ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Από τον Κάρι στον Λάσμε

Από τον Κάρι στον Λάσμε
INTIME SPORTS

Είναι κάποιοι ιδιωματισμοί που είναι σαν τις φωτογραφίες: αξίζουν όσο χίλιες λέξεις. Το "too little too late" εξηγεί απόλυτα το γιατί ο Ραμέλ Κάρι δεν τοποθετήθηκε στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, από το περασμένο καλοκαίρι...

Aν πάλι, χρειάζεστε κάτι περισσότερο, ιδού: μια εβδομάδα νωρίτερα είχε συμφωνήσει να συνεχίσει την καριέρα του στην -ουκρανική- Ντόνετσκ και αυτός ήταν ο λόγος που ο Αργύρης Πεδουλάκης προχώρησε στη δεύτερη επιλογή, για τη θέση (βλ. για τον άνθρωπο που αφενός θα συμπλήρωνε ιδανικά τον Διαμαντίδη και τον Ούκιτς και που αφετέρου θα τους επέτρεπε να πάρουν, με την ησυχία τους, μια ανάσα): τον Ντέργουϊν Κίτσεν.

O 27χρονος Aμερικανός δεν στάθηκε στο ύψος των απαιτήσεων (παρεμπιπτόντως, στο συμβόλαιο του είχε option για τη σεζόν 2013-2014, την οποία θα έπρεπε να ενεργοποιήσει ο ΠΑΟ έως τις 30/6, αν τον ήθελε -δεν τον θέλει, οπότε τελείωσε το θέμα) και τότε εμφανίστηκε ο Μάρκους Μπανκς.

Σημείωση: και τότε οι «πράσινοι» αποπειράθηκαν να πάρουν τον Κάρι, αλλά η Ντόνετσκ είχε φιλοδοξίες και δεν τον άφησε να φύγει. Ούτε ο Μπανκς ήταν αυτό που χρειάζονταν οι μετέπειτα νταμπλούχοι Ελλάδος και κάπως έτσι, στις αρχές του Μαΐου ο Παναθηναϊκός προσπάθησε για τρίτη φορά να πάρει τον Κάρι. Η ομάδα του ήταν στους μικρούς τελικούς του ουκρανικού πρωταθλήματος, οπότε οι πιθανότητες επιτυχίας είχαν αυξηθεί κατακόρυφα. Και τότε ήταν που το γλυκό πέτυχε.

Για την ακρίβεια, «έδεσε» από την πρώτη εμφάνιση του 33χρονου Αμερικανού με την πράσινη φανέλα: την 24η αγωνιστική, στις 11/5, εναντίον του Απόλλωνα στην Πάτρα. Σε 23 λεπτά συμμετοχής (για την ακρίβεια, 23.11'') είχε 18π., με 3/3 διπ., 4/6 τριπ., 3 ριμπ. και 2 κλεψίματα και συνέθεσε το μεγαλύτερο ranking των νικητών. Το σχόλιο που ακολούθησε (από τους κακοήθεις) ήταν «έλα μωρέ. Με τον Απόλλωνα έπαιζε». Το ίδιο (με τη διαφορά ότι άλλαζε ο αντίπαλος) ακούστηκε μετά τον Κολοσσό, τον ΠΑΟΚ, για να αρχίσουν τα πλέι οφ και να πουν τα ίδια για τον Ικαρο. Κάπου στη σειρά με τον Πανιώνιο άρχισαν να πείθονται όλοι για το ποιος πραγματικά είναι ο Κάρι και τότε ήταν που προέκυψε το «ναι, αλλά δεν έχει παίξει σε ντέρμπι αιωνίων».

Σαν και αυτόν, κανείς

E, μετά έπαιξε... και σε τέτοια και όλοι πια πείστηκαν πως οι αρχικές ενδείξεις (η προσαρμοστικότητα του ήταν τέτοια που από την πρώτη φορά ήταν σαν να έπαιζε στην ομάδα χρόνια -η ηρεμία του ήταν απαράμιλλη, η άμυνα του μοναδική, η σιγουριά που ενέπνεε με την παρουσία του -είτε ως «εγκεφάλου», είτε ως εκτελεστή- ό,τι πραγματικά χρειάζονταν οι «πράσινοι») κάθε άλλο παρά αποχρώσες ήταν. Και φυσικά οι της ΚΑΕ έκαναν ό,τι χρειάστηκε, για να τον κρατήσουν κοντά τους (με 1+1) . Για την ιστορία, ο Κάρι είναι ο μόνος αήττητος παίκτης του φετινού ΠΑΟ: σε 11 συμμετοχές, έχει πανηγυρίσει ισάριθμες νίκες! Πρόλαβε να γίνει και ο τρίτος πολυτιμότερος της ομάδας, με ranking που έφτασε στα 13.3 και αφορούσε 11.3 π., ανά αγώνα, με 65% στα δίποντα, 57.6% στα τρίποντα και 100% στις βολές, 3.6 ριμπ., 2 ασίστ, 1.3 λάθη, 1.3 κλεψ., σε 22.9'' συμμετοχής κατά μ.ό.

Ποιοι ήταν από πάνω του (στον πίνακα με τους MVP); Ο Δημήτρης Διαμαντίδης (14.7) και ο Στεφάν Λασμέ (13.313). Πάμε τώρα και σε αυτά τα παιδιά.

Τι γίνεται με τον Λασμέ

Από τη Δευτέρα που είπε ο Παναθηναϊκός πως παύει τις διαπραγματεύσεις με Στεφάν Λασμέ (μετά την αύξηση των απαιτήσεων του, ενώ είχε βρεθεί η χρυσή τομή), δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στη ζωή του Γκαμπονέζου. Ενδέχεται να είναι και σε χειρότερη κατάσταση, δεδομένου από τη μία εμφανίστηκε ο Αντρέι Βατούτιν (το αφεντικό της ΤΣΣΚΑ) για να διευκρινίσει ότι δεν είναι καν η τρίτη επιλογή των Ρώσων, από την άλλη, η Φενέρμπαχτσε που υποτίθεται ότι του είχε καταθέσει προσφορά, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να πάρει ούτε... ταξί από το κέντρο της Πόλης, για το αεροδρόμιο «Ατατούρκ».

To μπλόκο του Γκιστ στη Φενέρμπαχτσε

Κατ' αρχάς, η FIBA έχει απαγορεύσει τις μεταγραφές, γιατί ο σύλλογος χρωστά στον Τζέιμς Γκιστ 135.000 ευρώ, στον εκπρόσωπο του 34.000, στον Ενγκίν Ατσούρ 525.000 ευρώ, για δικαστικά έξοδα 11.000 ευρώ και για δικηγόρους 10.000 ευρώ (σύνολο 737.000 ευρώ). Και αν οι γείτονες διαβεβαιώνουν πως αυτά θα τα δώσει η Ουλκέρ (κύριος χορηγός της ομάδας), επίσης βέβαιο θεωρείται ότι η αξία του νέου ρόστερ δεν θα υπερβαίνει τα 15 εκάτ. ευρώ. Και αυτό εάν η ποδοσφαιρική Φενέρ τα βρει -με κάποιον τρόπο- με την UEFA (ο πρόεδρος τους, Αζίζ Γιλντιρίμ διώκεται -πάλι- για στημένα παιχνίδια). Αλλιώς, το ταβάνι θα μπει στα 13 εκάτ. ευρώ. Αν δεν καταλαβαίνετε κάτι, είναι γιατί στην Τουρκία ο όποιος σύλλογος έχει κοινό ταμείο για όλα τα τμήματα -και η μοιρασιά γίνεται όπως... πιθανόν να καταλαβαίνετε. Το μπάσκετ θεωρείται «θυγατρική» της εταιρίας (για αυτό όλες οι ομάδες συνοδεύονται από το A.S.) και το μπάσκετ συχνά αναφέρεται ως «ερασιτεχνικό σπορ». Εν κατακλείδι, η Φενέρ θα κάνει τις κινήσεις της, αλλά δεν θα είναι όσο large υπήρξαν τα τελευταία χρόνια (και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς θέλει τουλάχιστον 1.5 εκάτ. ευρώ το χρόνο για να υπογράψει, ποσό που... θα τους γονατίσει -και για αυτό σκέφτονται τη στροφή στον φθηνότερο Γιαν Τάμπακ).

Μην εκπλαγείτε λοιπόν, αν...

Πάμε πίσω στον Λάσμε, που όπως καταλάβατε δεν έχει ακριβώς χάσει το λογαριασμό των προτάσεων και δη αυτών που αφορούν ποσό κοντά στα χρήματα που φέρεται να θέλει (2.4 εκάτ. δολ.). Για αυτό και μην αποκλείσετε την πιθανότητα να τον δείτε... εκεί που τον αφήσατε (στον Παναθηναϊκό), με απολαβές που πλησιάζουν κατά πολύ στις απαιτήσεις του -δεν θα βγει, δηλαδή ακριβώς χαμένος, πολλώ δε αν σκεφτείτε ότι φέτος «έβγαλε» 450.000 δολ. Εν τοιαύτη περιπτώσει, έως ότου υπάρχει επαναπροσέγγιση σε αυτό το θέμα, οι πρωταθλητές κοιτούν τον Γκανί Ολαντιμέτζι Λαουάλ Τζούνιορ (Λαουάλ για εσάς), ο οποίος έπαιζε φέτος στη Ρόμα (είναι απόφοιτος του Georgia Tech, Νο46 επιλογή στο ντραφτ του 2010) και τις απαιτήσεις του, τις λέτε και λογικές! Είναι μακρόταλος, με έφεση στο ριμπάουντ και τις τάπες (αν σας θυμίζει κάτι), ενώ στη Ρόμα είχε κατά μ.ό. 13.7 π., 8.9 ριμπ., 1.4 τάπες. Οχι, πρόταση δεν έχει γίνει.

Τι έπεται

Αυτό που -σύμφωνα με πληροφορίες- ήθελε ο Παναθηναϊκός, ήταν να ανακοινώσει πρώτο το νέο συμβόλαιο του Δημήτρη Διαμαντίδη. Κάποιες... τεχνικές λεπτομέρειες ωστόσο, που χρήζουν ιδιαίτερου χειρισμού (για να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι), καθυστέρησαν την οριστικοποίηση του (τριετούς) ζητήματος. Σε ό,τι αφορά τον Αντώνη Φώτση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος που δεν έχει ανακοινωθεί, είναι τυπικός και αφορά τη λήξη του συμβολαίου του με την Αρμάνι, στις 30/6. Και αυτή η συνεργασία είναι τριετής. Σειρά θα πάρει ο Γιόνας Ματσιούλις, με τους «πράσινους» να αναζητούν πια έναν σέντερ, προδιαγραφών Σοφοκλή Σχορτσιανίτη (πιο απλά, να «έχει» το παιχνίδι, με πλάτη στο καλάθι). Αλλά θα 'χει και ένα ολόκληρο καλοκαίρι για αυτό...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ