EUROLEAGUE

Ζούμε στην εποχή του ελληνικού (προπονητικού) λόμπι

Ζούμε στην εποχή του ελληνικού (προπονητικού) λόμπι

Από το 2000 κι έπειτα, φέτος θα είναι η πρώτη φορά που η ελληνική προπονητική σχολή θα αποτελέσει τον κανόνα στην EuroLeague. Για όσους έχουν αμφιβολίες, υπάρχουν οι αριθμοί...

Από την εποχή που κυριαρχούσε η άποψη πως στο ευρωπαϊκό μπάσκετ κυριαρχεί το σερβικό (προπονητικό) λόμπι μέχρι σήμερα έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια. Η καθεστηκυία τάξη διαφοροποιήθηκε, σταδιακά είδαμε την ελληνική προπονητική σχολή να μεγαλώνει έως ότου φτάσει στο σημείο να έχει από δύο εκπροσώπου της στα δύο τελευταία Final Four.

Φέτος μάλιστα, ο στόχος που υπάρχει είναι ένας και σαφής: να γίνει το 4/4, ήτοι να βρεθούν στην Κωνσταντινούπολη ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Μπαρτσελόνα. Αυτές είναι οι τέσσερις ομάδες που προπονητικά συγκεντρώνουν τα ελληνικά βλέμματα, με τις ευχές όλων να τις συνοδεύουν με έναν κοινό σκοπό: να καταλήξει το τρόπαιο της EuroLeague σε ελληνικά χέρια.

Το ελληνικό προπονητικό καρέ είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς πως στη διάρκεια της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης έχουμε ζήσει εποχές όπου εκπρόσωποι της δικής μας σχολής δεν υπήρχαν σε κάποιον πάγκο. Όπως το 2002-'03, όταν δεν βρισκόταν κάποιο "δικό μας" παιδί στην άκρη του πάγκου μιας εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης.

Παρεμπιπτόντως, η EuroLeague ξεκίνησε το 2000 με τα γαλανόλευκα χρώματα να έχουν τρεις παρουσίες σε τεχνική ηγεσία. Ο Αργύρης Πεδουλάκης (με το Περιστέρι) είναι αυτός που συνδέει το τότε με το τώρα, αφού οι Ηλίας Ζούρος (τότε με Ολυμπιακό) και Κώστας Φλεβαράκης (τότε με ΠΑΟΚ) δεν βρίσκονται φέτος στη διοργάνωση. Ο πρώτος πάντως μέτρησε στην πορεία κι άλλες συμμετοχές, τόσο με την Αναντολού Εφές όσο και με τη Ζάλγκιρις.

Επί τη ευκαιρία, να σας πούμε -για όσους τυχόν δεν το γνωρίζετε- πως ο ευρωπαϊκός πάγκος που είχε τους περισσότερους εκπροσώπους της ελληνικής σχολής είναι αυτός της τουρκικής ομάδας, στον οποίο έχει θητεύσει επίσης ο Βαγγέλης Αγγέλου, για κάτι λιγότερο από ένα εξάμηνο. Από εκεί και πέρα, ο Φώτης Κατσικάρης έχει βρεθεί στην EuroLeague ως προπονητής της ΑΕΚ και της Μπιλμπάο, ο Αργύρης Πεδουλάκης με Περιστέρι και Παναθηναϊκό, ενώ ο πρώτος σε αυτή την κατηγορία (μπροστά από τον Ηλία Ζούρο, που έχει εργαστεί σε τρεις ομάδες) είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο Έλληνας τεχνικός που κατέκτησε πρώτος το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει βρεθεί στην EuroLeague με το Μαρούσι, τον Ολυμπιακό, τη Λοκομοτίβ Κουμπάν και την Μπαρτσελόνα. Διαφορετικές συνθήκες, καταστάσεις και εμπειρίες, με τους "μπλαουγκράνα" να του εμπιστεύονται αυτό το καλοκαίρι το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης του ρόστερ και της επιστροφής στην κορυφή της Liga Endesa και της EuroLeague.

Για να επιστρέψουμε όμως στο βασικό ζητούμενο, θα επισημάνουμε το πλέον σημαντικό: φέτος τα "δικά μας" παιδιά αποτελούν το 25% των προπονητών της EuroLeague, ή αν προτιμάτε το 1/4. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που διαφοροποιήθηκε η διοργάνωση (το 2000). Μόλις δύο χρονιές είχαμε το απόλυτο "μηδέν" σε εκπροσώπους (το 2002-'03 και το 2006-'07), ενώ από το 2011-'12 έχουμε μίνιμουμ δύο συμμετοχές.

Πιο αναλυτικά:

Σεζόν Όνομα Ομάδα
2000-'01 Αργύρης Πεδουλάκης Περιστέρι
Ηλίας Ζούρος Ολυμπιακός
Κώστας Φλεβαράκης ΠΑΟΚ
2001-'02 Αργύρης Πεδουλάκης Περιστέρι
2002-'03 - -
2003-'04 Φώτης Κατσικάρης ΑΕΚ
2004-'05 Φώτης Κατσικάρης ΑΕΚ
2005-'06 Λευτέρης Κακιούσης ΑΕΚ
2006-'07 - -
2007-'08 Γιώργος Μπαρτζώκας Μαρούσι
Παναγιώτης Γιαννάκης Ολυμπιακός
2008-'09 Παναγιώτης Γιαννάκης Ολυμπιακός
2009-'10 Παναγιώτης Γιαννάκης Ολυμπιακός
2010-'11 Ηλίας Ζούρος Ζάλγκιρις
2011-'12 Φώτης Κατσικάρης Μπιλμπάο
Ηλίας Ζούρος Αναντολού Εφές
2012-'13 Αργύρης Πεδουλάκης Παναθηναϊκός
Γιώργος Μπαρτζώκας Ολυμπιακός
2013-'14 Αργύρης Πεδουλάκης Παναθηναϊκός
Φραγκίσκος Αλβέρτης Παναθηναϊκός
Γιώργος Μπαρτζώκας Ολυμπιακός
Βαγγέλης Αγγέλου Αναντολού Εφές
2014-'15 Γιάννης Σφαιρόπουλος Ολυμπιακός
Δημήτρης Ιτούδης ΤΣΣΚΑ Μόσχας
2015-'16 Γιώργος Μπαρτζώκας Λοκομοτίβ Κουμπάν
Γιάννης Σφαιρόπουλος Ολυμπιακός
Δημήτρης Ιτούδης ΤΣΣΚΑ Μόσχας
2016-'17 Γιώργος Μπαρτζώκας Μπαρτσελόνα
Αργύρης Πεδουλάκης Παναθηναϊκός
Δημήτρης Ιτούδης ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Γιάννης Σφαιρόπουλος Ολυμπιακός
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ