαλουκάς είναι πρώτος και στις συμμετοχές, αλλά τον πλησιάζουν πρώτα ο Τζιανλούκα Μπαζίλε που έφτασε τα 221 ματς (έναντι 235 του "Τεό") και 218 του Κώστα Τσαρτσαρή, που ξεπέρασε τον Γιάκα Λάκοβιτς (αλλά έχει από πίσω τον νεότερο Χουάν Κάρλος Ναβάρο με 215 ματς).

Η εμπειρία και των δυο άσων του ΠΑΟ είναι πολύτιμη σε αυτή τη δύσκολη σεζόν με τις τόσες αλλαγές και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή όλης της ομάδας στη "νέα εποχή". Ο Παναθηναϊκός δεν πατάει ακόμη πολύ γερά στα πόδια του, είναι αλήθεια πως ψάχνεται αρκετά (περιμένει άλλωστε έναν ακόμη παίκτη, τον Τζέισον Καπόνο στις αρχές του Δεκέμβρη) αλλά αυτό που έψαχνε στην Ευρωλίγκα το πήρε.

Εξασφάλισε, δηλαδή, το εισιτήριο για το τοπ-16 κάτι που μετά τις δυο ήττες από Φενέρ και (κυρίως) Χίμκι είχε τεθεί εν αμφιβόλω. Τώρα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Οι "πράσινοι" θα αγωνιστούν κανονικά στην δεύτερη φάση και αναζητούν στα δυο επόμενα ματς που έχουν να δώσουν (με Φενέρ στο ΟΑΚΑ και Χϊμκι στη Μόσχα) ό,τι καλύτερο (μπορεί να είναι από πρώτος, μέχρι τέταρτος, αλλά καλύτερα να περιμένουμε τι ακριβώς θα γίνει σήμερα στον αγώνα της Ρεάλ με τη Φενέρ).

Τα μούσκουλα του Μπανκς...

Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν ο Παναθηναϊκός κάποια στιγμή μπορέσει και κατασταλάξει σε αυτό που αναζητά. Αν είναι σε θέση να σταθεροποιήσει την απόδοσή του σε υψηλό επίπεδο, σε μεγαλύτερα διαστήματα απ΄αυτά που μέχρι στιγμής "πιάνει" στα σαράντα λεπτά των αγώνων του.

Οι αδυναμίες που είχε με την Ολύμπια στο ριμπάουντ και η έντονη ροπή του στο εύκολο λάθος είναι σημεία "μη-χημείας", εν μέρει λογικό αν αναλογιστούμε ότι αλλιώς ξεκίνησε η ομάδα, αλλιώς συνεχίζει ενώ της λείπει και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης που έχει τεθεί νοκ-άουτ λόγω τραυματισμού...

Από την άλλη τα μούσκουλα που έδειχνε με ενθουσιασμό ο Μάρκους Μπανκς, μετά από κάθε επιτυχημένη του προσπάθεια στο ματς με την Ολύμπια ήταν σημάδια ελπίδας για τον ΠΑΟ. Ο Αμερικανός δείχνει να προσαρμόζεται γρήγορα, μπορεί να βοηθήσει επί της ουσίας, ξεκουράζοντας τον Διαμαντίδη για αρκετή ώρα, παίζοντας πικ-εντ-ρολ με τον Λάσμε, αλλά και βοηθώντας σημαντικά στο αμυντικό κομμάτι με το γεμάτο δύναμη κορμί του.

Ό,τι κάνει ο Στέφαν Λάσμε μέσα στο καλάθι, ο Μπανκς το δίνει στην περιφέρεια...

Οι βοήθειες που πρόσφερε εναντίον σε Καντού και Ολύμπια ήταν σημαντικές, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκει σιγά-σιγά στο πρόσωπό του έναν παίκτη που θα μπορέσει να γίνει βασικό σημείο αναφοράς μέσα στο παρκέ. Όσο καλύτερα παίζει ο Μπανκς, τόσο πιο απελευθερωμένος θα νιώσει και ο Διαμαντίδης, που δείχνει να πιέζεται πάρα πολύ κυρίως όταν σουτάρει (στα τελευταία τέσσερα ματς έχει 3/19 τρίποντα).

Ο μίστερ-ασίστ του ΠΑΟ, άλλωστε, είναι γνωστό ότι γίνεται καλύτερος επιθετικά όταν όλη η ομάδα τσουλάει. Όταν αγκομαχάει, βαριανασαίνει κι αυτός...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ