FIBA WORLD CUP

Το προφίλ των ΗΠΑ

Το προφίλ των ΗΠΑ

Χωρίς τους υπέρλαμπρους αστέρες, αλλά με ένα σύγχρονο και ποιοτικό ρόστερ οι ΗΠΑ ρίχνονται στη μάχη της διοργάνωσης που τους έχει πονέσει περισσότερο. Έχοντας δύο χρυσά από το 1994 και νωπές τις μνήμες από τις αποτυχίες του 2002 και του 2006, οι Αμερικάνοι δείχνουν να το έχουν πάρει πιο σοβαρά από ποτέ.

Το ρόστερ τους είναι προσαρμοσμένο στους αντιπάλους, αλλά και στις συνθήκες των καιρών, δεδομένων των απουσιών (ΛεΜπρόν Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ, Κέβιν Λοβ αλλά και του τραυματία Πολ Τζορτζ). Ακόμη και χωρίς τους "βασιλιάδες" και τα υπόλοιπα πιόνια πρώτης γραμμής οι Αμερικάνοι μπαίνουν στην σκακιέρα ως το απόλυτο φαβορί. Μετρούν μάλιστα ένα μεγάλο σερί από συνεχόμενες νίκες, έχοντας παράλληλα συναντήσει ελάχιστη κόντρα στο μεσοδιάστημα.

Στα γήπεδα της Ισπανίας θα δούμε μερικούς από τους αστέρες του ΝΒΑ (Κάρι, Έρβινγκ, Τόμπσον, Γκέι, Χάρντεν) και φυσικά τον Ντέρικ Ρόουζ, που ετοιμάζεται για τη μεγάλη του επιστροφή.

Προπονητής:

Δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος προπονητής του τουρνουά (κατά λίγες ημέρες μεγαλύτερος του Μάικ Φρατέλο - επίσης 67), αλλά και ο πιο επιτυχημένος σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Έχει συνδέσει το όνομα του με το Ντιουκ, με το οποίο έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα κολεγιακού πρωταθλήματος (από το 1980 ως σήμερα). Παράλληλα έχει εργαστεί πολλάκις στην εθνική των ΗΠΑ (το 1979, το 1984 και το 1992 ως ασίσταντ κόουτς), καθώς επίσης το 1987 και το 1990 ως πρώτος προπονητής.

Η τελευταία του θητεία κρατάει από το 2006 ως και σήμερα, έχοντας γνωρίσει μόνο νίκες σε αυτό το διάστημα και μόλις μια ήττα. Ναι, αυτή του 2006 απέναντι στην Ελλάδα (101-95) στην Ιαπωνία. Έκτοτε έχει κατακτήσει με τους Αμερικάνους όσα χρυσά μετάλλια βρέθηκαν στο διάβα του. Θεωρείται θρύλος της προπονητικής (πρώτος σε νίκες στην ιστορία του NCAA), γκουρού του μπάσκετ και ένας άνθρωπος που συνδέεται με ξεχωριστό τρόπο με τους παίκτες του.

Ρόστερ

ΓΚΑΡΝΤ

Νο Όνομα Ηλικία Ύψος Ομάδα
4 Στέφ Κάρι 26 1.91 Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς
13 Τζέιμς Χάρντεν 24 1.96 Χιούστον Ρόκετς
10 Κάρι Ίρβινγκ 22 1.88 Κλήβελαντ Καβαλίερς
6 Ντέρικ Ρόουζ 25 1.91 Σικάγο Μπουλς


ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Νο Όνομα Ηλικία Ύψος Ομάδα
7 ΝτεΜάρ Ντερόζαν 25 2.01 Τορόντο Ράπτορς
18 Κένεθ Φαρίντ 24 2.03 Ντένβερ Νάγγετς
8 Ρούντι Γκέι 28 2.06 Σακραμέντο Κινγκς
5 Κλέι Τόμπσον 24 2.01 Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς


ΣΕΝΤΕΡ

Νο Όνομα Ηλικία Ύψος Ομάδα
12 ΝτεΜάρκους Κάζενς 24 2.10 Σακραμέντο Κινγκς
14 Άντονι Ντέιβις 21 2.08 Νιου Ορλίνς Πέλικανς
11 Μέισον Πλάμλι 24 2.11 Μπρούκλιν Νετς
15 Αντρέ Ντράμοντ 21 2.08 Ντιτρόιτ Πίστονς

Μ.ο. ηλικίας: 24

Μ.ο. ύψους: 2.01

+

Ο ίδιος ο Μάικ Σιζέφσκι αναφέρει ότι αυτή είναι η ομάδα που α ) παίζει την καλύτερη άμυνα και β) σουτάρει με μεγαλύτερη επιτυχία από το τρίποντο. Έχει χτιστεί επί της ουσίας ένα ρόστερ που θα έχει 2 και 3 δημιουργικούς γκαρντ να παίζουν ταυτόχρονα στο παρκέ (Χάρντεν, Κάρι, Ρόουζ, Ίρβινγκ), ψηλούς που μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά τόσο κοντά, όσο και μακριά από το καλάθι (Πλάμλι, Ντέιβις, Φαρίντ) και εξαιρετικούς σουτέρ. Στα πλεονεκτήματα της ομάδας η δυνατότητα του ρόστερ να προσαρμοστεί σε διαφορετικά σχήματα, σώματα και στυλ παιχνιδιού. Γενικότερα, ειναι μια ομάδα που έχει πολλά "συν", σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες του μπάσκετ.

-

Η απουσία των Κέβιν Ντουράντ και ΛεΜπρόν Τζέιμς, αλλά και του Κέβιν Λοβ στερούν από την ομάδα πρωταγωνιστές, ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν το βάθος για να καλύψουν το κενό. Στα λιγοστά "πλην" είναι η αδυναμία του Κάζενς (του μοναδικού παίκτη με post παιχνίδι) να αμυνθεί σε pick-n-roll καταστάσεις και η έλλειψη καλής χημείας, δεδομένου ότι πρόκειται για ομάδα μιας χρήσης, η οποία στηρίζεται σε πολύ απλές συνεργασίες και αποκλειστικά στο επιθετικό παιχνίδι των σούπερ-σταρ.

Τips

Πώς έφτασε: Πρωταθλήτρια στο Μουντομπάσκετ 2010

Συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα: 17

Καλύτερη θέση: 1η θέση (1954, 1986, 1994, 2010)

Θέση στην παγκόσμια κατάταξη: 1

Οι παίκτες που πρέπει να προσέξετε

Εδώ θα μπορούσε να μπει ολόκληρη η 12άδα. Από τα φιλικά, όμως, έχει φανεί ότι ο Τζέιμς Χάρντεν θα είναι ο παίκτης με τον πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί με τον Στεφ Κάρι, τον Κάιρι Ίρβινγκ και τον Ντέρικ Ρόουζ θα έχουν αναλάβει το δημιουργικό ρόλο, ενώ στους ψηλούς πρωταγωνιστούν το "κτήνος" που ονομάζεται Κένεθ Φαρίντ, αλλά και ο Άντονι Ντέιβις.

Τα φιλικά προετοιμασίας (9)

ΗΠΑ- ΗΠΑ (προπονητικό διπλό) 81-71
ΗΠΑ- Βραζιλία 95-78
ΗΠΑ -Δομινικανική Δημοκρατία 105-62
ΗΠΑ- Πουέρτο Ρίκο 112-86
ΗΠΑ -Σλοβενία

Οι αντίπαλοι στον όμιλο

Το προφίλ της Φινλανδίας

Το προφίλ της Τουρκίας

Το προφίλ της Νέας Ζηλανδίας

Το προφίλ της Δομινικανικής Δημοκρατίας

Το προφίλ της Ουκρανίας

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ