ΜΠΑΣΚΕΤ

"Έσβησε" ο Αλεξάντερ Μπέλοφ

"Έσβησε" ο Αλεξάντερ Μπέλοφ

Σαν σήμερα (3/10/78) πριν από 33 χρόνια ο Αλεξάντερ Μπέλοφ, σκόρερ του "χρυσού" καλαθιού στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ "έσβησε" ξαφνικά! Το Sport24.gr θυμάται (vid. & picts).

Πολλές φορές μερικά δευτερόλεπτα φαίνεται ότι αρκούν για να μείνει το όνομα κάποιου ανεξίτηλο στην ιστορία. Τρανό παράδειγμα ο Αλεξάντερ Μπέλοφ.

Ο Σοβιετικός διεθνής απεβίωσε σαν σήμερα στις 3 Οκτωβρίου του 1978 από μία σπάνια ασθένεια (σάρκωμα στην καρδιά), έχοντας όμως προλάβει να χαρίσει ένα χρυσό μετάλλιο στη χώρα του...

Το μακρινό πλέον 1972 η Γερμανία ήταν η οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους φιλοξενούσε για πρώτη φορά μετά το 1936 στο Βερολίνο. Εκείνη τη σεζόν, λοιπόν στο Μόναχο η Δυτική Γερμανία οργάνωσε τους Ολυμπιακούς σε μία προσπάθεια να δείξει το νέο προφίλ της χώρας.

Όλοι, όμως θα θυμούνται τη συγκεκριμένη διοργάνωση για τον τελικό του τουρνουά μπάσκετ μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ. Τον τελικό των 3 δευτερολέπτων, ένα από τα πιο ιστορικά παιχνίδια της ιστορίας...

"Έσβησε" ο Αλεξάντερ Μπέλοφ

Στο ματς οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ για σχεδόν ολόκληρη την αναμέτρηση. Ο Νταγκ Κόλινς από πλευράς Αμερικανών ευστόχησε σε δύο βολές, σημειώνοντας το 49-50 για τις ΗΠΑ. Η μπάλα στη συνέχεια περνάει στην κατοχή των Σοβιετικών, οι οποίοι πάντως δεν κάνουν καλή επαναφορά, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αρχίσουν τα πανηγύρια.

Ο διαιτητής, όμως του τελικού είχε σφυρίξει πριν γίνει η επαναφορά από την ομάδα του Αλεξάντερ Γκομέλσκι. Η μπάλα, λοιπόν θα βρεθεί εκ νέου στα χέρια των Σοβιετικών και το χρονόμετρο θα γυρίσει στο ένα δευτερόλεπτο.

Η Σοβιετική Ένωση κάνει την επαναφορά, αλλά η κόρνα της λήξης ακούγεται την ώρα που είχε δοθεί η πάσα. Για ακόμα μία φορά η φάση είναι σαν να μην έγινε, ενώ ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ουίλιαμ Τζόουνς γυρίζει το χρονόμετρο στα τρία δευτερόλεπτα.

"Έσβησε" ο Αλεξάντερ Μπέλοφ

Έτσι, αυτή την φορά η πάσα στον Ιβάν Εντέσκο βρίσκει στόχο. Ο Αλεξάντερ Μπέλοφ την πιάνει στον αέρα και την αφήνει στο καλάθι των Αμερικανών, διαμορφώνοντας το τελικό 51-50! ΟΙ ΗΠΑ δεν δέχτηκαν να πάρουν το ασημένιο μετάλλιο, την ώρα που η Σοβιετική Ένωση έγραφε ιστορία.

Ο Αλεξάντερ Μπέλοφ, ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον συμπαίκτη του και μεγάλο Σοβιετικό παίκτη Σεργκέι Μπέλοφ δοξάστηκε όσο κανένας, ενώ η Σοβιετική Ένωση σταμάτησε τις ΗΠΑ που είχε ήδη εφτά χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένας από τους μεγάλους...

Ο Μπέλοφ γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου το 1951 στο Λένινγκραντ (νυν Αγία Πετρούπολη) και απεβίωσε ξαφνικά στις 3 Οκτωβρίου του 1978 σε ηλικία μόλις 27 ετών από μία σπάνια ασθένεια (σάρκωμα στην καρδιά). Αποτέλεσε το μεγάλο αστέρι της Σπαρτάκ Λένινγκραντ, κατακτώντας το πρωτάθλημα το 1975, ενώ βρέθηκε και σε τρεις τελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1971, 1973, 1975) και κατέκτησε τους δύο τελευταίους.

"Έσβησε" ο Αλεξάντερ Μπέλοφ

Με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, κατέκτησε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο και το χάλκινο στο Μόντρεαλ το 1976. Στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1974 στο Πουέρτο Ρίκο και πήρε το χάλκινο το 1970 στη Λουμπλιάνα. Στη συλλογή του υπήρχαν και δύο χρυσά σε Ευρωμπάσκετ (1969 Ιταλία, 1971 Δυτική Γερμανία), αλλά και ένα ασημένιο (1875 Γιουγκοσλαβία).

Η πορεία του και η αξία του στον χρόνο ήταν εγνωσμένη. Τα τρία δευτερόλεπτα στον τελικό του 1972, όμως αρκούσαν για να δημιουργήσουν τον δικό του μύθο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ