ΜΠΑΣΚΕΤ

Αυτός που έσπασε τα κοντέρ του ΝΒΑ στα Ιλίσια

Αυτός που έσπασε τα κοντέρ του ΝΒΑ στα Ιλίσια

Κρατήστε το όνομα Ντι Τζέι Στέφενς, του νέου ξένου του Ηλυσιακού. Οι Αμερικάνοι το κράτησαν ήδη, διότι ο συγκεκριμένος έχει το μεγαλύτερο επιτόπιο άλμα που έχει καταγραφεί ως τώρα στο ΝΒΑ!

Ο Νταλέντα Τζαμεράλ Στέφενς έσπασε τα κοντέρ τον περασμένο Ιούνιο όταν δοκιμάστηκε σε ομάδες για να πάρει μέρος στα ντραφτ. Λογικό, αφού το άλμα του καταγράφτηκε ως το μεγαλύτερο στην ιστορία του ΝΒΑ. Συγκεκριμένα 116.8 εκατοστά εν κινήσει και 101.5 εκατοστά εν στάση!

Η μέτρηση έγινε από την ομάδα που τον δοκίμασε, τους Μπρούκλιν Νετς.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το βίντεο που κυκλοφορεί με τον πρώην παίκτη του Μέμφις, ύψους 1.96, να πηδάει και να φιλάει (στην κυριολεξία) τη στεφάνη.

Ή αυτό που στην προσπάθεια του να μαρκάρει πηδάει κυριολεκτικά πάνω από τον αντίπαλο του.

Γιατί το άλλο; Που κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με το Σάουθερν Μις πιάνει τη μπάλα στο τετραγωνάκι του ταμπλό για να την καρφώσει;

Από τέτοιες φάσεις άλλο τίποτα. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία υποψήφιος για το κάρφωμα της χρονιάς το 2012, αυτό που έκανε με follow (και ένα χέρι) στον αιφνιδιασμό.

Ο Στέφενς, που πέρσι είχε 7.6 πόντους, 6.6 ριμπάουντ και 2.6 κοψίματα σε 23 λεπτά συμμετοχής, ήταν ο αγαπημένος του κοινού στο κολέγιο, καθώς συνήθιζε να μοιράζει θεαματικές τάπες και να πραγματοποιεί εντυπωσιακά καρφώματα.

Στο μεταξύ το μέχρι πρότινος μεγαλύτερο άλμα ανήκε σε έναν ακόμη παίκτη που πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα, τον Κένι Γκρέγκορι (του ΠΑΟΚ) που είχε 115.6 εκατοστά άλμα εν κινήσει, όπως είχε μετρηθεί το 2001.

Μες στη χρονιά ο Σέιν Λάρκιν, από το κολέγιο του Μαϊάμι, μετρήθηκε στα 111.8 εκατοστά, όσο πηδάνε ο Μάικλ Τζόρνταν και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Εν τω μεταξύ το παγκόσμιο ρεκόρ για άλμα εν στάση είναι τα 162 εκατοστά (!!!) το οποίο έχει σημειώσει ο Κέβιν Μπάνια.

Το εντυπωσιακό με τον Στέφενς, που παρότι είναι μόλις 1.95 παίζει κοντά στο καλάθι, δεν είναι το πόσο ψηλά πηδάει, όσο το πόσο γρήγορα. Αυτό παρατηρούν κι οι προπονητές του στους "Τάιγκερς". "Δεν έχω ξαναδεί αθλητή σαν κι αυτόν στη ζωή μου. Και έπαιξα απέναντι σε πολλούς τέτοιους τύπους στο ΝΒΑ. Κάτι τέτοιο, όμως, συναντάω πρώτη φορά" ήταν τα λόγια του Ντέιμον Στούνταμαϊρ, γνωστού και ως "Μάιτι Μάους", παλιού παίκτη των Ράπτορς και των Μπλέιζερς που πλέον εργάζεται ως ασίσταντ κόουτς στο Μέμφις.

"Είναι τόσο καλός αθλητής, εκτοξεύεται τόσο γρήγορα από το παρκέ, που αλλάζει όλο το παιχνίδι. Όταν βρίσκεται στο παρκέ, επηρεάζει όλη την εξέλιξη του αγώνα" συμπληρώνει ο χεντ-κόουτς της ομάδας, Τζος Πάστνερ.

Αυτός που έσπασε τα κοντέρ του ΝΒΑ στα Ιλίσια

Και να φανταστεί κανείς ότι φέτος βελτιώθηκε ιδιαίτερα. Έφτασε να παίζει βασικός, σουτάροντας με 37% από το τρίποντο. Όχι κι άσχημα για έναν παίκτη που θα πήγαινε σε τζούνιορ κόλετζ, αν δεν του έκανε πρόταση τον Αύγουστο το Μέμφις. Κι αυτό γιατί βρέθηκε μια κενή υποτροφία, διότι ένας αθλητής εκ Γαλλίας έμεινε στη χώρα του λόγω τραυματισμού στο γόνατο. "Δεν ήξερα να ντριμπλάρω, να τρέξω καλά ή να σουτάρω. Δεν είχα δουλέψει ποτέ σε αυτά τα στοιχεία. Στο γυμνάσιο έπαιζα 5άρι" έλεγε ο ίδιος.

Στο κολέγιο πήγε στο "4" κι αν θέλει να παίξει στο ΝΒΑ θα πρέπει να "μετακομίσει" στην περιφέρεια. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο για έναν παίκτη που έχει συνηθίσει να "πετάει κάτω από το ραντάρ" (σύμφωνα με τον ίδιο). Αν μπορεί να κάνει κάποιος το μεγάλο άλμα, αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ