ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αποφασίζει ο αθλητικός δικαστής

Αποφασίζει ο αθλητικός δικαστής

Ο αθλητικός δικαστής είχε δεσμευτεί στις 23/12 πως σύντομα θα έχει την απόφαση, επί της ένστασης που είχε καταθέσει ο Ολυμπιακός κατά του κύρους του αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Έως την Παρασκευή (9/1) αναμένεται να τη μάθουμε.

Οι αργίες των γιορτών, δεν ευνόησαν τις συνθήκες, προκειμένου να μάθουμε συντομότερα τι θα γίνει τελικά με τον προημιτελικό Κυπέλλου που είχε διεξαχθεί στις 9/10, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, μετά την ένσταση που είχαν καταθέσει οι "ερυθρόλευκοι" .

Όπως πιθανόν να θυμάστε, στις 31/10 απορρίφθηκε από το Μονομελές Δικαιοδοτικό Όργανο που δικάζει θέματα ΕΣΑΚΕ, η καταγγελία του Ολυμπιακού , ενώ απέρριψε και την ένσταση, με τους Πειραιώτες να προσφεύγουν στο ΑΣΕΑΔ. Το Ανώτατο Συμβούλιο γύρισε την υπόθεση στον αθλητικό δικαστή και του ζήτησε να βγάλει απόφαση.

Η εκδίκαση έγινε στις 23/12, αλλά δεν εκδόθηκε ανήμερα η απόφαση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο έως την Παρασκευή (9/1) θα μάθουμε τι θα διατάξει ο αθλητικός δικαστής. Μετά βεβαίως, όποιος νιώθει πως θίγεται από την απόφαση, μπορεί να προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ και... μετά στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αλλά μέχρι να τα ζήσουμε όλα αυτά, ας πάμε σε κάποιες παραμέτρους που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του ΜΔΟ (Μονομελές Δικαιοδοτικό Όργανο).

Η ουσία της όλης ιστορίας (βλ. ένσταση) αφορά την παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ, μολονότι είχε τιμωρηθεί -αλλά δεν είχε τελεσιδικήσει η προσφυγή που είχε καταθέσει. Από το 2003, η ΕΟΚ και ο ΕΣΑΚΕ έχουν συμφωνήσει να εκδικάζονται τα πειθαρχικά παραπτώματα που σχετίζονται με ομάδες της Α1 από το ΜΔΟ του ΕΣΑΚΕ και σύμφωνα με τον Ειδικό Πειθαρχικό Κανονισμό του ΕΣΑΚΕ, ακόμη κι αν έχουν τελεστεί στο πλαίσιο αγώνα Κυπέλλου, προκειμένου να υπάρχει ενιαία αντιμετώπισή τους. Σε αυτόν τον κανονισμό, δεν υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης νίκης από μια ομάδα και... παράδοσης της σε άλλη. Σημειωτέον, από το 2003 έως σήμερα, ουδέποτε έχει εφαρμοστεί από το ΜΔΟ του ΕΣΑΚΕ, διάταξη του κανονισμού της ΕΟΚ. Μη ξεχνάτε πως πρόσφατα ο προπονητής της Κηφισιάς, Ηλίας Παπαθεοδώρου τιμωρήθηκε από το ΜΔΟ του ΕΣΑΚΕ, με βάση τις διατάξεις του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού του ΕΣΑΚΕ και όχι της ΕΟΚ , μολονότι η παράβαση του αφορούσε τον ημιτελικό Κυπέλλου, με τον Απόλλωνα Πάτρας. Ανάλογη ήταν η αντιμετώπιση των πειθαρχικών παραπτωμάτων που αφορούσαν μεν, ματς Κυπέλλου, αλλά και ομάδες τις Α1.

Η διάταξη του άρθρου 88 (παράγραφος 3) που επικαλείται η ΚΑΕ Ολυμπιακός, συμπεριλαμβάνεται στον Κανονισμό της ΕΟΚ, ο οποίος δεν έχει εφαρμογή στην επαγγελματική καλαθοσφαίριση της Α1, ασχέτως διοργάνωσης.

Αποφασίζει ο αθλητικός δικαστής

Δεν πρέπει να ξεχνάτε εν τω μεταξύ, πως η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει ήδη τιμωρηθεί από το ΜΔΟ του ΕΣΑΚΕ (με απόφαση που εκδόθηκε στις 31/10 του 2014 ), με χρηματική ποινή 44.000 ευρώ, για τα περιστατικά που επικαλείται ο Ολυμπιακός στην καταγγελία του. Και σε κανένα δικαστήριο του κόσμου, δεν έχει δικαστεί και τιμωρηθεί το ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία φορές, για το ίδιο αδίκημα. Και μη ξεχνάτε, πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει προηγούμενο, ομάδας που κέρδισε στο γήπεδο παιχνίδι, να το χάνει στα χαρτιά, για παράπτωμα που αφορά εξωαγωνιστικό παράγοντα. Η μόνη φορά που έχει πάει νίκη σε άλλα χέρια, είναι το 2008, όταν ο Ολυμπιακός "πήρε" το ματς με την Καλαμαριά (και στη συνέχεια το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο), λόγω αντικανονικής συμμετοχής αθλητή (βλ. Βάλνερ).

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ