ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα σημειώσατε Χ

ΣΙΕΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2008)
ΣΙΕΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2008) INTIME SPORTS

Την τελευταία επταετία που οι ομάδες των Final 4 προκύπτουν από τα πλέι οφ της διοργάνωσης, τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η Μπαρτσελόνα μετρούν από πέντε παρουσίες! Το Sport24.gr σας θυμίζει όλες τις σειρές των πλέι οφ που συμμετείχαν οι δύο "μονομάχοι" (videos)

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας με μειονέκτημα έδρας, καθώς τις τέσσερις προηγούμενες φορές είχε το απόλυτο πλεονέκτημα, συνεπώς δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε φέτος καθώς δεν έχει ξαναυπάρξει σε ανάλογη κατάσταση.

Τις τρεις από τις τέσσερις φορές το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και προκρίθηκε στα Final 4 ενώ μια φορά έπεσε θύμα της Ταού Κεράμικα η οποία πήρε σπουδαίο διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ.

Η Μπαρτσελόνα έχει επίσης πέντε παρουσίες στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Όποτε είχε το πλεονέκτημα προκρίθηκε στις 4 κορυφαίες της Ευρώπης, διαφυλάσσοντας το απόλυτο στην έδρα της. Τις δύο φορές πάντως που είχε μειονέκτημα της έδρας έχασε την ευκαιρία να προκριθεί. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ακόμα και σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν έχασε στο "Παλάου Μπλαουγκράνα".

Ας δούμε μία μία τις σεζόν που είχαν παρουσία οι δύο ομάδες...

Σεζόν 2004-05

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στα πλέι οφ εκείνης της σεζόν έχοντας προκριθεί μαζί την Ταού Κεράμικα από τον Στ' όμιλο του TOP-16. Προκρίθηκε ως πρώτος συνεπώς είχε το πλεονέκτημα έδρας κάτι που τον βοήθησε για να κάμψει την αντίσταση της μαχητικής Εφές Πίλσεν και να κάνει το 2-1 στο τρίτο παιχνίδι της σειράς (102-96, 63-75, 84-76). Να υπενθυμίσουμε ότι οι σειρές των πλέι οφ κρίνονταν μέχρι και τη σεζόν 2007-08 στις δύο νίκες.

Από την πλευρά της, η Μπαρτσελόνα δεν είχε εκείνη σεζόν παρουσία στους προημιτελικούς, καθώς αποκλείστηκε στο TOP-16 από ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Σκαβολίνι στο Βατερλώ των ισπανικών ομάδων, καθώς στον ίδιο όμιλο βρισκόταν και η Ρεάλ που τερμάτισε τελευταία.

Σεζόν 2005-06

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στα πλέι οφ και μάλιστα είχε τα δύο από τα τρία ματς στην έδρα του. Παρ' όλα αυτά η Ταού Κεράμικα έδειξε να μην επηρεάζεται από το μειονέκτημα έδρας και χτύπησε το τρίτο ματς της σειράς στο ΟΑΚΑ. Το άστοχο τρίποντο του Αλβέρτη απέτυχε να στείλει το ματς στην παράταση, ωστόσο ο κόσμος του Παναθηναϊκού έδειξε ότι εκτιμάει την ομάδα που του πρόσφερε τόσες επιτυχίες και καταχειροκρότησε τους παίκτες του Ομπράντοβιτς.

Έχοντας το πλεονέκτημα η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης στον ισπανικό προημιτελικό εμφύλιο. Στο πρώτο ματς νίκησε η γηπεδούχος Μπάρτσα με 72-58, στο δεύτερη οι Μαδριλένοι έκαναν το 1-1 (84-78) και όλα κρίθηκαν στο τρίτο παιχνίδι. Εκεί όπου μετά από συγκλονιστικό ματς επικράτησε η Μπαρτσελόνα με σκορ 76-70, παίρνοντας και την πολυπόθητη νίκη.

Σεζόν 2006-07

Κόντρα στην Ντιναμό Μόσχας του Αντώνη Φώτση αγωνίστηκε ο Παναθηναϊκός στα προημιτελικά της αγωνιστικής περιόδου 2006-07. Οι "πράσινοι" που είχαν βάλει πλώρη για το Final Four της Αθήνας όπου στη συνέχεια κατέκτησαν το 4ο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο δεν άφησαν περιθώριο αντίδρασης στους Μοσχοβίτες. Επικράτησαν 80-58 στο α' ματς και 65-73 στο δεύτερο παίρνοντας την πρόκριση με sweep.

Στην άλλη σειρά των προημιτελικών η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε με μειονέκτημα έδρας τη Μάλαγα μπαίνοντας για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στη διαδικασία ενός ισπανικού εμφυλίου. Τελικά, έκανε το 1-1 στο β΄ματς με το εντυπωσιακό 80-58, ωστόσο ηττήθηκε στις λεπτομέρειες στο τρίτο παιχνίδι χάνοντας με σκορ 67-64.

Σεζόν 2007-08

Εκείνη τη σεζόν ο Παναθηναϊκός δεν προκρίθηκε στα πλέι οφ της διοργάνωσης καθώς έμεινε εκτός πλέι οφ τερματίζοντας στην 3η θέση της βαθμολογίας του ομίλου του, πίσω από Σιένα και Παρτίζαν που ισοβάθμισαν με 4-2. Έτσι, έχασε από νωρίς την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο που είχε κατακτήσει την προηγούμενη σεζόν.

Συνεπής στο ραντεβού της φάνηκε η Μπαρτσελόνα που ούτε κι αυτή όμως έδωσε το παρούσα στο Final 4 της Μαδρίτης, καθώς έχοντας το μειονέκτημα έδρας κόντρα στην Μακάμπι δεν κατάφερε να της αντισταθεί. Νίκησε στην Ισπανία με σκορ 83-74, όμως έχασε για δεύτερη φορά μέσα στο Ισραήλ (81-75 και 88-75), πίνοντας το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού.

Σεζόν 2008-09

Ο Παναθηναϊκό βρίσκει τη Σιένα αντιμέτωπη στα προημιτελικά του 2009 και πριν καλά καλά να το καταλάβει χάνει το πλεονέκτημα της έδρας χάνοντας με σκορ 84-79 στο δεύτερο ματς μέσα στο ΟΑΚΑ. Πήγε στην Ιταλία με την πλάτη γυρισμένη στον τοίχο και επέστρεψε έχοντας στις αποσκευές του την πανηγυρική πρόκριση. Βλέπετε, μετά το σοκ του 1-1, οι "πράσινοι" πείσμωσαν κι επικράτησαν της Σιένα δύο φορές στην έδρα της κάνοντας το πολυπόθητο 3-1 (53-72 και 84-91). Η συνέχεια γνωστή, κατέκτησε στο Βερολίνο την Ευρωλίγκα.

Δείτε σε βίντεο στιγμιότυπα από την εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού, από τη Σιένα αλλά και από τη μεγαλειώδη νίκη στο τρίτο ματς της σειράς.

Την ίδια σεζόν πλεονέκτημα έδρας είχε και η Μπαρτσελόνα που τέθηκε αντιμέτωπη με την Ταού Κεράμικα. Η σειρά κρίνονταν στις τρεις νίκες και η Ταού έσπασε την έδρα της πολύ γρήγορα, κάνοντας το 84-75 στο πρώτο ματς. Πολύ εντυπωσιακά η Μπάρτσα ισοφάρισε νικώντας 85-62, έχασε στο τρίτο ματς με 69-62 και κατάφερε να αναστρέψει την εις βάρος της κατάσταση στο τέταρτο ματς με σπουδαίο διπλό (63-84). Στην πέμπτη αναμέτρηση επικράτησε και πάλι με 78-62.

Σεζόν 2009-10

Όπως και την επόμενη σεζόν της κατάκτησης του 2007 στην Αθήνα, έτσι και μετά το Βερολίνο ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να προκριθεί στα πλέι οφ. Έχοντας 0-4 στο ξεκίνημα του TOP-16 οι "πράσινοι" αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης, αφήνοντας Μπαρτσελόνα και Παρτίζαν να προκριθούν από τον όμιλο του.

Τι πρωτότυπο; Η Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2009-10 κλήθηκε σε έναν ακόμα ισπανικό εμφύλιο. Έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας νίκησε το πρώτο ματς με 68-61 και παρ' ότι έχασε μέσα στην έδρα της από τη Ρεάλ Μαδρίτης (63-70), βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να κάνει δύο εκτός έδρας νίκες. Επικράτησε 73-84 και 78-84 παίρνοντας πανηγυρικά την πρόκριση για το Final 4 του Παρισιού όπου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Όλες οι ειδήσεις για το Top 8 της Ευρωλίγκα και τις μάχες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο Sport24.gr

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ