ΜΠΑΣΚΕΤ

Σούπερ σταρ ετών 17, η Βαντέεβα

Σούπερ σταρ ετών 17, η Βαντέεβα

Η Μαρία Βαντέεβα δεν είναι ένα ακόμη ταλέντο. Είναι το ταλέντο! Το Sport24.gr παρουσιάζει τη 17χρονη σέντερ Ρωσίας στο Eurobasket Γυναικών. Ποια η "σχέση" της με την Μαριέλλα Φασούλα (video).

Έχουμε δει και διαβάσει πολλές φορές διθυράμβους για ταλεντάκια που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να παίξουν στο υψηλότερο επίπεδο. Για παίκτες που έχουν όλα τα φόντα να κάνουν αίσθηση στα επόμενα χρόνια, κυρίως γιατί έχουν κατάλληλη "βάση" για να τα καταφέρουν. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσε να βάλει κάποιος τη Μαρία Βαντέεβα (στη φωτό με το Νο7). Αν η 17χρονη σέντερ δεν πραγματοποιούσε τόσο καλές εμφανίσεις στο Eurobasket Γυναικών, που διεξάγεται αυτή την περίοδο σε Ουγγαρία και Ρουμανία.

Βλέπετε, η νεαρή παίκτρια έχει δείξει την τελευταία διετία πως... το έχει. Σε αυτό το Eurobasket όμως απέδειξε πως δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ για να μάθουμε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει. Είναι ικανή να βάλει το δικό της λιθαράκι στην πορεία της Ρωσίας προς την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Με 8.6 πόντους και 4.6 πόντους ανά παιχνίδι άλλωστε, δεν θα λέγαμε πως είναι αμελητέα ποσότητα για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας της. Για την ακρίβεια, είναι μία από τις παίκτριες στις οποίες στηρίζεται ο Ανατόλι Μίσκιν, ο οποίος δείχνει να μην λογαριάζει την ηλικία και τη φυσιολογική απειρία της.

Απειρία είπαμε; Εντάξει, σε σχέση με τις περισσότερες επαγγελματίες του Eurobasket είναι λογικό να έχει λιγότερες εικόνες και παραστάσεις, αλλά -αν το σκεφτεί κανείς- δεν υπάρχουν πολλά κορίτσια που πριν ενηλικιωθούν έχουν εμπειρίες από το Eurocup. Εκεί όπου, παρεμπιπτόντως, μέτρησε 7.1 πόντους και 4.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο τη φετινή αγωνιστική περίοδο -με τη φανέλα της Σπαρτάκ Μόσχας Περιχώρων.

Κάπου εδώ πρέπει να σας πούμε πως στη ρωσική ομάδα βρίσκεται (ήδη) κοντά μια δεκαετία, αφού ήταν 8 ετών όταν άρχισε να μπιστάει τη μπάλα του μπάσκετ για πρώτη φορά. Κι αν στην αρχή ήταν ασαφές το που μπορεί να φτάσει, η παρουσία της Άννα Αρχίποβα Φον Καλμάνοβιτς αρκούσε για να καταδείξει πως το ταβάνι της είναι πολύ ψηλά.

Με την προπονήτρια και πρόεδρο των Ρώσων να είναι δίπλα της εξ αρχής (με διττό ρόλο), η εξέλιξή της ήταν ραγδαία. Γι αυτό εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα από το πέρσι, αν και ήταν μόλις 15 ετών. Αυτό ίσως αποτέλεσε το εφαλτήριο για την "εκτόξευσή" της, μιας και στο περσινό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των Κορασίδων, είχε 17.9 πόντους και 16.2 ριμπάουντ.

Με την παρουσία της στα παρκέ της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας να είναι κάτι παραπάνω από έντονη, δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για τα πλάνα που έχει η Σπαρτάκ Μόσχας Περιχώρων εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Λογίζεται ήδη ως η βασική σέντερ των Ρώσων για τη νέα χρονιά, με τους ανθρώπους της ομάδας να μην έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό σχετικά με το ρίσκο που καλούνται να πάρουν.

Ρίσκο είπατε; Στη Ρωσία μόνο έτσι δεν το βλέπουν. Κι η ίδια πάντως δείχνει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη που υπάρχει προς το πρόσωπό της. Σε τέτοιο βαθμό που ούτε καν μπαίνει σε διαδικασία συζήτησης των υποτροφιών που της προσφέρονται -κατά δεκάδες- από κολέγια της Αμερικής. Έχει πάρει την απόφασή της, η οποία αφορά την παραμονή στην Σπαρτάκ Μόσχας Περιχώρων για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κι από εκεί θα επιδιώξει να βρει θέση στο WNBA. Μακρινό σενάριο μεν, αλλά καθόλα πραγματοποιήσιμο, αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα πορεία της.

Η σημασία των γονιδίων

Αν αναρωτιέστε πως γεννήθηκε ένα τόσο μεγάλο ταλέντο, θα σας ενημερώσουμε πως τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα της έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετ. Ο Αλεξέι Βαντέεφ υπηρέτησε επί σειρά ετών την ΤΣΣΚΑ, όντας μάλιστα παρών στο παιχνίδι της "ομάδας του στρατού" με τον Ολυμπιακό, το 1995. Τότε που οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να παραταχθούν με μόλις πέντε παίκτες, εξαιτίας της δηλητηρίασης που είχαν υποστεί οι περισσότεροι παίκτες της ΤΣΣΚΑ.

Κάπως έτσι τέθηκε αντιμέτωπος με τον Παναγιώτη Φασούλα, η κόρη του οποίου επίσης συμμετέχει στο φετινό Eurobasket. Η Μαριέλλα με τη Μαρία ήταν αντίπαλες μάλιστα στο φιλικό που έδωσε η Εθνική ομάδα με τη Ρωσία, στα πλαίσια της προετοιμασίας των δύο ομάδων για το Eurobasket. Συνέδεσαν έτσι, το... παρελθόν των μπαμπάδων τους με το δικό τους μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ