FIBA WORLD CUP

Δύο λάτιν πρωταθλήτριες κόσμου!

Δύο λάτιν πρωταθλήτριες κόσμου!

Η τρίτη του Β' Ομίλου Αργεντινή αντιμετωπίζει την δεύτερη του Α' Ομίλου Βραζιλία σε ένα λάτιν ντέρμπι, το οποίο μπορεί να καθηλώσει όσο η ποδοσφαιρική μεταξύ τους αναμέτρηση! Δύο Παγκόσμιες πρωταθλήτριες στα... χαρακώματα.

Η Αργεντινή τερμάτισε στην τρίτη θέση του Β΄Ομίλου πίσω από την Εθνική μας ομάδα και την Κροατία και θα βρει στον δρόμο της στη φάση των "16" την δεύτερη του Α' Ομίλου Βραζιλία.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί αρκετές φορές, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πώς πρόκειται για δύο Παγκόσμιες πρωταθλήτριες, ακόμα και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία τους φορά.

Το μεταξύ τους παιχνίδι μπορεί να καθηλώσει όσο το ποδοσφαιρικό, αφού ρυθμός και ταλέντο υπάρχουν και στις δύο ομάδες. Το κίνητρο είναι τεράστιο, οπότε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι θα δούμε ένα πολύ καλό ματς. Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα ένα - ένα. Η Βραζιλία βρίσκεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων ομάδων της υφηλίου. Φέτος, πάντως θέλει να αποδείξει ότι ο... εφιάλτης που έζησε πέρυσι στο Παναμερικανικό της Βενεζουέλας (έφυγε με 0-4) ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Η αποτυχία στο Παναμερικανικό, λοιπόν είχε ως αποτέλεσμα οι Βραζιλιάνοι να βρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως και η Εθνική μας. Πήραν wild card.

Στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ο Ρούμπεν Μανιάνο, ο οποίος ήταν ο προπονητής των Αργεντινών, όταν έγιναν χρυσοί Ολυμπιονίκες (στην Αθήνα), μαζί τους έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου, το 2002. Στην πρώτη φάση των ομίλων οι Βραζιλιάνοι πήραν την δεύτερη θέση με ρεκόρ 4-1, μοναδική ήττα από την Ισπανία που πήρε την πρώτη θέση, ενώ ακολούθησαν οι Γαλλία, Σερβία και οι Ιράν - Αίγυπτος που αποκλείστηκαν.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι οι Τιάγκο Σπλίτερ, Λιάντρο Μπαρμπόσα και Μαρσέλο Μακάδο που πραγματοποιούν πολύ καλές εμφανίσεις με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος. Η Βραζιλία επικράτησε με 65-63 της Γαλλίας, 81-73 της Σερβίας, 79-50 του Ιράν και διέλυσε με 128-65 την Αίγυπτο.

Πάντα έτοιμη και παθιασμένη...

Από την πλευρά της η Αργεντινή, βρίσκεται στο νούμερο τρία της παγκόσμιας κατάταξης, πραγματοποιώντας τρομερές εμφανίσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να πρωταγωνιστεί σε κάθε διοργάνωση που παίρνει μέρος. Το 2002 πήρε την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο, το 2004 πήρε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2008 το χάλκινο και το 2012 την τέταρτη θέση.

Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικής χημείας που έχουν οι παίκτες μεταξύ τους όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα οι παλιοί σωματοφύλακες (Σκόλα, Πριτζιόνι, Νοτσιόνι, Χέρμαν) έχοντας καβατζάρει ή αγγίζοντας τα 35, προσπαθούν να αποδείξουν ότι η εμπειρία και η προσωπικότητα, μπορεί να κερδίσει τον ενθουσιασμό.

Ο Χούλιο Λάμας έχει συνδέσει τα τελευταία χρόνια το όνομα του με την εθνική Αργεντινής, στην οποία είχε δουλέψει για πρώτη φορά το 1998! Επέστρεψε στον πάγκο των "γκαούτσος" -έστω και ως βοηθός- το 2008 και από το 2010 έχει αναλάβει ξανά τα χρέη του head-coach, διαδεχόμενος τον Σέρχιο Χερνάντεθ. Έχει δουλέψει επί σειρά ετών στην πατρίδα του, την Αργεντινή, αλλά και την Ισπανία (Ταού, Αλικάντε και Ρεάλ). Ασίας (2012, 2014), ενώ το 2013 πανηγύρισε μαζί τους το Πανασιατικό πρωτάθλημα.

Σε αντίθεση με τους Βραζιλιάνους, η Αργεντινή πήρε την τρίτη θέση στους Παναμερικανικούς Αγώνες, κάτι το οποίο πάντως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχία. Και εκείνη έχει καταφέρει να στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια το μακρινό 1950. Σε αυτή την διοργάνωση με τον Λουίς Σκόλα σε ρόλο ηγέτη, αφού λείπει ο Μανού Τζινόμπιλι θέλει να πάει όσο πιο μακριά μπορεί.

Δείτε videos από τα παιχνίδια τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο:

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ