ΚΟΛΟΣΣΟΣ

Χάτεν: "Έχουμε ελπίδες απέναντι στον Παναθηναϊκό"

Χάτεν: "Έχουμε ελπίδες απέναντι στον Παναθηναϊκό"
INTIME SPORTS

Από τη θάλασσα της Βαλτιμόρης στα νερά της Ρόδου ο 31χρονος Αμερικανός Μάρκους Χάτεν έχει βρει το βασίλειό του στον Κολοσσό.

Mιλώντας στο Sport24.gr εξηγεί για ποιούς λόγους η ομάδα του έχει πετύχει δέκα νίκες, ενώ καταθέτει με σεβασμό την άποψη ότι μπορεί να κερδίσει τον πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης Παναθηναϊκό (Τετάρτη 11/1, 16.00).

Αναφερόμενος στην τρέχουσα σεζόν τόνισε χαρακτηριστικά: " Η σεζόν πηγαίνει φανταστικά, η ομάδα είναι καλή, τα πάντα έχουν πάρει την τροπή που θα ευχόταν ο καθένας στη θέση μου". Αναλυτικά οι δηλώσεις του στο Sport24.gr.

Διαβάστε τι δήλωσε ο προπονητής της ομάδας, Βασίλης Φραγκιάς για το ματς με τον Παναθηναϊκό...

Πιστεύεις στο πεπρωμένο;

" Πιστεύω πως ό,τι σου συμβαίνει, είναι γραφτό να σου συμβεί. Οταν μου έγινε η πρόταση από τον Κολοσσό, είχα κι άλλες προσφορές, αλλά επέλεξα να έλθω στη Ρόδο και είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη ζωή στο νησί και από τη συμπεριφορά του συλλόγου προς το πρόσωπό μου. Η σεζόν πηγαίνει φανταστικά, η ομάδα είναι καλή, τα πάντα έχουν πάρει την τροπή που θα ευχόταν ο καθένας στη θέση μου".

Αισθάνεσαι ότι οι φίλοι της ομάδας ήξεραν από την αρχή τι να περιμένουν από σένα; Η αυτή η σχέση κτίστηκε σιγά – σιγά;

" Οταν πρωτοήλθα, ο κόσμος δεν ήξερε τι να περιμένει, όχι μόνο από μένα, αλλά και από την ομάδα γενικότερα και αυτό το αισθάνθηκα. Αρχίσαμε, όμως, να δουλεύουμε σκληρά στις προπονήσεις και συνεχίσαμε να το κάνουμε αυτό. Επειτα ήλθαν οι νίκες και όπως καταλαβαίνετε, οι νίκες δημιουργούν ευφορία στην ομάδα και στους φιλάθλους της. Και επειδή ξέρω ότι θα με ρωτήσετε, όχι δεν περίμενα να έχουμε πετύχει δέκα νίκες στους ένδεκα πρώτους αγώνες. Δεν παραπονιέμαι, όμως, κιόλας" (γελάει).

Είναι αλήθεια ότι είχες συμφωνήσει να αγωνιστείς στον Πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2006; Αυτό γράφει το βιογραφικό σου που εμφανίζεται σε αρκετά σάιτ.

" Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα για αυτή τη συμφωνία που γράφουν τα σάιτ. Ο ατζέντης που είχα τότε δεν μου είχε πει τίποτε για τον Πανελλήνιο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο προπονητής μου στην Χάποελ Τελ Αβίβ την προηγούμενη χρονιά, Εφι Μπίρνμπαουμ, με ήθελε ξανά στην ομάδα, αλλά έμαθε και αυτός ότι τάχα είχα κλείσει στον Πανελλήνιο και πάγωσε το ενδιαφέρον του. Οπότε αναγκάστηκα να γυρίσω στο Ισραήλ, αλλά να παίξω στην Ασκελόν. Καμιά φορά η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Από τότε, μάλιστα, λέω στον εαυτό μου ότι ο ατζέντης πρέπει να δουλεύει για τον παίκτη και όχι ο παίκτης για τον ατζέντη".

Επειτα από επτά χρόνια σε ευρωπαϊκές ομάδες αισθάνεσαι καλύτερος παίκτης μέσα από τη διαδικασία εκμάθησης του ευρωπαϊκού τρόπου παιχνιδιού; Νιώθεις βελτιωμένος;

" Η διαφορά των δύο κόσμων είναι ότι το αμερικανικό μπάσκετ στηρίζεται στο ταλέντο, ενώ στο ευρωπαϊκό παίζουν ρόλο οι ικανότητες. Δεν λέω ότι στις ΗΠΑ τα παιδιά δεν διδάσκονται τα βασικά, απλά εδώ στην Ευρώπη το παιχνίδι είναι πιο ομαδικό και στις καλές ομάδες οι πρώτοι σκόρερ αλλάζουν από αγώνα σε αγώνα. Για παράδειγμα, δεν ξέρω αν είδατε τον τελευταίο αγώνα του Κολοσσού στο Περιστέρι. Η ομάδα ανέδειξε πρώτους σκόρερ τον Τσάμη και τον Χαρίση. Και εμείς οι ξένοι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Σπάνια θα δείτε τους ίδιους πρώτους σκόρερ σε περισσότερους από δύο αγώνες μας. Στο ΝΒΑ, αντιθέτως, ο πρώτος σκόρερ μιας ομάδας, ας πούμε ο Λεμπρόν Τζέιμς, είναι υποχρεωμένος να σκοράρει κάθε βράδυ τους περισσότερους πόντους".

Το πτυχίο σου στο Τμήμα Επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο "St.John's" σε έχει βοηθήσει στην καριέρα σου, στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους;

" Οι σπουδές μου στο Τμήμα Επικοινωνίας με έχουν βοηθήσει να είμαι πιο κοινωνικός με τους ανθρώπους, να μην αρκούμαι σε μια κουβέντα που αρχίζει με την ερώτηση "τι κάνεις;" και τελειώνει με τη φράση "σου αρέσει το νησί μας;". Είμαι πιο ανοικτός με τους ανθρώπους, με τους φιλάθλους του Κολοσσού και αισθάνομαι πολύ πιο άνετα σε σχέση με τον πρώτο καιρό. Μαθαίνω συνεχώς πράγματα, όπως το ότι η ομάδα μας δεν έχει κερδίσει ποτέ τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό".

Ωραία πάσα. Τι είναι αυτό που θαυμάζεις στον Παναθηναϊκό; Κάποιος παίκτης, ένα σύστημα, μια λεπτομέρεια...

" Κοιτάξτε. Εγώ αγαπάω το παιχνίδι. Και αυτό που θαυμάζω στον Παναθηναϊκό είναι η αφοσίωση του Μάικ Μπατίστ στην ομάδα του. Αγωνίζεται για ένατο χρόνο στον σύλλογο και ομολογώ πως τον ζηλεύω. Και αυτό γιατί δεν έχω παίξει ποτέ σε μια ομάδα για δεύτερη χρονιά στην καριέρα μου. Είμαι ικανοποιημένος από τη διαδρομή που έχω κάνει. Εχω παίξει σε καλές ομάδες, σε ωραία μέρη, με καλούς προπονητές και συμπαίκτες. Ημουν ευλογημένος".

Αλήθεια, δίνεις ελπίδες νίκης στον Κολοσσό;

" Φυσικά και δίνω ελπίδες στον Κολοσσό. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα, διαθέτει σπουδαίο προπονητή και παίκτες και το σημαντικότερο, παίζουν πολλά χρόνια μαζί. Και εμείς, όμως, παίζουμε καλά όλο αυτό το διάστημα, έχουμε υψηλό ρυθμό και ερχόμαστε από σερί νίκες, επομένως η ψυχολογία μας είναι ανεβασμένη και θα τα δώσουμε όλα για να το ευχαριστηθούμε. Θα γίνει πολύ καλό ματς, γιατί θα παίξουμε στην έδρα μας. Ειλικρινά, αισθάνομαι ότι με τον ρυθμό που έχουμε αυτή την περίοδο, μπορούμε –δεν λέω να νικήσουμε, αλλά- να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ομάδα. Δεν είμαστε μια ομάδα μονοδιάστατη, η οποία στηρίζεται σε 2-3 παίκτες. Εχουμε 8-9 παίκτες, που μπορούν να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο".

Το "πάθημα" της Καβάλας, η οποία γνώρισε τρεις σερί ήττες μετά την ιστορική νίκη επί του Παναθηναϊκού, σας θέτει σε κατάσταση εγρήγορσης; Σε προβληματίζει ως γεγονός;

" Οχι και ξέρετε γιατί; Εμείς έχουμε παιχνίδι το Σάββατο με τον Πανιώνιο, οπότε ακόμη και αν κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό, δεν θα έχουμε χρόνο για να το πανηγυρίσουμε. Η Καβάλα, αντιθέτως, μιας και το αναφέρατε, είχε πολύ χρόνο για να γιορτάσει και αυτή η κατάσταση εκτιμώ πως λειτούργησε αρνητικά. Εμείς παίζουμε αμέσως και μάλιστα έχουμε ταξίδι στην Αθήνα, επομένως δεν θα υπάρχει καιρός για τίποτε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε από τον Παναθηναϊκό, δεν θα μας επηρεάσει περισσότερο από όσο πρέπει. Ας παίξουμε, όμως και βλέπουμε".

TAGS ΚΟΛΟΣΣΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ