FIBA WORLD CUP

Ο Ντίβατς, η Ελλάδα και ο... Μπόγιαν

Ο Ντίβατς, η Ελλάδα και ο... Μπόγιαν

Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς συγκρίνει στο Sport24 τη ''δική'' του Σερβία με αυτήν του Βλάντε Ντίβατς, μιλάει για την Εθνική Ελλάδας και αποκαλύπτει πώς ένιωσε όταν είδε τον… Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς στο βίντεο των Suns!

Σε ηλικία 22 ετών, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς τα έχει (σχεδόν) όλα! Ό,τι ήθελε να έχει, τέλος πάντων, ένας παίκτης που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Παρτίζαν τον Σεπτέμβριο του 2010 κι έχει κατακτήσει ήδη τέσσερα πρωταθλήματα Σερβίας, δύο κύπελλα και ισάριθμες Αδριατικές Λίγκες.

Στο βιογραφικό του δεσπόζει, επίσης, το βραβείο του Rising Star της Euroleague 2013-14 , τον περασμένο Ιούνιο έγινε πικ στο Νο27 του draft από τους Phoenix Suns ενώ λίγο αργότερα είδε τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ να βγάζει από τα ταμεία της περί τα 1.3 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στην Κωνσταντινούπολη .

''Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το μόνο που με νοιάζει αυτή τη στιγμή είναι το παρόν. Και το παρόν της Σερβίας είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο! Νομίζω πως όλοι όσοι σχετίζονται με την εθνική ομάδα έχουν μια αληθινή σχέση με την πατρίδα! Ο Τζόρτζεβιτς, ο Μποντιρόγκα, ο Τομάσεβιτς (σ.σ. αντιπρόεδροι στην ομοσπονδία), όλοι τους είδαν τη Σερβία να πέφτει αγωνιστικά και νιώθουν ότι έχουν μια μεγάλη υποχρέωση. Είμαι χαρούμενος με τη μεταγραφή μου όμως έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ευθύνη'' εξήγησε στο Sport24.gr ο νεαρός Σέρβος γκαρντ λίγο πριν από το δεύτερο φιλικό με τη Νέα Ζηλανδία.

Η Γιουγκοσλαβία των σταρ και η σύγκριση

Οι ''πλάβι'' δεν συνιστούν πλέον απειλή στο σύγχρονο μπάσκετ. Με τη φυγή πολλών εξ αυτών στο ΝΒΑ, η ομοιογένεια χάθηκε και η εθνική ομάδα διαλύθηκε. Ο θρίαμβος στην Ιντιανάπολις το 2002, συνέβη αποκλειστικά επειδή στην ομάδα υπήρχαν ''σύνδεσμοι'' του δοξασμένου παρελθόντος. ''Σειόταν'' ο κόσμος από τις φωνές του Βλάντε Ντίβατς στα αποδυτήρια. Άμα τη αποχώρησή του, το σέρβικο μπάσκετ έγινε ένα ατέλειωτο χάος. ''Διαφορετικές εποχές, διαφορετικοί παίκτες, διαφορετικοί ηγέτες. Εκείνη την εποχή η Γιουγκοσλαβία είχε πολλούς σταρ που ήξεραν ότι η φανέλα της εθνικής είναι σημαντική. Είχαν όλα τα χαρακτηριστικά που έκαναν την ομάδα ξεχωριστή! Πλέον υπάρχει ταλέντο, όλοι οι συμπαίκτες μου δουλεύουν σκληρά αφού ξέρουν πως είναι πολύ σπουδαίο να βάλεις το όνομά σου στη σύγκριση με το παρελθόν και να γράψεις ιστορία'' εξηγεί ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και αποκαλύπτει ότι παράτησε το ποδόσφαιρο για το μπάσκετ στα 10 του χρόνια, μετά το χρυσό μετάλλιο στην Ιντιανάπολις!

Ο Ντίβατς, η Ελλάδα και ο... Μπόγιαν


Ο Μπογκντάνοβιτς ξεκίνησε το μπάσκετ όταν ο Μποντιρόγκα σήκωσε την κούπα στην Ιντιανάπολις!

Πλέον η Σερβία μαθαίνει να κερδίζει

Η Σερβία κατέκτησε την πρώτη θέση σε δύο τουρνουά, αυτά το Πο και του Βελιγραδίου, πριν από το… ατυχές συμβάν με τον Βλάντιμιρ Μίτσοφ και την παρεξήγηση με τον Τζόρτζεβιτς που κόστισε την αποπομπή του φόργουορντ της Γαλατάσαραϊ από την εθνική ομάδα. Πλέον στρέφεται στις υποχρεώσεις της στον Α' όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκεί όπου θα βρει απέναντί της τη διοργανώτρια Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βραζιλία. ''Η Αίγυπτος και το Ιράν έχουν επίσης πολύ καλές ομάδες, αν και οι περισσότεροι μάλλον δεν τις υπολογίζουν πολύ. Κατά τα άλλα, είναι θετικό να κερδίζεις στην προετοιμασία και να φτιάχνεις χαρακτήρα. Μαθαίνεις να κερδίζεις, μετράς τις δυνάμεις σου κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια. Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά. Πέρσι, για παράδειγμα, θυμάμαι πως κερδίσαμε σχεδόν σε όλα τα φιλικά, χάσαμε μόνο από τη Σλοβενία και τη Γαλλία όμως στο Eurobasket 2013 τερματίσαμε έβδομοι!''.

Ο Ντίβατς, η Ελλάδα και ο... Μπόγιαν


Η Σερβία κέρδισε σχεδόν σε όλα τα περσινά φιλικά όμως τερμάτισε 7η στο Eurobasket 2013

Η εικόνα της Ελλάδας μου αρέσει πολύ

Η Εθνική ομάδα ξεκίνησε με νίκη τα φιλικά προετοιμασίας ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Σερβία του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Ο Σέρβος γκαρντ ήταν πρώτος σκόρερ των ''πλάβι'' στο συγκεκριμένο παιχνίδι με 11 πόντους ωστόσο ο Μίτσοφ… αποφάσισε να μην στείλει το ματς στην παράταση, με φάουλ στον Βασιλειάδη ενώ εκείνος είχε ξεχυθεί στον αιφνιδιασμό. Ευστόχησε και στις δυο βολές, ο Μπιέλιτσα δεν πρόλαβε το χρόνο και η Ελλάδα πανηγύρισε τη νίκη. ''Νομίζω ότι το παιχνίδι της Ελλάδας μοιάζει πολύ με το δικό μας. Η Ελλάδα βγάζει πάθος στο παιχνίδι της, έχει ατομικό ταλέντο, παίζει με δύναμη και ταχύτητα όπως ακριβώς και η Σερβία. Βέβαια σε εκείνον τον αγώνα δεν έπαιξαν κάποιοι παίκτες (σ.σ. Πρίντεζης, Καλάθης) ωστόσο η εικόνα της Ελλάδας μου αρέσει πολύ. Νομίζω πως θα έχει καλή πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο". Σε εκείνο το σημείο του υπενθυμίζουμε ότι οι δυο ομάδες ενδέχεται να τεθούν αντιμέτωπες στον δεύτερο γύρο. "Σίγουρα θα γίνει ένα πολύ σπουδαίο παιχνίδι!".

Ο Ντίβατς, η Ελλάδα και ο... Μπόγιαν


Η Ελλάδα βγάζει πάθος στο παιχνίδι της σύμφωνα με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς

Το λάθος στο draft και ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς

Για το τέλος, ''γυρίσαμε'' τον Μπόγκταν Μπογκντάνοβιτς στη βραδιά του draft. Τότε που οι Phoenix Suns επέλεξαν τον 22χρονο Σέρβο γκαρντ στο Νο27 ωστόσο τα πλάνα είχαν άλλον πρωταγωνιστή. Τον… συνεπώνυμό του, Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος έγινε πικ στο Νο31 της διαδικασίας του 2011 όμως είδε ξανά τον εαυτό του στο draft, μετά το λάθος του αμερικάνικου ειδησεογραφικού δικτύου! ''Έγινε ένα μεγάλο, μεγάλο λάθος! Δεν είδα το βίντεο εκείνη τη στιγμή. Μετά μου είπαν ότι έπαιζαν πλάνα του Μπόγιαν! Στη συνέχεια έδωσα συνέντευξη στο ESPN. Μετά από αυτήν, ελπίζω να με έμαθαν (γέλια)!''.

Φωτογραφίες: Dragoslav Zarkovic

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ