FIBA WORLD CUP

Το προφίλ της Κροατίας

Το προφίλ της Κροατίας

Δεν θα ήταν υπερβολή αυτή η εθνική Κροατίας να θεωρηθεί η πιο γεμάτη, η πιο ισορροπημένη και η πιο ταλαντούχα των τελευταίων ετών. Συνδυάζοντας δύο διαφορετικές γενιές οι Κροάτες καλούνται να ξεπεράσουν τις πρόσφατες βουτιές τους στα ρηχά και να αποτινάξουν την ταμπέλα της ομάδας που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.

Μετά την εποχή των Ντράζεν, Κούκοτς, Ράτζα, Βράνκοβιτς (2η θέση το 1992, 3η θέση το 1994 και το 1995) η Κροατία αγνοεί την όψη ενός μεταλλίου. Η περσινή πορεία (4η θέση στη Σλοβενία) και η πεποίθηση ότι διαθέτουν μια ομάδα με πλούσιο ταλέντο, μικρό μέσο όρο ηλικίας και ανεξάντλητες δυνατότητες, έχουν ανεβάσει (ξανά) τον πήχη για την ομάδα του πρώην "πράσινου" Ρόκο Λένι Ούκιτς και του νυν "κόκκιινου" Όλιβερ Λαφαγιέτ.

Προπονητής:

Μια σταθερή αξία στον κροατικό πάγκο. Αυτή είναι η δεύτερη θητεία του Ρέπεσα που μετά την περίοδο 2005-2009, επέστρεψε το 2012 για να οδηγήσει την ομάδα στην περσινή επιτυχία. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο διεθνές επίπεδο έχοντας εργαστεί σε ευρωπαίκές ομάδες όπως η Μπενετόν, η Ρόμα, η Ουνικάχα, η Φορτιτούντο, η Σλασκ, η Τόφας, αλλά και σε αρκετές κροατικές (Τσιμπόνα, Σπλιτ), όπως η τωρινή ομάδα του η Τσεντεβίτα.

Ρόστερ

ΓΚΑΡΝΤ

Νο Όνομα Ηλικία Ύψος Ομάδα
20 Όλιβερ Λαφαγιέτ 30 1.90 Ολυμπιακός (ΕΛΛ)
11 Κρούνοσλαβ Σιμόν 29 1.97 Κουμπάν (ΡΩΣ)
10 Ρόκο Λένι Ούκιτς 29 1.94 Τσεντεβίτα (Κροατία)
23 Μάριο Χεζόνια 19 2.00 Μπαρτσελόνα (ΙΣΠ)


ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Νο Όνομα Ηλικία Ύψος Ομάδα
24 Λούκα Μπάμπιτς 22 2.01 Τσεντεβίτα (Κροατία)
7 Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς 25 2.04 Μπρούκλιν Νετς (ΝΒΑ)
11 Νταμίρ Μάρκοτα 28 2.09 Μπιλμπάο (ΙΣΠ)
9 Ντάμιαν Ρούντεζ 28 2.07 Ιντιάνα Πέισερς (ΝΒΑ)
8 Ντάριο Σάριτς 20 2.08 Εφές (ΤΟΥ)


ΣΕΝΤΕΡ

Νο Όνομα Ηλικία Ύψος Ομάδα
5 Λούκσα Άντριτς 29 2.02 Αστάνα (ΚΑΖ)
4 Άντε Τόμιτς 27 2.17 Μπαρτσελόνα (ΙΣΠ)
14 Λούκα Ζόριτς 29 2.05 Φενέρμπαχτσε (ΤΟΥ)

Μ.ο. ηλικίας: 26

Μ.ο. ύψους: 2.03

+

Λίγες ομάδες διαθέτουν το μέγεθος της Κροατίας τόσο μέσα στο καλάθι (Τόμιτς, Ζόριτς), όσο και στην περιφέρεια (Μπογκντάνοβιτς, Ρούντεζ, Ούκιτς, Σάριτς). Οι Κροάτες με σταθερό κορμό όλα αυτά τα χρόνια, εξαιρετικούς εκτελεστές, αλλά και μια αξιοσημείωτη ισορροπία μέσα και έξω από το καλάθι, αποτελούν από τις πιο πλήρεις επιθετικές ομάδες σε αυτό το τουρνουά. Για αυτό και αποφάσισαν να πάρουν ως νατουραλιζέ έναν οργανωτικό πλέι-μέικερ σαν τον Λαφαγιέτ του Ολυμπιακού. Επίσης στα "συν" το γεγονός ότι έχουν βάλει αρκετό νέο αίμα (όπως ο Σάριτς και ο Χεζόνια), το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια.

-

Η φράση "ναι αλλά οι Κροάτες είναι... Κροάτες" τα λέει όλα. Από τις πιο underachieving ομάδες της πρόσφατης ιστορίας, παρότι έχουν παραδοσιακά ταλέντο και δυνατότητες, δεν έχουν καταφέρει να κάνουν ακόμη την υπέρβαση, αφού τα χαλούν πάντα στην τελική προσπάθεια, επιδεικνύοντας έλλειψη χαρακτήρα στις δύσκολες στιγμές. Η 4η θέση στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ είναι η καλύτερη τους στιγμή μετά το 1995!

Τips

Πώς έφτασε: Τέταρτη θέση στο Ευρωμπάσκετ

Συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα: 3

Καλύτερη θέση: 3η (1994)

Θέση στην παγκόσμια κατάταξη: 16η

Οι παίκτες που πρέπει να προσέξετε

Ο Άντε Τόμιτς είναι "λεφτά στην τράπεζα" στο low-post, αλλά αυτός που αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του είναι ο Ντάριο Σάριτς, που θα παίξει για πρώτη φορά στη μεγάλη σκηνή. Ένας πληθωρικός φόργουορντ που μπορεί να κάνει τα πάντα στο γήπεδο, από αυτούς που δεν χορταίνεις να βλέπεις. Δεν μπορεί κάποιος να μην αναφέρει σε αυτή την κατηγορία τον σκόρερ Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, αλλά και τον πολύ καλό σουτέρ Ντάμιεν Ρούντεθ που αγωνίζεται στους Πέισερς.

Τα φιλικά προετοιμασίας (9)

Κροατία- Καναδάς 69-64
Κροατία- Καναδάς 74-59
Κροατία -ΠΓΔΜ 69-64
Κροατία- Γαλλία 71-81
Κροατία -Σερβία 83-84
Κροατία- Ελλάδα 68-66
Κροατία- Ισπανία 64-82
Κροατία- Μεξικό 99-74
Κροατία- Λιθουανία

Οι αντίπαλοι στον όμιλο

Το προφίλ της Ελλάδας

Το προφίλ του Πουέρτο Ρίκο

Το προφίλ της Σενεγάλης

Το προφίλ των Φιλιππίνων

Το προφίλ της Αργεντινής

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ