ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Γ. Βασιλακόπουλος στο Sport24.gr για τις αλλαγές της FIBA

Ο Γ. Βασιλακόπουλος στο Sport24.gr για τις αλλαγές της FIBA

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, αναλύει στο Sport24.gr τις αλλαγές της ΦΙΜΠΑ (επαναφορά προκριματικών, Ευρωμπάσκετ κάθε τέσσερα χρόνια κ.λπ.) και θυμίζει: "Πριν από χρόνια το ποδόσφαιρο αντέγραψε το μπάσκετ σε αρκετά θέματα, εμείς τι κάναμε αντίστοιχα ; Τίποτα".

"Το μπάσκετ είχε βαλτώσει και έπρεπε να ταραχθούν τα νερά. Οι αλλαγές αυτές ήταν επιβεβλημένες και προβλέπω ότι θα περάσουν πολύ νωρίτερα από το 2014, με έκτακτο κεντρικό συμβούλιο το 2013" ήταν τα πρώτα λόγια του.

Και συνέχισε λέγοντας: "Πριν από χρόνια το ποδόσφαιρο αντέγραψε το μπάσκετ σε αρκετά θέματα, εμείς τι κάναμε αντίστοιχα ; Τίποτα. Αντέγραψε τους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ, το 1992-93 όπου το μπάσκετ τους είχε εφαρμόσει από το 1988 με το πρώτο φάιναλ φορ.

Πήρε επίσης τα προκριματικά των εθνικών ομάδων, δύο αγώνες σε μια εβδομάδα ανά διαστήματα, τα οποία είχε το μπάσκετ πολύ καιρό νωρίτερα και τα κατήργησε. Είναι πολύ σωστό που επανήλθαν τα προκριματικά καθώς για θυμηθείτε πόσα χρόνια έχουμε να δούμε την εθνική μας ομάδα σε επίσημο παιχνίδι στην Ελλάδα ;" λέει ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ, και έχει δίκιο δεδομένου ότι τα τελευταία επίσημα ματς τους αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος επί ελληνικού εδάφους ήταν για το προολυμπιακό του 2008 !

Ένα άλλο κομβικό σημείο είναι φυσικά το γεγονός ότι τα Ευρωμπάσκετ θα γίνονται πλέον ανά τετραετία, όπως ισχύει φυσικά από την πρώτη στιγμή στο ποδόσφαιρο.

"Θα σας θυμίσω ότι τόσο η Σλοβενία που έχει αναλάβει το Ευρωμπάσκετ του 2013 όσο και η Ουκρανία που έχει την αντίστοιχη διοργάνωση του 2015 αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Εδώ σκέφτονταν κάποια στιγμή να δίνουν το Ευρωμπάσκετ σε τέσσερις χώρες και σε κάθεμία να γίνεται ένας όμιλος. Αυτά είναι γελοία πράγματα και θα ήταν το τέλος του μπάσκετ.

Αντίθετα τώρα θα υπάρχει οργανωμένο καλεντάρι, όπου και οι παίκτες θα έχουν μεγαλύτερη ξεκούραση και θα μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, αλλά θα είναι και πιο βατό να βρίσκεται μια διοργανώτρια χώρα ανά τετραετία. Επίσης σε κάθε χώρα οι φίλαθλοι θα βλέπουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την εθνική τους ομάδα από κοντά" επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΟΚ που είχε προτείνει πέρυσι τέτοια εποχή το συγκεκριμένο σχέδιο στο κεντρικό συμβούλιο της Γενεύης.

"Επιτέλους πρέπει να υπάρξει και ένα ενιαίο κέντρο αποφάσεων. Δεν μπορεί να υπάρχουν 7-8 παραρτήματα της ΦΙΜΠΑ και να κουτουλάνε μεταξύ τους. Το ίδιο και στη διαιτησία για να μην βλέπουμε διαφορετικά σφυρίγματα ανάλογα από πια ήπειρο είναι ο ρέφερι, κάτι που πληρώσαμε και εμείς στη Βενεζουέλα, παρά τα δικά μας λάθη.

Είναι ώρα να έχουμε μια ομογενοποίηση του μπάσκετ στα βασικά θέματα και ακόμα και το ΝΒΑ κάποια στιγμή μπορεί να ενσωματώσει ορισμένα θέματα, ώστε το μπάσκετ να πλησιάζει όλο και περισσότερο σε μια ενιαία μορφή, που διευκολύνει και τους φιλάθλους στην κατανόηση των κανονισμών" κατέληξε ο Γιώργος Βασιλάκόπουλος που προέβλεψε ότι θα περάσουν όλα νωρίτερα σε έκτακτο κεντρικό συμβούλιο το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ