EUROLEAGUE

Συνεπής ο Ολυμπιακός, φορτσάτος ο Παναθηναϊκός

Συνεπής ο Ολυμπιακός, φορτσάτος ο Παναθηναϊκός
INTIME SPORTS

Για 7η συνεχόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στους "8" της Ευρωλίγκας, ενώ ο Παναθηναϊκός κάθε φορά που βρίσκεται στα πλέι οφ είναι πολύ κοντά και στο Final-4! Διαβάστε τι κάνουν οι "αιώνιοι" στα προημιτελικά

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχει κατακτήσει ήδη 6 φορές το ευρωπαϊκό μέσα σε 15 χρόνια, ωστόσο ο Ολυμπιακός είναι η πιο συνεπής ελληνική ομάδα με σταθερή παρουσία στους "8" της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Από τότε που επέστρεψαν τα πλέι οφ στην Ευρωλίγκα (2004-05) και οι τέσσερις ομάδες του Final-4 σταμάτησαν να προκρίνονται απευθείας από τους τέσσερις ομίλους του TOP-16, ο Ολυμπιακός μετράει 7 συμμετοχές σε 8 χρόνια!

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη σεζόν που μετά από κατάκτηση τροπαίου κατάφερε και προκρίθηκε στους "8" της διοργάνωσης. Με τη φετινή συμμετοχή του στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας είναι σα να ξόρκισε τον... κακό του δαίνομα, καθώς την τελυταία 10ετία, κάθε φορά που κατακτούσε την Ευρωλίγκα, την επόμενη σεζόν... έχανε το δρόμο για τη διάκριση.

Γι' αυτό το λόγο άλλωστε είναι η 6η φορά που ο Παναθηναϊκός δίνει το παρών στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Πάντως, όταν φτάνει μέχρι εκεί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φτάσει μέχρι το Final-4, από τη στιγμή που δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη.

Ας πάρουμε μία μία τις σεζόν για να δούμε τι έκαναν οι "αιώνιοι" κάθε φορά που έφταναν στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας

2004-05

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στα πλέι οφ της διοργάνωσης με πλεονέκτημα έδρας και το εκμεταλλεύτηκε με αντίπαλο την Εφές, της οποίας επικράτησε δύο φορές και με 2-1 πέρασε στο Final-4 της Μόσχας. Εκεί τερμάτισε στην 3η θέση, πίσω από Μακάμπι και Ταού Κεράμικα.

Απών ο Ολυμπιακός, ο οποίος δεν προκρίθηκε καν στη β΄φάση μένοντας με απολογισμό τις 4 νίκες και τις 10 ήττες της κανονικής περιόδου.

2005-06

Πρώτη κοινή παρουσία των "αιωνίων" στους 8 κορυφαίους της Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας αποκλείεται από την Ταού Κεράμικα στο δεύτερο ματς μέσα στην έδρα του και τρίτο συνολικά, μετά από άστοχο σουτ του Αλβέρτη.

Σε σειρά τριών παιχνιδιών, αποκλείεται και ο Ολυμπιακός από την πανίσχυση Μακάμπι η οποία έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας, "καθάρισε" τους αγώνες στο Ισραήλ. Αποτέλεσμα; Καμία ελληνική ομάδα στο Final-4 που έγινε στην Πράγα.

2006-07

Τη σεζόν 2006-07 η Ταού Κεράμικα βρίσκεται και πάλι στο δρόμο ελληνικής ομάδας, αυτή τη φορά του Ολυμπιακού. Οι Ισπανοί επικρατούν σε δύο διαδοχικά παιχνίδια των "ερυθρολεύκων" του Πίνι Γκέρσον και προκρίνονται με "sweep" (2-0).

Εύκολο έργο για τον Παναθηναϊκό ο οποίος τέθηκε αντιμέτωπος με την Ντιναμό Μόσχας του Ντούσαν Ίβκοβιτς και με δύο νίκες, φεύγει για το Final-4 που φιλοξενεί η Αθήνα. Μάλιστα, στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης μετά από συγκλονιστικό τελικό με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Παπαλουκά.

2007-08

Η... κατάρα χτυπάει και πάλι για τον Παναθηναϊκό. Ο πρωταθλητής Ευρώπης δεν μπορεί να υπερασπιστεί το στέμμα του και αποκλείεται από το TOP-16, όπου Σιένα και Παρτίζαν παίρνουν τα δύο εισιτήρια και τον αφήνουν στην 3η θέση.

Στους "8" δίνει το παρών ο Ολυμπιακός ο οποίος αποκλείεται από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο τρίτο παιχνίδι της σειράς κι ενώ χάνει με το ευρύ 81-56 μέσα στη Μόσχα.

2008-09

Μόνο μια χρονιά... ξαπόστασε ο Παναθηναϊκός και τράβηξε ξανά προς τη δόξα. Ο δρόμος προς το Βερολίνο είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τους "πράσινους", που στα πλέι οφ βρίσκουν απέναντι τους τη Σιένα την οποία "σκοτώνουν" στο 4ο μεταξύ τους ματς στο "Παλασπόρτ Μενς Σάνα" και φεύγουν από την Ιταλία με το εισιτήριο στις αποσκευές. Στο Final-4 αναδεικνύονται και πάλι πρωταθλητές Ευρώπης.

Στα τέσσερα ματς "καθαρίζει" και ο Ολυμπιακός τη Ρεάλ Μαδρίτης και παίρνει την πρόκριση στο Final-4 του Βερολίνου μετά από μία 10ετία. Μετά από πολλά χρόνια οι "αιώνιοι" βρίσκονται αμφότεροι στην κορυφαία 4άδα της Ευρωλίγκας, όμως ο Ολυμπιακός χάνει από τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό.

2009-10

Την ιστορία την ξέρετε για τον Παναθηναϊκό... Σε έναν τυπικά εύκολα όμιλο ο Παναθηναϊκός χάνει από το Μαρούσι και την Παρτίζαν και μαζί την πρόκριση στα πλέι οφ. Μένει δηλαδή εκτός 8άδας όντας και πάλι πρωταθλητής Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός πάντως στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας τίθεται αντιμέτωπος με την Πρόκομ και με 3-1 νίκες περνάει στο Final-4 για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Πάντως, ούτε και τότε κατάφερε να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο. Στο Παρίσι η αρμάδα του Γιαννάκη, χάνει από την Μπαρτσελόνα στον τελικό κι ενώ έχει αποκλείσει στα ημιτελικά την Παρτίζαν μετά από καλάθι του Τσίλντρες στην εκπνοή.

2010-11

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει με τον πλέον ιδανικό τρόπο τη σειρά με αντίπαλο τη Σιένα (89-41). Ωστόσο, η Σιένα μαζεύει τα κομμάτια της και με τρεις σερί νίκες φέρνει τα πάνω κάτω και προκρίνεται με μειονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση (3-1).

Θύτης της μεγαλύτερης έκπληξης έγινε ο Παναθηναϊκός ο οποίος απέκλεισε την Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ της σεζόν 2010-11. Όχι μόνο πέταξε εκτός την διοργανώτρια ομάδα του Final-4, αλλά την κέρδισε και μέσα στη Βαρκελώνη, σπάζοντας το πλεονέκτημα της έδρας της. Ήταν τέτοια η ψυχολογία των "πράσινων" που στην Ισπανία, ο Παναθηναϊκός έφτασε στην κατάκτηση του 6ου ευρωπαϊκού τροπαίου, σε μία χρονιά που κανείς δεν το περίμενε.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ