EUROLEAGUE

Τζάστιν Ντέντμον: Γεννημένος MVP

Τζάστιν Ντέντμον: Γεννημένος MVP

Ποιος είναι ο Τζάστιν Ντέντμον, ο πλέι μέικερ που κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της 5ης αγωνιστικής; Ποια είναι η πορεία της καριέρας του; Το Euroleague Greece αναλύει τον ύψους 1μ.83 Αμερικανό γκαρντ.

Δεν έγινε ντραφτ, δεν "έπιασε" στο ΝΒΑ, όμως στην θητεία του στην D-League κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και αναδείχθηκε MVP της σεζόν 2011-2012! Ο Τζάστιν Ντέντμον προσαρμόζεται σιγά σιγά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και αφήνει υποσχέσεις για ακόμη πιο εντυπωσιακή συνέχεια.

Το όνομά του δεν λέει πολλά στους λάτρεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Τζάστιν Ντέντμον είναι ένας Αμερικανός άγνωστος στο ευρύ κοινό, όμως το γεγονός ότι κέρδισε τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της πέμπτης αγωνιστικής στην Euroleague, δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Όπως δεν μπορούν να είναι τυχαία και τα στατιστικά του ή η πορεία του στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ. Ναι, ο 28χρονος Ντέντμον έχει αφήσει το στίγμα του στην D-League και σιγά σιγά αρχίζει να εκτοξεύει τις μετοχές του και στα μέρη μας.

Τζάστιν Ντέντμον: Γεννημένος MVP
2012 NBAE

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1985 στο Carbondale, μια μικρή σχετικά πόλη του Illinois, την οποία σφυροκοπούν για περίπου 50 μέρες ετησίως καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι. Ο Ντέντμον λατρεύει την πατρίδα του, έπαιξε στο Carbondale High School και στην συνέχεια μετακόμισε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον, ώστε να παίξει για τέσσερα χρόνια στο ομώνυμο Πανεπιστήμιο με την φανέλα των Huskies. Το καλοκαίρι του 2009 ήλπιζε ότι κάποια από τις 30 ομάδες του ΝΒΑ θα του δώσει την ευκαιρία να γίνει επαγγελματίας, όμως στο Draft εκείνου του Ιούνη, δεν άκουσε το όνομά του.

Τζάστιν Ντέντμον: Γεννημένος MVP

Πρωταθλητής και MVP στην D-League, γνωστός και στην Ευρώπη

Απογοητευμένος από το... σνομπάρισμα, έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι και κατέληξε στο φιλόξενο για κάθε Αμερικανό μπασκετμπολίστα Ισραήλ. Έπαιξε στην Χάποελ Αφούλα και την επόμενη σεζόν (2010-2011) βρέθηκε μεταξύ D-League (Texas Legends, 19.1 πόντοι, 51.7% στα δίποντα, 43% στα τρίποντα, 3.5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1.4 κλεψίματα ανά 35 λεπτά συμμετοχής σε σύνολο 50 αγώνων), Βενεζουέλας (Toros de Aragua) και Δομινικανής Δημοκρατίας (Cocolos). Κι αν το ταξίδι του σας φαίνεται "τρελό", περιμένετε. Η συνέχεια είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή και η καθημερινότητά του ακόμη πιο "γεμάτη".

Την περίοδο 2011-2012 ο Ντέντμον επέστρεψε στην αναπτυξιακή λίγκα, φόρεσε την φανέλα των Austin Toros και περίμενε την ευκαιρία του για να παίξει στο ΝΒΑ. Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν (22.9 πόντοι, 49% στα δίποντα, 43% στα τρίποντα), 3.7 ριμπάουντ, 5.5 ασίτ, 1.6 κλεψίματα ανά 37.3 λεπτά συμμετοχής σε 40 αγώνες), κατέκτησε το Πρωτάθλημα και κέρδισε δυο δεκαήμερα συμβόλαια. Το πρώτο του το έδωσαν οι Spurs και το δεύτερο οι Raptors. Στο τέλος της σεζόν επέστρεψε στην Ευρώπη και βοήθησε την Αρμάνι Μιλάνο. Την επόμενη σεζόν βρέθηκε μεταξύ D-League (Austin Toros, Texas Legends) - NBA (Dallas Mavericks) και Πουέρτο Ρίκο (Capitanes de Arecibo), πριν βρει στέγη στην "κρύα" Λιθουανία και την Ζαλγκίρις.

Τζάστιν Ντέντμον: Γεννημένος MVP

Η εμπειρία της Euroleague και η σούπερ εμφάνιση απέναντι στην Μπάμπεργκ

Η ομάδα του Κάουνας του προσέφερε συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν και ο Ντέντμον που δεν κατάφερε να κλείσει μια καλή συμφωνία μετά τα Summer Leagues του ΝΒΑ, πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Η Euroleague είναι γι' αυτόν μια καλή ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να κάνει το καλοκαίρι του 2014 το επόμενο βήμα. Δύσκολα θα επιστρέψει στο ΝΒΑ και αν επιστρέψει, δεν θα βρει σημαντικό ρόλο. Γιατί, λοιπόν, να μην "φτιάξει" το όνομά του στην Ευρώπη; " Καλύτερα πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη" δεν λένε;

Από τις 30άρες και τις 40άρες στην D-League, o Ντέντμον έπρεπε να προσαρμοστεί σε ένα άλλο στυλ παιχνιδιού. Ξεκίνησε την χρονιά υποτονικά (είχε 9 πόντους απέναντι στην Ρεάλ και 8 απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο με 2/10 σουτ), όμως όσο περνάει ο καιρός, τόσο καλύτερος γίνεται. Στο ματς με την Στρασμπούρ είχε 15 πόντους με 3/4 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 24 λεπτά, ενώ εναντίον της Εφές έγραψε 14 πόντους με 4/8 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κλεψίματα. Κάπως έτσι βρήκε ρυθμό και στον αγώνα με την Μπάμπεργκ έκανε πράγματα και θαύματα .

Τζάστιν Ντέντμον: Γεννημένος MVP

Απέναντι στους Γερμανούς, ο Ντέντμον σκόραρε 24 πόντους με 2/4 δίποντα, 6/6 τρίποντα (!) και 2/2 βολές, ενώ κατέβασε 2 ριμπάουντ, μοίρασε 9 τελικές πάσες και έκανε 2 κλεψίματα σε κάτι λιγότερο από 27 λεπτά συμμετοχής. Η εμφάνισή του ήταν τόσο καλή, που του έδωσε 32 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης και μαζί το βραβείο του MVP της 5ης αγωνιστικής. Μετά από πέντε αγώνες ο ύψους 1μ.83 πλέι μέικερ έχει 14 πόντους με 42.9% στα δίποντα (9/21), 62.5% στα τρίποντα (15/24) και 87.5% στις βολές (7/8), μαζί με 2.6 ριμπάουντ, 4.2 ασίστ, 1.4 κλεψίματα, αλλά και 3.6 λάθη ανά 27:24 συμμετοχής. Έχει τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην διοργάνωση, είναι δεύτερος σε ποσοστό ευστοχίας από τα 6μ.75, δεύτερος στα λάθη, ένατος σκόρερ και 13ος πασέρ και 14ος κλέφτης.

Τζάστιν Ντέντμον: Γεννημένος MVP

Δεύτερος, πίσω από τον... προπονητή του!

Για την ιστορία, τα 6/6 τρίποντα του Αμερικανού απέναντι στην Μπάμπεργκ είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση (σε απόλυτο ποσοστό) στην ιστορία της Euroleague. Ποια είναι η κορυφαία; Τα 9/9 που είχε ο προπονητής του Ντέντμον, ο Σαούλιους Στομπέργκας στις 4 Απριλίου του 2001 στο ΟΑΚΑ, σε αγώνα απέναντι στην ΑΕΚ, όταν είχε συνολικά 39 πόντους μαζί με ακόμη 4/4 δίποντα και 4/5 βολές σε 34:29 συμμετοχής.

Για σχόλια και ανταλλαγή απόψεων, ακολουθήστε μας στο Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ