FIBA WORLD CUP

Οι Αμερικανοί λένε Καναδάς ή Ελλάδα για την wild card

Οι Αμερικανοί λένε Καναδάς ή Ελλάδα για την wild card

Η κούρσα για την wild card στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας έχει αρχίσει. Οι Αμερικανοί βάζουν και τον Καναδά στο παιχνίδι, ενώ παραδέχονται και την σοβαρή υποψηφιότητα της Ελλάδας. Διαβάστε πως θα γίνει το Παγκόσμιο σε τέσσερις πόλεις αρχικά, Βαρκελώνη και Μαδρίτη στη συνέχεια

Η κούρσα για τις wild card του Παγκοσμίου Κυπέλλου άρχισε. Όπως γράφαμε τις προάλλες, οι διαδικασίες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν και λίγο πολύ γνωρίζουμε τις υποψήφιες χώρες που θα πάρουν την απευθείας πρόσκληση για την Ισπανία. Οι Αμερικανοί βάζουν στο παιχνίδι και τον Καναδά, για τον οποίο σημειώνουν ότι διεκδικεί με αρκετές πιθανότητες την συμμετοχή του.

Σύμφωνα με την USA Today " η Κίνα έχει σχεδόν εξασφαλισμένη μια από τις τέσσερις προσκλήσεις, καθώς στην συγκεκριμένη χώρα παίζουν μπάσκετ όσοι και στις ΗΠΑ". Η αμερικάνικη εφημερίδα τονίζει την προοπτική του Καναδά που έχει ορισμένους εξαιρετικούς νεαρούς μπασκετμπολίστες (Τρίσταν Τόμπσον, Άντονι Μπένετ, Άντριου Ουίγγινς κ.α) που αγωνίζονται στο ΝΒΑ, ή στο κολεγιακό πρωτάθλημα) αλλά τονίζει ότι το ποσό των 500.000 ευρώ που απαιτείται από την διεθνή ομοσπονδία (675.000 δολάρια) ενδεχομένως να θεωρηθεί μεγάλο για να επενδύσει η καναδική ομοσπονδία.

Η USA Today θεωρεί σχεδόν βέβαιη και την παρουσία της Βραζιλίας, που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και δεν μπορεί να λείψει από το Παγκόσμιο, στο οποίο έχει ανελλιπή παρουσία από το 1950 αλλά φέτος δεν κατάφερε να προκριθεί μέσω του πρωταθλήματος της Αμερικής.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι από την Ευρώπη, πιο ισχυρή είναι η υποψηφιότητα της Ρωσίας : "Η ομάδα μπήκε στο Ευρωμπάσκετ με εγκεφαλικό (ο κόουτς Κατσικάρης παραιτήθηκε ένα μήνα πριν από την έναρξη του τουρνουά) δεν είχε τους καλύτερους παίκτες της, αλλά έχει προβάδισμα από Ελλάδα και Τουρκία καθώς έχει τα πολλά δολάρια που χρειάζονται για να πάρει την πρόσκληση. Ήταν άλλωστε ασημένια Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο πέρσι το καλοκαίρι". Φυσικά η Ρωσία πήρε το χάλκινο μετάλλιο, αλλά ο αρθρογράφος ξέχασε, μάλλον, την Ισπανία...

Για τη Νιγηρία που επίσης θέλει wild card (όπως και η ... Βενεζουέλα!) η USA Today σημειώνει ότι είναι δύσκολο να δεχθεί η διεθνής ομοσπονδία μια χώρα που τερμάτισε μόλις 10η στο Αφρομπάσκετ, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε μόλις μια νίκη (αχ ρε Νταγκουντούρο).

Καναδάς ή Ελλάδα!

Σύμφωνα με τον Τομ Ζίλερ του Sb Nation.com, η τελική μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε Καναδά και Ελλάδα. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος θεωρεί βέβαιη την παρουσία της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας (με επιχείρημα ότι οι φίλαθλοι της ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά και το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες).

Οι Αμερικανοί λένε Καναδάς ή Ελλάδα για την wild card

Με τίτλο "το μυστήριο για το νο 4", ο Ζίλερ σημειώνει: "Ο Καναδάς έχει απίστευτα νέα ταλέντα, όπως ο Άντονι Μπένετ, ο Τρίσταν Τόμπσον, ο Άντριου Ουίγγινς και ο Άντριου Νίκολσον. Απ΄αυτούς έπαιξαν μόλις δυο, φέτος (Τόμπσον και Νίκολσον) αλλά ο Στιβ Νας (ο βετεράνος πλέι-μέικερ των Λέικερς) που είναι επικεφαλής της καναδέζικης ομοσπονδίας θα ήθελε να δει τη μονομαχία Κέβιν Ντουράντ-Άντριου Ουίγγινς. Αν προσθέσουμε και τους παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό, ο Καναδάς γίνεται μια πολύ αξιόλογη ομάδα"

Ο Ουίγγινς (18, 2.03) του Κάνσας Γιουνιβέρσιτι θεωρείται το επόμενο νο 1 του ντραφτ και έχει τεράστια προοπτική.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο, από την Ευρώπη "οι πιο σοβαρές υποψηφιότητες είναι η Τουρκία (νο 2 στο Παγκόσμιο του 2010, αλλά χωρίς καλή παρουσία από τότε), η Ελλάδα (νο 4 στην παγκόσμια κατάταξη), η Ιταλία (έχασε την πρόκριση για μια θέση στο Ευρωμπάσκετ). Ίσως να υπολογίζαμε και στην Γερμανία (εξαρτάται από τι σκέφτεται ο Ντιρκ Νοβίτσκι), η Νιγηρία (νο 17 στον κόσμο) και η Τυνησία. Πιστεύω όμως ότι την θέση θα διεκδικήσουν Καναδάς και Ελλάδα. Επειδή όμως η προοπτική του Καναδά είναι πολύ μεγάλο, πάω μαζί του".

Έτσι θα γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο

Έχει ενδιαφέρον, πάντως, να δούμε πως θα διεξαχθεί το επόμενο Μουντομπάσκετ (30/8-14/9 του 2014) στην Ισπανία στο οποίο θα πάρουν μέρος 24 χώρες.

Η πρώτη φάση θα γίνει σε τέσσερις πόλεις. Μπιλμπάο (στην έδρα της ομώνυμης ομάδας, χωρητικότητας 15.500 θεατών), Γρανάδα (9.500 θέσεις), Λας Πάλμας (στο καινούργιο γήπεδο που χτίζεται στα Κανάρια Νησιά, 10.000 θέσεων) και Σεβίλλη (10.200 θέσεις).

Οι Ισπανοί θα παίξουν σίγουρα στη Γρανάδα ενώ η αμερικάνικη ομάδα θα τεθεί επικεφαλής στον όμιλο είτε της Λας Πάλμας, είτε του Μπιλμπάο.

Η καινοτομία των Ισπανών είναι ότι θα διοργανώσουν τα νοκ-άουτ παιχνίδια σε Βαρκελώνη (Σαν Τζόρντι, 17.960 θέσεις) και Μαδρίτη (Παλάθιος Ντε Ντεπόρτες, 15.000 θέσεις).

Οι 16 ομάδες που προκρίνονται (τέσσερις από κάθε γκρουπ της πρώτης φάσης) θα χωριστούν σε οκτώ και οκτώ, που θα δώσουν την πρώτη φάση, τα προημιτελικά και από ένα ημιτελικό στις δυο μεγάλες πόλεις. Η Βαρκελώνη θα φιλοξενήσει τις ΗΠΑ και η Μαδρίτη την Ισπανία εφόσον, βέβαια, οι δυο ομάδες προκριθούν (... λέμε τώρα).

Ο μικρός τελικός και ο τελικός θα διεξαχθούν στη Μαδρίτη.

Δείτε το σχετικό σχεδιάγραμμα των διοργανωτών.

Οι Αμερικανοί λένε Καναδάς ή Ελλάδα για την wild card

Ναβάρο: "Θα τους το πάρουμε"

Η Ισπανία, πάντως, θα εμφανιστεί πάνοπλη, εκτός κάποιου απροόπτου με τραυματισμό. Πάου Γκασόλ, Ναβάρο, Ιμπάκα και Ρέγες που έλειπαν πέρσι, θα εμφανιστούν του χρόνου ίσως στην τελευταία παράσταση της "φούρια ρόχα" όπως την γνωρίσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι το sms που έστειλε ο Χουάν Ναβάρο στον πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας Χοσέ Λουίς Σάεθ, μετά τον χαμένο ημιτελικό με την Γαλλία: "Μην ανησυχείς πρόεδρε. Του χρόνου θα τους πάρουμε..."

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ