FIBA WORLD CUP

Η παρουσίαση της Κροατίας

Η παρουσίαση της Κροατίας

Η Κροατία παίρνει για τρίτη φορά μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Κροάτες πήραν την τέταρτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και βρέθηκαν στο μεγάλο "ραντεβού"... Διαβάστε αναλυτικά.

Η Κροατία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σλοβενίας τερμάτισε στην τέταρτη θέση και εξασφάλισε την συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.

Η ομάδα του Γιάσμιν Ρέπεσα πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, απέκλεισε την Ουκρανία στα προημιτελικά με 84-72 για να ηττηθεί από τη Λιθουανία στα ημιτελικά με 77-62. Οι Κροάτες τελικά ηττήθηκαν και στον μικρό τελικό από την Ισπανία, καθώς γνώρισαν την ήττα με 92-66.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Κροατία θα πάρει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρώτη ήταν το 1994, όταν μάλιστα κατάφερε να πάρει και την τρίτη θέση που ισοδυναμεί στο χάλκινο μετάλλιο. Από εκεί και πέρα, οι Κροάτες έπρεπε να περιμένουν 16 χρόνια να μπορέσουν να φτάσουν και πάλι σε μία τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επόμενη, λοιπόν παρουσία τους ήταν το 2010, όταν και πήραν την 14η θέση.

Φέτος, λοιπόν θα είναι η τρίτη τους παρουσία, με τους Κροάτες να θέλουν να δώσουν συνέχεια στις καλές τους εμφανίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις. Οι πρώτες τους διακρίσεις είχαν έρθει εκτός από το χάλκινο στο Παγκόσμιο του 1994 με τις τρίτες θέσεις σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματος (1993, 1995), ενώ ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην Ευρώπη όλων των εποχών, ο Ντράζεν Πέτροβιτς αγωνίστηκε με τα χρώματα της χώρας.

Ο Ούκιτς και ο Ρέπεσα...

Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς αποτελεί το σημείο αναφοράς της ομάδας της Κροατίας. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδα. Ο 29χρονος γκαρντ βρίσκεται σε εξαιρετικά ώριμη ηλικία και είναι ο παίκτης που μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στους συμπαίκτες του σε δύσκολα σημεία ενός παιχνιδιού.

Ο Ούκιτς ξεκίνησε την καριέρα του από την ΚΚ Σπλιτ, στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Ταουγκρές (2005-06), ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Πέρασε από Ρόμα, Ράπτορς, Μιλγουόκι, προτού ακολουθήσει μία διετία στη Φενέρμπαχτσε. Τη φετινή χρονιά φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, κατακτώντας το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας.

Στην τεχνική ηγεσία της ομάδας βρίσκεται ο Γιάσμιν Ρέπεσα. Ο Ρέπεσα έχει γεννηθεί το 1961, ενώ έχει κατακτήσει τέσσερα εγχώρια πρωταθλήματα Κροατίας (1996, 1007, 2002, 2012). Παράλληλα, έχει στεφθεί πρωταθλητής Τουρκίας (2 φορές, 1999, 2000) και μία φορά πρωταθλητής Ιταλίας με τη Φορτιτούντο Μπολόνια το 2005. Με την εθνική ομάδα της Κροατίας έχει καταφέρει να τερματίσει τρεις φορές στην έκτη θέση, σε δύο Ευρωμπάσκετ (2007, 2009) και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

FIBA World Cup

Έτος Χώρα Θέση Αγώνες Νίκες Ήττες
1994 Καναδάς 8 7 1
2010 Τουρκία 14η 6 2 4
2014 Ισπανία
TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ