ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Να σπάσει την κατάρα των Λιθουανών

Να σπάσει την κατάρα των Λιθουανών
INTIME SPORTS

Ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους ελπίζει να σπάσει την αρνητική παράδοση που έχουν οι Λιθουανοί παίκτες στο Λιμάνι, κατακτώντας αφενός τίτλους και παραμένοντας υγιής μέχρι το τέλος της σεζόν. Το Sport24.gr σας θυμίζει... (video & picts)

Είναι ο 6ος παίκτης που αποφασίζει να φορέσει τα "ερυθρόλευκα" κι ελπίζουμε να είναι και πιο τυχερός από τους "προκατόχους" του στο ρόστερ του Ολυμπιακού.

Στα 23 του χρόνια ο Γκετσεβίτσιους αφήνει τη Λιέτουβος για τους "ερυθρόλευκους" με την ελπίδα να είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή του. Γιατί να μην είναι άλλωστε; Όταν μια ομάδα του βεληνεκούς του Ολυμπιακού, ενδιαφέρεται για έναν νεαρό παίκτη, αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί τιμή. Ο Λιθουανός σούτινγκ γκαρντ έχει όλα τα φόντα να διακριθεί με τη νέα του ομάδα. Αρκεί να σπάσει την "αρνητική" παράδοση...

Γιατί το λέμε αυτό; Για τον απλούσταστο λόγο ότι οι προηγούμενοι πέντε Λιθουανοί παίκτες είτε δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις έχοντας σοβαρούς τραυματισμούς, είτε δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν κάποιον σημαντικό τίτλο με τον Ολυμπιακό, αποχωρώντας με άδεια χέρια.

Δεν θα χρειαστεί να γυρίσουμε πολύ πίσω το χρόνο, καθώς μόλις πριν από 14 χρόνια ο πρώτος άσος της λιθουανικής σχολής έγινε παίκτης του Ολυμπιακού.

Αρτούρας Καρνισόβας

Ο Αρτούρας Καρνισόβας ήρθε στον Ολυμπιακό τη σεζόν 1997-98 αμέσως μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και του "triple crown" με πολλές περγαμηνές. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποδώσει, όπως θα περίμενε κανείς. Δεν έκανε τη διαφορά για τον Ολυμπιακό, παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά καλός και είχε κατακτήσει κάποιες ατομικές διακρίσεις.

Ωστόσο, το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό μάλλον αποτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί από τη στιγμή που η ομάδα εκείνης της σεζόν έχασε όλους τους τίτλους. Αφήστε δε που ήταν η χρονιά από την οποία ξεκίνησε η χρονιά του Παναθηναϊκού στο ελληνικό μπάσκετ.

Να σπάσει την κατάρα των Λιθουανών

Εουρέλιους Ζουκάουσκας

Την 1η Αυγούστου του 2005 ο Ολυμπακός απέκτησε τον Εουρέλιους Ζουκάουσκας, από τη στιγμή που η FIBA ενημέρωσε τους "ερυθρόλευκους" ότι ο παίκτης ανήκει στο δυναμικό τους, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες της Ούλκερ (στην οποία ανήκε μέχρι τότε ο Λιθουανός). Ωστόσο, τα... βουντού που έκαναν τότε οι Τούρκοι έπιασαν τόπο, καθώς μπορεί η μεταγραφή να ολοκληρώθηκε αλλά ο 32χρονος τότε σέντερ δεν κατάφερε να προσφέρει στον Ολυμπιακό.

Κι αυτό γιατί, στις 30 Οκτωβρίου κι ενώ η σεζόν μόλις είχε ξεκινήσει, υπέστη ρήξη τενόντων στροφικού πετάλου δεξιού ώμου και αφού μπήκε στο χειρουργείο, χρειάστηκε παραπάνω από πέντε μήνες για να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Τελικά, η αποθεραπεία του χρειάστηκε περισσότερο χρόνο και δεν έπαιξε ξανά έκτοτε, τελειώνοντας το πρωτάθλημα με συμμετοχή σε μόλις δύο παιχνίδια.

Να σπάσει την κατάρα των Λιθουανών
INTIME SPORTS

Ρενάλντας Σεϊμπούτις

Πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό έχοντας αναδειχθεί MVP του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με την Εθνική Νέων Ανδρών της Λιθουανίας, αλλά δεν κατάφερε να εξελιχθεί μένοντας ταλέντο. Αποκτήθηκε τη σεζόν 2005-06 και έμεινε στον Ολυμπιακό μέχρι το 2008, έχοντας ένα διάλειμμα ενός έτους. Τη σεζόν 2006-07 δόθηκε δανεικός στο Μαρούσι καθώς δεν βρισκόταν στα πλάνα του Πίνι Γκέρσον.

Την πρώτη του χρονιά, ο νεαρός Λιθουανός έπαιξε αρκετά και έδειξε στοιχεία του ταλέντου χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσει. Τελείωσε την κανονική περίοδο της Α1 Ανδρών με 8,2 πόντους κατά μέσο όρο σε 19,2 λεπτά συμμετοχής.

Να σπάσει την κατάρα των Λιθουανών
INTIME SPORTS

Άρβιντας Ματσιγιάουσκας

Η πρώτη και πιο πολυσυζητημένη μεταγραφή που πραγματοποίησαν οι αδερφοί Αγγελόπουλου το καλοκαίρι του 2006 πέρασε και δεν ακούμπησε στον Ολυμπιακό. Στις 20 Ιουλίου του 2006, ο 26χρονος τότε Άρβιντας Ματσιγιάουσκας υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τους "ερυθρόλευκους" αλλά περίπου δύο μήνες αργότερα τραυματίστηκε στον αχίλλειο τένοντα κατά τη διάρκεια φιλικού και έμεινε εκτός δράσης για έξι μήνες!

Από εκεί ξεκίνησαν και τα προβλήματα... Επέστρεψε τον Απρίλιο του 2007 στην ενεργό δράση, χωρίς να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, καθώς ακόμα έψαχνε τα πατήματά του μέσα στο γήπεδο. Ο σοβαρός τραυματισμός του δημιούργησε φοβίες που ήταν φανερές μέσα στο γήπεδο.

Την επόμενη σεζόν, στάθηκε και πάλι άτυχος καθώς τραυματίστηκε ελαφρά σε ένα παιχνίδι με την ΑΕΛ στη Λάρισα κι έκτοτε ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο να μπει στο παρκέ και να παίξει. Φυσικά, αυτό δεν τον εμπόδισε να τραυματιστεί το καλοκαίρι του 2008 παίζοντας με φίλους του! Μία σχέση, αυτή ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ματσιγιάουσκας, που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς ολοκληρώθηκε άδοξα στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου αμφότεροι αναζητούσαν το δίκιο τους.

Τελικά, στις 13 Νοεμβρίου του 2009 ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε και δεν χρειάστηκε να καταβάλει επιπλέον χρήματα στον Λιθουανό ο οποίος είχε στρογγυλοκαθίσει στο παχυλό του συμβόλαιο, αξιώνοντας από τους "ερυθρόλευκους" χρήματα που δεν είχε καν δουλέψει. Στις 9 Ιουνίου του 2010, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους σουτέρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ είπε "αντίο" και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 30 ετών!

Να σπάσει την κατάρα των Λιθουανών
INTIME SPORTS

Λίνας Κλέιζα

Ο πιο πετυχημένος Λιθουανός παίκτης που πέρασε από τον Ολυμπιακό ήταν ο Λίνας Κλέιζα που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας το 2010. Έκανε μία εξαιρετική σεζόν (2009-10), οδηγώντας τον Ολυμπιακό μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας αλλά έφυγε απογοητευμένος από τη χώρα μας, έχοντας καταφέρει να κατακτήσει μόνο ένα Κύπελλο Ελλάδας.

Ο κορυφαίος φόργουορντ της Ευρώπης αποφάσισε πέρσι το καλοκαίρι να επιστρέψει στο ΝΒΑ αποδεχόμενος την πρόταση των Τορόντο Ράπτοτς για συνεργασία τετραετούς διάρκειας. Η ατυχία σ' αυτόν πάντως χτύπησε την πόρτα αφού έφυγε από τον Ολυμπιακό καθώς αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα στο δεξί του γόνατο (χονδροπάθεια) που τον υποχρέωσε να μείνει εκτός δράσης για αρκετούς μήνες.

Στον Ολυμπιακό ανακοινώθηκε επισήμως στις 18 Αυγούστου του 2009, όταν και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών, με ρήτρα για επιστροφή του στο ΝΒΑ αν δεχόταν πρόταση μέχρι τις 15 Ιουλίου. Αυτό το "παραθυράκι" ήταν ικανό για να τον φέρει πίσω στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, έναν μόλις χρόνο μετά την απόφασή του να αγωνιστεί στην Ευρώπη!

Να σπάσει την κατάρα των Λιθουανών
INTIME SPORTS

Το φαρμακερό σουτ του Γκετσεβίτσιους

Είπαμε ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους έχει όλα τα φόντα να σταθεί στον Ολυμπιακό, χάρη στο φαρμακερό του σουτ. Εξαιρετικός σουτερ και χαρισματικός παίκτης που "βλέπει" τις φάσεις, δεν φοβάται να πάρει πάνω του το παιχνίδι όταν αυτό του το επιτρέπει.

Έμεινε ελεύθερος πριν λίγες μέρες από τη Λιέτουβος, καθώς ο Ολυμπιακός κινήθηκε έξυπνα για την απόκτησή του, καταβάλλοντας στους Λιθουανούς το ποσό των 250.000 ευρώ που προέβλεπε το συμβόλαιό του.

Το μόνο που ελπίζουν στον Ολυμπιακό και επιθυμεί διακαώς ο παίκτης είναι να έχει την υγεία του, γιατί τα τελευταία χρόνια οι ατυχίες στις τάξεις των "ερυθρολεύκων" ήταν πολλές και σημαντικές.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ