ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα 24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Έισι Λο

Τα 24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Έισι Λο

Το Sport24.gr παρουσιάζει τα 24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Έισι Λο, γνωστό κι ως "Captain Crunch", τον αμφίχειρα... θρύλο των "Aggies" με τη λατρεία στους Ψαλμούς και την οικογένεια του.

Διαβάστε για τον νέο γκαρντ του Ολυμπιακού με το λατινικό νούμερο στην -ξεχωριστή- φανέλα του Texas A&M, για την "κόντρα" του με τον προπονητή, τον διάσημο θείο του και πολλά ακόμη.

1) Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1985 στο Ντάλας

2) Το πλήρες όνομα του είναι Έισι Λο ο 4ος, γιος του Έισι Λο του 3ου και της Ντολόρες. Ο πατέρας του έπαιζε στην ίδια θέση. Είχε συμφωνήσει με το Σεν Λούις, αλλά τελικά επειδή έκανε παιδί (τον αδερφό του Λο) κατέληξε στο άσημο Ναβάρο κοντά στο σπίτι του. Ο παππούς του (Έισι Λο ο 2ος) πέθανε το 1997 από καρδιακή προσβολή όταν έβλεπε τον αγώνα μποξ του Τάισον με τον Χόλιφιλντ μαζί με τον γιο και τον εγγονό του.

3) Έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό και δύο μικρότερες αδερφές, ενώ ο θείος του είναι ένας εκ των κορυφαίων αθλητών του μπέιζμπολ και των Σικάγο Καμπς ο Έρνι Μπανκς.

4) Υπήρξε ένας από τους καλύτερους παίκτες γυμνασίων στο Τέξας. Οδήγησε μάλιστα το γυμνάσιο Κίμπαλ στον τελικό, οπου το Τζον Τζέι του Σαν Αντόνιο κέρδισε με τρίποντο από τη σέντρα κατακτώντας τον τίτλο!

5) Παρότι στην τελευταία του χρονιά έχασε τη μισή σεζόν λόγω τραυματισμού, αρκετά κολέγια προσπάθησαν να τον αποκτήσουν, όπως το Οκλαχόμα, το Οκλαχόμα Στέιτ, το Κονέκτικατ, το Τέξας και το Τζόρτζια Τεκ. Τελικά προτίμησε το Τέξας A&M.

6) Αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του συγκεκριμένου κολεγίου κι η φανέλα του (με το Νο1) είναι η μοναδική στην ιστορία του σχολείου (σε οποιοδήποτε σπορ) που έχει αποσυρθεί.

7) Οι λόγοι που αγαπήθηκε από το κοινό των "Aggies" είναι τρεις: πρώτον γιατί σκόραρε 1.653 πόντους (3ος στην ιστορία) και μοίρασε 540 ασίστ (3ος στην ιστορία) στην 4ετή θητεία του, δεύτερον γιατί ήταν ο παίκτης που έπαιρνε τη μπάλα στα δύσκολα -εξού και τα προσωνύμιo "Captain Clutch"- και τρίτον γιατί είχε σημειώσει το ιστορικό buzzer-beater τρίποντο στο γειτονικό ντέρμπι με το Τέξας την 1η Μαρτίου 2006. Η φάση έχει μείνει γνωστή ως το "the shot".

8) "Ο Έισι Λο είναι ο καλύτερος παίκτης στην Αμερική στα τελευταία 5 λεπτά του αγώνα. Θέλει πολύ να έχει τη μπάλα στα χέρια του στο τέλος". Τα λόγια ανήκουν στον γκουρού του κολεγιακού μπάσκετ, Ντικ Βαϊτάλε. Μόνο τη χρονιά 2006-2007 πήρε την ομάδα του από το χέρι σε 11 παιχνίδια, κάνοντας ηγετικές εμφανίσεις στο φινάλε. Εκείνη τη σεζόν ήταν ανάμεσα στους τέσσερις υποψήφιος για τον τίτλο του παίκτη της χρονιάς. Τελικά κέρδισε ο Κέβιν Ντουράντ!

9) Πως εξηγεί ο ίδιος αυτός το χάρισμα; "Δεν φοβάμαι να αποτύχω. Δεν φοβάμαι να αστοχήσω. Έχω πίστη στον εαυτό μου κι οι προπονητές έχουν πίστη σε μένα".

10) Στην κολεγιακή του καριέρα κέρδισε πολλές ατομικές διακρίσεις και μαζί την 11η θέση στο ντραφτ του 2007. Τον επέλεξαν οι Ατλάντα Χοκς. Ήταν μάλιστα ο μοναδικός τεταρτοετής του γύρου.

11) Στα "Γεράκια" άλλαξε νούμερο και... όνομα. Από το "Law IV" και το Νο1, κατέληξε στο σκέτο "Law" και στο Νο4.

12) Μετά τα δύο χρόνια στην Ατλάντα ακολούθησε ένα μπαράζ... μετακινήσεων. Έπαιξε στους Ουόριορς, στους Μπόμπκατς, στους Μπουλς, στους Γκρίζλις και στους Ουόριορς. Έκανε τις καλύτερες χρονιές του στο Γκόλντεν Στέιτ (5.1 πόντοι, 1.8 ασίστ σε 15 λεπτά συμμετοχής το 2010-2011) και στο Σικάγο (5.5 πόντοι, 1.3 ασίστ σε 11.3 λεπτά συμμετοχής).

13) Το ρεκόρ καριέρας του είναι οι 22 πόντοι απέναντι στους Μάβερικς (17/3/2010), οι 8 ασίστ απέναντι στους Νετς (2/2/2008) και τα 32 λεπτά συμμετοχής (3 φορές).

14) Το μακρινό σουτ αποτελεί η αδυναμία του: εκτελεί με 23% στα τρίποντο στην καριέρα του στο ΝΒΑ.

15) Ο Λο είναι αμφίχειρας! Κάνει τα πάντα με το δεξί, αλλά σουτάρει με το αριστερό λόγω τραυματισμών! Έχει σπάσει το δεξί του χέρι τρεις φορές κι επειδή προτιμούσε από το να κάθεται να παίζει μπάσκετ, άρχισε να εξασκείται. Η οριστική επιλογή ήρθε στο γυμνάσιο, όταν χτύπησε για τελευταία φορά. Κράτησε το αριστερό χέρι, ειδικά στα μακρινά σουτ.

16) Στο γυμνάσιο σούταρε με το δεξί, αλλά ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να αλλάξει χέρι και να ξεκινήσει να σουτάρει με το αριστερό! Όταν αποθεραπεύτηκε χρησιμοποιούσε και τα δύο χέρια. Προτιμούσε να εκτελεί από μακρινή απόσταση με το αριστερό.

17) Στο σουτ δεν βάζει καθόλου καμπύλη. Ο προπονητής του στο Τέξας Α&Μ, Μπίλι Γκίλσπαϊ, θέλησε να διορθώσει το πρόβλημα λέγοντας του να μη βάζει το δεξί του δάχτυλο. Ο Λο αποφάσισε στην προπόνηση να δένει με ταινία τον αντίχειρα του, αλλά η τακτική δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς έριξε πολύ τα ποσοστά του κι έτσι την εγκατέλειψε.

18) Ο Γκίλσπαϊ ανέλαβε το κολέγιο τη 2η χρονιά του Λο και στην αρχή είχαν πολλά προβλήματα. Μάλιστα μετά από δύο βδομάδες σκεφτόταν να αλλάξει κολέγιο. Πείστηκε, όμως, να παραμείνει ότι του έδειξαν τι είχε κάνει το προηγούμενο κολέγιο του προπονητή (UTEP), το οποίο έφτασε στο τελικό τουρνουά του NCAA. Ο Λο εξιστορεί μια σχετική ιστορία: "μου είχε πει ότι πρέπει να μιλάω περισσότερο για να γίνω καλός πλέι-μέικερ. Θυμάμαι ότι είχα πεισμώσει και σε μια αμυντική άσκηση κρατούσε το στόμα μου κλειστό. Ήμουν πεισματάρης. Αλλά το ίδιο είναι κι ο κόουτς. Και ποτέ δεν κερδίζεις σε μια κόντρα με τον κόουτς. Το αποτέλεσμα; Η άσκηση να κρατήσει 20 λεπτά. Εντέλει οι συμπαίκτες μου άρχισαν να μου φωνάζουν και εγώ αναγκάστηκα να αρχίσω να μιλάω. Ήταν η μέρα που ξεκίνησα να λειτουργώ ως ηγέτης".

19) Ο αγαπημένος του point-guard στο ΝΒΑ είναι ο Τσάνσεϊ Μπίλαπς

20) Το έγκυρο nbadraft.net έγραφε για τον Λο: "Το δυνατό του σημείο είναι ότι είναι μαχητής και πολύ αποτελεσματικός στα κρίσιμα σημεία. Είναι ηγέτης και μπορεί να λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά στο μισό, αλλά και στο ανοιχτό γήπεδο. Είναι γρήγορος κι έχει καλά αντακλαστικά, που του επιτρέπουν να κάνει πολλά κλεψίματα. Είναι διεισδυτικός και ξέρει να τελειώνει φάσεις. Καλός χειριστής της μπάλας που μπορεί να σκοράρει και με τα δύο χέρια. Έχει ικανότητα σε σουτ από μέση απόσταση μετά από ντρίμπλα. Του αρέσει να βάζει στο παιχνίδι τους συμπαίκτες του κι έχει υψηλό μπασκετικό IQ".

21) Όσο για τα αδύνατα σημεία; "Δεν έχει μάθει ακόμη να οργανώνει την ομάδα και να ελέγχει το τέμπο. Χρειάζεται να δυναμώσει. Έχει βελτιώσει το περιφερειακό του σουτ, αλλά θέλει ακόμη πολύ δουλειά. Είναι γρήγορος, αλλά δεν έχει πολύ εκρηκτικό πρώτο βήμα, ενώ πολλές φορές δεν παίζει στην άμυνα με την ίδια ένταση που έχει στην επίθεση. Κάνει εύκολα το λάθος και πολλές φορές φορτώνεται με φάουλ επειδή επιχειρεί κλεψίματα. Υπάρχουν μεγάλα νεκρά διαστήματα στο παιχνίδι του".

22) Φέτος ξεκίνησε τη σεζόν στην Παρτίζαν. Δεν ξεκίνησε καλά τη χρονιά, αλλά κατάφερε να τελειώσει την κανονική περίοδο της Euroleague με 12.7 πόντους, 2.1 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ και 1.2 κλεψίματα, έχοντας 75% στις βολές, 45% στα δίποντα και 28% στα τρίποντα.

23) Έκανε τα καλύτερο του παιχνίδι κόντρα στη Σαρλερουά (26 πόντοι, 7 ασίστ και 32 στο σύστημα Index). Η χειρότερη του στιγμή, ωστόσο, ήταν στο τελευταίο παιχνίδι με την Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο, όταν αστόχησε στις δύο καθοριστικές βολές.

24) Έχει δύο μεγάλα τατουάζ στα χέρια: το ένα γράφει "Lord's Favorite Lawman" και στο άλλο έχει γραμμένος -σαν σε πάπυρο- κομμάτια από τους ψαλμούς 91 και 93, θέλοντας να υπογραμμίσει τη φράση "that God is my fortress, in him I trust, and that I shall fear no one. That's how I feel" ("ο Θεός είναι το φρούριο μου. Αυτόνς εμπιστεύομαι και για αυτό δεν φοβάμαι κανέναν. Έτσι νιώθω"). Γενικά έχει "χτυπήσει" πολλές φορές το κορμί του, γράφοντας λέξεις όπως "ευλογημένος" (με δύο χέρια με φτερά να προσεύχονται) στην πλάτη ή το "without love there is no faith" στο εσωτερικό του μπράτσου ("χωρίς αγάπη, δεν υπάρχει πίστη").

Τα 24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Έισι Λο
Τα 24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Έισι Λο
Τα 24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Έισι Λο
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ