ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ποιος είναι ο Πινγκ Σανγκ

Ποιος είναι ο Πινγκ Σανγκ

Ποιος είναι ο Πινγκ Σανγκ ο πρώτος Κινέζος που θα παίξει στην Ευρωλίγκα; Διαβάστε για τη ζωή του νέου παίκτη του Παναθηναϊκού, για το αμερικάνικο όνειρο, τη βαριά κληρονομιά και το μοναδικό... ρεκόρ του!

Το πρώτο πράγμα που μαθαίνετε, όταν γνωρίζετε κάποιον, είναι το όνομα του. Αυτό του πρώτου Κινέζου που θα εμφανιστεί στην Ευρωλίγκα είναι Πινγκ Σανγκ ( που ανακοινώθηκε με το μεσημέρι της Πέμπτης ). Με αυτή τη σειρά, όπως μας διαβεβαίωσε ο Κιάνγκ Σενγκ, δημοσιογράφος μεγάλου μέσου της Κίνας –αν και εκεί, με τα μεγέθη που υπάρχουν, όλα μεγάλα μέσα είναι αφού απευθύνονται στην… ξεφτίλα σε ένα εκατομμύριο κόσμου.

Εν τω μεταξύ, δεν λέμε «του πρώτου Κινέζου που θα παίξει στην Ευρώπη», γιατί θα είναι ένα ψέμα. Προηγήθηκε ο ΝτονγκΝτονγκ Ουάνγκ, ο οποίος εμφανιζόταν από το 2004 έως το 2008 με την Klaipeda, στην NKL -βλ. Α2 της Λιθουανίας. Όπως ειδοποίησαν οι σύντροφοι στην πιο μπασκετική χώρα του πλανήτη, ο ύψους 1.80 Ουάνγκ έπαιζε σε ένα τοπικό πρωτάθλημα της πόλης Κλαϊπέδα, για παίκτες που ήταν κάτω του 1.85. Και αν δεν τους απατά η μνήμη τους, το όλο θέμα αφορούσε και ένα τοπικό κινέζικο εστιατόριο. Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας.

Ποιος είναι ο Πινγκ Σανγκ

(Η φωτογραφία του πρώτου Κινέζου στην Ευρώπη)

Στις 23 Δεκεμβρίου του 1984, ο (ύψους 1.98) Shang Guchen και η (ύψους 1.83) Μa Μin (αμφότεροι επαγγελματίες μπασκετμπολίστες –ο πατέρας ήταν σέντερ στην Heilongjiang Province και η μητέρα φόργουορντ στην εθνική ομάδα αεροπορίας) καλωσόρισαν στον κόσμο τον γιο τους, Πινγκ, στην πόλη Haerbin –όπου έβγαζαν τότε μεροκάματο.

Οι εικόνες και οι παραστάσεις που είχε ήταν τέτοιες που θα λέγατε ότι η ενασχόληση του με το σπορ ήταν μονόδρομος. Επιασε για πρώτη φορά την πορτοκαλί μπάλα στα 8 του χρόνια και δεν την άφησε ποτέ. Ανέκαθεν είχε το άγχος του να ικανοποιήσει τους γονείς του. Εφτασε στο πικ του όταν έφυγε μακριά τους. Ηξερε πως παρακολουθούσαν κάθε του κίνηση (φευ) και ήθελε να νιώθουν υπερήφανοι.

«Καθάρισε» με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (που θα λέγαμε και στην Ελλάδα) στη Νέα Ζηλανδία, όπου ως τελειόφοιτος του Avondale high school αναδείχθηκε ο τέταρτος καλύτερος του έθνους (20π. και 9 ριμπ. κατά μ.ό.). Εν συνεχεία, μετακόμισε στις ΗΠΑ (ο Γιάο Μινγκ είχε ήδη δημιουργήσει τη σχολή του –είχε ήδη γίνει μύθος) και στο Illinois Central Community College, όπου παρεμπιπτόντως, με 14.5 π. και 6 ριμπ. σε 14.9’ κατά μ.ό. σε 25 ματς, ηγήθηκε της πορείας του κολεγίου του, στη δεύτερη θέση–της Division II. Ως δευτεροετής, είχε τραυματισμούς (οι αριθμοί του έπεσαν σε 7π. και 4 ριμπ. ανά αγώνα).

Συμπαίκτης με τον Μάριτς

Τρίτο χρόνο... δεν έζησε στο ICCC. Επισκέφτηκε τέσσερα προγράμματα (Butler, Oklahoma State, Pacific και Nebraska) και επέλεξε… να γίνει συμπαίκτης του Αλεξ Μάριτς στους Cornhuskers (2007-08). Εγινε και ο πρώτος Κινέζος φοιτητής του University of Nebraska, όπως και ο τρίτος Κινέζος που είχε συμμετοχή στην Division I. Αυτό που δεν έγινε ήταν σταρ. Τουναντίον, είχε πολύ μικρό χρόνο συμμετοχής (9.9’ ανά ματς) και μόλις 3π. με 1.4 ριμπ. σε 21 εμφανίσεις.

Πίστευε πως αξίζει κάτι καλύτερο. Eξ ου και ολοκλήρωσε την κολεγιακή του καριέρα στο Emporia State. Εκτός του χρόνου που έψαχνε (14’, 5.2 π., 3.3 ριμπ.), βρήκε και μια εξαιρετική παρέα. Κέρδισε όλους τους συμπαίκτες του με τον καλόβολο χαρακτήρα του και εκείνοι του έμαθαν πως δουλειά του δεν ήταν απλά να σπρώχνει όλον τον κόσμο. Ο Σανγκ πήρε αυτές τις γνώσεις –μαζί με το πτυχίο στα οικονομικά-, όπως επέστρεφε στην πατρίδα του, το 2009.Και τι έκανε εκεί; Καριέρα!

Κατ’ αρχάς έγινε μέλος των Beijing Shougang. Στην ρούκι χρονιά, ήταν starter 21 φορές (σε 30 ματς) και έδωσε κατά μ.ο. 4.1 π. και 3.5 ριμπ. σε 15’. Πλήρως εξοικειωμένος με τη νομαδική ζωή (δεν ρίζωνε πουθενά), μάζεψε τα συμπράγκαλα του και πήγε στους Shanxi Zhongyu. Η αλήθεια είναι πως τα έδειξε τα σημάδια βελτίωσης τη σεζόν 2010-11, όταν έφτασε τους 9.8 π. και τα 5.3 ριμπ., αλλά η εμφάνιση ενός άλλου παίκτη στη θέση του (τον Ρεν Ζουνχουϊ), μείωσε αισθητά το χρόνο του την περίοδο 2011-2012. Και τι έκανε; Ορθώς το μαντέψατε: μετακόμισε στην Qingdao, όπου έγινε συμπαίκτης του Τρέισι ΜακΓκρέιντι (ο οποίος είναι και στην profile picture του Σανγκ, στο Facebook).

Πριν τρία χρόνια πρωταγωνίστησε σε έναν άγριο καυγά στο κινέζικο πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα προκάλεσε σύρραξη όταν έκανε ένα σκληρό φάουλ και ο θηριώδης Πορτορικάνος σέντερ, Τζον Πίτερ Ράμος, ζήτησε τα ρέστα...

Εξαιρουμένης αυτής της ατυχούς στιγμής, οι συμπατριώτες του διαβεβαιώνουν ότι είναι gentleman και φιλάνθρωπος (μετέχει σε πολλές από τις σχετικές κινήσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο το ίδρυμα του Γιάο Μινγκ), όπως και ότι δεν θα υπάρχει μια στιγμή που δεν θα είναι όλα τα βλέμματα πάνω του!

Είναι ο κάτοχος της δεύτερης πιο γρήγορης συμπλήρωσης έξι φάουλ, στην ιστορία του CBA: στις 11/1 του 2012, στο ματς των Jiang Su με τους Shan Xi, αποβλήθηκε σε 8.55’’. Η τεχνική του χρειάζεται δουλειά, όπως χρειάζεται και σεμινάρια για το πώς να μην κάνει εύκολα φάουλ. Όλα όμως, θα γίνουν αν κρίνουμε από όσα είχε πει ως φοιτητής του Emporia State: «Δεν παίζω μπάσκετ μόνο για εμένα, αλλά για τη χώρα μου. Νιώθω υπέροχα που μπορώ και ασχολούμαι με αυτό το άθλημα. Είμαι ένας ψηλός Κινέζος που ζει το όνειρο του. I love this game».

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ