EUROLEAGUE

Πεδουλάκης: "Χωρίς παιχνίδια, δεν γίνεσαι παίκτης"

Πεδουλάκης: "Χωρίς παιχνίδια, δεν γίνεσαι παίκτης"

Ο Αργύρης Πεδουλάκης μιλώντας στο Sport24 Radio 103,3 χαρακτήρισε τον Γκιστ τον καλύτερο αμυντικό στην Ευρώπη, ανέλυσε τα ζευγάρια του φάιναλ-φορ, εξήγησε τα μυστικά του Ολυμπιακού και τη σημασία της ιεραρχίας, ενώ σχολίασε αναλυτικά και τη δύσκολη διαδικασία ένταξης νεαρών παικτών σε ένα μπασκετικό πρόγραμμα.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης μίλησε στην εκπομπή του Sport24 Radio 103.3 "Κοίτα το 24άρι" και στον Στέφανο Τριαντάφυλλο, για τα ζευγάρια του φάιναλ-φορ, την ημιμάθεια στο ελληνικό μπάσκετ, την νέα φιλοσοφία του Παναθηναϊκού, αλλά και την απώλεια του Τζέιμς Γκιστ. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του...

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και της Ούνιξ Καζάν έκανε ένα διάλειμμα από την παρακολούθηση αγώνων ΝΒΑ για να μιλήσει για την μπασκετική επικαιρότητα. "Παρακολουθώ το ΝΒΑ. Μετά το all-star game είναι πολύ ωραίο. Οι Warriors παίζουν το καλύτερο μπάσκετ, αν το παρακολουθείς σαν φίλαθλος. Σαν προπονητής οι Spurs έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εχει αλλάξει πολύ το ΝΒΑ, τους έχει επηρεάσει το San Antonio και υπάρχει πολύ τακτική. Είναι πολύ δυνατά τα παιχνίδια και πολύ ωραία να τα παρακολουθεί κανείς" ήταν τα πρώτα λόγια του.

"Ο Ολυμπιακός κουβαλάει τα μυστικά του ελληνικού μπάσκετ"

Αναλύοντας το ζευγάρι της ΤΣΣΚΑ με τον Ολυμπιακό δήλωσε: "Η ΤΣΣΚΑ από τη μια έχει το πολύ μεγάλο βάθος, ένα ρόστερ υψηλής ποιότητας. Το αρνητικό είναι σε μεγάλες διοργανώσεις δεν είναι έτοιμη πνευματικά. Ο Ολυμπιακός από την άλλη είναι μια ομάδα με καλό κλίμα, σφυρηλατημένη, με ιεραρχία. Επίσης έχει το πλεονέκτημα να θεωρείται αουτσάιντερ. Πάει στη Μαδρίτη με μικρό μπάτζετ, αλλά με όλα τα μυστικά του ελληνικού μπάσκετ. Κανείς δεν θα του πει γιατί δεν κέρδισε. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, όπως αποδείχτηκε και στην Κωνσταντινούπολη".

Μάλιστα ο έμπειρος τεχνικός εξήγησε περισσότερο τη σημασία της ιεραρχίας σε μια ομάδα: "Η ιεραρχία έχει σημασία όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά και στη ζωή. Βλέπουμε τα πιο έμπειρα παιδιά, τα Ελληνόπουλα να είναι αυτά που διαχειρίζονται τα αποδυτήρια και τους αγώνες. Αγωνιστικά ξέρουν όλοι όταν έρθει η δύσκολη στιγμή ποιος θα πάρει τις δημιουργίες. Και λέω δημιουργίες και όχι τις εκτελέσεις, γιατί έτσι τα μετράμε εμείς. Για παράδειγμα στο τελευταίο ντέρμπι ο Σπανούλης μπορει να είχε 15 πόντους, αλλά μαζί με τις δημιουργίες του έδωσε 38 πόντους. Αντίθετα σε ότι αφορά την ιεραρχία, βλέπουμε την ΤΣΣΚΑ μες στο ίδιο παιχνίδι να αντιμετωπίζει πρόβλημα ως ποιος θα πάρει τη μπάλα στα χέρια του".

Για τον ερχομό του Κιριλένκο σημείωσε ότι: "Έχει ψηλώσει την ομάδα. Βοηθάει σε πολλούς τομείς, γιατί προσφέρει πολύμορφη δραστηριότητα στην ΤΣΣΚΑ, παρά την ηλικία του και το γεγονός ότι είχε μείνει έξω για μεγάλο διάστημα. Τώρα έχει βρει τον ρυθμό του. Προσφέρει στις περιστροφές στην άμυνα, στα ρμπάουντ, στις αλλοιώσεις. Κάνει πολύ δουλειά. Στο 4ο ματς με τον Παναθηναϊκό όταν έπαιζε 4άρι έκρινε το ματς, γιατί σε εκείνο το σημείο ξέφυγε το σκορ. Είναι μεγάλος ως προς το μέγεθος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα".

Το φάιναλ-φορ είναι ένας αγώνας διαχείρισης των συναισθημάτων άποψη με την οποία συμφωνεί και επαυξάνει: "Η πίεση για τους αθλητές είναι πολύ μεγάλη. Το πως θα μπορέσεις να κοντρολάρεις τα συναισθήματα σου και να τα κάνεις θετικά. Αυτός που το πετυχαίνει, βγαίνει κερδισμένος. Μετράει η εμπειρία του παίκτη και το πως προετοιμάζει τον εαυτό του. Και οι δύο ομάδες έχουν παίκτες που έχουν δώσει τέτοια παιχνίδια. Λίγα είναι τα άπειρα παιδιά", για να καταλήξει ότι "ο Ολυμπιακός θα πάει στη Μαδρίτη με αιχμή του δόρατος την άμυνα του. Με την πίεση του θα προσπαθήσει να χαλάσει το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ. Το ελληνικό μπάσκετ χαρακτηρίζεται από την τεχνογνωσία. Ο Ολυμπιακός θα πιέσει πολύ τους δημιουργικούς παίκτε ςτης ΤΣΣΚΑ, τον Τεόντοσιτς και τον ΝτεΚολό κατά κύριο λόγο, γιατί ο Ουίμς είναι περισσότερο εκτελεστικός".

Όσο για το post παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ τόνισε ότι "η ΤΣΣΚΑ δεν έχει ποσταρίσματα από τους ψηλούς, αλλά ψάχνει τέτοιες φάσεις με τα γκαρντ και τον Κιριλένκο όταν παίζει στο "3". Είναι ένα στοιχείο που δεν είχε. Ψάχνει τέτοιες φάσεις και στον αιφνιδιασμό γιατί έχει αθλητικά παιδιά. Το κάνει για να σπάσει την άμυνα, να την ταλαιπωρήσει. Το έκανε και ο Ολυμπιακός παλιά με τον Χάινς και τον Πρίντεζη, θέλοντας να βάλει σε ανισορροπία την άμυνα. Ειναι μια τακτική που γίνεται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια: οι ομάδες ακουμπούν τη μπάλα στο low-post με τον παίκτη να λειτουργεί ως κρυφός πλέι-μέικερ, να βρίσκει φάσεις δηλαδή όταν η άμυνα επιστρέφει και είναι δύσκολο να βρει τους παίκτες".

"Η Ρεάλ παίζει μπάσκετ ελευθεριότητας"

Για το Φενέρμπαχτσε-Ρεάλ ο Αργύρης Πεδουλάκης σχολίασε ότι "Η Φενέρ έχει τον πιο έμπειρο προπονητή σε τέτοιες καταστάσεις, αν και οι περισσότεροι παίκτες δεν ξέρουν από τέτοιου είδους παιχνίδια. Είναι καλύτεροι από πέρσι, αλλά ακόμη δεν είναι στο επίπεδο που θέλει ο προπονητής, να βάζουν δηλαδή οι παίκτες το μυαλό στο γήπεδο. Η Ρεάλ έχει από την άλλη την έδρα και δεν το λέω τόσο πολύ για τα καλάθια, όσο για τα καλάθια που τα ξέρει καλά, το περιβάλλον και τον χώρο. Από την άλλη το αρνητικό είναι το μπάσκετ της ελευθεριότητας που παίζει, το οποίο δεν είναι για τα μεγάλα ματς. Είναι κάτι που έχει πληρώσει στο παρελθόν. Προσπαθεί να το υποστηρίξει με μεγάλα μπάτζετ, αλλά νομίζω ότι με τα χρήματα που δίνει όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να έχει περισσότερους τίτλους. Αν το ματς πάει στον πόντο τον πρώτο λόγο θα τον έχει η Φενέρ. Μπορεί όμως και να ξεφύγει γιατί η Ρεάλ έχει πολύ ταλέντο στα γκαρντ, ενώ η Φενέρ έχει έναν παίκτη λιγότερο. Οι Ισπανοί παίζουν με ταχύτητα στα γκαρντ και μπορεί να ταλαιπωρήσει τη Φενέρ. Στους ψηλους οι Τούρκοι θα τους δυσκολέψουν, αλλά νομίζω ότι θέμα είναι τα γκαρντ. Αν το ματς πάει στο πέντε-πέντε η ΦΡενέρ νομίζω ότι είναι πιο έτοιμη να κερδίσει τέτοια παιχνίδια. Συμφωνώ πάντως ότι η Φενέρ θα είναι η ομάδα, μαζί με τον Ολυμπιακό, που θα έχει το λιγότερο άγχος".

Τα κλειδιά της επιτυχίας σύμφωνα με τον ίδιο είναι "να ελέγχει μια ομάδα τον ρυθμό και να μπορεί να παίξει όλα τα είδη μπάσκετ. Η Φενέρ δεν έχει τους Τούρκους παίκτες που μπορούν να το κάνουν. Οι Έλληνες στα 13-14-15 μπαίνουν σε μια τέτοια διαδικασία, γιατί έχει μπει η προπονητική στη χώρα μας μέχρι κάτω. Τα παιδιά από μικρά μαθαίνουν να διαβάζουν το παιχνίδι. Ο Ομπράντοβιτς έχει βρεθεί σε μια χώρα που παίζουν όλοι μόνο με το ταλέντο κι αυτό είναι δύσκολο για τη δική του φιλοσοφία".

Για το αν υπάρχει ομάδα που έπαιζε φέτος όλα τα είδη μπάσκετ τόνισε ότι "ούτε η Μπαρτσελόνα ήταν τέτοια ομάδα. Είχε αργά πόδια στο 2-3-4-5 κι αυτό φάνηκε κυρίως στο ισπανικό πρωτάθλημα, όπου επικρατεί η ταχύτητα. Κρατήθηκε κυρίως λόγω του προπονητή της, ο οποίος είναι πολύ καλός, αντίθετα με τα όσα λέγονται στην Ελλάδα. Έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα για αυτό προσπάθησε να αλλάξει τον Πλέις και να πάρει τον Εμπάκουε της Μπάμπεργκ. Πάντως η ιστορία έχει δείξει ότι δεν υπάρχουν φαβορί. Σε μια σειρά θα μπορουσαμε να μιλήσουμε για φαβορί, όχι όμως σε ένα παιχνίδια. Έχει αποδειχτεί αυτό στα τελευταία παιχνίδια. Θα δούμε κλειστά ματς, με επαφή και σημασία στη λεπτομέρεια. Θα μετρήσει ποιος θα είναι ο πιο εύστοχος, ο πιο ήρεμος και ποιος θα πάρει τις σωστές αποφάσεις".

"Έχουμε την τεχνογνωσία"

Όσο για την άποψη του για το ελληνικό πρωτάθλημα: "Γίνεται μια προσπάθεια βελτίωσης. Η ΑΕΚ επιστρέφει , ο ΠΑΟΚ είναι μια σταθερά καλή ομάδα και για τον Άρη ακούγονται πολλά. Το ελληνικό μπάσκετ είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και περνάει προβλήματα. Με την τεχνογνωσία κυρίως, την αγάπη και το μεράκι νομίζω ότι το ελληνικό μπάσκετ θα βελτιωθεί. Μην ξεχνάμε ότι περνάει μνημόνιο εδώ και 10 χρόνια. Αλλά πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η παραγωγή, θα βγουν κι άλλοι καλοί παίκτες και θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε όλη την Ευρώπη".

"Ο Γκιστ ο καλύτερος αμυντικός στην Ευρώπη"

Ο Αργύρης Πεδουλάκης αναφέρθηκε και στα στοιχεία που χάνει ο Παναθηναϊκός μετά την τιμωρία του Τζέιμς Γκιστ: "Χάνει ένα πολυεργαλείο, έναν παίκτη που λύνει προβλήματα στις περιστροφές και στην άμυνα, που βγάζει αθλητικότητα και ενέργεια. Η απουσία του φάνηκε στο ματς με τον Ολυμπιακό όπου ο Σπανούλης και ο Σλούκας έκαναν ζημιά στο πικ-εν-ρολ. Ο Γκιστ μπορεί να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Για μένα είναι ο καλύτερος αμυντικός στην Ευρώπη, γιατί μπορεί να μαρκάρει από 1 ως 5. Οπότε ο Παναθηναϊκός χάνει σε ενέργεια, χάνει σε ριμπάουντ, χάνει σε πολλά πράγματα ειδικά στο πίσω κομμάτι".

"Χωρίς παιχνίδια δεν γίνεσαι παίκτης"

Αναφερόμενος στη φιλοσοφία του Παναθηναϊκού και τη διαδικασία ένταξης νεαρών παικτών σε ένα πρόγραμμα: "Ο Παναθηναϊκός είχε 5 χρόνια να πάρει Έλληνα νέο παίκτη. Ήταν ένα μεγάλο λάθος. Μετά μπήκε σ' αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν είναι εύκολο για έναν παίκτη να πάει σ' αυτό το επίπεδο. Όχι μόνο αγωνιστικά. Είναι ένα σοκ για τον παίκτη, οι καταπονήσεις, τα ταξίδια, όλο το πρόγραμμα. Είναι κάτι νέο για αυτόν και απαιτείται χρόνος προσαρμογής. Ο Βασίλης (Χαραλαμπόπουλος) είναι πολύ ώριμος, έχει καλό μυαλό και νοοτροπία. Είναι θέμα χρόνου για αυτό. Για τα άλλα τα παιδιά τα μικρότερα, η άποψη μου είναι η ίδια: πρέπει να πάρουν παιχνίδια όπως ο Σλούκας. Να πάρουν χρόνο σε ομάδες, να παίξουν, να κάνουν τα λάθη τους και μετά να επιστρέψουν. Δεν γίνεται παίκτης χωρίς παιχνίδια. Όσο ταλαντούχος και να είσαι. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μπει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα να έχει μια ομάδα για να παίζουν δυνατά παιχνίδια οι νεαροί παίκτες και μετά όσοι κάνουν να επιστρέφουν. Είναι κάτι αναγκαίο και το οποίο κάνουν κι άλλες ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός. Η χώρα μας περνάει σοβαρά προβλήματα και δεν μπορεί ο αθλητισμός να μείνει εκτός. Είναι κομμάτι της κοινωνίας, εξάλλου. Το μπάσκετ έχει έξυπνους ανθρώπους και προσαρμόζεται. Αυτό κάνει. Είμαστε, όμως, έντονα συναισθηματικά φορτισμένοι και ζούμε στο παρελθόν. Είναι καλό να έχεις ψηλά την ιστορία, αλλά πρέπει να δουλεύεις και να έχεις υπομονή.

"Το ισπανικό μοντέλο είναι το λάθος μοντέλο"

Επίσης είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν στο DNA τους το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Κάνουμε ένα λάθος στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της ημιμάθειας, ειδικά όταν συγκρίνουμε την σχολή του ισπανικού μπάσκετ. Πρέπει να ζηλέψουμε τους Ισπανούς και να τους αντιγράψουμε για αυτά που κάνουν έξω από τις τέσσερις γραμμές. Όχι μέσα στις τέσσερις γραμμές. Διότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν τα μεγαλύτερα μπάτζετ, γιατί κακά τα ψέμματα στην Τουρκία και στη Ρωσία για να πάνε οι παίκτες γίνεται υπερτιμολόγηση, ωστόσο έχουν πάρει δύο πρωταθλητριών. Παίζουν το μπάσκετ του ΝΒΑ μέχρι τον Γενάρη, ενώ εμείς στην Ελλάδα παίζουμε το μπάσκετ του ΝΒΑ μετά τον Γενάρη. Αλλά το κάνουμε από τον Οκτώβριο. Για αυτό στα τελευταία 15 χρόνια έχουμε 9 ευρωπαϊκά και έχουμε πάει σε περισσότερα φάιναλ-φορ. Είναι λάθος να προσπαθούμε να αντιγράψουμε το αποτυχημένο μοντέλο. Κι εδώ παίζουν νέα παιδιά, όπως και στην Ισπανία. Αλλά εμείς θέλουμε και να παίξουν και να παίρνουμε τα πρωταθλήματα. Όλο αυτό απαιτεί κόστος".

Ακούστε τις δηλώσεις του πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, Αργύρη Πεδουλάκη στον Sport24 Radio. #paizeidynata στους 103,3http://www.sport24radio.gr/player/

Posted by SPORT 24 Radio on Saturday, May 9, 2015
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ