FIBA WORLD CUP

Ο Αντετοκούνμπο και οι άλλοι (19χρονοι)

Ο Αντετοκούνμπο και οι άλλοι (19χρονοι)

Η τάξη των 19χρονων που θα δείτε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν αφορά παιδιά τα οποία επελέγησαν απλά για να... γεμίσουν το ρόστερ, αλλά για να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους (videos).

Κατ' αρχάς, να διευκρινίσουμε ότι οι περιπτώσεις που ακολουθούν, δεν... κερδίζουν και την ηλικιακή μάχη. Δεν είναι οι μικρότεροι σε ηλικία παίκτες που αναμένεται να παρουσιαστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτός ο τίτλος είναι ακόμα "ανοιχτός", γιατί δεν έχουν ολοκληρώσει όλες οι ομάδες τα "κοψίματα" τους.

Βρήκαμε τους έξι εκπροσώπους της... τάξης των 19χρονων, που στην πλειοψηφία τους αναμένεται να κάνουν πολλά περισσότερα από το να υπάρχουν απλά στα ρόστερ. Φυσικά και έχουμε ένα δικό μας παιδί. Μάλιστα, έχει γεννηθεί νωρίτερα από τους υπόλοιπους: τον Δεκέμβριο του 1994, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από το τελευταίο μέλος της λίστας.

06/12/1994 Γιάννης Αντετοκούνμπο (ΕΛΛΑΔΑ)

Δεν χρειάζεται να σας τα λέμε. Τα ξέρετε. Δείτε κάποιες από τις καλύτερες στιγμές του, με το εθνόσημο στο στήθος.

25/02/1995 Μάριο Χεζόνια (Κροατία)

Ήταν συμπαίκτης του Ντάριο Σάριτς, στην ομάδα που παρουσίασε η Zagreb στο Euroleague NIJT του 2011 (το τουρνουά των εφήβων που διεξάγεται στο περιθώριο του Final Four) και πήρε τον τίτλο. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, αναδείχθηκε MVP στο Eurobasket U16! Τον Ιούλιο του 2012 και παρ' ότι στη διάρκεια της σεζόν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον αστράγαλο, τον κάλεσε η Μπαρτσελόνα για να του δώσει συμβόλαιο 3+4, μαζί και την ευκαιρία να γίνει ο εκ των μελλοντικών ηγετών της. Μετά, έπαιξε στο Παγκόσμιο U17, όπου οι Κροάτες τερμάτισαν στην 3η θέση (τους νίκησε στον ημιτελικό, η Αυστραλία του Ντάντε Έξουμ). Ο Χεζόνια είχε αναδειχθεί ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ, με 20.8π., ανά αγώνα και 7 ριμπ., σε 27.75'' κατά μό.

Ο ύψους 2.02 σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ θα κάνει ένα βήμα μπροστά, να καλύψει το κενό που άφησε ο Κώστας Παπανικολάου. Έως τότε θα εκπροσωπεί και την πατρίδα του.

08/04/1995 Τσεντί Οσμάν (Τουρκία)

Γεννήθηκε στην Αχρίδα, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει, αφού από το 2007 ζει στην Τουρκία και ανήκει στην Εφές (αρχικά στην Cedi -τη farmer's team του οργανισμού- και μετά στην Αnadolu). Ήταν ο ηγέτης της γείτονας, στο Eurobasket U18 του 2013, ήταν και ο MVP του Eurobasket U20. Παρένθεση: και στα δυο τουρνουά οι Τούρκοι πάτησαν στην κορυφή της Ευρώπης. Είναι πόιντ γκαρντ, που παίζει και στο "δύο", ύψους 2.02, με την ανάπτυξη να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Πολλώ δε, από τη στιγμή που από τον Οκτώβριο θα τον περιλάβει και ο Ίβκοβιτς.

29/05/1995 Τάι Ουέμπστερ (Νέα Ζηλανδία)

Το τελευταίο φιλικό της Σερβίας, εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν μια καταστροφή. Γενικά, αν σκεφτείτε ότι ο Τζόρτζεβιτς τσακώθηκε με τον Μίτσοφ και τον έδιωξε από το γήπεδο και την ομάδα. Το κακό ολοκληρώθηκε με την ήττα από τη Νέα Ζηλανδία (96-102), που αυτό το απόγευμα είχε για ηγέτη τον γκαρντ του Nebraska. Άνηκε στους κορυφαίους πόιντ γκαρντ, της... τάξης του 2013 και μετά την αποφοίτηση του από το Westlake Boys High School, επέστρεψε στην πατρίδα του για να παίξει με τους Waikato Pistons, στους οποίους έδωσε 18.5π., 4/4 ασίστ και 3.9 ριμπ., ανά αγώνα. Σημείωση: ήταν ο μικρότερος σε ηλικία, αθλητής της λίγκας. Έκανε ντεμπούτο στην εθνική ανδρών, το 2012, όταν ήταν 17 χρόνων και 35 ημερών, για να γίνει ο νεαρότερος Tall Black, στην ιστορία. Έπαιξε στο ΠροΟλυμπιακό και πρόσφερε 13.5π., με 52.5% στα σουτ, ενώ ηγήθηκε των σκόρερ στο ματς με την Ελλάδα (18π.). Ο Κόρεϊ Ουέμπστερ (επίσης διεθνής) είναι αδελφός του.

Δείτε ΕΔΩ το video που ετοίμασαν back home, όταν κέρδισε μια θέση στο φετινό ρόστερ της Νέας Ζηλανδίας.

13/07/1995 Ντάντε Έξουμ (Αυστραλία)

Ήταν στη λίστα με τα καλύτερα prospects, για το ντραφτ του 2014. Αν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες; Προφανώς, αν σκεφτείτε ότι επελέγη από τους Jazz στο Νο5 της διαδικασίας, ενώ αμέσως μετά του έδωσαν συμβόλαιο. Ο 19χρονος combo guard έχει δίδυμη αδελφή (την Τιέρα), οι γονείς του είναι Αμερικανοί, ενώ ο πατέρας του, Σεσίλ έπαιζε μπάσκετ στο University of North Carolina και αναδείχθηκε πρωταθλητής το 1982, ως συμπαίκτης ομάδας που είχε τους Μichael Jordan και James Worthy. Το 1984 επελέγη στο ντραφτ από τους Nuggets (στον ένατο γύρο), ενώ άπαξ και μετακόμισε στην Αυστραλία για δουλειά, δεν ξαναέφυγε.

Ο γιος του (που είναι και το θέμα μας) έπαιξε στο Summer League του Las Vegas με τη Utah. Δείτε κάποιες από τις καλύτερες στιγμές του.

31/12/1995 Μπεχνάμ Γιακχαλί (Ιράν)

Στα περσικά, το όνομα του γράφεται έτσι هنام یخچالی دهکردی. Είναι ο πιο μικρός εκ των 19χρονων που θα δούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο (δεν είναι και ο πιο μικρός παίκτης-αυτός θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο), αφού γεννήθηκε την τελευταία ημέρα του 1995. Ή τουλάχιστον, εκείνη τη μέρα δηλώθηκε η γέννηση του. Είναι παίκτης της Petrochimi Bandar Imam, της ιρανικής λίγκας, ενώ παίζει ως σούτινγκ γκαρντ και σμολ φόργουορντ, υπό τις οδηγίες του Μέμι Μπετσίροβιτς, στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Είναι 1.91 και ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα το 2011. Ως διεθνής, έχει αναδειχθεί δυο φορές πρωταθλητής του Πανασιατικού: το 2012 και το 2014, ενώ το 2013 εκπροσώπησε τη χώρα του στο Παγκόσμιο U19 (το Ιράν τερμάτισε στην 11η θέση και εκείνος είχε 10.6 π., 4 ριμπ. και 1.5 ασίστ ανά αγώνα).

Κατόπιν έρευνας, εντοπίσαμε ΑΥΤΟ το video

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ