EUROLEAGUE

Τα "διαμαντάκια" της Euroleague

Τα "διαμαντάκια" της Euroleague
SRDJAN STEVANOVIC/STARSPORTPHOTO ©

Ποιοι είναι οι 10 πιτσιρικάδες που βρίσκονται στο στόχαστρο των σκάουτερ του NBA; Το Euroleague Greece βρήκε αυτούς που "παίζουν" δυνατά για την κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Ανέκαθεν η Ευρώπη ήταν ο "παράδεισος" των σκάουτερ του ΝΒΑ, οι οποίοι αναζητούσαν ταλαντούχους πιτσιρικάδες, "ψημένους" στον ανταγωνισμό. Δεκάδες παίκτες έφυγαν από τα μέρη μας για να δοκιμάσουν την τύχη τους στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, πολλοί από αυτούς καθιερώθηκαν και δικαίωσαν τις προσδοκίες.

Ανθρωποι ταξιδεύουν συνεχώς στις χώρες της ηπείρου για να "τσεκάρουν" περιπτώσεις που τους απασχολούν, γεμίζουν μπλοκάκια με σημειώσεις και προετοιμάζουν το έδαφος για τα Draft των επόμενων χρόνων. Αυτό γίνεται και φέτος, με 10 αθλητές να έχουν ξεχωρίσει μεταξύ όσων συμμετέχουν στην Euroleague.

Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί που δεν βρίσκονται στη διοργάνωση, παίζουν είτε σε εθνικά πρωταθλήματα, είτε στις μικρότερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Ντάριο Σάριτς της Τσιμπόνα και ο Γιουσούφ Νούρκιτς της Τσεντέβιτα είναι δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Δεν τους βλέπει κανείς στην Euroleague, αλλά σύντομα θα τους παρακολουθεί στο ΝΒΑ.

Ποιοι είναι οι 10 παίκτες που βρίσκονται στα "τεφτέρια" των Αμερικανών σκάουτερ; Ας τους δούμε έναν έναν, με τα στατιστικά τους στη διάρκεια της φετινής σεζόν.

1) Ντομάντας Σαμπόνις

Ο γιός του θρυλικού Αρβιντας Σαμπόνις, παίζει στην Ουνικάχα Μάλαγα και είναι μόλις 17 ετών! Σκέφτεται να φύγει από την Ευρώπη για να παίξει σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, ώστε να συνδυάσει τις σπουδές του με το μπάσκετ. Φέτος μετράει 1.8 πόντους με 41% στα δίποντα και 1.4 ριμπάουντ ανά 8 λεπτά συμμετοχής σε σύνολο 11 αγώνων. Είναι πολύ "άγουρος", αλλά και τρομερά ταλαντούχος. Το μήλο κάτω από τη μηλιά, που λένε...

2) Ιλμάνε Ντιόπ

Με ύψος 2μ.10, ο 19χρονος σέντερ της Λαμποράλ Κούτσα είναι ο ορισμός του άπειρου αθλητή που ακόμη ψάχνει να βρει τους τομείς στους οποίους μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εχει παίξει σε 7 ματς, έχει σκοράρει 17 πόντους σε 64 λεπτά συμμετοχής, ενώ έχει μαζέψει 16 ριμπάουντ και έχει κόψει δυο σουτ. Δεν είναι εύκολο να βρει χώρο στο ροτέισον, όμως οι Αμερικανοί βλέπουν στο πρόσωπό του τον "νέο Σερζ Ιμπάκα" και γι' αυτό τον παρακολουθούν στενά.

3) Κενάν Σιπάχι

Εχετε δει πολλούς 18χρονους να έχουν σημαντικό ρόλο στην ομάδα τους, θράσος, ικανότητες και potential ανάλογο με αυτό του πιτσιρικά της Φενέρμπαχτσε; Θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο της Ευρώπης σε αυτή την ηλικία, έχει ό,τι χρειάζεται για να κάνει σπουδαία καριέρα και έναν προπονητή, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς που θα τον βάλει σε "καλούπι" για να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα. Εχει παίξει σε 15 αγώνες (13 λεπτά ανά παιχνίδι), έχει 41 πόντους με 15/29 σουτ, 15 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 8 κλεψίματα και 9 λάθη σε σύνολο 190 λεπτών.

4) Ιωάννης Παπαπέτρου

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας για να δοκιμάσει την τύχη του σε υψηλότερο επίπεδο, όμως μερικοί τραυματισμοί τον κράτησαν πίσω. Παρόλα αυτά, πριν καν γιορτάσει τα 20α του γενέθλια, δείχνει έτοιμος σωματικά και πνευματικά. Σε 3 αγώνες έχει σκοράρει 6 πόντους (2/5 τρίποντα) και έχει μαζέψει 3 ριμπάουντ σε σύνολο 17 λεπτών. Σαν rookie μαθαίνει τα κατατόπια και την επόμενη σεζόν θα αναλάβει έναν σαφώς μεγαλύτερο ρόλο.

5) Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Γιόρτασε τα 17α γενέθλιά του πριν από μερικές εβδομάδες και έκανε και το ντεμπούτο του στην Euroleague, στο εκτός έδρας ματς με την Λοκομοτίβ Κουμπάν. Σπουδαίο ταλέντο, αλλά ανέτοιμος από κάθε άποψη. Είπαμε, είναι μόλις 17 ετών. Οι σκάουτερ του ΝΒΑ, πάντως, τον έχουν "τσεκάρει" εδώ και μια τριετία. Για την ακρίβεια, από τότε που αγωνιζόταν ακόμη στο Αιγάλεω. Είχε ντεμπουτάρει στην ανδρική ομάδα σε ηλικία 14 ετών...

6) Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς

Ο ηγέτης της Παρτίζαν στο Top-16 (20.5 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ ανά 34 λεπτά), είναι έτοιμος να μετακομίσει στο ΝΒΑ. Αφήνει να εννοηθεί ότι θα δοκιμάσει την τύχη του το καλοκαίρι, την ώρα που ο προπονητής του, ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, προσπαθεί να τον πείσει να περιμένει ένα-δυο χρόνια ακόμη για να ωριμάσει στην Ευρώπη. Μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος "μικρός" της χρονιάς, έχει σε σύνολο 16 αγώνων 16.3 πόντους (45.5% στα δίποντα, 38.1% στα τρίποντα, 74.5% στις βολές), 3.4 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ, 1.7 κλεψίματα και 14.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 31 λεπτά συμμετοχής.

7) Τόμας Ντίμσα

Ενα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της κλάσης του '94, ο Λιθουανός γκαρντ παίζει αρκετά (15 λεπτά ανά παιχνίδι), έχει 4.4 πόντους με καλά στατιστικά (47.1% δίποντα, 33.3% τρίποντα, 67% βολές) και έχει περάσει από όλες τις μικρές εθνικές της χώρας του. Πέρυσι κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U-19 και πλέον χτυπάει την πόρτα της εθνικής ανδρών.

8) Μάριο Χεζόνια

Αυτός κι αν θεωρείται σπουδαίο ταλέντο! 19χρονος περιφερειακός με τρομερό ταλέντο στην επίθεση, αλλά και... αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Δεν του αρέσει και τόσο η άμυνα. Εχει παίξει σε 10 ματς με την φανέλα της Μπαρτσελόνα και σε σύνολο 45 λεπτών μετράει 12 πόντους με 5/11 σουτ. Αν ο Κροάτης σκόρερ πιστέψει πραγματικά στις δυνατότητές του, τότε θα αφήσει εποχή. Κρατήστε το όνομά του.

9) Νίκολο Μέλι

Στα 23 του, λίγο μεγαλύτερος από τους προαναφερθέντες, ο Ιταλός φόργουορντ διανύει την τέταρτη και καλύτερη σεζόν του στην Euroleague. Με 6.1 πόντους και 5.1 ριμπάουντ ανά 22 λεπτά συμμετοχής, κάνει αρκετά καλή δουλειά με τη φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο. Του αρέσει το ΝΒΑ, ενδεχομένως να μπορεί να αναλάβει έναν ρόλο προσφέροντας instant scoring ερχόμενος από τον πάγκο, χάρη στο καλό του σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Ναι, είναι καλός σουτέρ κι ας έχει 23.3% στα τρίποντα.

10) Τζόκο Σάλιτς

Ο 18χρονος σέντερ της Παρτίζαν έχει παίξει ελάχιστα (μόλις 13 λεπτά), όμως έχει καλή σωματοδομή και στη Βοσνία, απ' όπου κατάγεται, λένε ότι τον έχουν ήδη παρακολουθήσει από κοντά άνθρωποι του ΝΒΑ. Το γεγονός ότι ο Βουγιόσεβιτς τον "τσίμπησε" το περασμένο καλοκαίρι λέει πολλά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι από την ομάδα του Βελιγραδίου έχουν βγει τα τελευταία χρόνια αρκετοί καλοί ψηλοί.

Στη λίστα δεν μπήκαν οι Φουρκάν Αλντεμίρ, Αλεχάνδρο Αμπρίνες, Ζοφρέ Λοβέρν, οι οποίοι κάνουν μεν καλή σεζόν, αλλά έχουν ήδη γίνει draft. Ο 22χρονος Τούρκος το 2012 στο νούμερο 53 από τους Κλίπερς (τα δικαιώματά του ανήκουν πλέον στους Σίξερς), ο Ισπανός τον περασμένο Ιούνιο στο νούμερο 32 από τους Θάντερ και ο Γάλλος της Παρτίζαν στο νούμερο 55 από τους Γκρίζλις, πριν καταλήξουν τα δικαιώματά του στους Νάγγετς.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ