FIBA WORLD CUP

Το προφίλ της Τουρκίας

Το προφίλ της Τουρκίας

Ελάχιστα πράγματα θυμίζουν την Τουρκία του Μπόγκταν Τάνιεβιτς που έφτασε ως τον τελικό του Μουντομπάσκετ, το 2010. Πλέον ο Εργκίν Αταμάν καλείται να ξαναφέρει την εθνική ομάδα στην ελίτ μετά τις τελευταίες αποτυχίες.

Με τον κόουτς στη Γαλατάσαραϊ στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού, οι Τούρκοι έχουν το ταλέντο ωστόσο δεν... εμπνέουν εμπιστοσύνη στις διοργανώσεις μακριά από τη χώρα τους.

Χωρίς τους Χέντο Τούρκογλου, Ενές Καντέρ, με 11 παίκτες από το εγχώριο πρωτάθλημα και μοναδικό ΝΒΑer τον Ομέρ Ασίκ των New Orleans Pelicans, οι Τούρκοι καλούνται να επιστρέψουν στις επιτυχίες μετά το κάζο στο Eurobasket 2013 της Σλοβενίας, εκεί όπου τερμάτισαν στη 17η θέση με απολογισμό μόλις μια νίκη και τέσσερις ήττες.

Εν συνεχεία οι ''γείτονες'' εξασφάλισαν μια εκ των τεσσάρων wild cards κι έτσι θα δώσουν το ''παρών'' στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τέταρτη φορά στην ιστορία τους. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Εργκίν Αταμάν στηρίζει πολλά στο δίδυμο των Πρέλντζιτς, Ακιόλ ενώ οι ''μπαρουτοκαπνισμένοι'' Τουντσερί, Γκονλούμ και Αρσλάν αναμένεται να βοηθήσουν με την εμπειρία τους σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Προπονητής: Εργκίν Αταμάν (48 ετών)

Ο Εργκίν Αταμάν έφτασε με τη Γαλατάσαραϊ ως τους τελικούς του τούρκικου πρωταθλήματος κόντρα στη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (σ.σ. η Γαλατά δεν ''κατέβηκε'' στο 7ο παιχνίδι) και τα προημιτελικά της Euroleague απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Σε συλλογικό επίπεδο έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα Τουρκίας, το Saporta και το EuroChallenge. Τον περασμένο Μάρτιο ανέλαβε επίσημα χρέη χεντ κόουτς στην εθνική Τουρκίας.

Ρόστερ

ΓΚΑΡΝΤ

Νο Όνομα Ηλικία Ύψος Ομάδα
05 Σινάν Γκιουλέρ 30 1.92 Galatasaray (Τουρκία)
06 Μπάρις Ερμίς 29 1.94 Gaziantep (Τουρκία)
10 Κερέμ Τουντσερί 35 1.88 Turk Telekom (Τουρκία)
13 Εντέρ Αρσλάν 31 1.85 Galatasaray (Τουρκία)


ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Νο Όνομα Ηλικία Ύψος Ομάδα
04 Τσέντι Οσμάν 19 2.00 Anadolu Efes (Τουρκία)
07 Τσενκ Ακιόλ 27 1.98 Galatasaray (Τουρκία)
08 Μπάρις Ερσέκ 26 2.08 Karsiyaka (Τουρκία)
09 Εμίρ Πρέλντζιτς 26 2.05 Fenerbache/Ulker (Τουρκία)
12 Κερέμ Γκονλούμ 36 2.09 Anadolu Efes (Τουρκία)

ΣΕΝΤΕΡ

Νο Όνομα Ηλικία Ύψος Ομάδα
11 Ογκούζ Σαβάς 27 2.11 Fenerbache/Ulker (Τουρκία)
15 Φουρκάν Αλντεμίρ 23 2.07 Galatasaray (Τουρκία)
14 Ομέρ Ασίκ 28 2.13 New Orleans Pelicans (NBA)


Μ.Ο. Ηλικίας: 28
Μ.Ο. Ύψους: 2.01

+

Η Τουρκία θα παραταχθεί με παίκτες που έχουν εμπειρία από αγώνες υψηλού επιπέδου, τόσο σε συλλογικό όσο και σε επίπεδο εθνικής ομάδας. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν λογικά διασταυρώνεται με βατό αντίπαλο στη δεύτερη φάση κι έτσι μπορεί να αισιοδοξεί για πρόκριση στα προημιτελικά.

-

Οι Τούρκοι δεν έπεισαν με τις εμφανίσεις τους στα φιλικά προετοιμασίας, γνωρίζοντας έξι ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται η έλλειψη ποιοτικών λύσεων στα γκαρντ, παικτών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά όταν αυτό χρειαστεί.

Τips

Πώς έφτασε: μέσω wild card

Συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα: 3 (2002 - 9η, 2006 - 6η, 2010 - 2η)

Καλύτερη θέση: 2η (2010)

Θέση στην παγκόσμια κατάταξη: 7η

Οι παίκτες που πρέπει να προσέξετε

Οι Ερντέν, Ιλιάσοβα και Καντέρ δεν θα ενισχύσουν την Τουρκία σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, με αποτέλεσμα ο Ομέρ Ασίκ να σηκώσει το βάρος στο ''ζωγραφιστό''. Μάλιστα ο σέντερ των New Orleans Pelicans είναι ο μοναδικός NBAer στο ρόστερ της Τουρκίας! Ηγετικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας του Εργκίν Αταμάν θα έχει ο Εμίρ Πρέλντζιτς.

Τα φιλικά προετοιμασίας (6)

Τουρκία - Βέλγιο 70-74
Τουρκία - Καναδάς 66-72
Τουρκία - Ισπανία 55-77
Τουρκία - Ισπανία 63-70
Τουρκία - Ελλάδα 56-70
Τουρκία - Ελλάδα 72-76


Οι αντίπαλοι στον όμιλο

Το προφίλ της Φινλανδίας

Το προφίλ της Νέας Ζηλανδίας

Το προφίλ της Δομινικανής Δημοκρατίας

Το προφίλ της Ουκρανίας

Το προφίλ των ΗΠΑ

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ