FIBA WORLD CUP

Ουκρανία-Τουρκία: 64-58

Ουκρανία-Τουρκία: 64-58

Σπουδαία νίκη - δεύτερη στους ομίλους- για την Ουκρανία που επικράτησε της Τουρκίας (64-58) με απρόσμενους ήρωες τους Μίσουλα και Ζάιτσεφ, που τα έβαλαν όλα!

Αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση έκαναν οι Ουκρανοί, οι οποίοι επικράτησαν της Τουρκίας με 64-58 και πανηγύρισαν τη 2η νίκη τους στο τουρνουά. Όπλο τους αποδείχτηκε η περιφερειακή ευστοχία (10 τρίποντα συνολικά), με τους Μίσουλα (5/8) και Ζάιτσεφ (2) να "καθαρίζουν" στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Οι Τούρκοι από την άλλη δεν τα κατάφεραν σε ένα παιχνίδι που ήταν κλειστό στη μεγαλύτερη διάρκεια του. Βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 36' και δεν επέστρεψαν στη διεκδίκηση της νίκη παρά τις ηρωικές προσπάθειες των Πρέλζιτς και Αρσλάν. Κορυφαίος από τους παίκτες του Αταμάν ήταν ο Ομέρ Ασίκ με 16 πόντους (με 8/10 βολές μάλιστα) και 20 (!) ριμπάουντ.

Πλέον η Τουρκία (1-2) θα διεκδικήσει την πρόκριση στα δύο επόμενα ματς με Φινλανδία και Δομινικανή Δημοκρατία. Οι Ουκρανοί από την άλλη έχουν να παίξουν με τις ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία. Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα και τη γενικότερη κατάσταση στους ομίλους.

Ο αριθμός του αγώνα

Ο Ιχόρ Ζαίτσεφ αποδείχτηκε στον... ήρωα κατά λάθος για τους Ουκρανούς. Ερχόμενος από τον πάγκο στο 32' κατάφερε να σκοράρει και τους 12 πόντους του ως το τέλος του αγώνα, βάζοντας φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην τελική επικράτηση.

Ο πρωταγωνιστής

Μαζί με τον Ζαίτσεφ τον τίτλο του κορυφαίου διεκδικεί και ο Μίσουλα, ο οποίος αναδείχτηκε πρώτης σκόρερ της Ουκρανίας με 19 πόντους. Είχε 5/5 τρίποντα, τα δύο εκ των οποίων σε καθοριστικό σημείο (στα τελευταία 3 λεπτά) όταν οι Τούρκοι έγιναν απειλητικοί.

Ο αγώνας

Με πρωταγωνιστή τον Ασίκ και τους Τούρκους μπροστά στο σκορ κύλησε το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου δεκαλέπτου του αγώνα. Το προβάδισμα δεν το έχασαν από το 3' που ο Αρσλάν διαμόρφωσε το 4-3, δεν μπορούσαν όμως και να ξεφύγουν οι γείτονες μας. Μέχρι το +6 έφτασε η διαφορά ( 6-12 στο 6' από τον Γκιουλέρ), ο Ασίκ έκανε έκανε πάρτι κάτω από τα κάλαθι μαζεύοντας 10 από τα 15 ριμπάουντ των Τούρκων(είχε και 8 πόντους), όμως οι Ουκρανοί δεν το έβαζαν κάτω και με το πρώτο τους τρίποντο στον αγώνα (μέχρι τότε είχαν 0/4), ισοφάρισαν με τον Μισούλα και έκλεισαν την περίοδο στο 13-13.

Η Τουρκία προσπαθούσε να πάρει κεφάλι στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι Ουκρανοί όμως έβρισκαν συνεχώς λύσεις να παραμένουν στο παιχνίδι, μειώνοντας όποτε οι αντίπαλοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν (21-23 από τον Μίσουλα στα 2:31' για το ημίχρονο). Τους βοήθησαν βέβαια και τα πολλά λάθη της γείτονα που είχαν φτάσει τα 8 στο 15'. Οι δύο ομάδες πήγαν τελικά στα αποδυτήρια με τη διαφορά στον πόντο από τον Λίποβι που με buzzer beater έκανε το 25-26 στο τέλος της περιόδου.

Μπαίνοντας στην επανάληψη, τίποτα δεν άλλαξε. Καλάθι καλάθι πήγαιναν οι ομάδες και στο 24' , βρισκόμασταν ακόμα στο ίδιο σημείο όπως και στο ημίχρονο: στο -1 (30-31). Οι Ουκρανοί ήταν αυτοί που τελικά βρήκαν τον τρόπο να δεισδύσουν στην άμυνα του αντιπάλου( όχι δύσκολο αφού τα λάθη των Τούρκων είχαν φτάσει αισίως τα 12). Στα 28:3' και με σερί 5-0 βρέθηκαν στο +5 (41-37 από τον Τουνσέρι), εκμεταλλευόμενοι και την αστοχία των γειτόνων μας στο τρίτο δεκάλεπτο, το οποίο τελικά ολοκληρώθηκε στο 41-39.

Το παιχνίδι παρέμεινε κλειστό - με τους Γκράτσοφ και Ασίκ να δεσπόζουν στις δύο ρακέτες - ως το τελευταίο 4λεπτο όταν οι Ουκρανοί πήραν μια βαθιά ανάσα με τα δύο μεγάλα τρίποντα του Ζάιτσεφ που έδωσε στην ομάδα του τελικά προβάδισμα (56-49). Οι παίκτες του Μάικ Φρατέλο σούταραν με πολύ υψηλά ποσοστά. Χαρακτηριστικό το μεγάλο σουτ του Μίσουλα, που απάντησε στην προηγούμενη "βόμβα" του Πρέζλιτς για να κάνει το 59-52 στο 38'.

Ο άσος της Φενέρ ήταν αυτός που ηγήθηκε της τελικής αντεπίθεσης των Τούρκων σκοράροντας για 3/4 βολές στα 90'' (59-55). Οι Ουκρανοί, ωστόσο, δεν... αστοχούσαν με τίποτα. Βρήκαν στόχο στις δύο κρίσιμες επιθέσεις από μακρινή απόσταση (ξανά με τον Μίσουλα, αλλά και τον Ζάιτσεφ), διατήρησαν το προβάδισμα και έφτασαν στην τελική επικράτηση με 64-58.

Τα δεκάλεπτα: 13-13, 25-26, 41-39, 64-58.

Ουκρανία (Φρατέλο): Πουστοζβόνοφ 4, Τζέτερ 10 (1), Μίσουλα 19 (5), Μικχαΐλιουκ, Λίποβι 7 (1), Νατιάζχκο 4, Ζαμπιρτσένκο 3 (1), Κορνιένκο, Ζάιτσεφ 12 (2), Κράφτσοφ 5.

Τουρκία (Αταμάν): Οσμάν, Γκιουλέρ 3, Ακιόλ 3 (1), Χερσέκ, Πρέλτζιτς 14 (2), Τουντσερί 2, Σαβάς 7, Γκονλούμ 4, Αρσλάν 9 (3), Ασίκ 16.

Οι δηλώσεις:

Εργκίν Άταμαν: "Kατά τη γνώμη μου αρχίσαμε καλά στο σημερινό παιχνίδι. Στο πρώτο μέρος παίξαμε καλά, αλλά είχαμε πρόβλημα κοντά στο καλάθι. Οι Μίσουλα και Ζάιτσεφ σίγουρα μας πλήγωσαν πολύ, ειδικά με τα τρίποντά τους. Η Ουκρανία έπαιξε καλύτερα και μας κέρδισε. Συγχαρητήρια. Δεν θέλαμε να κάνουμε το τελευαταίο φάουλ, γιατί χάναμε με έξι πόντους και κάθε πόντος που δεχόμαστε είναι σημαντικός για τη συνέχεια και την κατάταξη στο γκρουπ".

Μάικ Φρατέλο: "Ήταν δύσκολο παιχνίδι και είμαι χαρούμενος που καταφέραμε και νικήσαμε. Σε σύγκριση με την Τουρκία, η δική μου ομάδα δεν έχει αστέρια. Συνεπώς η νίκη έχει μεγάλη αξία. Ήταν σημαντικό πως οι μπήκανκαλοί παίκτες από τον πάγκο Ζάιτσεφ, Μίσουλα, Πουστοζβόνοφ-. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ανταγωνιστεί την εθνική ομάδα της Τουρκίας, αλλά τώρα ήμασταν έτοιμοι να τους νικήσουμε. Η δύναμη της τουρκικής ομάδας ήταν ιδιαίτερα κάτω από το καλάθι. Ο Ασίκ Ομέρ είχε εξαιρετικά στατιστικά στο πρώτο μισό (θυμίζουμε πως έκανε νταμπλ- νταμπλ 10π και 11ριμπ.). Αργότερα ήμασταν σε θέση να τον ελέγξουμε. Είμαι χαρούμενος για τη νίκη! Θα συνεχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το ματς με τη Νέα Ζηλανδία"

Ουκρανία-Τουρκία: 64-58
Ουκρανία-Τουρκία: 64-58
TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ