ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η άμυνα, τα τραβηγμένα φάουλ και η «νίκη» του Παναθηναϊκού

Η άμυνα, τα τραβηγμένα φάουλ και η «νίκη» του Παναθηναϊκού
Διαμαντίδης Ναβάρο INTIME SPORTS

Μπορεί το τελικό σκορ στον “πέμπτο” τελικό να ήταν υπέρ της Μπαρτσελόνα και να της έδωσε την ευκαιρία να προκριθεί στο Final-4 ωστόσο ο Παναθηναϊκός μόνο χαμένος δε βγήκε από αυτή την ψυχοφθόρα σειρά. Διαβάστε για ποιους λόγους…

Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε πολλά από τη σειρά των αγώνων με την Μπαρτσελόνα αλλά και από το πέμπτο παιχνίδι στο οποίο ηττήθηκε και έχασε την πρόκριση μέσα στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Ο Παναθηναϊκός πάλεψε στα ίσα, κόντραρε την Μπαρτσελόνα κι έδειξε ότι παραμένει δυνατός.

Κι αυτό δεν είναι ψέμα. Ούτε και μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Άλλωστε, η φετινή του πορεία μαρτυρά πολλά. Το γεγονός ότι έφτασε στους «8» καλύτερους της Ευρώπης και βρέθηκε μία ανάσα από το Final-4 αποτελεί μεγάλη επιτυχία για μία ομάδα που χτίστηκε από την αρχή το περασμένο καλοκαίρι.

Αποστολή στην Ισπανία: Αντωνία Μαραγούσια

Δείχνει τη στόφα πρωταθλητή που εξακολουθεί να “υποβόσκει” στις τάξεις της ομάδας και είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει ξανά στην επιφάνεια.

Tα τρία γρήγορα και τραβηγμένα φάουλ του Διαμαντίδη έβγαλαν τον Παναθηναϊκό εκτός ρυθμού από το πρώτο κιόλας τετράλεπτο, αλλά τον θωρακίζουν κιόλας. Πως; Όλες αυτές οι δυσκολίες και οι αδικίες πολλές φορές δυναμώνουν μία ομάδα, εν όψει της συνέχειας.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι και μόνο η είσοδος στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης ήταν επιτυχία και πως η φετινή σεζόν δεν τελείωσε… Υπάρχει το πρωτάθλημα ακόμα. Οι «πράσινοι» τώρα πρέπει να δείξουν πόσο πολύ θέλουν να επιστρέψουν στο θρόνο του πρωταθλητή μετά από διάλειμμα ενός έτους. Και για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμοι κυρίως πνευματικά.

Γιατί πρόκειται για μία νέα ομάδα που μέσα από αυτά τα παιχνίδια που χάνει, μαθαίνει πολλά πράγματα. Το πώς ήταν στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα, οι παίκτες του Παναθηναϊκού, δείχνει πολλά για το γεγονός ότι έχουν καταλάβει σε ποια ομάδα βρίσκονται.

Φτάνει όλο αυτό να το κάνουν κτήμα τους σταδιακά και να διαχειριστούν τις ήττες καλύτερα από τις νίκες.

Στην προσπάθειά τους αυτή, έχουν τον κόσμο στο πλευρό τους. Οι 100 και πλέον οπαδοί που βρέθηκαν στη Βαρκελώνη καταχειροκρότησαν έναν έναν τους παίκτες που μπήκαν στο αεροδρόμιο και τους χάρισαν ένα ζεστό χαμόγελο.

Με τη σειρά του ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ένας πολύ πετυχημένος κύκλος της ομάδας μπάσκετ έκλεισε και άνοιξε ένας άλλος που φιλοδοξεί να είναι το ίδιο πετυχημένος. Είπαμε όμως χρειάζεται χρόνος και πίστη στην ομάδα.

Αυτός αποτελεί τη μεγάλη δύναμη των παικτών του Αργύρη Πεδουλάκη και μαζί με άλλες ηγετικές παρουσίες (βλ. Αλβέρτης, Διαμαντίδης) αποτελεί το συνδετικό κρίκο με την προηγούμενη ομάδα.

Τα τρία φάουλ και το “νοκ άουτ” του Διαμαντίδη

Διά γυμνού οφθαλμού και χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα του ριπλέι, μέσα στο Παλάου Μπλαουγκράνα, αντιληφθήκαμε πως μόνο το τρίτο φάουλ του αρχηγού του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον Τζαγουάι ήταν ιδιαίτερα αυστηρό και λανθασμένο διαιτητικά.

Εκ των υστέρων καταλάβαμε πως όλα ήταν τραβηγμένα... Ακόμα και το τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού, μόνο αφού είδε τις φάσεις, διαμόρφωσε άποψη για τα αυστηρά φάουλ που έβγαλαν νοκ άουτ τον αρχηγό του Παναθηναϊκού από το πρώτος κιόλας τετράλεπτο.

Βλέποντας στην πτήση της επιστροφής μερικά μόνο στιγμιότυπα αντιληφθήκαμε ότι και το πρώτο και το δεύτερο ήταν αρκετά αυστηρά, βγάζοντας από νωρίς εκτός αγώνα τον κορυφαίο παίκτη των «πράσινων».

Το αν η εξέλιξη του αγώνα θα ήταν διαφορετική, αν δεν είχαν σφυριχθεί αυτά τα τρία φάουλ, κανείς δεν το γνωρίζει. Αυτό το «αν» ήταν που δεν άφησε κανέναν να ησυχάσει κατά την επιστροφή. Όλοι αυτό συζητούσαν… Τι θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό αν ο Διαμαντίδης δεν έβγαινε από τόσο νωρίς εκτός αγώνα.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, τι θα είχε συμβεί, ίσως ο Παναθηναϊκός να έχανε στο σουτ και αυτό να πονούσε περισσότερο, ίσως πάλι να κατάφερνε να βάλει και κανένα τρίποντο από όλα αυτά που επιχείρησε και στο τέλος να νικούσε παίρνοντας μία επική πρόκριση.

Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός πάλεψε υπό αντιξοότητες, έκανε τους Ισπανούς να φαίνονται φοβισμένοι κι έτσι ολοκλήρωσε με ψηλά το κεφάλι τη φετινή του “περιπέτεια” στην Ευρωλίγκα.

Η άμυνα κερδίζει παιχνίδια

Η άμυνα που έπαιξε ο Παναθηναϊκός από το β' δεκάλεπτο κι έπειτα ήταν για σεμινάριο. Ήταν εξαιρετικός, έβγαλε ενέργεια, έκοψε, έκλεψε την μπάλα, υποχρέωσε την Μπαρτσελόνα σε βεβιασμένες ενέργειες και ουσιαστικά μέσω αυτής κατάφερε να ελέγξει το ρυθμό.

Ο Παναθηναϊκός είναι μία καθαρά αμυντική ομάδα και το απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο. Ακόμα και σε μία ημέρα που ήταν απελπιστικά άστοχος, έμεινε μέσα στο παιχνίδι από την άμυνα του.

Σ' αυτό στάθηκε και ο Αργύρης Πεδουλάκης μετά το τέλος του αγώνα, απονέμοντας τα εύσημα στους παίκτες του για την ενέργεια που έβγαλαν στο παρκέ. Παράλληλα, επανέλαβε κάτι που έλεγε συχνά και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς: “Τα πάντα ξεκινούν από την άμυνα”. Δεν έχει κι άδικο.

Οι “πράσινοι” ήταν η καλύτερη ομάδα αμυντικά στο TOP-16 της Ευρωλίγκας, καθώς δέχονταν κατά μέσο όρο 69,1 πόντους. Στη σειρά με την Μπαρτσελόνα, ανέβασαν κι άλλο τον πήχη...

Σ' αυτά τα πέντε παιχνίδια για τα πλέι οφ, ο Παναθηναϊκός έριξε κι άλλο το μέσο όρο του, καθώς δέχτηκε ανά παιχνίδι 66,8 πόντους. Αν μη τι άλλο δεν ήταν μικρό επίτευγμα να κρατήσει τόσο χαμηλά που και το πλεονέκτημα της έδρας είχε και πιο έμπειρη είναι.

Κι αυτό είναι ένα τεράστιο κέρδος, καθώς κοντολογούν και οι τελικοί του πρωταθλήματος...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ