ΑΕΚ

Οι φανέλες που... έγιναν πρόβλημα

Οι φανέλες που... έγιναν πρόβλημα

Τι ακριβώς συμβαίνει με τη νέα, ρετρό, φανέλα της ΚΑΕ ΑΕΚ και ποια είναι η ένσταση που έχει ο ΕΣΑΚΕ. Υπάρχει όντως θέμα μηδενισμού της Ένωσης; Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Την Παρασκευή 27/3, η ΚΑΕ ΑΕΚ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασε τις νέες φανέλες, προϊόν της συνεργασίας με τη FILA, που έχουν μανίκι και παραπέμπουν στις εμφανίσεις του ΝΒΑ . Ακολούθως, προέκυψε μια παραφιλολογία επί του αν και κατά πόσο μπορεί ο "Δικέφαλος" να αλλάξει... στιλ, μέσα στη χρονιά και μεταξύ όσων κυκλοφόρησαν ήταν και ότι η ομάδα απειλείται με μηδενισμό, αν προχωρήσει στη χρήση της νέας φανέλας. Το Sport24.gr μίλησε με τους άμεσα εμπλεκόμενους, για να μάθει τι συμβαίνει και τι ισχύει.

Κατ' αρχάς, βρήκαμε -και σας παρουσιάζουμε- το άρθρο (49) του κανονισμός πρωταθλήματος 2014-15, που έχουν υπογράψει όλες οι ομάδες της ΣΚΡΑΤΣ Basket League και αναφέρει τα σχετικά με τις φανέλες. Μπορείτε λοιπόν, να διαβάσετε ακριβώς τι αναφέρεται.

Οι φανέλες που... έγιναν πρόβλημα

Τώρα, μπορούμε να προχωρήσουμε στο παρασύνθημα. Αλλά πριν το κάνουμε, οφείλουμε να ενημερώσουμε πως σχετική απαγόρευση (επί της φανέλας με μανίκια) δεν υπάρχει στον κανονισμό της FIBA (με τον οποίον συμμορφώνονται όλες οι λίγκες και τα πρωταθλήματα), πράγμα που αποδεικνύεται και από τις εμφανίσεις που χρησιμοποίησε η Γαλλία, στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι φανέλες που... έγιναν πρόβλημα
INTIME SPORTS

Σύμφωνα λοιπόν, με τον ΕΣΑΚΕ " ο κανονισμός, τον οποίον έχουν διαμορφώσει και υπογράψει όλες οι ομάδες, λέει ότι οι μετέχοντες στο πρωτάθλημα πρέπει να υποβάλλουν τις εμφανίσεις τους, πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος, στον ΕΣΑΚΕ για έγκριση. Σε ποιο πρωτάθλημα αλλάζουν οι εμφανίσεις των ομάδων κατά την διάρκεια της χρονιάς; Και πολύ περισσότερο στο τέλος της; Ο ΕΣΑΚΕ δεν είναι αρνητικός σε αλλαγές και καινοτομίες, γι' αυτό το θέμα θα τεθεί σε συμβούλιο και εάν υπάρχει συμφωνία από τις υπόλοιπες ομάδες τότε θα προχωρήσει η αλλαγή". Αυτό το συμβούλιο, κατά πάσα πιθανότητα θα συγκληθεί μετά το Πάσχα και πριν την 23η αγωνιστική της Α1 (που έχει προγραμματιστεί για τις 18/4).

Δουβής: "Δεν τίθεται καν θέμα νομιμότητας"

Επικοινωνήσαμε με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της ΚΑΕ ΑΕΚ, Σταύρο Δουβή, ο οποίος επισήμανε ότι " δεν καταλαβαίνει κανείς, γιατί υπάρχει ακόμα και συζητείται αυτό το θέμα. Συνήθως, συζητάμε επί παράτυπων ή έξω από την πραγματικότητα ζητημάτων.

Λέει κάπου ο κανονισμός για το ντιζάιν των εμφανίσεων; Λέει για το πού πρέπει να βρίσκονται το έμβλημα του ΕΣΑΚΕ, αυτό της ΑΕΚ, το λογότυπο και η ελληνική σημαία. Δεν αναφέρει τίποτα για το μέγεθος της τιράντας. Φανέλες με μανίκια χρησιμοποιούν πια παντού. Είδαμε τη Γαλλία, στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είμαστε ανώνυμη εταιρία και έχουμε στόχους. Δεν μπορεί κάποιος να σε σταματά, από το να κάνεις το καλύτερο δυνατό για το σύλλογο σου, για την εταιρία σου. Είναι θέμα εμπορικό. Δηλαδή, ποιος είναι ο στόχος του συνδέσμου; Να συμπαραστέκεται στα μέλη του. Όχι να τα αποτρέπει από το να κάνουν κάτι καλό. Μου λέτε πως θα τεθεί το ζήτημα στο επόμενο Συμβούλιο. Μακάρι λοιπόν, να συμβεί αυτό. Θα αναφέρω στοιχεία που θα αποδεικνύουν πως αυτό που κάνουμε, είναι απόλυτο δικαίωμα μας. Δεν τίθεται καν θέμα νομιμότητας. Αν πάρετε ένα νέο παιδί, που ακόμα δεν έχει ωριμάσει πλήρως και δεν έχει την απαιτούμενη γνώση και εμπειρίας και του ζητήσετε να διαβάσει τον κανονισμό, θα καταλάβει αμέσως τι ισχύει. Δεν υπάρχει πουθενά απαγορευτική διάταξη. Και δεν είναι παράνομο, σε ό,τι αφορά τους διεθνείς κανονισμούς που είναι υπεράνω όλων. Μη ξεχνάμε πως ο ΕΣΑΚΕ, είναι σύνδεσμος, μια ένωση της ΕΟΚ, της οποίας το καταστατικό υπακούει πλήρως σε αυτόν της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, υπό τον οποίον λειτουργούν όλα τα πρωταθλήματα".

Παρεμπιπτόντως, στον κανονισμό δεν αναφέρεται και τιμωρία, σε περίπτωση αλλαγής φανέλας. Ή έστω... η αλλαγή φανέλας. Δεν υπάρχει πρόβλεψη ποινής (χρηματικής ή άλλης) για την αλλαγή εμφανίσεων, μέσα στη σεζόν. Άρα, μάλλον δεν προκύπτει θέμα μηδενισμού. Η ΑΕΚ έχει ήδη παρουσιάσει τη νέα εμφάνιση, στο φιλικό με την Κηφισιά, αλλά και με τον Πανιώνιο (8/4), ενώ έχει αποστείλει επιστολή, στους θεσμικούς φορείς (ΕΣΑΚΕ, ΕΟΚ), με την οποία ενημέρωσε επί της πρόθεσης να χρησιμοποιηθεί η φανέλα "ρετρό", στις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Αν το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό σας είναι "εδώ ο κόσμος χάνεται και έχουμε αναγάγει σε πρόβλημα τις φανέλες με μανίκια"... δεν έχουμε κάποια απάντηση να σας δώσουμε. Θα αρκεστούμε να επαναλάβουμε πως θα τεθεί το σχετικό θέμα, στο ερχόμενο συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ