ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μάικ Τζέιμς: Η μπάλα στα χέρια του

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS (Eurokinissi Sports / ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - PANATHINAIKOS (Eurokinissi Sports / ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μάικ Τζέιμς είναι ο παίκτης που εμπιστεύεται -περισσότερο από κάθε άλλον- ο Τσάβι Πασκουάλ για να "κλείνει" τα δεκάλεπτα, όταν οι "πράσινοι" έχουν την μπάλα. Το τρομερό στατιστικό που επιβεβαιώνει πως είναι ο "closer" του Παναθηναϊκού Superfoods (VIDEOS).

Το μείζον για κάθε προπονητή, όταν έχει την τελευταία επίθεση ενός δεκαλέπτου είναι να έχει έναν παίκτη στο παρκέ, που μπορεί να "τελειώσει" μια προσωπική φάση. Είναι η πιο απλή επιλογή, αυτή που μπορεί να έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα, εφόσον ο "εκλεκτός" του προπονητή είναι ικανός στην προσωπική φάση.

Για τον Παναθηναϊκό Superfoods, αυτός ο τύπος είναι ο Μάικ Τζέιμς. Ο "closer" του "τριφυλλιού", αν προτιμάτε.

Οι περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη δεν είναι λίγες, άλλωστε. Κάθε φορά που υπάρχει αυτή η δυνατότητα για τους "πράσινους", ο Τσάβι Πασκουάλ του "δίνει" την μπάλα, κι εκείνος αναλαμβάνει να τελειώσει το δεκάλεπτο, μέσα από προσωπική φάση. Η απομόνωση είναι άλλωστε το δυνατό του χαρτί, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει. Από τους πιο γρήγορους γκαρντ στην EuroLeague (αν όχι ο πιο γρήγορος όλων), με ικανότητα να διεισδύει το αντίπαλο καλάθι, να τελειώνει τις φάσεις είτε από τον δεξί είτε από τον αριστερό διάδρομο, ή να σκοράρει με τζαμπ σουτ από μέση απόσταση.

Τον τελευταίο μήνα, εφτά φορές τον είδαμε να παίρνει την τελευταία επίθεση ενός δεκαλέπτου. Πόσες είχε αποτέλεσμα αυτή η επιλογή; Πέντε. Κοινώς, ποσοστό ευστοχίας που φτάνει το 71.4%, ήτοι κρίνεται κάτι παραπάνω από ενδεδειγμένη.

Αναλυτικά οι αναφερόμενες περιπτώσεις:

Αντίπαλος Δεκάλεπτο Αποτέλεσμα
Αρμάνι Μιλάνο* β' εύστοχο λέι απ
Μπασκόνια β' χαμένο λέι απ
Ούνικς Καζάν* α' χαμένο λέι απ - τάπα
Ούνικς Καζάν β' εύστοχο λέι απ
Ολυμπιακός* α' φάουλ/τρεις βολές - έβαλε τις δύο
Ολυμπιακός* γ' εύστοχο λέι απ
ΠΑΟΚ* α' εύστοχο λέι απ

*Με αστερίσκο (*) οι εκτός έδρας αγώνες

Στον αγώνα με την Αρμάνι Μιλάνο και την Μπασκόνια, μεσολάβησε τάιμ άουτ του Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος έδειξε στο πινακάκι του τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει στο αντίπαλο καλάθι ο 26χρονος γκαρντ. Στην πρώτη περίπτωση τα κατάφερε σε 5'', ενώ στη δεύτερη χρειάστηκε μόλις 4'' για να διασχίσει το γήπεδο.

Ανάλογο αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει η προσπάθειά του απέναντι στην ισπανική ομάδα, μόνο που το τελείωμά του δεν ήταν εξίσου καλό. Η μπάλα δεν κατέληξε στον στόχο, κι έτσι οι "πράσινοι" δεν μπόρεσαν να σημειώσουν δύο ακόμη πόντους.

Μία εβδομάδα μετά, το σκηνικό επαναλήφθηκε με την Ούνικς Καζάν. Δις. Στο τέλος του α' και του β' δεκαλέπτου. Την πρώτη αστόχησε (σ.σ.: δέχθηκε μπλοκ από τον Λατάβιους Ουίλιαμς), τη δεύτερη όμως, κινήθηκε πιο έξυπνα. Προστάτευσε την μπάλα με το σώμα του, για να σκοράρει με ανάποδο λέι απ, απέναντι στον Αρτσιόμ Παραχούσκι, που δεν φημίζεται άλλωστε για την ταχύτητά του.

Κι ύστερα ήρθε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, για να δούμε τη σαφή επιλογή του Τσάβι Πασκουάλ να δίνει την μπάλα στον Μάικ Τζέιμς. Δύο φορές πάλι, σε α' και γ' δεκάλεπτο. Έχοντας βρει ρυθμό στο ΣΕΦ, ο 26χρονος γκαρντ βρέθηκε απέναντι στον Νίκολα Μιλουτίνοφ, με τον χρόνο στην α' περίοδο να τελειώνει. Τον τράβηξε προς τα έξω, για να έχει μεγαλύτερο πεδίο δράσης, επιχείρησε να σκοράρει για τρεις και κέρδισε το φάουλ. Έβαλε 2/3 βολές, μειώνοντας το σκορ.

Δύο δεκάλεπτα αργότερα, ήταν η σειρά του Δημήτρη Αγραβάνη να την "πάθει". Πάλι μέσα από "ένας με έναν" από την κορυφή. Μόνο που τώρα δεν επιχείρησε κάποιο περιφερειακό σουτ (σ.σ.: ο φόργουορντ του Ολυμπιακού "κόλλησε" πάνω του, ρισκάροντας τη διείσδυση), αλλά το drive. Πήγε μέχρι μέσα, νικώντας τόσο τον προσωπικό του αντίπαλο (στη φάση) όσο και τον Ματ Λοτζέσκι, που έκλεισε στη βοήθεια. Ακόμη δύο παίκτες στο "σακούλι" για τον ίδιο και τον Παναθηναϊκό.

Για να φτάσουμε αισίως στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, όπου πάλι "μίλησε" στο τέλος του δεκαλέπτου. Του α' αυτή τη φορά. Πάλι με λέι απ επέλεξε να εκτελέσει, όντας εύστοχος.

ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ 69.2% ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Αν μάλιστα εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στα δείγματα από αυτή την πεντάδα αγώνων του Παναθηναϊκού Superfoods, τα στατιστικά που προκύπτουν είναι ακόμη πιο αντιπροσωπευτικά της κατάστασης. Βλέπετε σε σύνολο είκοσι φάσεων (5 αγώνες Χ 4 δεκάλεπτα), ο βραχύσωμος γκαρντ "εκτελεί" στις εννιά (σ.σ.: οι δύο βέβαια πίσω από το κέντρο, γιατί έληγε ο χρόνος), ενώ οι συμπαίκτες του μόλις τέσσερις (δύο ο Νικ Καλάθης, από μία οι Ντιμίτρις Νίκολς και Αντώνης Φώτσης).

Όσο για τις περιπτώσεις που το "τριφύλλι" κλήθηκε να αμυνθεί, είναι εφτά στο σύνολο, με τρεις εξ αυτών να καταλήγουν σε άστοχο σουτ των αντιπάλων και τέσσερις να βρίσκουν τον στόχο -σε βάρος της "πράσινης" άμυνας.

Αναλυτικά τι έγινε σε κάθε περίπτωση:

Α' Δεκάλεπτο Β' Δεκάλεπτο Γ' Δεκάλεπτο Δ' Δεκάλεπτο
Αρμάνι Μιλάνο* άμυνα

(καλάθι)

Μάικ Τζέιμς

(εύστοχος)

άμυνα

(καθαρή)

Μάικ Τζέιμς

(άστοχος)

Μπασκόνια Αντώνης Φώτσης

(άστοχος)

Μάικ Τζέιμς

(άστοχος)

άμυνα

(καλάθι)

άμυνα

(καθαρή)

Ούνικς Καζάν* Μάικ Τζέιμς

(άστοχος)

Μάικ Τζέιμς

(εύστοχος)

Μάικ Τζέιμς

(άστοχος)

Ντιμίτρις Νίκολς

(άστοχος)

Ολυμπιακός* Μάικ Τζέιμς

(εύστοχος)

Νικ Καλάθης

(άστοχος)

Μάικ Τζέιμς

(εύστοχος)

άμυνα

(καθαρή)

ΠΑΟΚ* Μάικ Τζέιμς

(εύστοχος)

Νικ Καλάθης

(άστοχος)

άμυνα

(καλάθι)

άμυνα

(καλάθι)

*Με αστερίσκο (*) οι εκτός έδρας αγώνες

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ